Το 5ο Athens Open Air Film Festival μας κράτησε δροσερή συντροφιά όλο το καλοκαίρι μέσα από τις επιλεγμένες προβολές του. Καθώς όμως αναμένουμε να παραδώσει τη σκυτάλη στο μεγάλο αδερφάκι του, το 21ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας (το οποίο φέτος θα διεξαχθεί από την Τετάρτη 23 έως και την Κυριακή 4 Οκτωβρίου), το Φεστιβάλ μας αποχαιρετά με την προβολή της ταινίας του Γουές Άντερσον, «Ο Απίθανος Κος Φοξ» (Fantastic Mr. Fox – 2009). Το Σάββατο, 5 Σεπτεμβρίου, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, με ελεύθερη είσοδο. Τη μουσική της ταινίας υπογράφει ο Αλεξάντρ Ντεσπλά, ο οποίος τιμά με την παρουσία του την τελετή λήξης του φετινού καλοκαιρινού κινηματογραφικού θεσμού της Αθήνας.

Ads

Για πέμπτη συνεχή χρονιά η Αθήνα μετατράπηκε σ’ ένα μεγάλο θερινό σινεμά, όπου με ελεύθερη είσοδο το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει παλιές, αγαπημένες δημιουργίες αλλά και σημαντικές πρεμιέρες. Ο λόγος βέβαια για το 5ο Athens Open Air Film Festival που και φέτος μας κράτησε παρέα από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο, μετατρέποντας πλατείες, πάρκα και υπαίθριους χώρους της Αθήνας, σε αυτοσχέδια και φιλόξενα θερινά σινεμά. Το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται με την προβολή της ταινίας του Γουές Άντερσον, «Ο Απίθανος Κος Φοξ» (Fantastic Mr. Fox – 2009).

image

Διαβάστε επίσης:
Όλη η Αθήνα ένα Θερινό Σινεμά – Αναλυτικό Αφιέρωμα στο 5ο Athens Open Air Film Festival

Ads

Το φετινό Athens Open Air Film Festival, ρίχνει την αυλαία του το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου, με μία ξεχωριστή προβολή στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ο βραβευμένος με Oscar, Ελληνικής καταγωγής, Γάλλος συνθέτης Alexandre Desplat, λίγες μέρες πριν την συναυλία του στο Ηρώδειο, θα δώσει το παρών στην προβολή της ταινίας του Γουές Άντερσον, «Ο απίθανος κύριος Φοξ» (2009), στην οποία έχει υπογράψει τη μουσική επένδυση. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την MINOS EMI UNIVERSAL. Η ταινία είναι μια ευγενική παραχώρηση της TWENTIETH CENTURY FOX και της ODEON.

image

Λόγω περιορισμένης χωρητικότητας, η είσοδος στην προβολή θα γίνει μέσω Ατομικών Δελτίων Εισόδου, τα οποία θα διανεμηθούν από το ταμείο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, την Δευτέρα 31/8 από τις 18.00 έως και τις 20.00 ή μέχρι εξαντλήσεως τους. Κάθε άτομο μπορεί να προμηθεύεται μέχρι δύο (2) ατομικά Δελτία Εισόδου.

Ο κύριος Φοξ ζει μαζί με την κυρία Φοξ και τα αλεπουδάκια τους μέσα σ’ ένα τεράστιο δέντρο. Κάθε βράδυ επισκέπτεται τη φάρμα τριών αγροτών και κλέβει από ένα γεύμα ώστε να φροντίσει την οικογένειά του. Όταν όμως οι τρεις αγρότες αποφασίζουν να βάλουν ένα τέλος στην ιστορία αυτή, ο κύριος Φοξ αποδεικνύει πως είναι ένας απροσδόκητα πολυμήχανος αντίπαλος.

image

O Γουές Άντερσον (“Τhe Royal Tenenbaums”), υπογράφει μια ξεχωριστή ταινία stop motion, η οποία ήταν υποψήφια για δύο Όσκαρ – Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων και Καλύτερης Μουσικής. Για τις φωνές των ηρώων έχει καταφέρει να συγκεντρώσει ένα εντυπωσιακό cast, που περιλαμβάνει τους Τζορτζ Κλούνεϊ, Μέριλ Στριπ, Μπιλ Μάρεϊ, Τζέισον Σβάρτσμαν, Γουίλεμ Νταφόε και Όουεν Ουίλσον. Το σενάριο υπογράφει ο Άντερσον σε συνεργασία με τον Νόα Μπάουμπαχ (“Margot at the Wedding”), ενώ η ιστορία βασίζεται σε βιβλίο του διάσημου παιδικού συγγραφέα Ρόαλντ Νταλ.

image

Γεννημένος στο Χιούστον του Τέξας το 1969, ο Γουές Άντερσον φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν. Έχει υπογράψει το σενάριο και την σκηνοθεσία στις ταινίες “Bottle Rocket”, “Ο Αρχάριος”, “Οικογένεια Τένενμπαουμ” (η οποία προτάθηκε για Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου το 2002), “Υδάτινες Ιστορίες” και “Ταξίδι στο Darjeeling”. Έχει επίσης γράψει και σκηνοθετήσει την ταινία μικρού μήκους “Hotel Chevalier”. Σχεδόν όλα τα soundtrack των ταινιών του περιλαμβάνουν Βρετανική μουσική από τις δεκαετίες του ’60 και ’70 (όπως Rolling Stones, Beatles κ.ά.). Πέρσι είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στην μεγάλη οθόνη, τη νέα του δημιουργία: «Ξενοδοχείο Grand Budapest» (The Grand Budapest Hotel).

