Η νέα κινηματογραφική εβδομάδα μας υποδέχεται με πέντε καινούργιες ταινίες να κυκλοφορούν στις Κινηματογραφικές Αίθουσες, συν δύο σπάνιες επανεκδόσεις. Ξεχωρίζουν τα φιλμ «150 mg» της Εμανουέλ Μπερκό, από τη Γαλλία και ο «Αβέβαιος Θρίαμβος» του Αγκούστι Βιγιαρόνγκα, από την Ισπανία.

Ads

Για τους λάτρεις της περιπέτειας, προτείνουμε το «Baby Driver» του Έντγκαρ Ράιτ, με τον Κέβιν Σπέισι, αλλά και τον «Σωματοφύλακα του Εκτελεστή» του Πάτρικ Χιουζ, με τους Ράιαν Ρέινολντς και Σάμιουελ Λ. Τζάκσον. Στις Αίθουσες και η νέα ταινία της Νάταλι Πόρτμαν, «Πλανητάριο», σε σκηνοθεσία της Ρεμπέκα Ζλοτόφσκι.

Σε επανέκδοση κυκλοφορούν το σπάνιο φιλμ της Λίνα Βερτμίλερ, «Ιστορία Έρωτα και Αναρχίας», με τους εξαιρετικούς Τζιανκάρλο Τζιανίνι και Μαριάντζελα Μελάτο και το επικό αντιφασιστικό αριστούργημα «Ο Κονφορμίστας» του Μπερνάντο Μπερτολούτσι, με πρωταγωνιστή τον σπουδαίο Ζαν Λουί Τρεντινιάν. Αναλυτικά:

«150 mg» (La fille de Brest – 2016) της Εμανουέλ Μπερκό (Γαλλία)

Ads

image

Σε ένα νοσοκομείο στην Βρέστη μία πνευμονολόγος ανακαλύπτει ότι ανεξήγητοι θάνατοι ασθενών συνδέονται με την λήψη του Mediator, ενός φαρμάκου που κυκλοφορεί στην αγορά εδώ και πολλά χρόνια. Η ταινία ξεδιπλώνει μια σύγχρονη ιστορία Δαυίδ και Γολιάθ από το ξεκίνημα της σαν μια απόρρητη υπόθεση, έως την ανακάλυψη της από τα φρενήρη ΜΜΕ και την κορύφωση της αναζητώντας την αλήθεια. Μία αξιόλογη ταινία, με καλό καστ, η οποία βασίζεται στο βιβλίο της Irène Frachon: «MEDIATOR 150 Mg». Πρωταγωνιστούν: Σίντσε Μπάμπετ Κνούντσεν, Μπενουά Μαγκιμέλ.

«Αβέβαιος Θρίαμβος» (Incerta gloria / Uncertain Glory – 2017) του Αγκούστι Βιγιαρόνγκα (Ισπανία)

image

Ισπανία, 1937. Ο Λουίς είναι ένας στρατιώτης που δεν πιστεύει στον πόλεμο που υπηρετεί. Ενώ βρίσκεται σταθμευμένος με το στράτευμά του σε ανενεργή θέση, ερωτεύεται παράφορα την Καρλάνα, μια μοιραία γυναίκα που διψά για εξουσία. Η Καρλάνα τον ξεγελά και ποδοπατά την αυτοπεποίθηση του Λουίς, παρασέρνοντάς τον σε έναν κόσμο πάθους, προδοσίας και ταπείνωσης που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για όλους.

Ένα από τα πιο γνωστά έργα της Καταλανικής λογοτεχνίας, και κατά πολλούς η καλύτερη αποτύπωση του Ισπανικού Εμφυλίου, γραμμένο από την Joan Sales το 1956, λέει την ιστορία του Ρεπουμπλικανικού μετώπου και οπισθοφυλακής μέσα από τρεις πρωταγωνιστές. Μία καθηλωτική ιστορία προδοσίας, πάθους και μοιραίων σχέσεων με φόντο τον εμφύλιο πόλεμο της Ισπανίας από τον βραβευμένο σκηνοθέτη του «Μαύρο Ψωμί», Αγκούστι Βιγιαρόνγκα. Βασισμένο στο αριστουργηματικό κλασικό ομώνυμο μυθιστόρημα του Καταλανού, Joan Sales. Πρωταγωνιστούν: Οριόλ Πλα, Τερέλε Παβέζ, Μαρσέλ Μποράς, Λουίζα Γκαβάσα.

