Η καινούργια Κινηματογραφική Εβδομάδα μας υποδέχεται με οκτώ νέες ταινίες να κυκλοφορούν στις Αίθουσες. Μαζί μας και η παρέα των CINEmojis τα οποία θα μας βοηθήσουν να συναρμολογήσουμε το σινεφίλ παζλ, αξιολογώντας τις ταινίες που κυκλοφορούν κάθε Πέμπτη στις ελληνικές αίθουσες.

Ads

Ταινία της εβδομάδας είναι το «The Florida Project» του Σον Μπέικερ, με πρωταγωνιστή τον Γουίλεμ Νταφόε. Ενώ αξιόλογη πρόταση αποτελεί και το φιλμ «Τζάνγκο ο Βασιλιάς του Σουίνγκ» του Ετιέν Κομάρ, με τον Ρεντά Κατέμπ να ενσαρκώνει τον Τζάνγκο Ράινχαρτ. Αναλυτικά:

«The Florida Project» (2017) του Σον Μπέικερ (Η.Π.Α.)

image

Ads

Στην σκιά του Μαγικού Βασιλείου της Ντίσνεϋλαντ, μια παρέα πιτσιρικάδων αναστατώνει καθημερινά με σκανταλιές τους ενοίκους ενός φθηνού μοτέλ, σκορπίζοντας χρώμα στις μουντές ζωές τους. Η εξάχρονη Μούνεϊ ζει με την μητέρα της Χάλεϊ, μια ζωηρή επαναστάτρια σε ένα πολύχρωμο μοτέλ στα περίχωρα του Ορλάντο, κοντά στο Disney World. Περνά το καλοκαίρι της με σκληρά παιδιά της γειτονιάς, κάνοντας διάφορες αταξίες. Τα σοβαρά προβλήματα όμως αρχίζουν όταν η μητέρα της, μπαίνει στην πορνεία, για να πληρώσει το ενοίκιο. Ο κόσμος των δύο γυναικών θα αλλάξει δραματικά.

Ο ανερχόμενος σκηνοθέτης Σον Μπέικερ (Tangerine – 2015), έχοντας στο πλευρό του έναν εξαιρετικό Γουίλεμ Νταφόε και συστήνοντας το υποκριτικό ταλέντο της μικρής Μπρούκλιν Πρινς, παρουσιάζει ένα υποδειγματικό σινεμά κοινωνικού ρεαλισμού που διασκεδάζει με την ίδια ακριβώς ένταση που προβληματίζει. Προβλήθηκε στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών, το παράλληλο τμήμα του Φεστιβάλ των Καννών, ενώ το Σεπτέμβριο παρουσιάστηκε και στο 23ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας.

«Τζάνγκο ο Βασιλιάς του Σουίνγκ» (Django – 2017) του Ετιέν Κομάρ (Γαλλία)

image

Παρίσι, 1943. Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, ο τσιγγάνος Τζάνγκο Ράινχαρτ (Ρεντά Κατέμπ), μια μοναδική προσωπικότητα της εποχής και βιρτουόζος της κιθάρας, βρίσκεται στο απόγειο της καριέρας του. Κάθε βράδυ το Παρίσι χορεύει με τη σουίνγκ μουσική του, ενώ την ίδια στιγμή οι τσιγγάνοι της Ευρώπης καταδιώκονται από τους Ναζί. Όταν η Γερμανική προπαγάνδα του ζητάει να πάει στο Βερολίνο για συναυλίες, συναισθάνεται τον κίνδυνο και αποφασίζει να διαφύγει στην Ελβετία μαζί με τη σύζυγό και τη μητέρα του, με τη βοήθεια της Γαλλίδας φίλης του Λουίζ ντε Κλερκ. Αλλά η απόδραση τους είναι πιο πολύπλοκη απ’ ότι περίμενε.

