Το «This is Not a Coup» του Άρη Χατζηστεφάνου, αποτέλεσε ένα από τα καλύτερα ντοκιμαντέρ που είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε το 2016 στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες. Το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης μας δίνει την ευκαιρία να θυμηθούμε ένα έργο το οποίο επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε μία σειρά δύσκολων ερωτημάτων. Προβάλλεται την Κυριακή 5 Μαρτίου. Το Tvxs.gr και φέτος δίνει το παρών σ’ ένα από τα κορυφαία φεστιβάλ στο είδος του και σας μεταφέρουμε καθημερινά τις εντυπώσεις, αλλά και τις προτάσεις μας.

Ads

«Η Άγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί, ήθελαν να αλλάξουν την κυβέρνηση της Ιταλίας. Ήθελαν να αλλάξουν μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση […] Δεν θα χρησιμοποιούσα τον όρο πραξικόπημα. Θα το ονόμαζα: “Ο τρόπος που δουλεύει το σύστημα”.» – Alan Friedman (Fmr. FT Correspondent)

19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

image

Ads

Οι Έλληνες κινηματογραφιστές δίνουν και φέτος δυναμικό παρών στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, το οποίο διεξάγεται από την Παρασκευή 3 Μαρτίου, μέχρι και την Κυριακή 12 Μαρτίου. Νέοι αλλά και καταξιωμένοι δημιουργοί, στρέφουν την κάμερα τους και αποτυπώνουν τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες μέσα από εξήντα τέσσερα (64) ντοκιμαντέρ τα οποία θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στο πλαίσιο της ανανεωμένης διοργάνωσης.

Το ελληνικό ντοκιμαντέρ έχει πρωταγωνιστική θέση στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Έπειτα από μεγάλο αριθμό καταθέσεων που έφτασαν τις 110, συνολικά 64 ντοκιμαντέρ προβάλλονται στο 19ο ΦΝΘ, τόσο στο διεθνές πρόγραμμα, όσο και στο ελληνικό πανόραμα. Τρία από αυτά συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα, που εγκαινιάζεται στη φετινή διοργάνωση. Πολιτική, κοινωνία, προσωπικές ιστορίες, ανθρώπινα δικαιώματα, τέχνη και φαγητό, βρίσκονται φέτος στο επίκεντρο των ελληνικών ταινιών.

image

Οι Έλληνες ντοκιμαντερίστες καταθέτουν δυναμικά τη δική τους μοναδική ματιά, μέσα από αξιόλογες δημιουργίες. Επιλέγοντας ως κεντρικούς άξονες, θέματα που αφορούν την πολιτική επικαιρότητα, την οικονομική κρίση, τις προκαταλήψεις, την ανθρώπινη φύση, το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το προσφυγικό, την ιστορία, αλλά και την τέχνη.

Διαβάστε επίσης:
Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στα 10 σημαντικότερα του κόσμου
Αυτές είναι οι 64 ελληνικές δημιουργίες του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

This is Not a Coup (Just another day in the EU)
Σκηνοθεσία: Αρης Χατζηστεφάνου
Χώρα: Ελλάδα
Έτος: 2016
Διάρκεια: 80 λεπτά
Κυριακή 5 Μαρτίου στις 22:00, στην Αίθουσα: Τώνια Μαρκετάκη

image

Το «This is Not a Coup» αποτελεί ένα σύγχρονο ντοκουμέντο. Μία προσεγμένη παραγωγή σε κάθε της λεπτομέρεια, που μας ταξιδεύει στην Ευρώπη αναζητώντας απαντήσεις σε δύσκολα ερωτήματα. Το ντοκιμαντέρ δεν χαρίζει εύκολες λύσεις, αλλά προσφέρει πληροφορίες και θέτει προβληματισμούς προς σκέψη και συζήτηση από και προς τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).

Πόσο ανεξάρτητη είναι τελικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ); Ποιος την ελέγχει και ποιον εξυπηρετεί; Πως ο ELA (Emergency Liquidity Assistance), από μηχανισμός στήριξης και βοήθειας εξελίχθηκε σε όπλο εκβιασμού δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων; Καθώς η ιστορία επαναλαμβάνεται, το «This is Not a Coup» θέτει τις βάσεις ενός γόνιμου διαλόγου.

image

Οι δημιουργοί των ντοκιμαντέρ «Debtocracy», «Catastroika» και «Fascism Inc» επιστρέφουν. Στο «This is Not a Coup», ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου παρακολουθεί τις «πραξικοπηματικές» παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σε χώρες, όπως η Ιταλία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Ελλάδα και συνομιλεί με πρώην αρχηγούς κρατών και πολιτικούς που καθόρισαν τις εξελίξεις μπροστά, αλλά και πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας.

image

Το σενάριο υπογράφει ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου και την επιστημονική επιμέλεια ο οικονομολόγος και δημοσιογράφος Λεωνίδας Βατικιώτης. Η σκηνοθετική επιμέλεια και το μοντάζ είναι του Άρη Τριανταφύλλου, κάμερα και post production κάνει ο Θάνος Τσάντας, ενώ τη μουσική γράφει ο Ερμής Γεωργιάδης.

Διαβάστε επίσης:
Το νέο ντοκιμαντέρ του Άρη Χατζηστεφάνου: «This is Not a Coup»
Τα δώδεκα καλύτερα ντοκιμαντέρ του 2016
Συνέντευξη – Άρης Χατζηστεφάνου: Φιλολαϊκή πολιτική και ευρώ δεν πάνε μαζί

Το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, διεξάγεται από την Παρασκευή 3 Μαρτίου, μέχρι και την Κυριακή 12 Μαρτίου. Το Tvxs.gr θα δώσει και φέτος το παρών και στην Κινηματογραφική του Στήλη, θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά με τα νέα, αλλά και τις προτάσεις μας, για ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ στο είδος του, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς.