Τρία χρόνια μετά τον θρίαμβο στις Κάννες και την βράβευση του εξαιρετικού «Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ» με τον Χρυσό Φοίνικα, ο Κεν Λόουτς, επιστρέφει δριμύτερος, με το «Δυστυχώς Απουσιάζατε». Η νέα ταινία του κορυφαίου Βρετανού σκηνοθέτη, παραμένει πιστή στις αρχές του δημιουργού, παρουσιάζοντας ένα Πολιτικό Σινεμά αξιώσεων, επίκαιρο αλλά ταυτόχρονα και διαχρονικό.

Ads

Με το επετειακό 60ό Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, οι εταιρείες διανομής επέλεξαν να κυκλοφορήσουν επτά ακόμη νέα φιλμ στις Αίθουσες. Εκτός λοιπόν από την ταινία της εβδομάδας που δικαίως είναι το «Δυστυχώς Απουσιάζατε», ενδιαφέρον παρουσιάζουν τρεις ακόμα δημιουργίες.

Πρόκειται για τα έργα, «Ποτέ δεν είναι Αργά Κύριε Καθηγητά» με τον Τζόνι Ντεπ, το πολιτικό φιλμ από την Ουκρανία, «Η Δύναμη της Αλήθειας» και το θρίλερ της εβδομάδας, «Δόκτωρ Ύπνος» με πρωταγωνιστή τον Γιούαν Μακ Γκρέγκορ, βασισμένο στο βιβλίο του Στίβεν Κινγκ. Αναλυτικά:

«Ποτέ δεν είναι Αργά Κύριε Καθηγητά» (The Professor / Richard Says Goodbye – 2019) του Γουέιν Ρόμπερτς (Η.Π.Α.)

Ads

image

Ο Ρίτσαρντ (τον ενσαρκώνει ο υποψήφιος για τρία Όσκαρ, Τζόνι Ντεπ) είναι ένας καθηγητής πανεπιστημίου που έχει διαγνωσθεί με μια ανίατη ασθένεια και αποφασίζει να εγκαταλείψει τα προσχήματα και τις κοινωνικές συμβάσεις και να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του όσο πιο έντονα και ελεύθερα γίνεται. Με καυστικό χιούμορ, ελαφριά απερισκεψία και μια δόση τρέλας, πέφτει με τα μούτρα σε κάθε πιθανή «αμαρτία»: Πίνει, καπνίζει, κάνει σεξ και ξεστομίζει αδιανόητες προσβολές, εισπράττοντας έτσι περισσότερη χαρά από ποτέ. Με τον νέο τρόπο ζωής του και καθώς ο χρόνος του εξαντλείται, ο Ρίτσαρντ θα καταλάβει πολλά πράγματα για τη ζωή, ενώ θα έρθει κοντά με τους ανθρώπους που αγαπά. Μια ταινία που μιλά με χιούμορ για την αξία τού να ζεις τη ζωή στο έπακρο ακόμα κι όταν το ταξίδι τελειώνει.

Το «Ποτέ δεν είναι Αργά Κύριε Καθηγητά» είναι μια μαύρη κωμωδία που προσεγγίζει με χιούμορ ένα ιδιαίτερο ζήτημα και αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο την ανθρώπινη δύναμη και τις αξίες της ζωής. Η ταινία θέτει το ερώτημα, τι θα έκανες αν πλησίαζε το τέλος της ζωής σου; Καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία της έχει η ερμηνεία του Τζόνι Ντεπ. Ο Γουέιν Ρόμπερτς υπογράφει τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, ενώ διευθυντής φωτογραφίας είναι ο Τιμ Ορ (Χάρηκα που σε Γνώρισα, Φούντα Εξπρές). Ηθοποιοί: Τζόνι Ντεπ, Ζόι Ντόιτς, Ρον Λίβινγκστον, Ρόζμαρι ΝτεΓουίτ, Ντάνι Χιούστον, Κάθριν Έβανς, Οντέσα Γιανγκ.

