Η νέα κινηματογραφική εβδομάδα μας υποδέχεται με έξι καινούργιες ταινίες να κυκλοφορούν στις Αίθουσες, συν δύο αξιόλογες επανεκδόσεις. Ξεχωρίζει η νέα δημιουργία της Σοφία Κόπολα, «Η Αποπλάνηση», με Νικόλ Κίντμαν, Κίρστεν Ντανστ και Κόλιν Φάρελ, ενώ αξιόλογη πρόταση αποτελεί και ο «Πιλότος» του Σεμπαστιάν Μπορενζστάιν που μας ταξιδεύει στην Αργεντινή.

Ads

Η εβδομάδα διαθέτει και blockbuster: «Spider-Man: Επιστροφή στον Τόπο του». Σ’ επανέκδοση κυκλοφορούν, μία από τις καλύτερες ταινίες του Γούντι Άλεν, «Η Χάνα και οι Αδελφές της» του 1986 και «Ο Υπηρέτης» (1963) του Τζόζεφ Λόουζι, σε σενάριο του Χάρολντ Πίντερ, με τον υπέροχο Ντέρκ Μπόγκαρντ στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

«Η Αποπλάνηση» (The Beguiled – 2017) της Σοφία Κόπολα (Η.Π.Α.)

image

Ads

Η ατμοσφαιρική ταινία, «Η Αποπλάνηση» (The Beguiled – 2017), βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Τόμας Κάλιναν, αφηγείται, μέσα από τη γυναικεία ματιά, την ιστορία ενός πληγωμένου στρατιώτη (Κόλιν Φάρελ) που, κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφύλιου Πολέμου και συγκεκριμένα το 1864, βρίσκει καταφύγιο, ώσπου να αναρρώσει, σε ένα σχολείο θηλέων οικότροφων στη Βιρτζίνια, όπου τον περιθάλπουν ως ηθικό τους χρέος. Η παρουσία του εκεί όμως, ξυπνά στα κορίτσια και τις μοναχικές γυναίκες του σχολείου (Νικόλ Κίντμαν, Κίρστεν Ντανστ, Ελ Φάνινγκ), καταπιεσμένα ένστικτα, πάθη και ανάγκες, προκαλώντας μεταξύ τους ανταγωνισμούς και συγκρούσεις που φτάνουν ακόμα και στα άκρα.

Η νέα ταινία της Σοφία Κόπολα, πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα του 70ού Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών, όπου και τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Ελ Φάνινγκ, Νικόλ Κίντμαν, Κίρστεν Ντανστ, Ανγκουρί Ράις, Κόλιν Φάρελ, Ούνα Λόρενς.

«Η ιστορία ανήκει στο είδος της αμερικανικής, γοτθικής λογοτεχνίας του Νότου. Δεν πρόκειται για ταινία τρόμου, αν και υφέρπει ο τρόμος. Είναι γεμάτη ένταση και καταστροφή. Κι όλα γίνονται μεταξύ γυναικών, πράγμα που τη κάνει ακόμα πιο επιβλητικά σαγηνευτική […] Όταν μου είπε την ιδέα της η Σοφία, δύο χρόνια πριν, κατάλαβα πως αυτό που την τράβηξε στην ιστορία ήταν ο εγκλεισμός και η απομόνωση όλων αυτών των γυναικών […] Υπάρχει θάνατος στην ταινία, αλλά η ταινία πραγματεύεται και τον τρόπο που κάποιος πεθαίνει μέσα του.» – Κίρστεν Ντανστ

Διαβάστε επίσης:
Νικόλ Κίντμαν: Από τον Στάνλει Κιούμπρικ μέχρι τον Γιώργο Λάνθιμο

«Ο Πιλότος» (Κoblic – 2016) του Σεμπαστιάν Μπορενζστάιν (Αργεντινή)

image

1977, Αργεντινή. Η στρατιωτική δικτατορία αποφασίζει να εκτελέσει πολιτικούς κρατουμένους ρίχνοντας τους στη θάλασσα από πολεμικά αεροσκάφη. Ο Τόμας Κόμπλικ είναι πιλότος σε μία από τις πτήσεις. Όταν συνειδητοποιήσει τη μοίρα των επιβατών του θα βρεθεί σε ένα από τα πια πιο αγωνιώδη σταυροδρόμια της ζωής του. Καθώς η δικτατορία απλώνει τα πλοκάμια της σε κάθε σπιθαμή της χώρας, ο Κόμπλικ προσπαθεί να κρυφτεί στην άγρια και διεφθαρμένη Αργεντινή. Η ταινία είναι βασισμένη σε πραγματικά ιστορικά γεγονότα. Πρωταγωνιστούν: Ρικάρντο Νταρέν, Όσκαρ Μαρτίνεζ, Ίνμα Κουέστα. Βραβείο Καλύτερου Β’ Ανδρικού Ρόλου & Καλύτερης Φωτογραφίας στο- Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μάλαγας.