«Αντί να επικεντρωθώ στην ίδια τη διαμάχη ή σε μία πολιτική ανάλυση του πολέμου, προσπαθώ να αναλύσω τα συναισθήματα των χαρακτήρων. Μέσω αυτών μπορούμε να ανακαλύψουμε τις πραγματικές επιπτώσεις του πολέμου, μακριά από το πεδίο μάχης, που, στην περίπτωσή μας, είναι τόσο κοντά αλλά και τόσο μακριά […] Ο «Αβέβαιος Θρίαμβος» θα ήταν μία πολεμική ταινία αλλά σίγουρα είναι μία ερωτική ιστορία. Ένας παθιασμένος και ρομαντικός έρωτας που φέρνει αντιμέτωπους δύο άντρες που αγαπούν την ίδια γυναίκα, και δύο γυναίκες που έλκονται από τους δύο αυτούς άντρες.» – Αγκούστι Βιγιαρόνγκα

«Baby Driver» (2017) του Έντγκαρ Ράιτ (Η.Π.Α.)

image

Γενικά είναι καλό παιδί, αλλά δαιμόνιος πίσω από το τιμόνι. Αυτός είναι ο Baby (Άνσελ Έλγκορτ), ένας οδηγός ειδικός στις αποδράσεις με αθώα φυσιογνωμία, που παίρνει τους πιο σκληρούς εγκληματίες από το σημείο Α στο σημείο Β με ριψοκίνδυνη χάρη και ένα προσωπικό soundtrack να παίζει για τον ίδιο και μόνο. Σχεδιάζει κάθε απόδραση με βάση τον ρυθμό των τραγουδιών που τρυπώνουν στα αυτιά του και που μεταφράζει σε φουρκέτες άψογου συγχρονισμού, απαράμιλλες αλλαγές ταχυτήτων και μανούβρες ακριβείας που αφήνουν τους συνεπιβάτες με κομμένη ανάσα. O Baby δουλεύει για τον Doc (Κέβιν Σπέισι), τον αρχηγό μιας συμμορίας που ληστεύει τράπεζες και αποτελείται από τον πρώην χρηματιστή και νυν εγκληματία Buddy (Τζον Χαμ), τη νεαρή, σκανδαλώδη σύντροφό του, Darling (Eiza Gonzalez) και τον αυθόρμητο, εκρηκτικό Bats (Τζέιμι Φοξ), που είναι επιφυλακτικός απέναντι στην αλλόκοτη στάση του νεαρού οδηγού. Όταν ο Baby ερωτεύεται μια γλυκιά σερβιτόρα (Λίλι Τζέιμς), όλα αλλάζουν ξαφνικά.

Το «Baby Driver» είναι μία εκρηκτική διασταύρωση κινηματογραφικών ειδών δια χειρός του ταλαντούχου σεναριογράφου και σκηνοθέτη, Έντγκαρ Ράιτ (Shaun of the Dead, Hot Fuzz). Μία απολαυστική, καταιγιστική περιπέτεια με pop αισθητική, αυτοκίνητα, μοναδικό soundtrack και δημοφιλής πρωταγωνιστές. Κομμάτια όπως το «Bellbottoms» των Jon Spencer Blues Explosion, το «Neat Neat Neat» των The Damned, το «Brighton Rock» των Queen και το «Hocus Pocus» των Focus, ήταν η έμπνευση για τις χορογραφημένες σκηνές.

