Λιτή η νέα Κινηματογραφική Εβδομάδα, μας υποδέχεται με μόλις τέσσερις καινούργιες ταινίες να κυκλοφορούν στις Αίθουσες. Ξεχωρίζουν, το «Dogman» του Ματέο Γκαρόνε και οι «Χήρες» του Στιβ ΜακΚουίν, με ένα εντυπωσιακό σύνολο ηθοποιών, από την Βαϊόλα Ντέιβις μέχρι τον Λίαμ Νίσον και Κόλιν Φάρελ. Κοινό στοιχείο τους η εκδίκηση. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και το 31ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

Ads

Στις αίθουσες επίσης προβάλλεται η αξιόλογη ταινία «Ανάσα Ελευθερίας» της Ισόλντ Ιγκατοτιρ, καθώς και το σκοτεινό «Tuftland» του Ρουπ Ολένιους, από την Φινλανδία. Αναλυτικά:

«Ανάσα Ελευθερίας» (And Breathe Normally – 2018) της Ισόλντ Ιγκατοτιρ (Ισλανδία, Σουηδία, Βέλγιο)

image

Ads

Μια ανύπαντρη μητέρα που αγωνίζεται σκληρά για να επιβιώσει, βρίσκει δουλειά ως ελεγκτής διαβατηρίων σε αεροδρόμιο της Ισλανδίας. Κατά τη διάρκεια κάποιας βάρδιας, μια επίσης ανύπαντρη μητέρα από την Γουινέα-Μπισσάου επιχειρεί να ταξιδέψει παράνομα προς τον Καναδά. Οι ζωές των δυο Γυναικών διασταυρώνονται απρόσμενα και παρά τις πολιτισμικές διαφορές και τις αντιξοότητες, ο ευαίσθητος δεσμός που αναπτύσσεται ανάμεσα τους θα αποτελέσει τη μονή τους ελπίδα απέναντι σε ένα απρόσωπο και άδικο σύστημα.

Στιβαροί γυναικείοι χαρακτήρες και ανθρωπιά που δεν ενδίδει, στην αξιόλογη ταινία της Ισόλντ Ιγκατοτιρ. Το φιλμ τιμήθηκε με το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Σάντανς, καθώς και με το Βραβείο Κοινού στις 24ες Νύχτες Πρεμιέρας.

«Dogman» (2018) του Ματέο Γκαρόνε (Ιταλία, Γαλλία)

image

Στα σκοτεινά προάστια μιας απροσδιόριστης ιταλικής πόλης, εκτυλίσσεται μια ιστορία εκδίκησης! ένας ταπεινός φτωχοδιάβολος που βιοπορίζεται ως φροντιστής σκύλων και φαίνεται να επικοινωνεί καλύτερα με τα ζώα παρά με τους ανθρώπους, μπλέκεται σ’ έναν φαύλο κύκλο βίας. Το πρότζεκτ που κρατούσε για 12 χρόνια στο συρτάρι του ο δημιουργός του «Γόμορρα» είναι ένα ανηλεές, οπερατικό έργο για την κοινοτοπία του κακού και για την εσωτερική σύγκρουση ενός άνδρα που έγινε από αποδιοπομπαίος τράγος και παραβάτης, μάρτυρας και αυτουργός.

Ηθοποιοί: Μαρτσέλο Φόντε, Εντοάρντο Πέσκε, Νούντζια Σκιάνο, Αντάμο Ντιονίζι. Η ταινία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της τον Μάιο στο επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα του 71ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Καννών, με τον πρωταγωνιστή Μαρτσέλο Φόντε, να κερδίζει το Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας. Η πανελλήνια πρεμιέρα του φιλμ έγινε στο πλαίσιο του 59ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Ειδικές Προβολές, όπου και είχαμε την ευκαιρία να το απολαύσουμε.

«Tuftland» (Kyrsya – 2017) του Ρουπ Ολένιους (Φινλανδία)

image

Μια νεαρή φοιτήτρια δέχεται πρόταση για καλοκαιρινή εργασία σε ένα απομονωμένο χωριό, όμως οι εκ πρώτης όψεως άκακοι αλλά ιδιόρρυθμοι κάτοικοι του χωριού, δεν αργούν να αποκαλύψουν το αληθινό τους πρόσωπο. Ηθοποιοί: Βέρα Γ. Βίλο, Σάρα Ελίνα, Μίκα Αντίλα, Νία Βιαταμάκι, Άρια Πεκουρίνεν.

«Οι Χήρες» (Widows – 2018) του Στιβ ΜακΚουίν (Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α.)

image

Από τον βραβευμένο με Όσκαρ σκηνοθέτη Στιβ ΜακΚουίν (12 Χρόνια Σκλάβος) και τη συν-σεναριογράφο και συγγραφέα Τζίλιαν Φλιν (Το Κορίτσι που Εξαφανίστηκε) έρχεται ένα σύγχρονο θρίλερ εκδίκησης με φόντο την εγκληματικότητα, το πάθος και τη διαφθορά. «Οι Χήρες» είναι η ιστορία για τέσσερις γυναίκες που δεν έχουν τίποτα κοινό μεταξύ τους παρά μόνο τα χρέη που τους άφησαν οι νεκροί σύζυγοί τους από τις εγκληματικές τους δραστηριότητες. Τοποθετημένο στο σύγχρονο Σικάγο, μέσα σε μια περίοδο αναταραχής, εντάσεις θα δημιουργηθούν όταν η Βερόνικα (η βραβευμένη με Όσκαρ Βαϊόλα Ντέιβις), η Άλις (Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι), η Λίντα (Μισέλ Ροντρίγκεζ) και η Μπελ (Σίνθια Ερίβο) παίρνουν τη μοίρα τους στα χέρια τους και συνωμοτούν για να χτίσουν ένα μέλλον σύμφωνα με τους δικούς τους όρους. Πρωταγωνιστούν επίσης οι: Λίαμ Νίσον, Κόλιν Φάρελ, Ρόμπερτ Ντιβάλ, Ντάνιελ Καλούγια και Μπράιαν Ταϊρί Χένρι.

«Είναι πολύ απλό. Είναι όλοι τους εξαιρετικοί ηθοποιοί και πρέπει να τους προσφέρεις ένα ασφαλές περιβάλλον ώστε να νιώσουν ελεύθεροι να πειραματιστούν. Ελπίζω ότι το καταφέρνω αυτό με τους ηθοποιούς μου. Ο στόχος μου είναι να μπορούν να “σκοντάψουν”, να αποτύχουν και να ξαναπροσπαθήσουν να βρουν μια καινούρια αλήθεια.» – Στιβ ΜακΚουίν