Από το 2009, το Φεστιβάλ CineDoc προβάλλει βραβευμένα ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο, τον Κινηματογράφο Δαναός και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Αυτή την εβδομάδα τη σκυτάλη παίρνει το έργο «Ένας Καλός Αμερικάνος» του Φρίντριχ Μόζε, το οποίο πρόσφατα προβλήθηκε και στο διήμερο φεστιβάλ ταινιών για τους «Πληροφοριοδότες Δημοσίου Συμφέροντος» (Whistleblowers) που διοργάνωσε στις Βρυξέλλες ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ, το οποίο θα προβληθεί την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου στις 19:30, στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Το Tvxs.gr είναι και φέτος χορηγός επικοινωνίας της διοργάνωσης και παρέχει διπλές προσκλήσεις στους αναγνώστες του.

Ads

Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ο καλύτερος αποκρυπτογράφος των Ηνωμένων Πολιτειών, μαζί με μια μικρή ομάδα στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA), αρχίζει να αναπτύσσει ένα επαναστατικό πρόγραμμα παρακολούθησης. Το πρόγραμμα μπορεί να ανιχνεύσει οποιοδήποτε ηλεκτρονικό σήμα, να το φιλτράρει για στόχους, να δίνει αποτελέσματα σε πραγματικό χρόνο και όλα αυτά χωρίς να παραβιάζει την ιδιωτική ζωή. Έχει όμως ένα μειονέκτημα: κοστίζει ελάχιστα. Και η αχόρταγη για χρήμα NSA το απορρίπτει – τρεις εβδομάδες πριν από την 11η Σεπτεμβρίου!

image

Όταν μετά την επίθεση η NSA αρχίζει τις μαζικές παρακολουθήσεις, ο δημιουργός του φεύγει από την Υπηρεσία. Τότε αναλαμβάνει ένας φίλος, που καταφέρνει να το αναβιώσει στις αρχές του 2002. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει μία από τις σημαντικότερες ιστορίες της κοινωνίας της πληροφορίας που αποκαλύπτει τους εσωτερικούς μηχανισμούς ενός πολιτικοοικονομικού δικτύου η εμβέλεια του οποίου υπερβαίνει κατά πολύ την Αμερική.

Ads

image

Το Tvxs.gr ως χορηγός επικοινωνίας, έχει εξασφαλίσει για τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc, δύο διπλές προσκλήσεις για τους αναγνώστες του. Για να διεκδικήσετε μία διπλή πρόσκληση – για την προβολή του ντοκιμαντέρ «Ένας Καλός Αμερικάνος» του Φρίντριχ Μόζερ, την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου στις 19:30, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών – στείλτε μας email στο [email protected] με το ονοματεπώνυμό σας, σημειώνοντας ως θέμα: «CineDoc», μέχρι την Τρίτη 22 Νοεμβρίου στις 13:00 το μεσημέρι. Μετά από κλήρωση, οι νικητές θα ενημερωθούν άμεσα με σχετικό e-mail.

image

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου στις 19:30
Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

Ένας Καλός Αμερικάνος / A Good American
Σκηνοθεσία: Φρίντριχ Μόζερ / Friedrich Moser
Διάρκεια: 100 λεπτά
Έτος: 2015
Χώρα: Αυστρία
Γλώσσα: Η ταινία θα προβληθεί με ελληνικούς υποτίτλους
Τιμή εισιτηρίου: 6 ευρώ (Αθήνα), 5 ευρώ (Βόλος και Θεσσαλονίκη)
Το ντοκιμαντέρ επαναπροβάλλεται την Κυριακή 27 Νοεμβρίου στις 16:00, στον κινηματογράφο Δαναός.
Τετάρτη 5 Απριλίου 2017, 21.00 στην Αίθουσα Σταύρος Τορνές στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης

Ένα αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ από τον Φρίντριχ Μόζερ – το οποίο προβλήθηκε και τον Μάρτιο στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – που εκθέτει τα στελέχη της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το inside story και τη Διεθνή Αμνηστία.

image

Μετά την προβολή, θα ακολουθήσει συζήτηση με τον ερευνητικό δημοσιογράφο Τάσο Τέλλογλου από το inside story και τον Διευθυντή της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα, Ηρακλή Ακτύπη, γύρω από τις δυνατότητες παρακολούθησης ηλεκτρονικών επικοινωνιών πολιτών στην Ελλάδα. Την συζήτηση θα συντονίσει η σκηνοθέτιδα, δημοσιογράφος και παραγωγός με εμπειρία σε ντοκιμαντέρ Νίνα Μαρία Πασχαλίδου, εκ μέρους του ενημερωτικού site, inside story.

Εκστρατεία UnFollowMe

Η εκστρατεία UnFollowMe της Διεθνούς Αμνηστίας καλεί όλους τους πολίτες να αγωνιστούν για τα διαδικτυακά τους δικαιώματα. Σκοπός της είναι να ασκήσει πίεση στους ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς επίσης και τους στενούς συμμάχους τους, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία, ώστε να απαγορεύσουν την άκριτη, μαζική επιτήρηση διαδικτυακών δεδομένων και την παράνομη δημοσίευση πληροφοριών.

Εξειδικευμένο προσωπικό ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου είναι σε θέση να ενεργοποιήσει το μικρόφωνο στο κινητό σου και να ακούσουν τις συζητήσεις σου, ακόμη και αν το κινητό σου είναι απενεργοποιημένο. Έχουν επίσης αποθηκεύσει εικόνες μέσω webcam εκατομμυρίων χρηστών του internet, χωρίς οι τελευταίοι να είναι ύποπτοι για κάποια παρατυπία ή παρανομία.

Παρακολουθώντας τους πολίτες κατά αυτόν τον τρόπο οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν όλους τους πολίτες ως εν δυνάμει ύποπτους για παράνομη συμπεριφορά και ταυτόχρονα αγνοούν μακροχρόνιες δικαιϊκές αρχές, παραβιάζοντας το δικαίωμα όλων μας στην ιδιωτική ζωή ενώ ταυτόχρονα περιορίζουν και την ελευθερία του λόγου.

Οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου φαίνεται να απαιτούν από τους πολίτες να αποδεχτούν ότι όταν είναι συνδεδεμένοι στο internet δεν έχουν δικαιώματα. Να αποδεχτούν ότι δεν είναι καθαρά ιδιωτικό ό,τι λένε ή ό,τι κάνουν στο κινητό ή στο e-mail τους. Μια τέτοιου είδους εισβολή είναι ανεπίτρεπτη τόσο στη ζωή μας εκτός του διαδικτύου όσο και εντός. Το internet από την ίδρυσή του αντιμετωπιζόταν ως χώρος άνθισης της ελευθερίας του λόγου και της δημόσιας συζήτησης. Σήμερα αυτό το όραμα δέχεται επίθεση.

CineDoc

Από το 2009, το CineDoc προβάλλει βραβευμένα ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, τον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟΣ, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και τον Δήμο Βόλου. Οι προβολές, που διαρκούν από τον Σεπτέμβριο του 2016, έως και τον Μάιο του 2007, συνοδεύονται από παράλληλες εκδηλώσεις με στόχο να ενθαρρύνουν τον διάλογο γύρω από σημαντικά κοινωνικά θέματα και να εμπνεύσουν συλλογικές δράσεις.

Tvxs

Το Tvxs.gr είναι και φέτος χορηγός επικοινωνίας της διοργάνωσης και θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά και εγκαίρως, για όλες τις προβολές του, ενώ όπως και τις προηγούμενες χρονιές, θα διοργανώνονται διαγωνισμοί για τη χορήγηση δωρεάν προσκλήσεων στους αναγνώστες του Tvxs.