«Δυστυχώς Απουσιάζατε» (Sorry We Missed You – 2019) του Κεν Λόουτς (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία)

image

Η κρίσιμη στιγμή που κινεί τα νήματα της ταινίας είναι η απόφαση του Ρίκι να δουλέψει ως αυτοαπασχολούμενος οδηγός σε μια εταιρεία ταχυμεταφορών. Η Άμπι εκφράζει επιφυλάξεις τονίζοντας μεταξύ άλλων το υψηλό κόστος ενοικίασης του βαν που θα χρειαστεί ο άντρας της, αλλά και το ότι θα πρέπει να πουλήσουν το δικό της αυτοκίνητο που χρειάζεται για τη δουλειά (κατ’ οίκον νοσηλεία). Ο Ρίκι ωστόσο βλέπει μόνο το τυρί της προοπτικής ενός καλού εβδομαδιαίου εισοδήματος που σε καναδυό χρόνια θα τους επιτρέψει να φύγουν από το ενοίκιο. Λογικό θα πει κανείς, αφού μιλάμε για έναν υπεύθυνο και μετρημένο άνθρωπο που ποτέ δε φοβήθηκε τη σκληρή δουλειά και θέλει απλά κάτι καλύτερο για την οικογένειά του.

Πιστός στο πνεύμα του κοινωνικού ρεαλισμού και με σταθερή αιχμή το εμφανές πολιτικό σχόλιο, ο Κεν Λόουτς επιστρέφει με το νέο του φιλμ, τοποθετώντας και πάλι στο επίκεντρο τον ρόλο της κοινωνικής πολιτικής, με φόντο τις ανάγκες και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, μένοντας σταθερός σε ένα αξιόλογο πολιτικοποιημένο Σινεμά. Μαζί του εμφανίζονται ασφαλώς όλες εκείνες οι αρετές που τον έχουν καθιερώσει ως σε έναν από τους σημαντικότερους Βρετανούς δημιουργούς. Στο «Sorry We Missed You» παραμένουν σημαιοφόροι η ανθρωποκεντρική αφήγηση και ο στεγνός ρεαλισμός.

Το ίδιο ακμαία συναντάμε και την αξιοθαύμαστη δεξιότητά του να ανακαλύπτει παντελώς άγνωστους ηθοποιούς με ελάχιστη ή καθόλου πείρα (εδώ ο Κρις Χίτσεν και η Ντέμπι Χάνεϊγουντ) και να τους αναδεικνύει σε ανάγλυφους, απολύτως πειστικούς χαρακτήρες τους οποίους χτίζει από το μηδέν. Από ανάλογα μηδενική βάση οικοδομεί άλλωστε και τις περισσότερες από τις ιστορίες που γράφει για αυτόν ο μόνιμος σεναριογράφος του Πολ Λάβερτι, όπως αυτή εδώ κατά την οποία ο Ρίκι (Χίτσεν) και η Άμπι (Χάνεϊγουντ), ένα σκληρά εργαζόμενο ζευγάρι με δύο παιδιά, παλεύει να τα φέρει βόλτα στη σύγχρονη Αγγλία.

Διαβάστε επίσης:

«Η Δύναμη της Αλήθειας» (Donbass – 2018) του Σεργκέι Λόζνιτσα (Γερμανία, Ουκρανία, Γαλλία, Ολλανδία, Ρουμανία, Πολωνία)

image

Το σενάριο βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, καθώς η ιστορία τοποθετείται στο Ντόνμπας, μια περιοχή στην άκρη της Ουκρανίας στην οποία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσία το 2014, ξέσπασε πόλεμος ανάμεσα σε φιλορωσικές δυνάμεις και στον στρατό της χώρας. Οπως γίνεται πλέον σε κάθε σύγχρονο πόλεμο, σχεδόν κάθε πτυχή του καταγράφεται σε κινούμενες εικόνες, είτε αυτές της τηλεόρασης είτε τις ερασιτεχνικές των πανταχού παρών κινητών τηλεφώνων.

Μία ακόμα σκληρή, αλλά ταυτόχρονα καυστική ταινία, από τον Ουκρανό σκηνοθέτη, Σεργκέι Λόζνιτσα, ο οποίος το 2012 μας χάρισε το φιλμ «Το Πρόσωπο της Ομίχλης» (V Tumane / In the Fog) και πλέον επιστρέφει με τη νέα δημιουργία του. Η «Δύναμη της Αλήθειας», πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών το 2018, όπου και τιμήθηκε με το Βραβείο Σκηνοθεσίας, στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα».

Κυκλοφορούν Επίσης:
«Zombieland: Διπλή Βολή» (Zombieland: Double Tap – 2019) του Ρούμπεν Φλάισερ (Η.Π.Α.)

Μία δεκαετία μετά την κυκλοφορία του «Zombieland», οι πρωταγωνιστές (Έμα Στόουν, Αμπιγκέιλ Μπρέσλιν, Γούντι Χάρελσον, Τζέσε Άιζενμπεργκ) ενώνουν πάλι τις δυνάμεις τους με τον σκηνοθέτη Ρούμπεν Φλάισερ (Venom) και τους σεναριογράφους Rhett Reese & Paul Wernick (Deadpool) στο Zombieland 2. Στο σίκουελ, μέσα από έκρυθμες κωμικές καταστάσεις που εκτυλίσσονται από τον Λευκό Οίκο μέχρι την ενδοχώρα, η τετράδα πρέπει να αντιμετωπίσει πολλά νέα είδη ζόμπι, που έχουν εξελιχθεί από την πρώτη ταινία, αλλά και νέους επιζώντες. Η μεγαλύτερη πρόκληση όλων, όμως, αποδεικνύονται οι σχέσεις ανάμεσα στα μέλη αυτής της σαρκαστικής, αυτοσχέδιας οικογένειας.

«Ο Πίνκι και οι Πειρατες» (Captain Sabertooth and the Treasure of Lama Rama – 2014) του John Andreas Andersen (Νορβηγία, Ηνωμένο Βασίλειο)

Μαζί με τον τρομερό πειρατή Μαυροδόντη, θρύλο των επτά θαλασσών, ο μικρός Πίνκι μαζί με το κορίτσι του, την Ρέιβεν ξεκινούν μία συναρπαστική περιπέτεια προς το εξωτικό βασίλειο της Λάμα Ράμα όπου βρίσκεται κρυμμένος ο θρυλικός θησαυρός του Βασιλιά Ρούφους. Όμως ο Πίνκυ έχει έναν τελείως διαφορετικό θησαυρό στο μυαλό του αφού αναζητά τον εξαφανισμένο πατέρα του.

Η ιδέα γεννήθηκε πριν σχεδόν 30 χρόνια από τη φαντασία του ηθοποιού, συγγραφέα και μουσικού Terje Formoe ως χαρακτήρας μιας παιδικής παράστασης. Η αναπάντεχα τεράστια επιτυχία έκανε τον πειρατή Μαυροδόντη έναν από τους πιο αγαπητούς και διάσημους παιδικούς ήρωες της Νορβηγίας και όχι μόνο, με τις περιπέτειές του να γίνονται κόμικς, βιβλία, βιντεοπαιχνίδια, θεατρικό μιούζικαλ, τηλεοπτική σειρά μέχρι και ολόκληρο θεματικό πάρκο. Η ταινία είναι βασισμένη στο graphic novel «Ο Πειρατής Μαυροδόντης και το Κυνήγι του Θησαυρού του Σουλτάνου» και σηματοδοτεί την έναρξη ενός επικού live-action κινηματογραφικού franchise. Το σενάριο έχει γράψει ο Lars Gudmestad του υποψήφιου για BAFTA, «Headhunters», ενώ ο συν-σκηνοθέτης John Andreas Andersen μας έδωσε το πρόσφατο blockbuster «The Quake». Πρόκειται για την πιο ακριβή παραγωγή οικογενειακής ταινίας της Νορβηγίας.

«Η Οικογένεια Άνταμς» (The Addams Family – 2019) των Κόνραντ Βέρνον και Γκρεγκ Τίρναν (Η.Π.Α., Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς)

Η Οικογένεια Άνταμς επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη στην πρώτη κωμωδία κινουμένων σχεδίων για αυτήν την παράξενη, ανατριχιαστική οικογένεια. Μπορεί να νομίζεις πως η οικογένειά σου είναι περίεργη, όμως αυτή η απόμακρη, εκκεντρική και τελείως αλλόκοτη Οικογένεια, θα σε κάνει να το ξανασκεφτείς. Ηθοποιοί (φωνές): Όσκαρ Άϊζακ, Σαρλίζ Θερόν, Κλόι Γκρέις Μορέτζ, Φιν Γούλφχαρντ, Νικ Κρολ, Μπέτι Μίντλερ, Άλισον Τζάνεϊ.

«Δόκτωρ Ύπνος» (Doctor Sleep – 2019) του Μάικ Φλάναγκαν (Η.Π.Α.)

image

Η ιστορία του Ντάν Τόρανς, συνεχίζεται 40 χρόνια μετά την τρομακτική διαμονή του στο Overlook Hotel, της θρυλικής ταινίας «Η Λάμψη» (The Shining). Εξακολουθώντας να φέρει το ψυχολογικό τραύμα που υπέστη ως παιδί στο ξενοδοχείο Overlook, ο Νταν Τόρανς προσπαθεί να βρει την εσωτερική του ηρεμία. Όμως αυτή «διαλύεται» όταν συναντά την Άμπρα, μία θαρραλέα έφηβη που διαθέτει ένα υπερφυσικό χάρισμα, γνωστό ως “λάμψη”. Η Άμπρα συνειδητοποιεί αμέσως ότι ο Νταν έχει την ίδια υπερφυσική δύναμη με εκείνη, τον αναζητά, ζητώντας απελπισμένα τη βοήθειά του προκειμένου να πολεμήσει την ανελέητη Rose the Hat, αρχηγό της συμμορίας μεταφυσικών δολοφόνων The True Knot, που αναζητούν ανθρώπους προικισμένους με υπερφυσικές ιδιότητες, προκειμένου να «καταναλώσουν» την αύρα τους και να γίνουν αθάνατοι.

Δημιουργώντας μια απρόσμενη συμμαχία, ο Νταν και η Άμπρα ξεκινούν έναν αγώνα ζωής και θανάτου εναντίον της Rose the Hat. Η αθωότητα και το χάρισμα της Άμπρα, αναγκάζουν τον Νταν να χρησιμοποιήσει, για πρώτη φορά με τέτοια ζέση τις δικές του δυνάμεις, ν’ αντιμετωπίσει τους φόβους του, αλλά και να ξαναζωντανέψει τα φαντάσματα του παρελθόντος.

Ο Γιούαν Μακ Γκρέγκορ, η Ρεμπέκα Φέργκουσον και η πρωτοεμφανιζόμενη Κάιλι Κάραν πρωταγωνιστούν στο μεταφυσικό θρίλερ, σε σκηνοθεσία και σενάριο του Μάικ Φλάναγκαν, βασισμένο στο μυθιστόρημα του Στίβεν Κινγκ. Στην ταινία εμφανίζονται επίσης οι Καρλ Λούμπλι, Ζαν ΜακΚλάρνον, Έμιλι Άιλιν Λιντ, Μπρους Γκρίνγουντ, Τζόουσελιν Ντόναχιου, Άλεξ Έσοε και Κλιφ Κέρτις. Πίσω από τις κάμερες, η ομάδα του Φλάναγκαν περιλαμβάνει τον διευθυντή φωτογραφίας Μάικλ Φιμογκνάρι (The Haunting of Hill House), τους σκηνογράφους Μάχερ Αχμάντ (Get Hard) και Ελίζαμπεθ Μπόλερ (Hush) και τη σχεδιάστρια κοστουμιών Τέρι Άντερσον (Den of Thieves). Τη μουσική της ταινίας συνέθεσαν οι Newton Brothers (The Haunting of Hill House).