Το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, μας κράτησε συντροφιά μέσα από μία πληθώρα καλών και ενδιαφερόντων αφιερωμάτων και ταινιών, τόσο από τον ελληνικό, όσο βέβαια και από τον παγκόσμιο κινηματογράφο. Λίγο πριν την επίσημη τελετή λήξης του Φεστιβάλ – με τη νέα δημιουργία του Ζακ Οντιάρ, «Dheepan» (Χρυσός Φοίνικας στο Φεστιβάλ Καννών) – απονεμήθηκαν τα Βραβεία για το Διαγωνιστικό Τμήμα Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους, καθώς και εκείνα των Πρωτοεμφανιζόμενων Καλλιτεχνών.

Ads

Από την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 4 Οκτωβρίου, το Φεστιβάλ μονοπώλησε το κινηματογραφικό ενδιαφέρον των θεατών της Αθήνας στους κινηματογράφους: Δαναός 1 και 2 | Odeon Opera 1 και 2 | Ιντεάλ | Ταινιοθήκη της Ελλάδος | Τεχνόπολη Δ.Α. – INNOVATHENS. Το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ που περιλάμβανε 239 ξεχωριστές ταινίες.

image

Το Διεθνές Διαγωνιστικό, με 12 ταινίες που διεκδίκησαν την Χρυσή Αθηνά, το τμήμα Μουσική και Φιλμ με 15 μουσικές ταινίες – εντός και εκτός διαγωνιστικού – τα Ντοκιμαντέρ (φέτος ήταν περισσότερα από κάθε άλλη φορά), το Ελληνικό Διαγωνιστικό ταινιών μικρού μήκους, τις Μεταμεσονύχτιες Προβολές, τις Ειδικές Προβολές, τα Αφιερώματα σε 4 αξιόλογους σκηνοθέτες, αλλά και στην εμβληματική εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης “Παρασκήνιο”, καθώς και το ειδικό αφιέρωμα  “Moving Future”. Καθώς βέβαια και τις είκοσι (20) Πρεμιέρες, ανάμεσα στις οποίες συναντάμε μερικές από τις πιο αναμενόμενες ταινίες της φετινής κινηματογραφικής σεζόν.

Ads

Το Σάββατο 3 Οκτωβρίου, απονεμήθηκαν τα Βραβεία για το Διαγωνιστικό Τμήμα Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους, καθώς και εκείνα των Πρωτοεμφανιζόμενων Καλλιτεχνών.

image

Η ευρηματική «Νορβηγία» του Γιάννη Βεσλεμέ, τα συγκινητικά αδέλφια του «Χenia» του Πάνου Χ. Κούτρα και μία διαπεραστική ερμηνεία στην «Έκρηξη» του Σύλλα Τζουμέρκα, αποτέλεσαν την ομόφωνη επιλογή της κριτικής επιτροπής των Βραβείων Πρωτοεμφανιζόμενων Δημιουργών και Ηθοποιών Ελληνικών Ταινιών του Φεστιβάλ.

H Κριτική Επιτροπή για τα Βραβεία των Πρωτοεμφανιζόμενων Ελλήνων που αποτελούνταν από τον Παντελή Βούλγαρη (σκηνοθέτης – πρόεδρος της επιτροπής) και τους Λένα Παπαληγούρα (ηθοποιός), Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο (κριτικός κινηματογράφου), Ηλία Γεωργιόπουλου (διανομέας) και Αντώνη Κοτζιά (ειδικός οπτικών εφέ) αποφάσισαν ομόφωνα να απονείμουν:

Το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη στον Γιάννη Βεσλεμέ για την ταινία «Νορβηγία», γιατί «στάθηκε τολμηρός και εφευρετικός, με κοσμοπολίτικη σινεφιλία που προσάρμοσε σε ελληνικά θέματα».

Διαβάστε επίσης:
Στην όμορφη «Νορβηγία» η «κατάσταση είναι Καζαμπλάνκα…»

Το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Ηθοποιού, εξίσου στους Κώστα Νικούλι και Νίκο Γκέλια για την ταινία «Xenia», για «τις συναρπαστικές ερμηνείες τους σε δύσκολους ρόλους, που ανέδειξαν την βαθιά ανθρώπινη πλευρά της ιστορίας αλληλοσυμπληρώνοντας ο ένας τον άλλο». Οι δύο πρωταγωνιστές ανέβηκαν στη σκηνή για την παραλαβή των βραβείων τους, ευχαρίστησαν τον σκηνοθέτη τους Πάνο Κούτρα για την ευκαιρία και δήλωσαν με συγκίνηση πως ο ένας βρήκε στον άλλο έναν πραγματικό αδερφό

image

Διαβάστε επίσης:
Xenia: Iστορία ενηλικίωσης κι ένα μουσικό road movie
Συνέντευξη – Πάνος Χ. Κούτρας: «Η άνοδος της ακροδεξιάς με συνθλίβει»
Η Ελλάδα στέλνει στα Όσκαρ το επίκαιρο «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα

Το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενης Ηθοποιού απονεμήθηκε στη Μαρία Φιλίνη για την ταινία «Έκρηξη», για το «εξαιρετικά ρεαλιστικό πορτρέτο που προσέδωσε προσωπικότητα στο χαρακτήρα με μία ξεχωριστή ερμηνευτική ποιότητα». Η Μαρία Φιλίνη ευχαρίστησε την κριτική επιτροπή, τον σκηνοθέτη Σύλλα Τζουμέρκα για την «εμπιστοσύνη και τη φιλία» και το Φεστιβάλ.

