Η καινούργια Κινηματογραφική Εβδομάδα μας υποδέχεται με επτά νέες ταινίες να κυκλοφορούν στις Αίθουσες. Την τιμητική τους έχουν οι βιογραφίες, καθώς ο Βενσάν Κασέλ ενσαρκώνει τον ζωγράφο Πολ Γκωγκέν και ο Τζέισον Κλαρκ υποδύεται τον Τεντ Κένεντι στο φιλμ «Chappaquiddick». Κυκλοφορούν επίσης το «Happy Birthday» του Χρίστου Γεωργίου και η «Βηρυτός» του Μπραντ Άντερσον, με τον Τζον Χαμ και την Ρόζαμουντ Πάικ, στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Αναλυτικά:

Ads

«Happy Birthday» του Χρίστου Γεωργίου (Ελλάδα)

image

Ο Γιώργος (Δημήτρης Ήμελλος) με την ανησυχία του πατέρα που θέλει να προστατέψει την κόρη του από ό,τι επικίνδυνο μπορεί να υπάρχει στον κόσμο – έγινε αστυνομικός πιστεύοντας πως αυτός θα είναι ο ρόλος του – βλέποντας όμως τον εαυτό του μέσα από τα μάτια της κόρης του νιώθει ντροπή για αυτό που εκείνη βλέπει. Η Μαργαρίτα (Νεφέλη Κουρή) που βλέπει τον κόσμο μόνο με τις απόλυτες αλήθειες της ηλικίας της, παλεύει να κατανοήσει την ιδέα πως μπορεί την ίδια στιγμή ο Γιώργος, να είναι και ο πατέρας της και ένας αστυνομικός μονάδας αποκατάστασης τάξης που καταστέλλει με βία τους διαδηλωτές στους δρόμους της Αθήνας.

Ads

Παρόλο το αρχικό φόντο των ταραχών η ιστορία στηρίζεται στις ανθρώπινες σχέσεις που αναπτύσσονται εντός της οικογένειας. Παρατηρώντας την ιδιαίτερη σχέση του Γιώργου και της Μαργαρίτας βλέπουμε δύσκολες αλλά και κωμικές στιγμές, με πολύπλοκα συναισθήματα που πάνω από όλα εκφράζουν την ανθρώπινη διάσταση της ιστορίας μας. Αυτό είναι άλλωστε το φλέγον θέμα της ιστορίας , όχι οι ταραχές, αλλά η σχέση του πατέρα και της κόρης που αγαπιούνται αλλά κινδυνεύουν να χάσουν ο ένας τον άλλο, και πως θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο αυτό.

Το «Happy Birthday», αποτελεί την τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του Χρίστου Γεωργίου. Πρόκειται για μια ιστορία ενηλικίωσης. Κάτι που ούτως η άλλως δοκιμάζει τη σχέση πατέρα και κόρης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπου ο πατέρας και η κόρη κινδυνεύουν να παγιδευτούν σε ρόλους που τους έχουν κάνει εχθρούς, η δοκιμασία είναι ακόμα πιο έντονη.

«Η Ενοχή του Κένεντι» (Chappaquiddick – 2017) του Τζον Κέραν (Η.Π.Α., Σουηδία)

image

18 Ιουλίου του 1969. Ο γερουσιαστής Τεντ Κένεντι φεύγει από ένα πάρτι στο Chappaquiddick της Μασαχουσέτης με συνοδηγό τη Μαίρη Τζο Κόπεχνε, μία πολλά υποσχόμενη σχεδιάστρια στρατηγικής που είχε συνεργαστεί με τον Μπόμπι Κένεντι για την καμπάνια του την προηγούμενη χρονιά. Οι συνθήκες αυτού που ακολούθησε έχουν προκαλέσει αντιδράσεις εδώ και 50 χρόνια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το αυτοκίνητο έπεσε από μία γέφυρα με αποτέλεσμα η συνοδηγός να χάσει τη ζωή της, γιατί ο Τεντ Κένεντι ανέφερε το δυστύχημα 10 ώρες μετά. Το περιστατικό σηματοδότησε το τέλος της ζωής της νεαρής Κόπεχνε, καθώς και το τέλος των προσδοκιών του Τεντ Κένεντι για την προεδρική θέση.

Η ταινία «Chappaquiddick» είναι μια ψύχραιμη, αλλά και αγωνιώδης αναπαράσταση του αυτοκινητιστικού ατυχήματος και των γεγονότων που ακολούθησαν, σε σκηνοθεσία του Τζον Κέραν («Tracks»). Ένα αιχμηρό, αγωνιώδες, μεθοδικό και λεπτομερές χρονικό που ξεδιπλώνει το παρασκήνιο του τραγικού αυτοκινητιστικού δυστυχήματος που έλαβε χώρα το 1969 και στοίχισε μια ανθρώπινη ζωή και μαζί την ευκαιρία του Τεντ Κένεντι για προεδρική καριέρα.

Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο Αυστραλός ηθοποιός Τζέισον Κλαρκ («Mudbound», «Zero Dark Thirty») που ενσαρκώνει ικανοποιητικά τον φιλόδοξο γερουσιαστή στις επτά πιο κρίσιμες μέρες της ζωής του, σε σκηνοθεσία του Τζον Κάραν («Διασχίζοντας την Έρημο», «Βαμμένο Πέπλο») και σενάριο των πρωτοεμφανιζόμενων Τέιλορ Άλεν και  Άντριου Λόγκαν. Το θύμα του αυτοκινητιστικού αλλά και ενός διεφθαρμένου συστήματος υποδύεται η Κέιτ Μάρα («House of Cards»), ενώ ο Εντ Χελμς («The Hangover») εμφανίζεται στον ρόλο του δικηγόρου και ξαδέρφου του Κένεντι. Η ταινία αποκαλύπτει όχι μόνο τις συνθήκες του δυστυχήματος, αλλά και το σκάνδαλο που ξέσπασε τις επόμενες μέρες και καθόρισε την καριέρα του εμπλεκόμενου πολιτικού.