«Απροσδόκητος Έρωτας» (Hampstead – 2017) του Τζόελ Χόπκινς (Ηνωμένο Βασίλειο)

image

Μία Αμερικανίδα χήρα θα βρει, απροσδόκητα, την αγάπη στο πρόσωπο ενός άντρα που ζει στο Χάμπστεντ, όταν θα αντιμετωπίσουν μαζί, αυτούς που θέλουν να κατεδαφίσουν το σπίτι του. Εμπνευσμένο από μία πραγματική ιστορία, η ταινία «Απροσδόκητος Έρωτας» είναι μία γοητευτική και τρυφερή ιστορία για το πώς η αγάπη μπορεί να βρεθεί στα πιο απρόσμενα μέρη και αποδεικνύει μια για πάντα ότι η ηλικία δεν παίζει κανέναν ρόλο σε ότι αφορά στις δεύτερες ευκαιρίες. Η Νταϊάν Κίτον και ο Μπρένταν Γκλίσον ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μία τρυφερή ιστορία αγάπης, που άνθισε με τον πιο απρόσμενο τρόπο στο πιο απρόσμενο μέρος, ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που όλοι θεωρούσαν αταίριαστους.

«Spider-Man: Επιστροφή στον Τόπο του» (Spider-Man: Homecoming – 2017) του Τζον Γουότς (Η.Π.Α.)

image

Ο νεαρός Πήτερ Πάρκερ / Spider-Man (Τομ Χόλαντ) μετά το ντεμπούτο του στο «Captain America: Εμφύλιος Πόλεμος», αναζητεί την πρωτόγνωρη ταυτότητά του ως ιπτάμενος υπερήρωας στο «SpiderMan: Η Επιστροφή στον Τόπο του». Ενθουσιασμένος από την εμπειρία του με τους Εκδικητές, ο Πήτερ επιστρέφει στο σπίτι του, όπου ζει με την θεία Μέι (Μαρίζα Τομέι) κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του καινούργιου του μέντορα, Τόνι Σταρκ (Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ). Ο Πήτερ προσπαθεί να προσαρμοστεί στην καθημερινή του ρουτίνα – αποσπάται όμως από τις σκέψεις του που του υποδεικνύουν οτι είναι κάτι περισσότερο από ένας απλός φιλικός γείτονας. Όταν όμως εμφανίζεται ο Vulture (Μάικλ Κίτον), ένας καινούργιος εχθρός, τότε όλα εκείνα που ο Πήτερ θεωρεί σημαντικά μοιάζουν να απειλούνται.

Κυκλοφορούν επίσης:
«Πως να γίνεις Λατίνος Εραστής» (How to Be a Latin Lover – 2017) του Κεν Μαρίνο (Η.Π.Α.)

image

Ο Γιουτζίνιο Ντερμπέζ πρωταγωνιστεί ως ο Μάξιμο, ένας Λατίνος καρδιοκατακτητής που πάντοτε στη ζωή του είχε ένα και μόνο όνειρο: να ζει πλούσια, χωρίς να χρειάζεται να δουλέψει ούτε μια μέρα. Και για πολλά χρόνια τα κατάφερνε, αποπλανώντας πλούσιες ηλικιωμένες γυναίκες, μέχρι που παντρεύτηκε μια πλούσια γυναίκα με τα διπλά του χρόνια. 25 χρόνια μετά, κακομαθημένος και έχοντας βαρεθεί να ξυπνάει δίπλα στην 80χρονη πια σύζυγο του, θα βρεθεί προ εκπλήξεως, όταν εκείνη θα τον παρατήσει για έναν μικρότερο του πωλητή αυτοκινήτων. Θα αναγκαστεί τότε να ζήσει και πάλι με την αποξενωμένη αδερφή του, την Σάρα (Σάλμα Χάγιεκ) και τον εκκεντρικό, αλλά αξιολάτρευτο γιο της, τον Χιούγκο. Ανυπόμονος να γυρίσει στην πολυτελή ζωή που είχε συνηθίσει, ο Μάξιμο θα εκμεταλλευτεί τον νεανικό έρωτα του ανιψιού του για μια συμμαθήτρια του, για να προσεγγίσει το νέο του στόχο – την γιαγιά της, Σελέστ, μια χήρα δισεκατομμυριούχο. Αυτή την φορά όμως η παρουσία του ανιψιού του θα του ανατρέψει κάπως τα σχέδια. Πρωταγωνιστούν: Σάλμα Χάγιεκ, Γιουτζίνιο Ντερμπέζ, Ρομπ Λόου, Κρίστεν Μπελ, Ράκελ Γουελς, Μάικλ Σέρα, Ρομπ Ριγκλ, ΜακΚένα Γκρέις.

«Τι Όμορφη Μέρα Θεέ μου! (Che bella giornata – 2011) του Τζενάρο Νουνζιάντε (Ιταλία)

image

Ο Τσέκο (Τσέκο Ζαλόνε), ένας αμόρφωτος αλλά αυτάρεσκος τύπος από το Μιλάνο, ο οποίος  πάντα ονειρευόταν να γίνει αστυνομικός, αποτυγχάνει στις εξετάσεις  για τρίτη φορά. Κατά την προφορική εξέταση ο Τσέκο ανέφερε  ότι ο λόγος που ήθελε να ενταχθεί στην αστυνομία ήταν οι παροχές σε είδος και η αναξιοκρατία…

Σ’ επανέκδοση:
«Η Χάνα και οι Αδελφές της» (Hannah and Her Sisters – 1986) του Γούντι Άλεν (Η.Π.Α.)

image

Η Χάνα, η μεγαλύτερη κόρη μιας οικογένειας καλλιτεχνών είναι μια αφοσιωμένη σύζυγος και μητέρα και ταυτόχρονα μια πετυχημένη ηθοποιός. Υποστηρίζοντας με θέρμη τις δύο μικρότερες αδελφές της, αποτελεί το συνδετικό κρίκο μιας οικογένειας που μοιάζει να αντιπαθεί τη σταθερότητα τόσο όσο βασίζεται σ’ αυτήν. Όταν όμως ο ήσυχος κόσμος της Χάνα σαμποτάρεται από αδελφική αντιζηλία, ανακαλύπτει ότι είναι το ίδιο χαμένη όσο οποιοσδήποτε άλλος και πως για να βρει τον εαυτό της θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στην ανεξαρτησία της και σε μια οικογένεια που δεν μπορεί να αποχωριστεί.

Η ταινία «Η Χάνα και οι Αδελφές της», αποτελεί μία από τις κορυφαίες καλλιτεχνικές του ακούραστου Αμερικανού σκηνοθέτη, Γούντι Άλεν. Μία δημιουργία που προκαλεί νοσταλγία με το απόλυτα `80s ύφος, τη τζαζ μουσική και την πανέμορφα κινηματογραφημένη Νέα Υόρκη, παρουσιάζει χαρακτήρες με τους οποίους ακόμη και σήμερα μπορούμε να ταυτιστούμε σ’ ένα σκηνοθετικό ύφος αξεπέραστο. Απέσπασε το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου, καθώς και τα Όσκαρ Καλύτερου Β΄Ανδρικού Ρόλου και Καλύτερου Β’ Γυναικείου Ρόλου. Πρωταγωνιστούν: Γούντι Άλεν, Μία Φάροου, Μάικλ Κέιν, Μπάρμπαρα Χέρσεϊ, Μαξ Φον Σίντοφ, Κάρι Φίσερ, Ντάιαν Γουίστ, Μορίν Ο’Σάλιβαν, Λόιντ Νόλαν.

Διαβάστε επίσης:
Ο ευρηματικός και ακούραστος Γούντι Άλεν

«Ο Υπηρέτης» (The Servant – 1963) του Τζόζεφ Λόουζι (Ηνωμένο Βασίλειο)

image

Ένας νέος, εργένης και ξεπεσμένος αριστοκράτης, αγοράζει ένα σπίτι στο Λονδίνο και προσλαμβάνει έναν υπηρέτη προκειμένου να το περιποιείται. Ο υπηρέτης αφού εδραιώνει τη θέση του στο σπίτι, σιγά σιγά θα αποκτήσει τον έλεγχο στη ζωή του εργοδότη του, θα τον υπονομεύσει και τελικά θα τον οδηγήσει στην καταστροφή.

Η ταινία βασίζεται σε μυθιστόρημα του Ρόμπερτ Μομ, το οποίο όμως διασκεύασε για την οθόνη, στην πρώτη από τις τρεις συνεργασίες που είχε με τον Λόουζι, ο μέγας δραματουργός Χάρολντ Πίντερ, με τον χαρακτηριστικό ελλειπτικό και γεμάτο έμμεσα νοήματα τρόπο του. Πρωταγωνιστούν: Ντέρκ Μπόγκαρντ, Σάρα Μάιλς και Τζέημς Φόξ.

Ο «Υπηρέτης» είναι ένα σφιχτά δομημένο ψυχολογικό φιλμ. Ένα καθηλωτικά γοητευτικό δράμα χαρακτήρων που βασίζει τη δύναμή του στις έξοχες ερμηνείες κορυφαίων ηθοποιών, ιδιαιτέρως του Ντερκ Μπόγκαρτ που εδώ δίνει αβίαστα τον καλύτερο εαυτό του. Μία ταινία γεμάτη εκπλήξεις και σεναριακές ανατροπές που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή, μέχρι την κορύφωση του τέλους. Αντιστροφή των χαρακτήρων, εθιστικά παιχνίδια εξουσίας, κρυφές αμαρτίες και δράματα είναι μερικά από τα συστατικά μιας καλοδουλεμένης συνταγής που το αποτέλεσμά της μένει χαραγμένο στη μνήμη.