Μετά το ενδιαφέρον αφιέρωμα προβολών «Το μεταφυσικό ενδεχόμενο στον Ίνγκμαρ Μπέργκμαν» την σκυτάλη παίρνει ο θεματικός κύκλος «Ο Ελληνικός Τρόπος», ο οποίος πραγματοποιείται από την Κυριακή 15 Απριλίου έως και την Τρίτη 17 Απριλίου, στο σινεφίλ στέκι της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, την αίθουσα Σταύρος Τορνές, στο λιμάνι της πόλης, με οδηγό τρεις χαρακτηριστικές ταινίες.

Ads

Πρόγραμμα Προβολών
Κυριακή 15 Απριλίου

19:00 «Στο Σπίτι»
21:30 «Επόμενος Σταθμός: Ουτοπία»

Δευτέρα 16 Απριλίου
19:00 «Ημερολόγια Αμνησίας»
21:30 «Στο Σπίτι»

Τρίτη 17 Απριλίου
19:00 «Επόμενος Σταθμός: Ουτοπία»
21:30 «Ημερολόγια Αμνησίας»

Ads

Λίγα λόγια για τις ταινίες του Αφιερώματος «Ο Ελληνικός Τρόπος»:

«Ημερολόγια Αμνησίας» (Amnesia Diaries – 2012) της Στέλλας Θεοδωράκη

image

Το ντοκιμαντέρ, παρακολουθεί μία γυναίκα η οποία ανακαλύπτει κάποιες ξεχασμένες ταινίες σούπερ οκτώ σε μια περίοδο προσωπικών απωλειών που συμπίπτει με την οικονομική κρίση. Το άδειασμα των προσωπικών χώρων συμπίπτει με το «άδειασμα» των χώρων μέσα στην πόλη.

Ακολουθώντας την παράδοση του “diary film” η Στέλλα Θεοδωράκη συνθέτει ένα είδος προσωπικού ντοκιμαντέρ στα χνάρια του Chris Marker, της Agnès Varda και του Jonas Mekas. Πρόκειται για μια μοναδική καταγραφή των συναισθημάτων μιας γενιάς που ονειρεύτηκε και ταξίδεψε τη δεκαετία του ’80 και τώρα ζει στην Αθήνα της κρίσης, προσπαθώντας να κατανοήσει όσα συμβαίνουν γύρω της.

Ποιες αναμνήσεις και ποιοι άνθρωποι καθορίζουν την ταυτότητα μας; Ποια είναι η θέση μας μέσα στον δημόσιο διάλογο σήμερα; Η ταινία εστιάζοντας στο προσωπικό κατορθώνει να μιλήσει για το συλλογικό, μετουσιώνοντας σε εικόνες και ήχους τις σκέψεις μας για την Ελλάδα του σήμερα.

Το ντοκιμαντέρ «Ημερολόγια Αμνησίας» της Στέλλας Θεοδωράκη έχει κερδίσει μεταξύ άλλων δύο βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου στην κατηγορία Ντοκιμαντέρ: Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Τεκμηρίωσης και Βραβείο Ντοκιμαντέρ στη μνήμη της Λουκίας Ρικάκη.

«Στο Σπίτι» (At Home – 2014) του Αθανάσιου Καρανικόλα

image

Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας είναι η Νάντια, η οποία ζει με τον Στέφανο, την Εύη και την κόρη τους Ίριδα σε ένα ευρύχωρο σπίτι στους λόφους του Μαραθώνα, με θέα στη θάλασσα. Οι τέσσερις τους έχουν στενές σχέσεις, σχέσεις οικογενειακές ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται. Εκεί εργάζεται η Νάντια ως η οικιακή βοηθός της οικογένειας. Ήταν μαζί τους από τότε που η Ίριδα είπε την πρώτη της λέξη, ενώ στάθηκε στην Εύη όταν έχασε το δεύτερο παιδί της. Ένα σημαντικό γεγονός ωστόσο, θα αλλάξει δραματικά τις σχέσεις της Νάντιας και των εργοδοτών της, όταν έρθει αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη κατάσταση.

