Το Tvxs σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, προσφέρει στους αναγνώστες του, τρεις διπλές προσκλήσεις για την προβολή του ντοκιμαντέρ του Γιάννη Βαμβάκα, «Παναγιώτης Τέτσης – Παίζοντας… με τα χρώματα», για το χρονικό διάστημα, από τη Δευτέρα 12 Μαΐου, μέχρι και την Τετάρτη 14 Μαΐου. Του Γιώργου Ρούσσου.

Ads

 

 

Συνεχίζοντας την επιτυχημένη συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το Tvxs προσφέρει τρεις διπλές προσκλήσεις στους αναγνώστες του, για να παρακολουθήσουν το ντοκιμαντέρ του Γιάννη Βαμβάκα, «Παναγιώτης Τέτσης – Παίζοντας… με τα χρώματα», το οποίο είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τον Μάρτιο στο πλαίσιο του 16ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, παρουσία τόσο του δημιουργού, όσο βέβαια και του καλλιτέχνη Παναγιώτη Τέτση.

Ads

 

«Παναγιώτης Τέτσης – Παίζοντας… με τα χρώματα»

Σκηνοθεσία: Γιάννης Βαμβάκας (Ελλάδα, 2014, 100’)

image

Πρόκειται για μία ταινία που σκοπό έχει να προβάλει τη ζωή και το έργο ενός ευπατρίδη καλλιτέχνη, του Παναγιώτη Τέτση, που σημάδεψε τη νεοελληνική ζωγραφική του 20ού αιώνα. Έτσι λοιπόν, μέσα από ένα ιδιότυπο χρωματικό οπλοστάσιο που διαθέτει ο δημιουργός, και με κεντρική φιγούρα τον ίδιο και την ιστορικό τέχνης Λίμπερτη Πολύζου, ξεδιπλώνεται μια ολόκληρη ζωή αφιερωμένη στην τέχνη.

 

Παράλληλα, διαγράφεται η εξαιρετικά μεγάλη δημιουργική του πορεία, μέσα από ιστορικές αναδρομές, μαρτυρίες, αλλά και κριτικές από ειδήμονες και μη. Κατά τη διάρκεια της ταινίας παρουσιάζεται μια πλειάδα αντιπροσωπευτικών έργων που προέρχονται από τις εκάστοτε θεματικές του ενότητες, αρχίζοντας από τα πρώιμα έργα του (1940-52). Ένα όμορφο ντοκιμαντέρ για τον σπουδαίο Υδραίο ζωγράφο, Παναγιώτη Τέτση.

 

Στη Συνέντευξη Τύπου που είχε πραγματοποιηθεί στο 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ο σκηνοθέτης Γιάννης Βαμβάκας, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά:

 

«Η σχέση του Τέτση με το χρώμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και αντανακλάται στην προσωπικότητά του», είπε ο σκηνοθέτης Γιάννης Βαμβακάς. Όπως εξήγησε ο δημιουργός, οι ζωγράφοι της γενιάς του Π. Τέτση, επηρεασμένοι από τη βαυαρική σχολή, δεν εκφράστηκαν με πολύ έντονα χρώματα. Ο Τέτσης όμως, επηρεάστηκε από την ελληνική πραγματικότητα και το έντονο ελληνικό φως.

image

Ο κ. Βαμβακάς δήλωσε επίσης ότι η ζωγραφική είναι το απωθημένο του, γι’ αυτό και αποφάσισε να κινηματογραφήσει κορυφαίους Έλληνες ζωγράφους, έτσι ώστε να μιλήσουν οι ίδιοι για τα έργα τους. Κάνοντας λόγο για το πώς προσέγγισε τον σπουδαίο Έλληνα ζωγράφο, ο σκηνοθέτης σημείωσε ότι ήταν δύσκολο εγχείρημα, καθώς «ο Τέτσης έπρεπε να πειστεί, να καταλάβει ότι θα γινόταν κάτι που θα έμενε στην ιστορία του ντοκιμαντέρ. Είχα μεγάλο δέος, σκεφτόμουν “τι να του πεις;”,  “πώς μπορείς να τον κατευθύνεις;” Έχει τις απόψεις του, είναι αυστηρός. Έπρεπε να προσπαθήσω να τον καταλάβω. Άλλοτε πήγαινα πλαγίως κι άλλοτε, αν χρειαζόταν, έκανα λίγο πίσω. Διαφορετικά, εάν πήγαινα κάπως κόντρα, δεν θα τα έβγαζα πέρα. Ποτέ όμως εκείνος δεν μου έκανε υποδείξεις στη δουλειά μου»