Διαβάστε επίσης:
Ο Γουές Άντερσον μας ξεναγεί στο «Ξενοδοχείο Grand Budapest»

image

Έχοντας πρωτοεκδοθεί το 1970 στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, με σκίτσα του Ντόναλντ Σάφιν, το αγαπημένο βιβλίο του Ρόαλντ Νταλ, “Ο Απίθανος Κύριος Φοξ”, μαγεύει εδώ και 40 χρόνια περίπου γενιές παιδιών και γονιών. Τώρα, χάρη στο γλυκόπικρο, σαρκαστικά αστείο όραμα του διακεκριμένου δημιουργού Γουές Άντερσον και την μαγεία του stop-motion, η σκοτεινά χιουμοριστική ιστορία του κύριου Φοξ συναρπάζει ένα ακόμα μεγαλύτερο κοινό.

image

Ο Αλεξάντρ Ντεσπλά είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους συνθέτες κινηματογραφικής μουσικής. Φέτος, την 8η φορά που προτάθηκε για Oscar, η Ακαδημία του απένειμε το «χρυσό αγαλματίδιο», για την εκπληκτική μουσική του στη ταινία “The Grand Budapest Hotel” του Γουές Άντερσον.

Ο Ντεσπλά, γεννήθηκε στο Παρίσι το 1961 από Γάλλο πατέρα και Ελληνίδα μητέρα, ξεκίνησε να παίζει πιάνο σε ηλικία 5 ετών και μεγάλωσε ακούγοντας μεγάλους Γάλλους μουσουργούς, όπως οι Ravel και Debussy, καθώς και jazz μουσική. Φανατικός σινεφίλ ο ίδιος, σπούδασε δίπλα σε πολύ σημαντικούς συνθέτες με κορυφαίο τον μεγάλο Έλληνα, Ιάννη Ξενάκη.

image

Η κατάκτηση του Hollywood ξεκίνησε το 2003, όταν έγραψε την μουσική της ταινίας «Το Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι» (με την Σκάρλετ Γιόχανσον και τον Κόλιν Φερθ), που αμέσως προτάθηκε για τα 3 πιο σημαντικά βραβεία: Golden Globe, British Academy of Film and Television Arts και European Film Awards. Η συνέχεια είναι πραγματικά καταιγιστική, καθώς παραθέτουμε μερικές απο τις πιό γνωστές ταινίες που έντυσε με την μουσική του: Syriana, The Curious Case of Benjamin Button, Harry Potter and the deathly hallows, The Ides of March, Argo, Godzilla, The Imitation Game.

Συνολικά ο Desplat έχει γράψει την μουσική για περισσότερες από 40 ταινίες και έχει κερδίσει 9 βραβεία. Φέτος, επιστρέφει στη δεύτερη πατρίδα του, για μια μεγάλη «best of» συναυλία στο Ηρώδειο, με τη συνοδεία της 100μελούς Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου.

image

Πρόσφατα στο φιλμ «Όλα Θα Πάνε Καλά» (Every Thing Will Be Fine) ο Βιμ Βέντερς συνεργάζεται για πρώτη φορά με  τον βραβευμένο με Όσκαρ, ελληνικής καταγωγής συνθέτη, Αλεξάντρ Ντεσπλά. Στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει την άνοιξη στο Tvxs.gr με αφορμή την κυκλοφορία του υπέροχου ντοκιμαντέρ του, «The Salt of the Earth» (Το Αλάτι της Γης), ο καταξιωμένος Γερμανός σκηνοθέτης, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Είχα ένα ονειρικό καστ ηθοποιών με τον Τζέιμς Φράνκο, την Σαρλότ Γκενσμπούργκ, την Μαρί-Ζοζέ Κροζ και την Ρέιτσελ Μακ Άνταμς. Είχα επίσης έναν φανταστικό συνθέτη, τον συμπατριώτη σας Αλεξάντερ Ντεπλά (Αλέξανδρος Λαδόπουλος). Ο Ντεπλά, συνέθεσε για την ταινία ένα πραγματικά υπέροχο ορχηστικό μουσικό σκορ. Όπως καταλαβαίνετε είμαι πολύ ενθουσιασμένος με το νέο μου φιλμ: “Every Thing Will Be Fine”…»

Διαβάστε επίσης:
Είδαμε τη νέα ταινία του Βιμ Βέντερς και «Όλα Θα Πάνε Καλά»
Συνέντευξη – Ο Βιμ Βέντερς για το ελληνικό σινεμά και τον Θόδωρο Αγγελόπουλο

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου στις 21:00 (Ώρα προσέλευσης: 20.30)
Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου – Μετρό Κεραμεικός)
Είσοδος Ελεύθερη (Με επίδειξη ατομικού δελτίου εισόδου)

image

«Ο Απίθανος Κος Φοξ» (Fantastic Mr. Fox)
Σκηνοθεσία: Γουές Άντερσον

Με τις φωνές των: Τζορτζ Κλούνεϊ, Μέριλ Στριπ, Μπιλ Μάρεϊ, Τζέισον Σβάρτσμαν, Γουίλεμ Νταφόε
Έτος παραγωγής: 2009
Διάρκεια: 87 λεπτά

Η εκδήλωση διοργανώνεται με την ευγενική υποστήριξη του ΕΟΤ & www.visitgreece.gr σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

image

Στην Κινηματογραφική Στήλη του Tvxs.gr σας ενημερώνουμε αναλυτικά και εγκαίρως, για κάθε μία από τις προβολές του 5ου Athens Open Air Film Festival, που και φέτος μας κράτησε κινηματογραφική συντροφιά, από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο.