Από σήμερα στην Κινηματογραφική Στήλη του Tvxs.gr καλωσορίζουμε την παρέα των CINEmojis τα οποία θα μας βοηθήσουν να συναρμολογήσουμε το σινεφίλ παζλ, αξιολογώντας τις ταινίες που κυκλοφορούν κάθε Πέμπτη στις ελληνικές αίθουσες.

Ads

Η καινούργια εβδομάδα μας υποδέχεται με οκτώ νέες ταινίες να πραγματοποιούν πρεμιέρα. Ξεχωρίζει το «Μανιφέστο» του Γιούλιαν Ρόζεφελντ, με πρωταγωνίστρια την εξαιρετική Κέιτ Μπλάνσετ και η «Λαίδη Μάκβεθ» του Ουΐλιαμ Όλντροϊντ, με την ανερχόμενη Φλόρενς Που. Αξιόλογη πρόταση αποτελεί και η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της Ελίνας Ψύκου, «Ο Γιος της Σοφίας».

«Λαίδη Μάκβεθ» (Lady Macbeth – 2016) του Ουΐλιαμ Όλντροϊντ (Ηνωμένο Βασίλειο)

image

Ads

Αγγλική εξοχή, 1865. Η Κάθριν πνίγεται σε έναν γάμο χωρίς αγάπη, με έναν πικρό άνδρα στα διπλά της χρόνια. Η σκληρή οικογένεια του, δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την καθημερινότητα της. Όταν ξεκινά μια παθιασμένη σχέση με έναν νεαρό εργάτη στο κτήμα του συζύγου της, μια δύναμη απελευθερώνεται μέσα της, τόσο ισχυρή που τίποτα δεν μπορεί να τη σταματήσει, μέχρι να κατακτήσει αυτό που θέλει.

Αυτό είναι το τραγικό πορτρέτο μια όμορφης, αποφασιστικής και ανελέητης νεαρής γυναίκας, η οποία διεκδικεί την ανεξαρτησία της, σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από άνδρες. Πρωταγωνιστούν: Φλόρενς Που, Κόσμο Τζάρβις, Πολ Χίλτον, Ναόμι Άκι, Κρίστοφερ Φέρμπανκ. Είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την ταινία και στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 57ου Διεθούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, όπου και απέσπασε το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής FIPRESCI (The International Federation of Film Critics). Εξαιρετική στον πρωταγωνιστικό ρόλο, η ανερχόμενη ηθοποιός Φλόρενς Που. Η «Λαίδη Μάκβεθ» αποτελεί την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του θεατρικού σκηνοθέτη Ουΐλιαμ Όλντροϊντ. Είναι βασισμένη στη νουβέλα του 19ου αιώνα Lady Macbeth of Mtsensk District του Νίκολαϊ Λέσκοφ, που αργότερα μεταφέρθηκε σε όπερα.

«Ο Γιος της Σοφίας» (Son Of Sofia – 2017) της Ελίνας Ψύκου (Ελλάδα, Βουλγαρία, Γαλλία)

image

Το καλοκαίρι του 2004, ο 11χρονος Μίσα φτάνει από τη Ρωσία στην Ελλάδα για να ζήσει με τη μητέρα του, Σοφία, μετά από ένα μεγάλο διάστημα αποχωρισμού. Αυτό που δεν ξέρει είναι ότι στην Αθήνα τον περιμένει ένας νέος πατέρας. Όσο η Ελλάδα ζει το Ολυμπιακό της όνειρο, ο Μίσα, αποκομμένος από το φυσικό του περιβάλλον και κάτοικος πλέον μιας άγνωστης για αυτόν χώρας, θα απογειωθεί βίαια προς τον ενήλικο κόσμο με όχημα τη σκοτεινή πλευρά των αγαπημένων του παραμυθιών.

Η Ελίνα Ψύκου δημιουργεί μια πολυεπίπεδη ιστορία για την αέναη αναζήτηση της αγάπης και της αποδοχής σε έναν αυστηρά οριοθετημένο όσο και βίαια μεταβαλλόμενο κόσμο όπου η φαντασία μοιάζει το τελευταίο καταφύγιο. Στην ταινία πρωταγωνιστούν ο μικρός πρωτοεμφανιζόμενος ουκρανικής καταγωγής Βίκτορ Κόμουτ, η Βάλερι Τσεπλάνοβα και ο Θανάσης Παπαγεωργίου. Μετά το εξαιρετικό σκηνοθετικό της ντεμπούτο με το φιλμ, «Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά», η Ελίνα Ψύκου, επιστρέφει δυναμικά με τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινίας της. Με οδηγό τις καλές ερμηνείες των βασικών πρωταγωνιστών της, «Ο Γιος της Σοφίας» αξίζει να συγκαταλέγεται στις καλύτερες ελληνικές ταινίες της νέας κινηματογραφικής σεζόν.

Διαβάστε επίσης:

«Μανιφέστο» (Μanifesto – 2015) του Γιούλιαν Ρόζεφελντ (Γερμανία)

image

Εξερευνώντας την αναγκαιότητα της καλλιτεχνικής επανεφεύρεσης, το «Μανιφέστο» (Manifesto – 2015) είναι γεμάτο από το πάθος της προσωπικής έκφρασης, τις καινοτόμες ιδέες πρωτοπόρων δημιουργών και τις θέσεις ρευμάτων όπως ο Φουτουρισμός, το Νταντά, η Ποπ Αρτ, το Fluxus, αλλά και το Δόγμα 95 του Λαρς φον Τρίερ, όπως και οι Χρυσοί Κανόνες της Κινηματογράφησης του Τζιμ Τζάρμους, που επανερμηνεύονται ιδανικά με τη μορφή μονολόγων από την Κέιτ Μπλάνσετ. Η βραβευμένη με δύο Όσκαρ ηθοποιός και ο Γιούλιαν Ρόζενφελντ, ένας από τους κυριότερους σύγχρονους δημιουργούς, συμπράττουν σ’ έναν κινηματογραφικό διάλογο που εμπνέεται από τα μεγάλα καλλιτεχνικά μανιφέστα. Το «Μανιφέστο» συνδιαλέγεται ανοιχτά με την ευθύνη και τον ρόλο του καλλιτέχνη στη σύγχρονη κοινωνία.

«Thank You for Your Service» (2017) του Τζέισον Χολ (Η.Π.Α.) 

image

Για τον Λοχία Άνταμ Σούμαν (Μάιλς Τέλερ, Χωρίς Μέτρο) – και πολλούς άλλους στρατιώτες σαν κι αυτόν – το να αφήσει πίσω του τον πόλεμο στο Ιράκ ήταν φαινομενικά απλό: χρειαζόταν απλά να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο. Ο επαναπατρισμός του και η επιστροφή στην αγκαλιά των αγαπημένων του προσώπων, όμως, θα αποδεικνύονταν απλά το πρώτο βήμα στο μακρύ, κοπιαστικό ταξίδι της πραγματικής επιστροφής στην καθημερινή ζωή.

Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του βραβευμένου με Πούλιτζερ δημοσιογράφου Ντέιβιντ Φίνκελ, το «Thank You for Your Service» ακολουθεί μία ομάδα Αμερικανών στρατιωτών που επιστρέφουν από το Ιράκ, οι οποίοι πασχίζουν να ενσωματωθούν και πάλι στην καθημερινή τους ζωή και στις οικογένειές τους, ενόσω βιώνουν τις μνήμες ενός πολέμου που απειλεί να τους καταστρέψει πολύ μετά τη φυγή τους από το πεδιο μάχης. Πρωταγωνιστούν: Χέιλι Μπένετ, Μάιλς Τέλερ, Έιμι Σούμερ, Κέιτ Λιν Σέιλ, Σκοτ Χέιζ, Κίσα Κάστλ Χιούζ, Τζο Κόουλ.

