Το 5ο Athens Open Air Film Festival, σήκωσε αυλαία την Τετάρτη 17 Ιουνίου και έκτοτε το Φεστιβάλ συνεχίζει τις καλοκαιρινές κινηματογραφικές του εξορμήσεις, μετατρέποντας την Αθήνα σ’ ένα μεγάλο θερινό σινεμά. Τη σκυτάλη των προβολών παίρνει αυτή την εβδομάδα το αγαπημένο φιλμ «Η Κλεό από τις 5 έως τις 7», με τη μουσική του σπουδαίου Μισέλ Λεγκράν και σκηνοθετημένο από “γιαγιά του νέου κύματος”, την υπέροχη Ανιές Βαρντά. Την Τρίτη 14 Ιουλίου, στο Cine Δεξαμενή, με ελεύθερη είσοδο.

Ads

Για πέμπτη συνεχή χρονιά η Αθήνα μετατρέπεται σ’ ένα μεγάλο θερινό σινεμά, όπου με ελεύθερη είσοδο το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει παλιές, αγαπημένες δημιουργίες αλλά και σημαντικές πρεμιέρες. Ο λόγος βέβαια για το 5ο Athens Open Air Film Festival που και φέτος θα μας κρατήσει παρέα από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο, μετατρέποντας πλατείες, πάρκα και υπαίθριους χώρους της Αθήνας, σε αυτοσχέδια και φιλόξενα θερινά σινεμά.

image

Διαβάστε επίσης:
Όλη η Αθήνα ένα Θερινό Σινεμά – Αναλυτικό Αφιέρωμα στο 5ο Athens Open Air Film Festival

Ads

Περιμένοντας τα αποτελέσματα μιας βιοψίας, η Κλεό, μια Γαλλίδα τραγουδίστρια, περιφέρεται στο Παρίσι. Πηγαίνει σε καφετέριες και μέντιουμ, συναντά και γνωρίζει ανθρώπους και φοβάται πως θα πεθάνει από καρκίνο. Πρόκειται ουσιαστικά για μία από τις πιο σημαντικές δημιουργίες της Νουβέλ Βαγκ, ταυτόχρονα όμως, αποτελεί κι ένα εξαιρετικό ντοκουμέντο του Παρισιού της δεκαετίας του ’60…

image

Η ταινία της Βαρντά ανήκει στην ομάδα των «αριστερών» σκηνοθετών της Nouvelle Vague, εκείνων δηλαδή, όπως ο Αλέν Ρενέ και ο Ζακ Ντεμί, που ανήκαν στην αριστερή όχθη του Σηκουάνα – αντίθετα με τα μέλη των Cahiers du Cinema, όπως ο Γκοντάρ και ο Τρυφώ, που ανήκαν στη δεξιά όχθη του ποταμού.

Πρόκειται για έναν πανέμορφο εικαστικό ύμνο που εκτυλίσσεται στην περιοχή του Μονπαρνάς. Μέσα από τη δίωρη περιπλάνηση της Φλοράνς-Κλεό (Κορίν Μαρτσάντ) στη διάρκεια ενός απογεύματος, από τις 5 έως τις 7, μας παρουσιάζεται μία ασυνήθιστη εικόνα του Παρισιού, του Παρισιού που θα υμνήσουν στη συνέχεια σκηνοθέτες όπως ο Ρομέρ, ο Ριβέτ και ο Ιστάς.

image

Η Ανιές Βαρντά αν και μας παρουσιάζεται το 1962 με την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της, «Η Κλεό από τις 5 έως τις 7» (Cleo from 5 to 7 / Cléo de 5 à 7), ωστόσο έχει επικρατήσει να αποκαλείται χαρακτηριστικά ως η “γιαγιά του νέου κύματος”. Αιτία γι’ αυτό είναι το γεγονός ότι από το 1954 έχει ήδη σκηνοθετήσει ταινίες μικρού και μεσαίου μήκους, αν και η μεγάλη της αγάπη είναι τα ντοκιμαντέρ.

image

Γεγονός το οποίο την επηρέασε και στις ταινίες με την χρήση, για παράδειγμα, της κάμερας στο χέρι, μια καινοτομία που χαρακτηρίζει τους σκηνοθέτες της Nouvelle Vague, προσδίδοντας έτσι μια μοναδική αίσθηση ρεαλισμού. Στις ταινίες της, αυτής της περιόδου, συγκαταλέγονται οι δημιουργίες: “Le Bonheur” (Η Ευτυχία, 1965), “Les Creatures” (Παιχνίδι με τον Διάβολο, 1966), το ντοκιμαντέρ “Loin du Vietnam” (Μακριά από το Βιετνάμ, 1967) και “Lions Love (… and Lies)” του 1969.

image

Διαβάστε επίσης:
Νουβέλ Βαγκ: Όταν η 7η Τέχνη γύρισε σελίδα – Μέρος 1ο
Νουβέλ Βαγκ: Όταν η 7η Τέχνη γύρισε σελίδα – Μέρος 2ο

Τρίτη 14 Ιουλίου στις 21:30
Κινηματογράφος Δεξαμενή (Θερινός) – Πλατεία Δεξαμενής, Κολωνάκι
Είσοδος Ελεύθερη

image

«Η Κλεό από τις 5 έως τις 7» (Cleo from 5 to 7 / Cléo de 5 à 7 – 1962)
Σκηνοθεσία: Ανιές Βαρντά

Πρωταγωνιστούν: Κορίν Μαρτσάντ, Αντουάν Μπουρσεγιέ, Μισέλ Λεγκράν, Ντομινίκ Νταβρέ
Έτος παραγωγής: 1961
Διάρκεια: 90 λεπτά

Η εκδήλωση διοργανώνεται με την ευγενική υποστήριξη του ΕΟΤ & www.visitgreece.gr σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

image

Στην Κινηματογραφική Στήλη του Tvxs.gr θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά και εγκαίρως, για κάθε μία από τις προβολές του 5ου Athens Open Air Film Festival, που και φέτος θα μας κρατήσει κινηματογραφική συντροφιά, από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο.