Στο φιλμ «Νόστος» η σκηνοθέτιδα Σαντρίν Ντουμά, διερευνά τους μυστικούς οικογενειακούς δεσμούς που την ενώνουν με την χώρα μας, μέσα από την ιστορία της πρωτοπόρου ζωγράφου Θάλειας Φλωρά-Καραβία. Το ντοκιμαντέρ  πραγματοποιεί την πρεμιέρα του, στο πλαίσιο του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα. Το Tvxs.gr δίνει και φέτος το παρών και στην Κινηματογραφική του Στήλη, σας ενημερώνουμε αναλυτικά για την διοργάνωση, με τα νέα, αλλά και τις προτάσεις μας, για ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ στο είδος του.

Ads

«Γεννήθηκα από πατέρα Γάλλο και μητέρα Ελληνίδα. Ζω στο Παρίσι. Για πολύ καιρό, η Ελλάδα δεν ήταν για εμένα κάτι άλλο πέρα από ένας προορισμός διακοπών. Πριν κάποια χρόνια η Ρένα, η μητέρα μου απέκτησε έναν πίνακα της δεκαετίας του ’20 που αναπαριστούσε μια γυναίκα με ένα κόκκινο φόρεμα, κάτω από μια ομπρέλα. Μου είπε ότι η ζωγράφος, η Θάλεια Φλωρά-Καραβία, ήταν μάλλον συγγενής της. Για πρώτη φορά, μιλώντας μου για αυτή τη ζωγράφο, μου φανέρωνε αναμνήσεις από τα παιδικά της χρόνια. Με τον θάνατο της μητέρας μου, η αναζήτησή μου έγινε διπλή: η ανάγκη μου να μάθω περισσότερα για τη Θάλεια συνδεόταν με αυτήν να καλύψω τη σιωπή που υπήρχε γύρω από το ελληνικό οικογενειακό παρελθόν. Ο Νόστος είναι μια έρευνα γύρω από τη δουλειά και τη ζωή της Θάλειας Φλωρά- Καραβία και ταυτόχρονα ένα έργο που μιλά για την χαμένη ιστορία της οικογένειάς μου. Πλέκοντας αυτά τα δυο νήματα, προσπαθώ να ανασυγκροτήσω τον οικογενειακό μου ιστό και να καταλάβω τι σημαίνει για εμένα να είμαι Ελληνίδα σήμερα…» – Σαντρίν Ντουμά

image

Οι Έλληνες ντοκιμαντερίστες αποτυπώνουν τις ανησυχίες τους και καταθέτουν τη δική τους μοναδική ματιά, μέσα από αξιόλογες δημιουργίες. Επιλέγοντας ως κεντρικούς άξονες, θέματα που αφορούν την πολιτική επικαιρότητα, την οικονομική κρίση, τις προκαταλήψεις, την ανθρώπινη φύση, το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το προσφυγικό, την ιστορία, αλλά και την τέχνη.

Ads

Συνολικά 72 ελληνικά ντοκιμαντέρ θα παρουσιαστούν, τόσο στο διεθνές πρόγραμμα, όσο και στο ελληνικό πανόραμα, καλύπτοντας έτσι ένα ευρύ θεματικό φάσμα που συγκροτεί ένα πολύμορφο καλειδοσκόπιο του κόσμου μας. Πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, εικόνες της κρίσης, ανθρώπινα δικαιώματα, πορτρέτα ανθρώπων με ξεχωριστές ιστορίες ζωής, Τέχνη, παραδόσεις, αλλά και μνήμες από το παρελθόν, προσκαλούν το κοινό σ’ ένα συναρπαστικό κινηματογραφικό ταξίδι.

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα – Τα 72 ελληνικά ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στη Θεσσαλονίκη

image

Το ντοκιμαντέρ «Νόστος» της Σαντρίν Ντουμά, είναι ένα έργο «οικογενειακής αρχαιολογίας» και μια έρευνα γύρω από τη ζωή της πρωτοπόρου ζωγράφου Θάλειας Φλωρά-Καραβία. Με οδηγό το έργο και τη μοναδική προσωπική πορεία της Θάλειας, η σκηνοθέτρια ανακαλύπτει τους μυστικούς οικογενειακούς δεσμούς που την συνδέουν με την Ελλάδα.

Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, την Τετάρτη 16 Μαρτίου στις 20:30, στην Αίθουσα Φρίντα Λιάππα, στην Αποθήκη Δ στο Λιμάνι και την Παρασκευή 18 Μαρτίου στις 13:30, επίσης στην Αίθουσα Φρίντα Λιάππα, στην Αποθήκη Δ στο Λιμάνι.

image

«Αυτή η ταινία διαμορφώθηκε βήμα βήμα και ολοκληρώθηκε σταδιακά. Ένας πίνακας της Θάλειας έγινε η αιτία η μητέρα μου, να μου μιλήσει για την παιδική της ηλικία. Ακολουθώντας τη ζωή και το έργο της Θάλειας, μπόρεσα να ψάξω την ιστορία της οικογένειας της μητέρας μου και να καλύψω την παιδική μου θλίψη μπροστά στην απουσία της μητέρας μου. Η ιστορία της Θάλειας και η δική μου έρευνα γύρω από την οικογένειά μου είναι δυο ιστορίες αδιάσπαστες.» – Σαντρίν Ντουμά

«Νόστος»
Σκηνοθεσία: Σαντρίν Ντουμά

Σενάριο: Σαντρίν Ντουμά
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Στέλιος Αποστολόπουλος
Μοντάζ: Barbara Bascou
Ήχος: Άρης Καφετζής
Μουσική: Delphine Ciampi
Παραγωγός: Jean Luc Ormières
Παραγωγή: Pio&Co, France
Συμπαραγωγοί: Ρέα Αποστολίδη, Γιούρι Αβέρωφ
Συμπαραγωγή: Anemon Productions
Αφήγηση: Σαντρίν Ντουμά
Φορμά: DCP Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία – Ελλάδα
Διάρκεια: 82 λεπτά
Έτος Παραγωγής: 2015

 

«Η Θάλεια είναι μια καλλιτέχνης γόνιμη και ταλαντούχα. Η ζωγραφική της είναι ελεύθερη και γεμάτη χρώματα, επηρεασμένη από τον ιμπρεσιονισμό. Διακρίνουμε μια πραγματική συμπάθεια προς εκείνους που ζωγραφίζει: από τη μια, οι στρατιώτες του βαλκανικού πολέμου του 1912 και από την άλλη οι γυναίκες που προτιμά να ζωγραφίζει. Στην Αθήνα της δεκαετίας του ’50, τρομερά φτωχή, η Θάλεια κερδίζει τη ζωή της φτιάχνοντας τα πορτραίτα της μπουρζουαζίας. Ανάμεσα σε εκείνα τα σχέδια των αντρών στο μέτωπο και τις νέες κοπέλες σε φόντο λουλουδιών, μας περνά μια άγνωστη ιστορία της Ελλάδας στον 20ο αιώνα. Πώς μια τέτοια προσωπικότητα, που δημιούργησε πάνω από δύο χιλιάδες έργα, μπόρεσε να βυθιστεί στη σιωπή και τη λήθη.» – Σαντρίν Ντουμά

image

Διαβάστε επίσης:
Μία πρώτη ματιά στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Διεθνής Αμνηστία και Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
«Πρόσφυγες: Απόδραση προς την ελευθερία;»

Το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, διεξάγεται από την Παρασκευή 11 Μαρτίου, μέχρι και την Κυριακή 20 Μαρτίου. Το Tvxs.gr και φέτος δίνει το παρών και θα σας μεταφέρουμε αναλυτικά τις εντυπώσεις μας από τη διοργάνωση καθώς και τις προτάσεις μας για τις προβολές του.