Ο αξιόλογος Καναδός σκηνοθέτης, Ντενίς Βιλνέβ, που στο παρελθόν μας έχει χαρίσει ταινίες όπως το “Μέσα από τις Φλόγες” του 2010, το “Ο Άνθρωπος Αντίγραφο” του 2013, αλλά και το “Prisoners” επίσης του 2013, επιστρέφει με τη νέα του δημιουργία: «Sicario: Ο Εκτελεστής» (Sicario – 2015). Το φιλμ, το οποίο προβλήθηκε τον Μάιο στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του 68ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών, διαθέτει ένα εντυπωσιακό καστ ηθοποιών, το οποίο αποτελείται από τους: Έμιλι Μπλαντ, Μπενίτσιο Ντελ Τόρο, και Τζος Μπρολίν.

Ads

«Το Sicario ρίχνει μια γενναία ματιά στις στρατιωτικές και κυβερνητικές επιχειρήσεις ενάντια των Μεξικανικών καρτέλ. Αυτή η ιστορία όμως αφορά και την Αμερική, τον ιδεαλισμό και την πραγματικότητα που συγκρούονται όταν έχει ν’ αντιμετωπίσει τα προβλήματα μιας άλλης χώρας.» – Ντενίς Βιλνέβ

Η ακανόνιστη γραμμή μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Μεξικό είναι βουτηγμένη στα ναρκωτικά, τη βία, την παράνομη μετανάστευση, τη διαφθορά και το απέραντο σκοτάδι. Το «Σικάριο» ακολουθεί το ταξίδι μιας ομάδας που κάνει στην άκρη τους κανόνες για να έρθει σε επαφή με αυτούς που δεν τους ακολούθησαν ποτέ.

image

Ads

Η πράκτορας του FBI Κέιτ Μέισερ (Έμιλι Μπλαντ), αφού κατάφερε να καταξιωθεί σ’ ένα ανδροκρατούμενο χώρο, αναλαμβάνει μια αποστολή υψίστης σημασίας. Στρατολογημένη από τον μυστηριώδη Ματ Γκρέιβερ (Τζος Μπρόλιν), εντάσσεται σε μια ομάδα κατά του κλιμακούμενου πολέμου των καρτέλ ναρκωτικών. Με αρχηγό τον αινιγματικό Αλεχάντρο (Μπενίσιο Ντελ Τόρο), η ομάδα βρίσκεται στα σύνορα Η.Π.Α. – Μεξικό με αποστολή να συλληφθεί ο πιο διαβόητος αρχηγός καρτέλ. Στα ισπανικά, Sicario σημαίνει εκτελεστής…

image

«Έχουμε την ανάγκη για υπερήρωες. Ωστόσο, στη σημερινή πραγματικότητα, οι ήρωες δεν έχουν καθαρά χέρια. Οι ήρωες έρχονται αντιμέτωποι με τα μεγαλύτερα ηθικά ζητήματα, με αποφάσεις που πρέπει να πάρουν απέναντι στο διάβολο. Τα ηθικά διλήμματα του Sicario με συναρπάζουν. Πόσο μακρυά πρέπει να φτάσουμε για να σταματήσουμε τη δράση των καρτέλ; Μπορούμε να τα σταματήσουμε χωρίς να γίνουμε σαν αυτούς που τα συντηρούν;» – Ντενίς Βιλνέβ

image

Ο Βιλνέβ καταφέρνει να παρουσιάσει μία αξιόλογη περιπέτεια, ρεαλιστική και σε σημεία σκληρή. Πρόκειται για μία προσεγμένη δημιουργία, που εκτός από τις εντυπωσιακές σκηνές δράσεις – και τις ελάχιστες δόσεις μαύρου χιούμορ που οφείλονται κυρίως στον απολαυστικό Τζος Μπρολίν – παρέχει τον χώρο και τη δυνατότητα, στους τρεις αξιόλογους ηθοποιούς που πρωταγωνιστούν, να αναδείξουν το υποκριτικό τους ταλέντο.

image

Ο Ντενίς Βιλνέβ καταπιάνεται χρόνια με περιοχές που τα ηθικά ζητήματα και οι ανθρώπινες ανάγκες συναντιούνται. Από το πιο πρόσφατο «Prisoners, μέχρι το «Μέσα από τις Φλόγες». Για το «Sicario: Ο Εκτελεστής», αναφέρει σχετικά:

