Η καινούργια Κινηματογραφική Εβδομάδα μας υποδέχεται με έξι νέες ταινίες να κυκλοφορούν στις Αίθουσες. Ξεχωρίζει το «Lucky» του Τζον Κάρολ Λιντς – που αποτελεί παράλληλα και το κύκνειο άσμα του σπουδαίου ηθοποιού Χάρι Ντιν Στάντον – αλλά και το «Good Time» των Μπένι και Τζος Σαφντί, με πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ Πάτινσον. Στις Αίθουσες και το φιλμ «Καζαντζάκης» του Γιάννη Σμαραγδή, βασισμένο στην αυτοβιογραφία του μεγάλου Έλληνα και οικουμενικού συγγραφέα: «Αναφορά στον Γκρέκο».

Ads

«Lucky» (2017) του Τζον Κάρολ Λιντς (Η.Π.Α.)

image

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Τζον Κάρολ Λιντς, ενός από τους σημαντικότερους καρατερίστες του αμερικανικού σινεμά ακολουθεί το γεωγραφικό και πνευματικό ταξίδι ενός ηλικιωμένου άθεου προς την αυτογνωσία, την αποδοχή της θνητότητάς του και της ανάγκης για επαφή με άλλους ανθρώπους. Στον τελευταίο μεγάλο ρόλο της καριέρας του, ο Χάρι Ντιν Στάντον υποδύεται τον 90χρονο Λάκι – έναν ρόλο-αναφορά στους μονήρεις, τραυματισμένους ήρωες του Παρίσι, Τέξας, του Straight Story ή και της Ατίθασης Καρδιάς – ο οποίος μας συστήνει καθώς μας αποχαιρετά μια σειρά από μοναδικούς χαρακτήρες που αποκαθιστούν τη χαμένη πίστη μας στην ανθρωπότητα.

Ads

Η ταινία προβλήθηκε στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 58ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, κερδίζοντας το Βραβείο Κοινο, αλλά και Ειδική Μνεία, στον εξαιρετικό ηθοποιό, Χάρι Ντιν Στάντον. Πρωταγωνιστούν: Χάρι Ντιν Στάντον, Ντέιβιντ Λιντς, Ρον Λίβινγκστον, Εντ Μπέγκλεϊ Τζούνιορ, Τομ Σκέριτ, Μπεθ Γκραντ, Τζέιμς Ντάρεν.

Διαβάστε επίσης:
Η τελευταία ταινία του Χάρι Ντιν Στάντον: «Lucky»

«Η Τελευταία Οικογένεια» (The Last Family – 2016) του Jan Matuszynski (Πολωνία)

image

Ο Μπεκσίνσκι είναι ένα ευγενικός και ήρεμος άνθρωπος, ο οποίος υποφέρει από αραχνοφοβία. Παράλληλα, έχει σκληρές ερωτικές φαντασιώσεις και του αρέσει να ζωγραφίζει δυσάρεστα και δυστοπικά έργα. Παράλληλα ο Μπεκσίνσκι είναι ένας οικογενειάρχης, ο οποίος θέλει μόνο το καλύτερο για την αγαπημένη του σύζυγο Σοφία, τον νευρωτικό του γιο Τόμας, την ηλικιωμένη μητέρα του και την πεθερά του. Η καθημερινή του ενασχόληση με τη ζωγραφική, τελικά αποδίδει καρπούς και καταφέρνει να γίνει δημοφιλής στον κόσμο της σύγχρονης τέχνης. Η Ζοφία κάνει τα πάντα για να κρατήσει την οικογένεια της ενωμένη, αλλά ο ταραγμένος γιος τους Τόμας το κάνει όλο και πιο δύσκολο, με τις βίαιες εκρήξεις του και τις απειλές να δώσει τέλος στη ζωή του. Η ανησυχία των γονιών παραμένει, ακόμα και όταν θα πιάσει δουλειά ως ραδιοφωνικός παραγωγός ή όταν θα αρχίσει να βγαίνει ραντεβού.  Έτσι κι αλλιώς, ο Μπεκσίνσκι δεν πίστεψε ποτέ ότι οικογενειακή ζωή είναι μια εύκολη υπόθεση. Καθώς καταγράφει τα πάντα με την αγαπημένη του βινετοκάμερα, η 28χρονη οδύσσεια των Μπεκσίνσκι ξεδιπλώνεται μέσα από πίνακες, εμπειρίες στα πρόθυρα του θανάτου και τάσεις χορευτικής μουσικής…