 

Το Tvxs.gr σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, προσφέρει στους αναγνώστες του, τρεις διπλές προσκλήσεις για την προβολή της νέας ταινίας του ντοκιμαντέρ του Γιάννη Βαμβάκα, «Παναγιώτης Τέτσης – Παίζοντας… με τα χρώματα», για το χρονικό διάστημα, από τη Δευτέρα 12 Μαΐου, μέχρι και την Τετάρτη 14 Μαΐου. Για να διεκδικήσετε μία διπλή πρόσκληση, στείλτε μας email μέχρι τη Δευτέρα 12 Μαΐου στις 13:00 το μεσημέρι, στο [email protected] με θέμα: «Ταινιοθήκη της Ελλάδος» και σημειώνοντας το ονοματεπώνυμο σας και την ημέρα της επιλογής σας. Μετά από σχετική κλήρωση, οι νικητές θα ενημερωθούν άμεσα μέσω email και η παραλαβή των προσκλήσεων θα γίνεται από το ταμείο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

 

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών, από τη Δευτέρα 12 Μαΐου, μέχρι και την Τετάρτη  Μαΐου, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος:

 

Αίθουσα Α (χειμερινός)
image

Δευτέρα 12/05

18:00 «Παναγιώτης Τέτσης – Παίζοντας… με τα χρώματα»

20:00 Εκδήλωση κλειστή για το κοινό

 

Τρίτη 13/05

18:00 «Παναγιώτης Τέτσης – Παίζοντας… με τα χρώματα»

20:00 «Παναγιώτης Τέτσης – Παίζοντας… με τα χρώματα»

22:00 «Παναγιώτης Τέτσης – Παίζοντας… με τα χρώματα»

 

Τετάρτη 14/05

18:30 Ο οίκτος και η θλίψη / Le chagrin et la pitié   Σκηνοθεσία: Marcel Ophüls

Παραγωγή: Γαλλία, Ελβετία, Γερμανία, 1969, 251΄

Κύκλος Προβολών Βλέμμα στο φασισμό ΙΙ

Είσοδος ελεύθερη

 

Αίθουσα Β (χειμερινός)
image

Δευτέρα 12/05

20:00 «Παναγιώτης Τέτσης – Παίζοντας… με τα χρώματα»

22:00 «Παναγιώτης Τέτσης – Παίζοντας… με τα χρώματα»

 

Τρίτη 13/05

19:00 Ηθοποιοί – Ημερολόγιο Σπουδής & Η τέχνη της κρίσης, η περίπτωση του θεάτρου

21:30 Ηθοποιοί – Ημερολόγιο Σπουδής & Η τέχνη της κρίσης, η περίπτωση του θεάτρου

 

Τετάρτη 14/05

18:00 «Παναγιώτης Τέτσης – Παίζοντας… με τα χρώματα»

20:00 «Παναγιώτης Τέτσης – Παίζοντας… με τα χρώματα»

22:00 «Παναγιώτης Τέτσης – Παίζοντας… με τα χρώματα»

image

Για περισσότερες πληροφορίες, παραθέτουμε τον επίσημο ιστότοπο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136 – Μετρό Κεραμεικός): https://www.tainiothiki.gr/

Είσοδος για όλες τις αίθουσες €7, €4 (μειωμένο)*. Το μειωμένο εισιτήριο αφορά στις παρακάτω κατηγορίες: φοιτητές, άνω των 65, Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), άνεργοι, δάσκαλοι-καθηγητές, ατέλειες.

*Εκτός από τις προβολές όπου αναγράφεται Ελεύθερη Είσοδος ή άλλη τιμή εισιτηρίου.