«Η ταινία είναι δομημένη έτσι ώστε να ανοίγει με το όνειρο του να είσαι ένας οδηγός αποδράσεων, το οποίο γρήγορα γίνεται ο εφιάλτης του να μπλέξεις με παράνομες δραστηριότητες. Η εναρκτήρια σκηνή καταδίωξης έχει την ακρίβεια ενός ρολογιού. Όλα πάνε καλά. Μετά πολύ γρήγορα, τα πράγματα πάνε στραβά και αρχίζουν οι συνέπειες. Τα σύννεφα της καταιγίδας μαζεύονται. Σε κάποια φάση, ο Baby θα ξεμείνει από τύχη.» – Έντγκαρ Ράιτ

«Πλανητάριο» (Planetarium – 2016) της Ρεμπέκα Ζλοτόφσκι (Γαλλία, Βέλγιο)

image

Παρίσι, τέλη της δεκαετίας του ’30. Η Κέιτ και η Λόρα Μπάρλοου, δύο νεαρές κοπέλες και μέντιουμ, ολοκληρώνουν την περιοδεία τους. Γοητευμένος από το χάρισμα τους, ένας πανίσχυρος Γάλλος παραγωγός, ο Αντρέ Κορμπέν, τις προσλαμβάνει για μια πολύ φιλόδοξη ταινία. Όμως στη δίνη του κινηματογράφου, των πειραμάτων και των συναισθημάτων, η νέα αυτή οικογένεια δε μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί σύντομα στην Ευρώπη. Πρωταγωνιστούν: Νάταλι Πόρτμαν, Λίλι Ρόουζ Ντεπ, Εμανουέλ Σάλιντζερ.

«Ένοιωθα μια βαθιά ανάγκη να σχολιάσω την επικίνδυνη ζώνη του λυκόφωτος που έχουμε εισέλθει χρησιμοποιώντας εργαλεία παραμυθιού. Σκέφτηκα κάτι που είχε πει η Μαργκερίτ Ντυράς, που είναι ανησυχητικό όταν το σκέφτεσαι: «Δε γνωρίζουμε ποτέ τι πρόκειται ν’αλλάξει». Ήθελα επίσης να προχωρήσω περαιτέρω στη δουλειά μου με τους ηθοποιούς. Οι δύο πρώτες μου ταινίες γυρίστηκαν σε σύντομα χρονικά διαστήματα και με άφησαν να διψάω για περισσότερα. Ένοιωσα μια επιθυμία να το εξερευνήσω. Ήθελα να βάλω τους ηθοποιούς μου σε καταστάσεις «έκστασης», να εξερευνήσω τα τελετουργικά δαιμονισμού, τις φυσικές τους εκδηλώσεις- χωρίς να φτάσω ποτέ στο σημείο που έφτασε ο Ρους με το «Οι τρελοί αφέντες» (Les maîtres fous) – ακόμη κι αν αυτός ο δρόμος δεν είχε ιδιαίτερη σημασία στην εξέλιξη της ταινίας.» – Ρεμπέκα Ζλοτόφσκι

«Ο Σωματοφύλακας του Εκτελεστή» (The Hitman’s Bodyguard – 2017) του Πάτρικ Χιουζ (Η.Π.Α.)

image

Ο κορυφαίος σωματοφύλακας στον κόσμο (Ράιαν Ρέινολντς), καλείται να προστατεύσει τη ζωή του θανάσιμου εχθρού του, ενός από τους πιο διαβόητους εκτελεστές του πλανήτη (Σάμιουελ Λ. Τζάκσον). Ο ασταμάτητος σωματοφύλακας και ο αδίστακτος δολοφόνος, βρίσκονται για χρόνια αντιμέτωποι, αλλά τώρα θα βρεθούν μαζί για ένα τρελό 24ωρο. Κατά τη διάρκεια της άγριας περιπέτειας που θα τους μεταφέρει από την Αγγλία έως τη Χάγη, θα αντιμετωπίσουν καταδιώξεις με αυτοκίνητα, αλλόκοτες περιπέτειες με το πλοίο, αλλά κι έναν ανελέητο δικτάτορα της Ανατολικής Ευρώπης, που διψάει για αίμα. Δίπλα στους Ράιαν Ρέινολντς και Σάμιουελ Λ. Τζάκσον είναι ο υποψήφιος για Όσκαρ Γκάρι Όλντμαν, η υποψήφια για Όσκαρ Σάλμα Χάγιεκ και η ανερχόμενη Γαλλίδα ηθοποιός Ελοντί Γιουνγκ.