Η ταινία «Στο Σπίτι» συμμετείχε στο πρόγραμμα Φόρουμ της Μπερλινάλε όπου και απέσπασε το βραβείο της οικουμενικής επιτροπής στο 64ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου. Η σκηνοθεσία και το σενάριο είναι του Θανάση Καρανικόλα, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά πως: «Το βασικό δίλημμα της ταινίας γεννήθηκε μετά από μια διαφωνία σχετικά με την ηθική».

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό στιλιστικά και βαθιά συγκινητικό σύγχρονο δράμα δωματίου, μέσα στο οποίο παγιδεύεται η κεντρική ηρωίδα ερμηνευμένη ικανοποιητικά από τη Μαρία Καλλιμάνη. Το υπόλοιπο καστ της ταινίας συμπληρώνουν οι επίσης αξιόλογοι ηθοποιοί: Αλέξανδρος Λογοθέτης, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Γιάννης Τσορτέκης, Ζωή Ασημάκη, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Αλεξία Καλτσίκη, Νίκος Γεωργάκης, Νεφέλη Κουρή.

«Επόμενος Σταθμός: Ουτοπία» (Next Stop: Utopia – 2015) του Απόστολου Καρακάση

image

Η λειτουργία του εργοστασίου κατασκευής υλικών οικοδομής της ΒΙΟ.ΜΕ. με τις αρχές της άμεσης δημοκρατίας, αποτελεί ένα εγχείρημα που εμπνέει ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο. Ενώ η πρώην διευθύντρια του εργοστασίου έκπληκτη παρακολουθεί την οικογενειακή επιχείρηση να μετατρέπεται σε σύμβολο αντίστασης και αλληλεγγύης, μια ουτοπία ισότητας στα ερείπια της πιο διαλυμένης ευρωπαϊκής οικονομίας, λαμβάνει χώρα. Για τους εργάτες, η αυτοδιαχείριση εξελίσσεται σε μια περιπέτεια επιβίωσης γεμάτη συγκρούσεις. Σύντομα, θα συνειδητοποιήσουν ότι για να τα καταφέρουν, θα πρέπει να αλλάξουν πρώτα οι ίδιοι. Το ντοκιμαντέρ «Επόμενος Σταθμός: Ουτοπία» ξετυλίγει το νήμα ενός περιπετειώδους εγχειρήματος που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και μαζί ένα μοναδικό ντοκουμέντο των ταραγμένων καιρών μας.

Το ντοκιμαντέρ του Απόστολου Καρακάση, σε παραγωγή του Μάρκου Γκαστίν και της Ελένης Χανδρινού, πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο διαγωνιστικό τμήμα του κορυφαίου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ IDFA στο Άμστερνταμ τον περασμένο Νοέμβριο. Στη συνέχεια προβλήθηκε με επιτυχία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Τεργέστης, ενώ η ελληνική πρεμιέρα του πρεμιέρα έγινε στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα.

«Η ταινία σκιαγραφεί το πορτρέτο ενός αγώνα εκ των έσω, μια πολύπλευρη και βαθιά ανθρώπινη ματιά σε κάποιους ήρωες της καθημερινότητας που έχουν το παράτολμο θάρρος να αγωνίζονται για τον κοινωνικό μετασχηματισμό. Στο επίκεντρο της ταινίας βρίσκεται ένας από τους πιο εμπνευσμένους και ανυποχώρητους αγώνες στον κόσμο που εκτυλίσσεται στη Βόρεια Ελλάδα. Δείτε την ταινία! Κι έπειτα ακολουθήστε τη συνέχειά της στην πραγματική ζωή, καθώς οι εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ. συνεχίζουν να οικοδομούν μια συναρπαστική εναλλακτική στη βαναυσότητα της επιχειρηματικότητας όπως την ξέρουμε.» – Avi Lewis (σκηνοθέτης), Naomi Klein (συγγραφέας)

Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ (γενική είσοδος), 3 ευρώ (για τους κατόχους CineΚάρταF).