Tο φιλμ «Νέα Λιθουανία» του Καρόλις Καουπίνις κέρδισε τη Χρυσή Αθηνά Καλύτερης ταινίας, στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας».   

Ads

Σύμφωνα με τη διεθνή κριτική επιτροπή, η ταινία βραβεύτηκε με την κορυφαία διάκριση «για την τονικά λαμπρή, ιστορικά ακριβή και απολύτως και πρωτοποριακή εξερεύνηση μιας από τις πιο ουτοπικές ιδέες του προηγούμενου αιώνα».

Το βραβείο σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών απονεμήθηκε στο φιλμ «Μια Αποικία» της Ζενεβιέβ Ντουλούντ – ντε Σελ καθώς η επιτροπή έκρινε ότι αποτελεί: «Μια φρέσκια και διακριτική προσέγγιση που προσκαλεί το κοινό να βιώσει το ταξίδι μίας έφηβης καθώς πασχίζει να βρει την θέση της στον κόσμο» κάνοντας λόγο για «δεξιοτεχνική διαχείριση του θέματος». 

Τα υπόλοιπα βραβεία του διαγωνιστικού τμήματος: 

Βραβείο Σεναρίου 

Το βραβείο σεναρίου πήρε «Το Σπίτι του Μικρού Πτηνού» της Μπόρα Κιμ Με, «για το λεπταίσθητο και πολυσχιδές πορτραίτο μιας 14χρονης κοπέλας που νιώθει αποξενωμένη από την οικογένειά της και προσπαθεί να διαπραγματευτεί τη θέση της ως νεαρή γυναίκα στον ραγδαία εξελισσόμενο κόσμο της Νοτίου Κορέας στις αρχές της δεκαετίας του ’90». 

Ειδική Μνεία

Ειδική μνεία έγινε στη «Φωτιά στη Λουιζιάνα» του Φίλιπ Γιούμανς. «Η επιτροπή θέλει να απονείμει μια ειδική μνεία σε έναν νεαρό κινηματογραφιστή που μας εξέπληξε με το εμφανές ταλέντο του, την δημιουργική χρήση των κινηματογραφικών μέσων και την αισθητική τόλμη του. Η ειδική μνεία στοχεύει στην στήριξη ενός κινηματογραφιστή στην αρχή της σταδιοδρομίας του».

Ads

image

Βραβείο Κοινού Fischer 

Το βραβείο κοινού πήγε στο φιλμ «Οι Άθλιοι», του Λατζ Λι Με. Παραδίδοντας το βραβείο, ο Λοράν Ντελμουλί, Διευθυντής Marketing της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας ανέφερε: «Είναι μεγάλη χαρά να βρίσκομαι εδώ ως εκπρόσωπος της Fischer, ενός σινεφίλ brand που στηρίζει τις ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα εδώ και μια δεκαετία. Θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους ανθρώπους του Φεστιβάλ που και φέτος συνέβαλαν σε μία πολύ επιτυχημένη διοργάνωση. Αναφερόμενος στο κοινό, ένας σπουδαίος σκηνοθέτης είπε κάποτε: «Αν ένα εκατομμύριο άνθρωποι δουν μια ταινία, εύχομαι να δουν ένα εκατομμύριο διαφορετικές ταινίες». Με τις ταινίες, το κοινό καθίσταται ο κύριος πρωταγωνιστής του φεστιβάλ και έχει την ευκαιρία να ψηφίσει την αγαπημένη του. Το Βραβείο Κοινού Fischer 2019 απονέμεται στην ταινία «Οι Άθλιοι», του Λατζ Λι». 

Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου 

«Οι Άθλιοι» έλαβαν και το Βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου. «Για τη σύγχρονη ρεαλιστική κινηματογράφηση, που αποφεύγει τον μελοδραματισμό, δηλώνοντας μια ουσιαστική θέση πάνω στη βία και στη βαρβαρότητα της κοινωνικής πραγματικότητας, στις γκετοποιημένες περιοχές των σύγχρονων μεγαλουπόλεων».  

Στην κριτική επιτροπή για το διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ συμμετείχαν οι Γουίτ Στίλμαν (Πρόεδρος της Επιτροπής – σκηνοθέτης), Χάνα Πάτερσον (σκηνοθέτις και παραγωγός), Μισέλ Βάλεϋ (ηθοποιός), Ουμπέρτο Μουρέιρα (κριτικός κινηματογράφου) και Μπίργκιτ Κόλερ (συν-διευθύντρια του Άρσεναλ – Ινστιτούτου Τέχνης Κινηματογράφου και Video Art στο Βερολίνου και μέλος της επιτροπής προγράμματος του Berlinale Forum).  

STRANGER THAN FICTION – Βραβεία διεθνούς διαγωνιστικού ντοκιμαντέρ

Βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερου Ντοκιμαντέρ 

Το ντοκιμαντέρ «Η Γη του Μέλιτος», των Λιουμπομίρ Στεφάνοφ και Ταμάρα Κοτέφσκα βραβεύτηκε με τη Χρυσή Αθηνά, «για την οπτική αριστεία και την συγκλονιστική αφήγηση που εκτυλίσσεται στην Βόρειο Μακεδονία, το πως αντανακλά τον κύκλο της ζωής και την σημασία της οικογένειας και της κοινωνικής συνοχής, καθώς και την αξία της διατήρησης του οικοσυστήματος. Όπως λέει και η δυνατή και ανθεκτική Χατίτζε: «Μας προσφέρουν το μισό, πρέπει να τους αφήνουμε το μισό». 

Ειδική Μνεία

Ειδική Μνεία για τα «Δέντρα στην Έρημο», του Σουχαΐμπ Γκασμελμπάρι, «μια ιστορία πάθους για το σινεμά μέσα στο σινεμά, καταπιεσμένης και περιθωριοποιημένης κινηματογραφίας που αξίζει πραγματικά να αναγνωριστεί από το παγκόσμιο κοινό, το οποίο μπορεί και συναθροίζεται με έναν τρόπο που δεν επιτρέπεται στο Σουδάν. Όπως ακούσαμε και στο τέλος της ταινίας: Είμαστε οι πλέον αισιόδοξοι, γιατί η ελπίδα μας έχει σφυρηλατηθεί από την πιο βαθιά απελπισία».

image

Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Ντοκιμαντέρ του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αποτελούνταν από τους: Μάγκι Χερτ (Πρόεδρος της Επιτροπής – υπεύθυνη προγράμματος εκδηλώσεων στο BFI), Σονόρα Μπρόκα (επιμελήτρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ρίγα), Γκέρχαρντ Βίσνερ (Διευθυντής Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και Βίντεο στο Κάσελ), Μπερναντέτ Τούζα Ρίτερ (σκηνοθέτις, Γεράσιμος Ρήγας – σκηνοθέτης). 

Τιμητικό βραβείο – Γιώργος Τζιώτζιος

Το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας εγκαινίασε το Τιμητικό Βραβείο «Γιώργος Τζιώτζιος», που «φέρει το όνομα του ανθρώπου που έκανε το Φεστιβάλ πραγματικότητα» και το οποίο θα απονέμεται σε εκλεκτούς προσκεκλημένους της διοργάνωσης για το σύνολο της προσφοράς τους στον κινηματογράφο και τον πολιτισμό. Για την πρώτη αυτή χρονιά, με το βραβείο «Γιώργος Τζιώτζιος» τιμήθηκαν οι παγκοσμίως αναγνωρισμένοι και πολυβραβευμένοι σκηνοθέτες Κώστας Γαβράς και Γέρζι Σκολιμόφσκι.   

image