Ο Ετιέν Κομάρ καταφέρνει να καταγράψει την πολυτάραχη πορεία ενός θρύλου της μουσικής από την αποστασιοποίηση και την άγνοια στην πλήρη συνειδητοποίηση της ταυτότητάς του όχι μόνο ως καλλιτέχνη, αλλά και αληθινού δημιουργού που ζυμώνεται μέσα από την Ιστορία. Παράλληλα αφηγείται ένα σκοτεινό και ελάχιστα κινηματογραφημένο κεφάλαιο της πρόσφατης Ευρωπαϊκής ιστορίας, αυτό του ναζιστικού πογκρόμ απέναντι στους Ρομά, απόλυτα επίκαιρο στις μέρες μας όπου η ανεκτικότητα της Ευρώπης δοκιμάζεται για μια ακόμη φορά και η άνοδος της ακροδεξιάς συνιστά μια από τις μεγαλύτερες απειλές για το μέλλον της.

Διαβάστε επίσης:

«Τζαμάικα» (Jamaica – 2017) του Ανδρέα Μορφονιού (Ελλάδα)

image

Ο Άκης (Σπύρος Παπαδόπουλος) οδηγεί ταξί και προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με τα χρέη του και την απαιτητική γυναίκα του. O Τίμος (Φάνης Μουρατίδης) είναι ένας διάσημος παρουσιαστής τηλεόρασης που ζει κάθε μέρα σαν να είναι η τελευταία. Ο Άκης και ο Τίμος ήταν δύο δεμένα αδέλφια, αλλά μια παρεξήγηση τους έχει αποξενώσει εδώ και χρόνια. Η ζωή, όμως, βρίσκει τον τρόπο να τους φέρει και πάλι κοντά, αναπάντεχα και καθοριστικά.

Ο Σπύρος Παπαδόπουλος επιστρέφει μετά από πολλά χρόνια απουσίας στην μεγάλη οθόνη και υποδύεται τον αδελφό του Φάνη Μουρατίδη στηv Τζαμάικα, μια συγκινητική αλλά και αισιόδοξη, ταινία, για τη σαρωτική δύναμη της ζωής και την αδελφική αγάπη που ξεπερνά τα προβλήματα του παρελθόντος. Οι κοινές παιδικές αναμνήσεις, τα οικογενειακά ακούσματα, τα αστείρευτα αστεία του Τίμου και η αγνή ψυχή του Άκη υφαίνουν μια λυτρωτική ιστορία που σφύζει από χιούμορ, συναίσθημα και αγάπη για ζωή. Μαζί με τον Σπύρο Παπαδόπουλο και τον Φάνη Μουρατίδη ταξιδεύουν η Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους, η Νικολέτα Κοτσαηλίδου, ο Μελέτης Ηλίας, ο Νίκος Παντελίδης και η Μαίρη Ευαγγέλου. Τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει ο Ανδρέας Μορφονιός (Ευτυχισμένοι Μαζί), το σενάριο, που βασίζεται σε ιδέα του Φάνη Μουρατίδη, υπογράφει ο Γιώργος Β. Φειδάς (Singles).

«Η «Τζαμάικα» είναι μια συγκινητική, ανθρώπινη ιστορία με ισχυρές δόσεις χιούμορ. Ακροβατεί ανάμεσα στο δραματικό και το κωμικό, όπως συμβαίνει συνήθως και στη ζωή. Οι πιο δύσκολες καταστάσεις ξεπερνιούνται με χιούμορ και στις πιο αστείες εμπεριέχεται το δράμα. Αυτό ήταν η πυξίδα και το ζητούμενο στην υλοποίηση της ταινίας. Θέλαμε η ιστορία να αποτελεί ένα γενναίο, κοροϊδευτικό βγάλσιμο της γλώσσας απέναντι στον φόβο.» – Ανδρέας Μορφονιός

Διαβάστε επίσης:

«All the Money in the World» (2017) του Ρίντλεϊ Σκοτ (Η.Π.Α.)

image

Ρώμη, 1973. Κουκουλοφόροι απαγάγουν ένα 16χρονο αγόρι, τον Τζον Πολ. Ο Τζον Πολ δεν είναι ένας τυχαίος έφηβος, αφού είναι εγγονός του Τζον Πολ Γκέτι (Κρίστοφερ Πλάμερ), του πιο πλούσιου ανθρώπου στον κόσμο. Ένας πανίσχυρος, δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας πετρελαίου, απρόσωπος και τσιγγούνης, ο οποίος αρνείται ευθαρσώς και δημοσίως να πληρώσει τα λύτρα στους απαγωγείς για να σώσει τη ζωή του αγαπημένου του εγγονού. Η αφοσιωμένη και δυναμική μητέρα του Τζον Πολ, η Γκέιλ (Μισέλ Ουίλιαμς), παρά τις μάταιες προσπάθειες της να αλλάξει την αμείλικτη στάση του Γκέτι, καλείται να σηκώσει μόνη της το βάρος της απαγωγής και να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να σώσει τον γιο της. Σε μια μάχη ενάντια στον χρόνο και τους απαγωγείς να γίνονται ολοένα και περισσότερο πιεστικοί και απειλητικοί για τη ζωή του Πολ, η Γκέιλ αποφασίζει να συμμαχήσει με τον αινιγματικό σωματοφύλακα του Γκέτι, τον Φλέτσερ Τσέις (Μαρκ Ουόλμπεργκ), αναλαμβάνοντας πλήρως τη διάσωση του γιού της.

Μία αριστερών πεποιθήσεων παραστρατιωτική ομάδα στην Ιταλία, καταστρώνει ένα τεράστιο σχέδιο απαγωγής, στα ’70s. Πρόκειται για την ιστορία της συστηματικής άρνησης ενός από τους πλουσιότερους άνδρες της υφηλίου, Ζαν Πολ Γκετί, να πληρώσει λύτρα στους απαγωγείς του νεαρού εγγονού του. Πρωταγωνιστούν: Μισέλ Ουίλιαμς, Κρίστοφερ Πλάμερ, Μαρκ Ουόλμπεργκ, Τσάρλι Πλάμερ, Τίμοθι Χάτον.

Διαβάστε επίσης:

«Ο Στόχος» (The Man with the Iron Heart (2017) του Σεντρίκ Χιμένεζ (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α., Βέλγιο)

image

1942: Το Τρίτο Ράιχ είναι στο αποκορύφωμά του. Η τσεχική αντίσταση στο Λονδίνο σχεδιάζει την πιο φιλόδοξη στρατιωτική επιχείρηση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου: το  Anthropoid. Δύο νεαροί, ο Γιόζεφ Γκάμπσικ και ο Γιάν Κούμπις στρατολογημένοι από τα τέλη της δεκαετίας του ’20, έχουν ως αποστολή να δολοφονήσουν στην Πράγα τον πιο αδίστακτο Ναζί ηγέτη και προστάτη του Ράιχ, Reinhard Heydrich, επικεφαλής των SS, της Γκεστάπο και αρχιτέκτονα της «τελικής λύσης». Πρωταγωνιστούν: Ρόζαμουντ Πάικ, Μία Βασικόβσκα, Τζέισον Κλαρκ, Τζακ Ο’ Κόνελ, Τζακ Ρέινορ, Στίβεν Γρέιαμ, Άμπιγκεϊλ Λόρι.

«Dede» (2017) της Mariam Khatchvani (Γεωργία, Κατάρ)

image

Στα απομακρυσμένα ορεινά χωριά της Γεωργίας τα παρωχημένα έθιμα  εξακολουθούν να υφίστανται ακόμη και σήμερα. Τα πάντα κινούνται γύρω από την τιμή της οικογένειας και μια γυναίκα δεν έχει λόγο σε τίποτα, συμπεριλαμβανομένου και  της τύχης των παιδιών της. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές πτυχές στην ιστορία, οι οποίες ασχολούνται κυρίως  με τα «σκληρά» έθιμα στις μικρές κοινωνίες. Η ταινία είναι αφιερωμένη στην πανέμορφη περιοχή του Svaneti, με άφθονες λαϊκές μουσικές και πολλά παραδοσιακά στοιχεία. Η σκληρότητα αλλά και η ομορφιά του σκηνικού, καθώς και η οπτική της σκηνοθέτιδας, εξασφάλισαν στην ταινία «Dede» σημαντικά βραβεία. Αξίζει ωστόσο να αναφέρουμε το βραβείο πολιτιστικής διαφορετικότητας υπό την αιγίδα της UNESCO, στα Awards Asia Pacific Screen 2017. σταθούμε

«To 1992 ήταν μια από τις πιο δύσκολες περιόδους στη Γεωργία, υπήρχε συνολική αναρχία στο Svaneti. Η ιστορία της γιαγιάς μου ήταν η έμπνευσή μου για την ταινία, την οποία και ήθελα να πω. Φυσικά ορισμένες παραδόσεις έχουν αλλάξει. Η περιοχή μας έχει γίνει τουριστικό θέρετρο. Αλλά υπάρχουν ακόμα οικογένειες που δεν βασίζονται στην αγάπη. Αυτό δεν ισχύει μόνο στο Svaneti. Η κατάσταση είναι δυσκολότερη για τις μουσουλμάνες γυναίκες.» – Mariam Khatchvani

«The Bachelor 2» (2017) του Γιάννη Παπαδάκου (Ελλάδα)

image

Ένας φίλος από τα παλιά (Ηλίας Μελέτης) ετοιμάζεται να παντρευτεί, άρα μία νέα ευκαιρία για bachelor party προκύπτει και φυσικά οι ήρωες μας (Γιάννης Τσιμιτσέλης, Θανάσης Βισκαδουράκης και Νίκος Βουρλιώτης) δεν θα την αφήσουν να πάει χαμένη. Υπάρχει όμως μία σημαντική διαφορά που θα δοκιμάσει τα όριά τους: ο γάμος πρόκειται να γίνει στην Κρήτη και οι Σφακιανοί συγγενείς της νύφης δεν αστειεύονται. Νέοι φίλοι αλλά και εχθροί θα ενταχθούν στην παρέα, θα αντιμετωπίσουν Κρητικές βεντέτες αλλά και τις συνέπειες του πιο επικού bachelor party. Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Τσιμιτσέλης, Θανάσης Βισκαδουράκης, Νίκος Βουρλιώτης, Ηλίας Μελέτης, Βασιλική Τρουφάκου, Τόνι Σφήνος, Γιώργος Μαυρίδης, Δημήτρης Τζουμάκης, Δημήτρης Πιατάς, Άννα Κουρή.

«Φερδινάνδος (Ferdinand – 2017) (3D) του Κάρλος Σαλντάνια (Η.Π.Α.)

image

Η ταινία «Φερδινάνδος» εξιστορεί τη ζωή ενός γιγαντιαίου ταύρου με μεγάλη καρδιά. Όταν θα τον περάσουν για επικίνδυνο κτήνος, θα τον αιχμαλωτίσουν, απομακρύνοντας τον από το σπίτι του. Αποφασισμένος να επιστρέψει στην οικογένειά του, θα οδηγήσει μία αταίριαστη ομάδα στη μεγαλύτερη περιπέτεια της ζωής τους. Με φόντο την Ισπανία, ο Φερδινάνδος αποδεικνύει πως δεν μπορείς να κρίνεις έναν ταύρο από τα κέρατά του. Από τα Blue Sky Studios και τον Κάρλος Σαλντάνια, τον σκηνοθέτη του «Ρίο», και εμπνευσμένο από το πολυαγαπημένο βιβλίο «The Story of Ferdinand» των Μονρό Λιφ και Ρόμπερτ Λόσον, το «Φερδινάνδος» είναι μία ταινία κινουμένων σχεδίων που σου ζεσταίνει την καρδιά.