Βασισμένη στην πραγματική παράξενη ιστορία του Πολωνού ζωγράφου Ντζιζλαβ Μπεκσίνσκι. Βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού(Andrzej Seweryn), Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λοκάρνο 2016. Η πρώτη μεγάλου μήκους μυθοπλασίας από τον σκηνοθέτη του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «Deep Love», Jan Matuszynski, ο οποίος αναφέρει σχετικά: «Για μένα, μια ταινία πρέπει να περιέχει κάποιες στιγμές για δάκρυα, άλλες για μεγάλα χαμόγελα, κι επίσης μερικές που νιώθεις φοβισμένος. Ήθελα να έχω όλα αυτά τα συναισθήματα στην «Τελευταία Οικογένεια». Είναι πολύ σύνηθες για την Πολωνία να αντιμετωπίζει την οικογένεια Μπεκσίνσκι, σαν μια πραγματικά σκοτεινή και τρομακτική περίπτωση. Φυσικά και είχαν τέτοιες στιγμές. Παράλληλα όμως, όλοι στην οικογένεια είχαν εξαιρετική αίσθηση του χιούμορ. Ήθελα να το υπογραμμίσω αυτό στην ταινία.»

«Good Time» (2017) των Μπένι και Τζος Σαφντί (Η.Π.Α.)

image

Μετά από μια ληστεία που πάει στραβά, ο Constantine Nikas (Ρόμπερτ Πάτινσον) ξεκινά μια επικίνδυνη οδύσσεια στον υπόκοσμο της Νέας Υόρκης, σε μια όλο και πιο απεγνωσμένη προσπάθεια να σώσει τον αδελφό του Nick (Μπένι Σαφντί) από τη φυλακή. Μέσα μία νύχτα ποτισμένη με αδρεναλίνη, ο Constantine κατρακυλά χωρίς τέλος σε πράξεις βίας και πανικού. Ο χρόνος μετράει σε βάρος του αδελφού του, αλλά και του ίδιου, καθώς οι ζωές τους κρέμονται από μία κλωστή. Πρωταγωνιστούν: Ρόμπερτ Πάτινσον, Μπένι Σαφντί, Τάλια Γουέμπστερ, Τζένιφερ Τζέισον Λι, Μπαρκχάντ Αμπντί.

Το «Good Time» είναι ένα δραματικό θρίλερ το οποίο σκηνοθετήθηκε από την ανερχόμενη ομάδα Αμερικανών δημιουργών Μπένι και Τζος Σαφντί, με πρωταγωνιστές τον ανανεωμένο Ρόμπερτ Πάτινσον (Twilight), τον ανέλπιστα καλό Μπένι Σαφντί σ’ έναν απαιτητικό ρόλο, αλλά και την Τζένιφερ Τζέισον Λι (The Hateful Eight του Quentin Tarantino), που παρά τη μικρή της συμμετοχή, κερδίζει εύκολα τις εντυπώσεις. Εξαιρετικό το μουσικό σκορ του Daniel Lopatin, το οποίο βραβεύτηκε τον Μάιο στο 70ό Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών.

«Καζαντζάκης» (Nikos Kazantzakis – 2017) του Γιάννη Σμαραγδή

image

Η νέα ταινία του Γιάννη Σμαραγδή, βασίζεται στην αυτοβιογραφία του μεγάλου Έλληνα και οικουμενικού συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη, «Αναφορά στον Γκρέκο». Πρόκειται για μία πολυκύμαντη αναζήτηση του συγγραφέα, μέσα από όνειρα και ταξίδια σε τόπους που αγάπησε, διεκδικώντας να κατανοήσει βιωματικά τον Χριστό, τον Βούδα, τον Λένιν, για να καταλήξει, μέσω του Οδυσσέα του, στην «Κρητική Ματιά» η οποία τον οδήγησε στην κατάργηση του φόβου του θανάτου και στην κατάκτηση μιας ανώτερης ελευθερίας. Πρόκειται για μια ιστορία αγάπης, πίστης και δύναμης ενός συγγραφέα που μπόρεσε να ξεπεράσει τις αντιξοότητες και τη βαρβαρότητα της εποχής του και να μείνει το έργο του αιώνιο. Πρωταγωνιστούν: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Αλέξανδρος Καμπαξής, Στέφανος Ληναίος, Μαρίνα Καλογήρου, Αργύρης Ξάφης, Θοδωρής Αθερίδης, Μαρία Σκουλά, Νίκος Καρδώνης, Αμαλία Αρσένη, Γιούλικα Σκαφίδα, Ζέτα Δούκα, Alexandros Kollatos, Στάθης Ψάλτης.

Η ταινία προσπαθεί να αναδείξει τη συναρπαστική προσωπικότητα του Νίκου Καζαντζάκη, καθώς και το μαγευτικό τοπίο της Ελλάδας μέσα στο οποίο διαμορφώθηκε. Ο μεγάλος Κρητικός συγγραφέας έλεγε πως η ζωή του ορίζεται από τα ταξίδια του και τα όνειρά του. Γι’ αυτό και ο σκηνοθέτης παρουσιάζει τα ταξίδια του στη Γερμανία, την Αυστρία, τη Ρωσία, τη Γαλλία και το όρος Σινά, καθώς μέσα από αυτές τις εμπειρίες, επιδιώκει να αναδείξει τις φιλοσοφικές και μεταφυσικές αναζητήσεις του Καζαντζάκη. Εξ ορισμού οι βιογραφίες είναι ένα δύσκολο εγχείρημα στον Κινηματογράφο. Ο Γιάννης Σμαραγδής δεν καταφέρνει δυστυχώς να αποβάλει τα λάθη του παρελθόντος. Πομπώδεις παραστάσεις, και υπερβολικές ερμηνείες εμφανίζονται και πάλι σ’ ένα έργο που επιβιώνει μόνο χάρη στη μαγεία των λόγων του σπουδαίου Νίκου Καζαντζάκη, που έστω κι έτσι ζωντανεύουν στην μεγάλη οθόνη…

Διαβάστε επίσης:
60 χρόνια χωρίς τον Νίκο Καζαντζάκη: Ένα Κινηματογραφικό Αφιέρωμα

«Το Μυστικό των Μάρομποουν» (Marrowbone – 2017) του Σέρτζιο Τζ. Σάντσεζ (Ισπανία)

image

Ένα ψυχολογικό θρίλερ, που διηγείται την ιστορία τεσσάρων αδελφών οι οποίοι προσπαθούν να επιβιώσουν στην έπαυλη που ζούσαν με την πολυαγαπημένη τους μητέρα. Ο εικοσάχρονος Τζακ Μάρομποουν, η μικρότερη αδελφή του και τα δύο μικρότερα αδέλφια του, έχουν καταφέρει να φτιάξουν μία ασφαλή καθημερινότητα στο λαβυρινθώδες σπίτι τους, μετά τον θάνατο της μητέρας τους. Σιγά σιγά όμως πείθονται ότι στη σοφίτα του σπιτιού τους κατοικεί ένα διαβολικό πνεύμα και προσπαθούν ενωμένοι να το καταστρέψουν. Πρωταγωνιστούν: Τζορτζ ΜακΚέι, Άνια Τέιλορ- Τζόι, Τσάρλι Χίτον, Μία Γκοθ, Κάιλ Σολέρ, Τομ Φίσερ, Νίκολα Χάρισον.

«Χωρίς Διέξοδο» (Collide – 2016) του Ίραν Κρίβι (Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Κίνα)

image

Ο Κέισι και η Τζούλιετ είναι δύο νεαροί Αμερικάνοι που ταξιδεύουν με ένα σακίδιο για να γνωρίσουν την Ευρώπη. Όταν η Τζούλιετ ανακαλύπτει ότι πάσχει από μια σπάνια θανατηφόρα ασθένεια ο Κέισι αποφασίζει να ληστέψει έναν Γερμανό γκάγκστερ προκειμένου να πληρώσει την θεραπεία της αγαπημένης του. Η επιχείρηση του όμως βγαίνει εκτός σχεδίου και ο Κέισι τώρα θα πρέπει να επιδοθεί σε έναν ιλιγγιώδη αγώνα δρόμου προκειμένου να φτάσει στην Τζούλιετ πριν την γερμανική μαφία. Πρωταγωνιστούν: Νίκολας Χουλτ, Φελίσιτι Τζόουνς, Μπεν Κίνγκσλεϊ, Άντονι Χόπκινς, Μάρουαν Κενζάρι.