Η ταινία «Tristram Shandy: A Cock and Bull Story», υλοποιεί σταδιακά, μία έξυπνη και πρωτότυπη ιδέα. Πρόκειται για μία μεταμοντέρνα άποψη για την κατασκευή μιας ταινίας, εμπνευσμένη από ένα δαιδαλώδες, αλλά και προβοκατόρικα ξεκαρδιστικό αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα. Ταινία μέσα σε ταινία βασισμένη σε βιβλίο μέσα σε βιβλίο, γυρισμένη σε στιλ ψευδο-ντοκιμαντέρ μέσα σε ντοκιμαντέρ. Ο Μάικλ Γουίντερμποτομ σε μία από τις καλύτερες στιγμές της φιλμογραφίας του διευθύνει με μαεστρία μία επίλεκτη ομάδα ασυμβίβαστων ηθοποιών, που απαρτίζεται από τους Στηβ Κούγκαν, Ρομπ Μπράιντον και Ντίλαν Μόραν. Η ταινία προβάλλεται τη Δευτέρα 19 Ιουνίου στις 22:00 στο Ταινιόραμα 2017, στο πλαίσιο του Αφιερώματος: «Μια Άλλη Εποχή».

Ads

«Είναι ο άνθρωπος που ακολουθεί τους κανόνες ή οι κανόνες που έπονται του ανθρώπου;» – Λόρενς Στέρν

Tristram Shandy: A Cock and Bull Story
Σκηνοθεσία: Μάικλ Γουίντερμποτομ
Σενάριο: Λόρενς Στέρν (ο συγγραφέας του ομώνυμου βιβλίου), Φρανκ Κοτρέλ Μπόις (κινηματογραφική προσαρμογή)
Πρωταγωνιστούν: Στηβ Κούγκαν, Ρομπ Μπράιντον, Σίρλεϊ Χέντερσον, Ρέιμοντ Γουέρινγκ, Ντίλαν Μόραν, Κίλι Χάουες, Γκίλιαν Άντερσον, Ναόμι Χάρις
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Μαρσέλ Ζίσκιντ
Μοντάζ: Πήτερ Κριστέλις
Μουσική: Έντουαρντ Nόγκρια
Χρονολογία Παραγωγής: 2005
Χώρα Παραγωγής : Ηνωμένο Βασίλειο
Διάρκεια: 94 λεπτά

image

Ads

Ένας αποφασισμένος σκηνοθέτης αποτολμά να μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το αριστούργημα του Λόρενς Στέρν / Laurence Sterne, «Ο Βίος και Οι Απόψεις του Τρίστραμ Σάντι», ένα από τα πιο περίπλοκα, πρωτοποριακά και ανατρεπτικά μυθιστορήματα της λογοτεχνικής ιστορίας.

Έτσι, ο Gentleman Tristram Shandy του 18ου αιώνα προσπαθεί να αφηγηθεί την ιστορία της ζωής του σε μία ταινία που γυρίζεται τον 21ο αιώνα, με πρωταγωνιστές τον Στηβ Κούγκαν και το Ρομπ Μπράιντον, σ’ ένα σύγχρονο κινηματογραφικό στούντιο, μ’ ένα συνεργείο ετερόκλητο και με ηθοποιούς ανασφαλείς που δε μπορούν να διαχειριστούν το εγώ τους.

image

Γινόμαστε μάρτυρες σε ξέφρενα πάρτυ, έρωτες, φλερτ και ρεπόρτερ που κυνηγούν σκάνδαλα. Σκηνικά σουρεαλιστικά και χορηγούς που «ψαλιδίζουν» συνεχώς το budget και φυσικά, με ανταγωνισμούς, αντιζηλίες και (καλλιτεχνικές) ίντριγκες.

Τα γυρίσματα συνεχίζονται σε μία χαοτική παράλληλο με χρονικά πισωγυρίσματα μεταξύ του 18ου και 21ου αιώνα, ενώ η πραγματική ζωή μπλέκεται με την κινηματογραφική πραγματικότητα.

image

Καθώς ακολουθούμε τη μοίρα δύο οικογενειών – μία εξ αίματος και μία επαγγελματική – η ταινία μας μυεί στις πανωλεθρίες, τις κρίσεις, και τις ερωτοτροπίες που μεταβαίνουν στους αιώνες, αποδεικνύοντας ότι η ζωή – ανεξάρτητα από εποχές και ρόλους – είναι απλά περίπλοκη…