«Πάντα πίστευα ότι ο κόσμος μας είναι γκρι, τίποτα δεν είναι άσπρο και μαύρο, κι ότι η αντίληψη του καλού και του κακού καθορίζεται από τη γεωγραφική μας τοποθεσία. Υπάρχει λύση στο εμπόριο ναρκωτικών; Το Sicario θέτει πολλά ερωτήματα, αλλά αφήνει ανοιχτές τις απαντήσεις. Το Sicario πρόκειται εν μέρει για ένα φάντασμα: την απαρχαιωμένη ιδέα ότι η Βόρεια Αμερική μπορεί να αντιμετωπίσει τα πιο βίαια προβλήματα του κόσμου με πολύ αποτελεσματικό τρόπο και διακριτικά. Αυτό κάποτε έδινε ανακούφιση – σήμερα ο κόσμος όμως, έχει γίνει ένας πολύ πιο πολύπλοκος τόπος.

image

Η βραβευμένη με Χρυσή Σφαίρα Έμιλι Μπλαντ έγινε ευρύτερα γνωστή με ρόλους όπως στις ταινίες “My Summer of Love” και “Ο Διάβολος Φοράει Prada”. Η Μπλαντ ήταν υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία της στο “The Baker’s Wife” το 2014, το “Ψαρεύοντας στην Υεμένη”, όπως και για το “The Young Victoria”. Για την ερμηνεία της στην ταινία «Sicario: Ο Εκτελεστής», σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Η Κέιτ ιντριγκάρεται από αυτό τον κόσμο. Συνειδητοποιεί ότι άγγιζε μόνο την επιφάνεια των πραγμάτων όταν φερόταν σύμφωνα με τους κανόνες. Τώρα θέλει να κάνει τη διαφορά. Ωστόσο, και μόνο η ιδέα ότι πρέπει να σπάσει τους κανόνες φέρνει τον κόσμο της ανάποδα. Τίποτα πια δε βγάζει νόημα».

image

Ο Μπενίσιο Ντελ Τόρο, γεννημένος στο Πουέρτο Ρίκο, μεγάλωσε στη Πενσυλβάνια. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο. Έχει τιμηθεί με Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στο “Traffic” του Στίβεν Σόντερμπεργκ, και ήταν υποψήφιος για το ρόλο του στο “21 Γραμμάρια” του Αλεχάντρο Ινιαρίτου. Συνεργάστηκε ξανά με το Σόντερμπεργκ για το φιλμ “Che” και η ερμηνεία του του χάρισε το Βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού στο Φεστιβάλ Καννών το 2008. Αναφορικά με το «Sicario: Ο Εκτελεστής», επισημαίνει:

«Είναι μια ταινία για τις επιλογές που κάνουμε. Είναι πολύ δύσκολο να χαρακτηρίσεις κάποιον καλό ή κακό σ’ αυτή την ιστορία. Αγιάζει ο σκοπός τα μέσα; Τι συμβαίνει όταν για να σκοτώσεις έναν άντρα  θα σκοτώσεις και 20 αθώους; Έπιασες τον κακό, αλλά με τι τίμημα;»

image

Ο Τζος Μπρόλιν ήταν υποψήφιος για Όσκαρ και για Βραβείο από το Σωματείο Ηθοποιών για τον ρόλο του στο “Milk” του Γκας Βαν Σαντ. Τη χρονιά που μας πέρασε, προκάλεσε αίσθηση με την ερμηνεία του στο “Έμφυτο Ελάττωμα” του Πολ Τόμας Άντερσον και ήταν υποψήφιος στα Βραβεία Critics Choice. Από το σωματείο ηθοποιών βραβεύτηκε και για την ερμηνεία του στο φιλμ “Καμία Πατρίδα για τους Μελλοθάνατους“.

Ο Τζος Μπρόλιν βρήκε πολύ ενδιαφέρον το δίλημμα της ταινίας του Ντενίς Βιλνέβ, «ηθική εναντίον ασφάλειας» και τα σημάδια που μπορεί να σου αφήσει η παράνομη συμπεριφορά έστω κι όταν πρόκειται για καλό σκοπό. «Η ταινία είναι ένα ανθρώπινο μυστήριο που ζητά λύση. Είναι ένα αγωνιώδες και συναισθηματικό παζλ». 

Έχοντας πραγματοποιήσει την παγκόσμια πρεμιέρα της, στο διαγωνιστικό τμήμα του 68ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών, η ταινία «Sicario: Ο Εκτελεστής» (Sicario – 2015) του Ντενίς Βιλνέβ, κυκλοφορεί στις ελληνικές Κινηματογραφικές Αίθουσες, σε διανομή των εταιρειών Spentzos Film και Seven Films.

image

Διαβάστε επίσης:
Τι θα δούμε το Φθινόπωρο στις Κινηματογραφικές Αίθουσες;

Έτος: 2015 | Xώρα: Η.Π.Α. | Διάρκεια: 121 λεπτά | Σκηνοθεσία: Denis Villeneuve | Σενάριο: Taylor Sheridan | Παίζουν: Emily Blunt, Josh Brolin, Benicio Del Toro