Διαβάστε επίσης:
«Η Έκρηξη» του Σύλλα Τζουμέρκα με την υπέροχη Αγγελική Παπούλια

Για το Διαγωνιστικό Τμήμα Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους, την κριτική επιτροπή αποτελούσαν:
Ελένη Κοσσυφίδου (παραγωγός – πρόεδρος)
Μαρία Καλλιμάνη (ηθοποιός)
Άκης Καπράνος (κριτικός κινηματογράφου)
Κωνσταντίνος Κουκουλιός (διευθυντής φωτογραφίας)

image

To «Simon Says» του Nίκου Τσεμπερόπουλου ήταν η μεγάλη νικήτρια ταινία του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος μικρού μήκους, αφού κέρδισε το Πρώτο Βραβείο και το χρηματικό έπαθλο των 2.000 ευρώ που το συνοδεύει.

image

Η ταινία «Dream Toy» του Χρήστου Χουλιάρα πήρε το Β’ Βραβείο Καλύτερης Ταινίας για «το σκηνοθετικό επίτευγμα της μεταμόρφωσης ενός άψυχου αντικειμένου σε ολοκληρωμένο χαρακτήρα που καταλήγει να σε συγκινεί, το άρτιο ντεκουπάζ και την ενότητα ρυθμού και ύφους», ενώ το Γ’ Βραβείο Καλύτερης Ταινίας κέρδισε η ταινία «Εκδυσις» της Φαίδρας Τσολίνα «για το ιδανικό κάστινγκ (που οδήγησε σε δυο εξαίσιες ερμηνείες), τον εσωτερικό της ρυθμό, το αποτελεσματικό, δραματουργικά, ρεπεράζ και την αφαιρετική αφήγηση μιας ιστορίας “ενηλικίωσης”».

image

Το Βραβείο Σκηνοθεσίας απονεμήθηκε στην ταινία «Ίκαρος» του Γιώργου Φουρτούνη και το Βραβείο Σεναρίου στο «Euroman» του Γαβριήλ Τζάφκα (σενάριο Γαβριήλ Τζάφκας και Λόρα Μάντσεν). Η Επιτροπή απένειμε επιπλέον και τρία ειδικά βραβεία:

Βραβείο Animation στην Ειρήνη Βιανέλλη για την ταινία «Το Φύλλο της Λεύκας». Ειδική Μνεία στην Ρομάνα Λόμπατς που με την ερμηνεία της στο φιλμ «4 Μαρτίου» του Δημήτρη Νάκου στήριξε επαρκέστατα το δραματουργικό κέντρο βάρους της, καθώς και Ειδικό Βραβείο στην ταινία «Αρχιπέλαγα, Γυμνοί Γρανίτες» της Δάφνης Χαιρετάκη.

image

Αναλυτικά τα Βραβεία:
Α’ Καλύτερης ταινίας: «Simon Says» του Nίκου Τσεμπερόπουλου
Β’ Καλύτερης ταινίας: «Dream Toy» του Χρήστου Χουλιάρα
Γ’ Καλύτερης ταινίας: «Εκδυσις» της Φαίδρας Τσολίνα
Σκηνοθεσίας: «Ικαρος» του Γιώργου Φουρτούνη
Σεναρίου: «Euroman» του Γαβριήλ Τζάφκα

Ειδική Μνεία στο «4 Μαρτίου» του Δημήτρη Νάκου για την ερμηνεία της Ρομάνα Λόμπατς
Βραβείο Animation: «Το Φύλλο της Λεύκας» της Ειρήνης Βιανέλλη
Ειδικό Βραβείο Επιτροπής: «Αρχιπέλαγα, Γυμνοί Γρανίτες» της Δάφνης Χαιρετάκη

To Φεστιβάλ διοργανώνεται από την Κινηματογραφική Εταιρία Αθηνών με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και εντάσσεται στο ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗ του ΕΣΠΑ 2007-2013. Όλες οι δράσεις πραγματοποιούνται με την συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

image

Στην Κινηματογραφική Στήλη του Tvxs.gr παρακολουθήσαμε από κοντά το πιο δημοφιλές κινηματογραφικό γεγονός της Αθήνας και σας μεταφέραμε εντυπώσεις, ειδήσεις, προτάσεις, κριτικές, αλλά και διπλές προσκλήσεις για τους αναγνώστες μας, από τις ταινίες που προβλήθηκαν στο Φεστιβάλ. Αναλυτικά όλα τα σχετικά κείμενα για το 21o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας.

Την βραδιά έκλεισε η προβολή της ταινίας του Φίλιππου Κουτσαφτή, «Αρκαδία Χαίρε», τη μυσταγωγική, κινηματογραφική περιπλάνηση στο χθες και το σήμερα ένας τόπου φορτισμένου από συναρπαστικούς μύθους και αναφορές.

Τα βραβεία του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος και του τμήματος Μουσική & Φιλμ – Διαγωνιστικό θα ανακοινωθούν στην Τελετή Λήξης του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, την Κυριακή 4 Οκτωβρίου, στο Ιντεάλ.

 

Διαβάστε επίσης:
Με τον Χρυσό Φοίνικα των Καννών ολοκληρώνονται οι Νύχτες Πρεμιέρας