Το «Τζότζο» του Τάικα Γουαϊτίτι, με πρωταγωνιστή τον ίδιο και την Σκάρλετ Γιόχανσον, είναι μία γενναία στη σύλληψη και άρτια στην εκτέλεση σάτιρα, που ορθώνει ανάστημα απέναντι στο μίσος και την άγνοια, θεμέλιους λίθους κάθε μεθοδευμένης πλύσης εγκεφάλου, κερδίζοντας δικαίως τον τίτλο: Ταινία της Εβδομάδας.

Ads

Καθώς αρχίζουμε να μετράμε αντίστροφα για τη φετινή, 92η Τελετή Απονομής των Βραβείων Όσκαρ – η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου – πέντε νέες ταινίες κυκλοφορούν στις εγχώριες κινηματογραφικές αίθουσες και εκτός από το Υποψήφιο για έξι Όσκαρ, «Τζότζο», την προσοχή μας αξίζουν επίσης: Το αμφιλεγόμενο μιούζικαλ του Τομ Χούπερ, «Cats», με αξιόλογο καστ, αλλά με τον σκηνοθέτη να επιλέγει μία περίεργη μέθοδο για να αποδώσει οπτικά το συγκεκριμένο δημοφιλές έργο. Ενώ το ασπρόμαυρο «Τραγούδι Χωρίς Όνομα» της Μελίνα Λεόν, μας ταξιδεύει στο Περού το 1988. Αναλυτικά:

«Τζότζο» (Jojo Rabbit – 2019) του Τάικα Γουαϊτίτι (Τσεχία, Νέα Ζηλανδία)

image

Ads

Ο δεκάχρονος Τζότζο, αφοσιωμένο μέλος της ναζιστικής νεολαίας, λαμβάνει καθημερινά συμβουλές και ενθάρρυνση από έναν επινοημένο φίλο. Τίποτα το παράξενο δηλαδή, με τη μικρή λεπτομέρεια ότι ο κατά φαντασία φίλος δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον Αδόλφο Χίτλερ! Ο Τζότζο, που απέκτησε το παρατσούκλι του όταν αρνήθηκε να θανατώσει ένα κουνέλι, σε μια πρώτη υπόνοια ότι υπάρχει και ευαισθησία κάτω από τη φωνακλάδικη επιφάνεια αγριάδας, θα δει την πίστη του στα ιδανικά της Άριας φυλής να δοκιμάζεται για τα καλά, όταν ανακαλύπτει πως η μητέρα του κρύβει μια νεαρή Εβραιοπούλα στη σοφίτα του σπιτιού τους.

Ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης Τάικα Γουαϊτίτι (Thor: Ragnarok – 2017, Κυνήγι Ανθρώπων – 2016), παρουσιάζει με οδηγό την μοναδική αίσθηση του χιούμορ και πάθους που τον διακατέχει, την νέα του ταινία, «Τζότζο» (Jojo Rabbit), μία σάτιρα του ‘Β Παγκοσμίου Πολέμου. Πρωταγωνιστεί ένα μοναχικό αγόρι από τη Γερμανία (Ρόμαν Γκρίφιν Ντέιβις στον ρόλο του Τζότζο) του οποίου η ιδέα για τον κόσμο αντιστρέφεται, όταν ανακαλύπτει ότι η διαζευγμένη μητέρα του (Σκάρλετ Γιόχανσον) κρύβει ένα νεαρό Εβραίο κορίτσι (Τόμασιν ΜακΚένζι) στη σοφίτα τους. Με μοναδική βοήθεια από τον χαζούλη φανταστικό του φίλο, Αδόλφο Χίτλερ (Τάικα Γουαϊτίτι) ο Τζότζο θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον τυφλό φανατισμό του. Μια γενναία στη σύλληψη και άρτια στην εκτέλεση σάτιρα, που ορθώνει ανάστημα απέναντι στο μίσος και την άγνοια, θεμέλιους λίθους κάθε πλύσης εγκεφάλου. Αποτέλεσε την Ταινία Λήξης του 60ού Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης. Το φιλμ έχει αποσπάσει έξι Υποψηφιότητες για Όσκαρ, ανάμεσά τους και αυτές στις Κατηγορίες: Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερου Σεναρίου και Καλύτερου ‘Β Γυναικείου Ρόλου (Σκάρλετ Γιόχανσον).

«Cats» (2019) του Τομ Χούπερ (Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α.)

image

Το «Cats» είναι ένα από τα πιο πετυχημένα θεατρικά έργα όλων των εποχών, όμως αντίθετα με το «West Side Story», το «Les Misérables» και την «Evita», δεν είχε μεταφερθεί ποτέ στον κινηματογράφο. Τριάντα οκτώ χρόνια μετά την πρεμιέρα του στο Λονδίνο, αυτή η στιγμή έφτασε. Αυτή η πρωτοποριακή παραγωγή, βασισμένη στο βιβλίο του Τ. Σ. Έλιοτ, «Το εγχειρίδιο πρακτικής γατικής του γερο-Πόσουμ», κέρδισε τα βραβεία Λόρενς Ολίβιε και Evening Standard, για το Καλύτερο Μιούζικαλ. Η ιδέα για την κινηματογραφική διασκευή του «Cats» τοποθετείται γύρω στο 2012, στο Λονδίνο, όταν ο σκηνοθέτης ολοκλήρωνε την παραγωγή της ταινία «Οι Άθλιοι», που είχε προταθεί για οκτώ Όσκαρ – ανάμεσά τους αυτό της καλύτερης ταινίας – και κέρδισε συνολικά τρία χρυσά αγαλματίδια.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ, Τομ Χούπερ (Ο Λόγος του Βασιλιά, Οι Άθλιοι, Το Κορίτσι από τη Δανία) μεταμορφώνει το πολυβραβευμένο μιούζικαλ του Άντριου Λόιντ Γουέμπερ σε ένα κορυφαίο κινηματογραφικό γεγονός. Με τη χαρακτηριστική μουσική του Λόιντ Γουέμπερ και με ένα καστ παγκοσμίως αναγνωρισμένων χορευτών, κάτω από την καθοδήγηση του βραβευμένου με Τόνι χορογράφου, Άντι Μπλάνκενμπιούλερ (Hamilton, In the Heights), η ταινία επαναπροσδιορίζει και προτείνει το μιούζικαλ σε μια νέα γενιά θεατών, με τη θεαματική παραγωγή του, την τεχνολογία αιχμής και με χορευτικά που κινούνται από το μπαλέτο στον σύγχρονο χορό και από την hip-hop, μέχρι την jazz. Ηθοποιοί: Τζέιμς Κόρντεν, Τζούντι Ντεντς, Τζέισον Ντερούλο, Ίντρις Έλμπα, Τζένιφερ Χάντσον, Ίαν ΜακΚέλεν, Τέιλορ Σουίφτ, Ρέμπελ Γουίλσον, Φρανσέσκα Χέιγουορντ, Ρέι Γουίνστοουν.

«Τραγούδι Χωρίς Όνομα» (Song Without A Name / Canción sin nombre – 2019) της Μελίνα Λεόν (Περού, Ισπανία, Η.Π.Α.)

image

Περού, 1988. Η Χεορχίνα, μια νεαρή κοπέλα από ένα μικρό χωριό των Άνδεων, φτάνει στη Λίμα προκειμένου να γεννήσει σε μια αυτοσχέδια κλινική. Μυστηριωδώς όμως, το βρέφος εξαφανίζεται. Εν μέσω των πολιτικών αναταραχών της εποχής, ο Πέδρο, ένας εσωστρεφής δημοσιογράφος θα γίνει ο μοναδικός της σύμμαχος στην απελπισμένη αναζήτηση να βρει το παιδί της. Στο αχνό και μελαγχολικό ημίφως της ασπρόμαυρης φωτογραφίας, οι περιθωριοποιημένες αυτόχθονες γυναίκες έρχονται σε πρώτο πλάνο και ο ψυχωμένος αγώνας για δικαιοσύνη αποκτά φωνή.

Μια αληθινή ιστορία εμπορίας βρεφών, που συντάραξε το Περού τη δεκαετία του ’80. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πραγματικότητα, ο δημοσιογράφος που ξεσκέπασε το κύκλωμα δεν είναι άλλος από τον πατέρα της σκηνοθέτιδας. Επίσημη Συμμετοχή στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών το 2019, Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής για Καλύτερη Σκηνοθεσία (Χάλκινος Αλέξανδρος), στο 60ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης και Βραβείο Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερης Φωτογραφίας, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Στοκχόλμης.

Κυκλοφορούν Επίσης:
«Η Γκουβερνάντα» (The Turning – 2020) της Φλόριαν Σιγκισμόντι (Η.Π.Α.)

Για πάνω από 100 χρόνια, μια άκρως στοιχειωμένη ιστορία έχει επικρατήσει για να τρομάζει τα πλήθη. Η «Γκουβερνάντα», μας πηγαίνει σε ένα μυστηριώδες κτήμα στην εξοχή της περιοχής Μέιν, όπου η Κέιτ – που μόλις έχει ξεκινήσει να δουλεύει ως νταντά – πρέπει να φροντίσει δύο ψυχικά διαταραγμένα ορφανά, την Φλόρα και τον Μάιλς. Σύντομα όμως ανακαλύπτει ότι το μέρος αλλά και τα παιδιά κρύβουν σκοτεινά μυστικά και τα πράγματα μπορεί να μην είναι όπως δείχνουν. Ηθοποιοί: Μακένζι Ντέιβις, Φιν Γούλφχαρντ, Μπρούκλιν Πρινς.

«Πατούσες Ενωμένες» (Pets United – 2019) του Ράινχαρτ Κλους (Γερμανία, Κίνα, Ηνωμένο Βασίλειο)

Μία παρέα από κακομαθημένα, εγωιστικά κατοικίδια, με αρχηγό τη λουσάτη γάτα Μπελ, βρίσκουν τον μπελά τους, όταν οι μηχανές που διοικούν τη Ρόμπο Σίτι, την υπερσύγχρονη μητρόπολη στην οποία ζουν και βασιλεύουν, εκτροχιάζονται και παίρνουν την εξουσία, με αποτέλεσμα να το σκάσουν όλοι οι άνθρωποι για να σωθούν. Χωρίς αφεντικά πια, η Μπελ, ο φασιαριόζικος ποταμόχοιρος Σόφι και το καμαρωτό κανίς Ρονάλντο, που έχουν συνηθίσει σε μία ζωή άνεσης και πολυτέλειας, πρέπει να συμμαχήσουν με τον αδέσποτο σκύλο Ρότζερ και τον φιλαράκο του Μπομπ, το μόνο φιλικό ρομπότ στην πόλη. Μόνο ενωμένα μπορούν να επιβιώσουν και να σώσουν τα σπίτια τους, την πόλη και ίσως ολόκληρο τον κόσμο. Στην ελληνική μεταγλώττιση ακούγονται οι: Κουρλαμπάς Θανάσης, Παπαστάθης Βασίλης, Κατσακούλη Μελίνα, Παλαιολόγου Τάνια, Ευαγγελάτος Ανδρέας, Κακανάς Κωνσταντίνος, Σιούλης Σταύρος, Παπαδάτος Δημήτρης, Στάικου Ιφιγενεια.