Σ’ επανέκδοση:
«Ιστορία Έρωτα και Αναρχίας» (Film d’amore e d’anarchia / Love & Anarchy – 1973) της Λίνα Βερτμίλερ (Ιταλία)

image

Ιταλία, λίγο πριν ξεσπάσει ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο Τονίνο, ένα απλό αγροτόπαιδο, μαθαίνει ότι ένας φίλος του εκτελέστηκε από το καθεστώς μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι. Παρόλο που είναι εντελώς άπειρος και απροετοίμαστος, αποφασίζει να αναλάβει αυτός την ημιτελή αποστολή. Ο Τονίνο αφήνει πίσω την απλή ζωή του και φτάνει σε έναν οίκο ανοχής στη Ρώμη όπου καταστρώνει σχέδια με τη βοήθεια μιας ιερόδουλης, η οποία επίσης δραστηριοποιείται στο χώρο της αναρχίας. Μέσα σε μια μέρα, ερωτεύεται ένα άλλο κορίτσι του οίκου ανοχής και ζει δύο ευτυχισμένες μέρες μαζί της, πριν έρθει η ώρα της εκτέλεσης του σχεδίου του. Ο έρωτας αυτός, όμως, θα περιπλέξει τα πράγματα.

Η βραβευμένη στο Φεστιβάλ Καννών για την υπέροχη ερμηνεία του Τζιανκάρλο Τζιανίνι, ταινία της Λίνα Βερτμίλερ, επιστρέφει στους θερινούς κινηματογράφους για να μας θυμίσει πόσο επίκαιρο είναι το πολιτικό της σχόλιο ενάντια στο φασισμό και πόσο προοδευτική παραμένει στην αποθέωση του έρωτα. Εξαιρετικοί στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, ο Τζιανκάρλο Τζιανίνι και η Μαριάντζελα Μελάτο.

«Ο Κονφορμίστας» (The Conformist / Il Conformista – 1970) του Μπερνάντο Μπερτολούτσι (Ιταλία)

image

Ρώμη, δύο χρόνια πριν το ξέσπασμα του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Μαρσέλο (Ζαν Λουί Τρεντινιάν) ζει μια απόλυτα συμβατική ζωή. Δουλεύει για το φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι, είναι παντρεμένος με μία μικροαστή αλλά κοινωνικά αποδεκτή γυναίκα και πηγαίνει στην εκκλησία σε τακτά διαστήματα. Ο Μαρσέλο θα βρεθεί όμως αντιμέτωπος με τις συνέπειες των πράξεών του όταν θα του ζητήσει το αφεντικό του να σκοτώσει έναν πρώην καθηγητή του. Έτσι όσο περνάει ο καιρός αντιλαμβάνεται πως δεν πρόκειται μόνο για μια πολιτική επιλογή, αλλά για συμμετοχή σε πράξεις βίας, καταπίεσης και κοινού εγκλήματος…

Ταινία νεανικής δυναμικής, επαναστατικής σκηνοθετικής τόλμης και απόλυτης φιλοσοφικής ωριμότητας, η διασκευή του μυθιστορήματος του Αλμπέρτο Μοράβια είναι ένα κολοσσιαίο, πολυεπίπεδο καλλιτεχνικό επίτευγμα. Από τα σημαντικότερα φιλμ του μεταπολεμικού ευρωπαϊκού σινεμά, φτιαγμένο από το υλικό που είναι φτιαγμένα τα αριστουργήματα. Η ταινία βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Αλμπέρτο Μοράβια κινείται μέσα από μια πολύπλοκη και δαιδαλώδη αφηγηματική δομή, χωρίς καμία χρονολογική εξέλιξη, όπου τα flash-back αλληλοεπικαλύπτονται υπονομεύοντας και παγιδεύοντας συνεχώς τον παράγοντα χρόνο σε μια ονειρική διάσταση.