«Το βιβλίο στο οποίο βασίστηκε η ταινία είναι ένα πολύ παιχνιδιάρικο, χιουμοριστικό, κεφάτο βιβλίο. Όταν γράφτηκε -γράφτηκε σαν μια κωμωδία, είναι λίγο μπερδεμένο. Νομίζω ότι επειδή γράφτηκε πριν από 200 χρόνια ο κόσμος πιστεύει ότι υπάρχει σ’ αυτό κάποιο είδος ηθικού διδάγματος» – Μάικλ Γουίντερμποτομ / Michael Winterbottom

image

Τα «The Cock» και «The Bull» που αναφέρονται στον πρωτότυπο τίτλο, ήταν δύο γνωστά πανδοχεία στην αρχαία πόλη του Stony Stratford, στο σημερινό Milton Keynes. Κατά τον 18ο και αρχές 19ου αιώνα, η πόλη αυτή ήταν το σημείο στο οποίο σταματούσαν οι άμαξες που ταξίδευαν από το Λονδίνο και το Μπέρμιγχαμ. Στα συγκεκριμένα πανδοχεία, άλλαζαν τα άλογα και ξεκουράζονταν οι ταξιδιώτες, οι οποίοι μετέφεραν τα νέα από απομακρυσμένα σημεία της χώρας. Τα νέα μεταδίδονταν από τα πανδοχεία στην πόλη, καταλήγοντας σε παραποιημένες και φανταστικές ιστορίες, καθώς καθένας από τους ταξιδιώτες προσπαθούσε να αφηγηθεί την πιο εξωπραγματική και “πιπεράτη” ιστορία ώστε να κερδίσει τις εντυπώσεις των ακροατών και των κατοίκων.

image

To λογοτεχνικό αριστούργημα του Λόρενς Στέρν «The life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman», δημοσιεύτηκε σε 9 τεύχη (1759-1767) και έγινε αμέσως επιτυχία, χάρη στο σατιρικό του ύφος και τις εκκεντρικότητες στη δομή του. Στα ελληνικά, κυκλοφορεί με τον τίτλο «Ο βίος και η Πολιτεία του Τρίστραμ Σάντι» από τις εκδόσεις Gutenberg.

Ο Μάικλ Γουίντερμποτομ διατήρησε έξυπνα το αναρχικό πνεύμα του συγγραφέα και χρησιμοποίησε το διαχρονικό βιβλίο του Λόρενς Στέρν, ως το όχημα που μας ταξιδεύει στην σύγχρονη (κινηματογραφική) πραγματικότητα του 21ου αιώνα.

image

Η ζωή είναι αληθινή, η ταινία όχι. Ή μήπως είναι; Ξέρουμε τους Στηβ Κούγκαν και Ρομπ Μπράιντον ως πραγματικούς κωμικούς. Τους έχουμε δει να δίνουν συνεντεύξεις στην τηλεόραση αλλά στην ταινία «Tristram Shandy: A cock and bull story» εμφανίζονται ως χαρακτήρες ταινίας. Ως ηθοποιοί που έχουν προσληφθεί για να υποδυθούν τον εαυτό τους, προσωποποιώντας ανθρώπους που προσωποποιούν χαρακτήρες ενός βιβλίου. Ποια είναι, λοιπόν, η πραγματική τους ταυτότητα;

Το «Tristram Shandy: a cock and bull story» δεν είναι απλά μία ευρηματική μεταφορά του βιβλίου, αλλά και μία έξυπνη ματιά στο πώς γυρίζονται οι σύγχρονες ταινίες, στις σχέσεις και τις διαπραγματεύσεις πίσω από τη σκηνή και τα φώτα. Αξίζει τέλος να σημειώσουμε ότι σε μικρό αλλά χαρακτηριστικό ρόλο εμφανίζεται και ο αγαπημένος Βρετανός ηθοποιός, Ντίλαν Μόραν, γνωστός κυρίως για τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην θρυλική τηλεοπτική σειρά: «Black Books» (2000-2004).

image

Το soundtrack δανείζεται στοιχεία από άλλα soundtracks, (π.χ. του Nino Rota για το Federico Fellini) ενώ το σενάριο διαθέτει αρκετές αναφορές σε άλλες ταινίες, ηθοποιούς και δημιουργούς ταινιών (όπως π.χ. οι αναφορές στο τηλεοπτικό alter ego του Στηβ Κούγκαν, Alan Partridge). Για την ιστορία να πούμε ότι το φιλμ είχε προβληθεί και στο 46ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στα πλαίσια του αφιερώματος στον Βρετανό σκηνοθέτη, Μάικλ Γουίντερμποτομ.

«Έχω μάθει ότι το να συνεργάζεσαι με τον Michael σημαίνει ότι πρέπει να συνηθίσεις στο να μην είναι τίποτα σίγουρο. Δεν είναι από αυτούς που έχουν στρατηγική και στρατιωτικούς σχεδιασμούς στις ταινίες του, δουλεύει κατά κύριο λόγο ενστικτωδώς. Αυτό το ένστικτο, όμως, το εμπιστεύομαι, και αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που έκανα την ταινία.» – Στηβ Κούγκαν / Steve Coogan