«Ξαναγύρισε ο Μπαμπάς» (Daddy’s Home 2 – 2017) των Σον Άντερς και Τζον Μόρις (Η.Π.Α.)

image

Μόλις οι δύο πατεράδες βρίσκουν τις ισορροπίες τους και μοιράζουν τους ρόλους τους ώστε οι δύο οικογένειες να συνυπάρχουν αρμονικά, καταφθάνουν για τις διακοπές των Χριστουγέννων οι παππούδες, που δεν τους λες και τους πιο εύκολους και διακριτικούς ανθρώπους του κόσμου. Ο Μελ Γκίμπσον, σε ρόλο τσαμπουκά παππού με πολλά άλυτα θέματα με το γιο του (Μαρκ Γουόλμπεργκ) και στον αντίποδα ο αφελής παππούς (Τζον Λίθγκοου) που προσπαθεί να βρίσκει λύσεις σε όλα τα προβλήματα των άλλων, ξεχνώντας τα δικά του και του γιου του (Μαρκ Γουόλμπεργκ).

«Όλα Απ’ Την Αρχή» (The Bachelors – 2017) του Κερτ Βέλκερ ((Η.Π.Α.)

image

Μετά τον θάνατο της συζύγου του, ο Μπιλ Πόντερ (Τζ. Κ. Σίμονς) και ο 17χρονος γιος του Γουές, μετακομίζουν από την μικρή τους πόλη στην μεγαλούπολη, σε μια προσπάθεια να κάνουν μια νέα αρχή. Καθώς οι δυο τους προσπαθούν να προσαρμοστούν στην νέα τους ζωή, και να βρουν τρόπους να κλείσουν τις πληγές τους, θα γνωρίσουν δυο ξεχωριστές γυναίκες που θα τους βοηθήσουν να αγκαλιάσουν και πάλι την ζωή. Σε σκηνοθεσία και σενάριο του Κερτ Βέλκερ («Sweet November»), η ταινία «Όλα Απ’ Την Αρχή» είναι μια προσπάθεια εξερεύνησης της θλίψης, της μοναξιάς και της απόγνωσης μέσα από τα μάτια δυο ανδρών που έχασαν την σημαντικότερη γυναίκα της ζωής τους. Πρωταγωνιστούν: Τζ. Κ. Σίμονς, Τζος Γουίγκινς, Ζουλί Ντελπί, Οντέγια Ρας.

«Πάντινγκτον 2» (Paddington 2 – 2017) του Πολ Κινγκ (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία)

image

Ο Πάντινγκτον, επιστρέφει και ζει πλέον ευτυχισμένος με την καινούρια του οικογένεια, τους Μπράουν, στο Ουίνζντορ Γκάρντενς. Κι ενώ ψάχνει να βρει το τέλειο δώρο για την θεία του τη Λούση, που κλείνει τα 100 της χρόνια, ο Πάντινγκτον εντοπίζει ένα μοναδικό pop-up βιβλίο στην αντικερί του κ. Γκρούμπεν. Όταν όμως το βιβλίο εξαφανίζεται, ο Πάντινγκτον και οι Μπράουν ξεκινάνε ένα περιπετειώδες ταξίδι προκειμένου να λύσουν το μυστήριο. Ηθοποιοί (φωνές): Μπρένταν Γκλίσον, Τζιμ Μπρόαντμπεντ, Χιου Γκραντ.

«Ussak… Χρόνια Μετά» (Ussak… Years Later – 2017) του Κυριάκου Κατζουράκη (Ελλάδα)

image

Κάπου στο κοντινό μέλλον, ετερόκλητοι άνθρωποι: περφόρμερς του δρόμου, περιθωριακοί, εκπρόσωποι της εξουσίας, αγρότες, ζουν όλοι βυθισμένοι στην απάθεια, μέσα σε ακραίες συνθήκες. Στο φόντο μια χώρα διαλυμένη. Η ταινία εξερευνά την έννοια της κοινότητας και το νόημα της ουτοπίας. Το Ussak κλείνει με τη φράση: «Ο ουτοπιστής, φίλε, είναι ο απόλυτος υλιστής».

Μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διεθνές Φεστιβάλ του Μόντρεαλ και την ελληνική στο 58ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η ταινία «Ussak» του Κυριάκου Κατζουράκη προβάλλεται στις αίθουσες. Πρωταγωνιστούν: Κάτια Γέρου, Γιάννης Τσορτέκης, Θεοδώρα Τζήμου, Νίκος Νίκας.