«Βηρυτός» (Beirut) (2018) του Μπραντ Άντερσον (Η.Π.Α.)

image

Δύο μυστικοί πράκτορες της CIA (Ρόζαμουντ Πάικ, Ντιν Νόρις) αναθέτουν στον Mason Skiles (Τζον Χαμ), έναν πρώην Αμερικανό διπλωμάτη, να επιστρέψει στον Λίβανο μετά από δέκα χρόνια, για να διαπραγματευτεί τη ζωή ενός φίλου του. Τίποτα δεν είναι όπως το θυμόταν και εκτός από τα φαντάσματα του παρελθόντος, ο Mason βρίσκεται αντιμέτωπος με αποκαλύψεις που αφορούν τις προθέσεις του ισραηλινού στρατού, επικεφαλής Αμερικανών πολιτικών, της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και διεφθαρμένων γραφειοκρατών. Ηθοποιοί: Τζον Χαμ, Ρόζαμουντ Πάικ, Ντιν Νόρις, Μαρκ Πελεγκρίνο, Λάρι Πάιν, Σι Γούιγκαμ, Άλον Μόνι Αμπάουτμπουλ, Ίντιρ Τσέντερ, Τζόνι Κόιν.

«Πολ Γκωγκέν» (Gauguin – Voyage de Tahiti – 2017) του Εντουάρντ Ντελύκ (Γαλλία)

image

Το 1891, ο Γκωγκέν εξορίζεται στην Ταϊτή. Θέλει να βρει έμπνευση στη ζωγραφική, όντας ελεύθερος, μακριά από τους ηθικούς, πολιτικούς και αισθητικούς κώδικες της πολιτισμένης Ευρώπης. Βυθίζεται στη ζούγκλα, αψηφώντας τη μοναξιά, τη φτώχεια, την αρρώστια. Θα συναντήσει την Τεχούρα, που θα γίνει σύζυγός του και το μοντέλο των σπουδαιότερων έργων του. Πρωταγωνιστεί ο Βενσάν Κασέλ και μαζί του, οι ηθοποιοί: Τιέ Αντάμς και Μαλίκ Ζιντί.

Ο Εντουάρντ Ντελύκ, υπογράφει το 1997 την πρώτη του ταινία μικρού μήκους, Petits Enfers, με τον Vincent Elbaz. Το 1999, σκηνοθετεί βιντεοκλίπ και συνεργάζεται μεταξύ άλλων, με τους Louise Attaque, Tété, Mickey 3D, Kid Loco και Jean-Louis Murat. Το 2002 σκηνοθετεί τη δεύτερη ταινία μικρού μήκους Je n’ai jamais tué personne, και στη συνέχεια, το 2004, ξεκινάει να εργάζεται στον κλάδο της διαφήμισης για επώνυμες μάρκες. Το 2009 σκηνοθετεί την τρίτη ταινία του μικρού μήκους Dόnde estά Kim Basinger? που βραβεύεται σε πολλά φεστιβάλ. Το 2012 πραγματοποιεί την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους, Mariage à Mendoza, και το 2017, την ταινία Γκωγκέν – Στην Ταϊτή.

Διαβάστε επίσης:

«Το Κουκλόσπιτο του Τρόμου» (Incident In A Ghostland – 2018) του Πασκάλ Λογκιέ (Γαλλία, Καναδάς)

image

Μια μητέρα και οι δύο κόρες της κληρονομούν το σπίτι της θείας τους. Το πρώτο τους βράδυ εκεί η μητέρα θα αναγκαστεί να προστατεύσει τις κόρες της από δολοφονικούς εισβολείς. Δεκαέξι χρόνια μετά οι δύο αδερφές θα επιστρέψουν στο σπίτι και τα πράγματα θα αρχίσουν να γίνονται περίεργα. Από το σκηνοθέτη του «Μάρτυρες» (Martyrs), Πασκάλ Λογκιέ. Ηθοποιοί: Κρίσταλ Ριντ, Αναστάζια Φίλιπς, Μιλέν Φάρμερ.

«Κοκομπλόκο» (Blockers – 2018) του Κέι Κάνον (Η.Π.Α.)

image

Όταν τρεις γονείς διαβάζουν τα μηνύματα που ανταλλάσσουν οι κόρες τους και μαθαίνουν τι «πονηρό» σχεδιάζουν για τον χορό αποφοίτησης, ξεκινούν ένα κυνήγι για να προλάβουν… το κακό. Ηθοποιοί: Κάθριν Νιούτον, Τζον Τσένα, Λέσλι Μαν, Άικ Μπάρινχολτζ, Γκρέιαμ Φίλιπς.

«Εσύ Διαλέγεις» (L’embarras du choix / You choose – 2017) του Ερίκ Λαβέν (Γαλλία, Βέλγιο)

image

Καθημερινά καλούμαστε να διαλέξουμε ανάμεσά σε διάφορα πράγματα, η Τζουλιέτ όμως αδυνατεί να αποφασίσει. Έχει μάθει να αποφασίζουν άλλοι για αυτήν μέχρι που γνωρίζει δύο γοητευτικούς άνδρες. Αυτή την φορά θα πρέπει μόνη να επιλέξει ποιος πραγματικά της αρέσει. Μετά «Μαμά..γύρισα» ο Ερίκ Λαβέν και η Αλεξάντρα Λαμί επιστρέφουν με μια ακόμα ελαφριά κωμωδία.