Τρία χρόνια μετά το εξαιρετικό «Μπλε Δωμάτιο», ο καταξιωμένος σκηνοθέτης και ηθοποιός, Ματιέ Αμαλρίκ, βρίσκεται και πάλι σε διπλό ρόλο, μπροστά, αλλά και πίσω από την κάμερα, για την ταινία του: «Μπάρμπαρα». Πρόκειται για ένα αξιόλογο φιλμ, που βραβεύτηκε τόσο στο Φεστιβάλ Καννών, όσο και στα Γαλλικά Βραβεία Σεζάρ και προβάλλεται στην ΕΡΤ, σε Ά Τηλεοπτική Μετάδοση.

Ads

Μια ηθοποιός, η Μπριζίτ, ερμηνεύει την Μπάρμπαρα σε μια ταινία της οποίας τα γυρίσματα ξεκινούν σύντομα. Η Μπριζίτ δουλεύει τον χαρακτήρα της, τα τραγούδια και τις μελωδίες της, τη μίμηση των κινήσεων και τα λόγια της. Ο χαρακτήρας μεγαλώνει μέσα της και την καταλαμβάνει, ώσπου κανείς δεν μπορεί να ξεχωρίσει την ηθοποιό από τον χαρακτήρα.

image

Μια ονειρική βιογραφία της μυστηριώδους τραγουδίστριας, 20 χρόνια μετά τον θάνατο της, με τη Ζαν Μπαλιμπάρ σε διπλό ρόλο. Μια ταινία, ωδή στην Μπάρμπαρα και σχόλιο πάνω στην κινηματογραφική απόδοση της πραγματικότητας, που επαναφέρει τον Ματιέ Αμαλρίκ στα πρώτα του σκηνοθετικά βήματα.

Ads

image

Η «Μπάρμπαρα» αποτέλεσε την Ταινία Έναρξης στο Τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του 70ού Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών, όπου και τιμήθηκε με το Βραβείο Ποιητικής Αφήγησης. Βραβείο Ά Γυναικείου Ρόλου για την υπέροχη Ζαν Μπαλιμπάρ) στα στα Γαλλικά Βραβεία Σεζάρ του 2018, καθώς και Βραβείου Καλύτερου Ήχου.

image

Ματιέ Αμαλρίκ / Mathieu Amalric

Ο Ματιέ Αμαλρίκ, ηθοποιός εκλεκτικός στις επιλογές του, ξεκινώντας από τον κινηματογράφο των δημιουργών ως τις μεγάλες αμερικάνικες παραγωγές, κέρδισε το βραβείο Σεζάρ πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού το 1997 για τον ρόλο του στο «Comment je me suis disputé» του Arnaud Desplechin και στη συνέχεια δύο ακόμα βραβεία Σεζάρ καλύτερου ηθοποιού: το 2005 για το «Rois et Reine» του Arnaud Desplechin, και το 2008 για το «Le Scaphandre et le Papillon» του Julian Schnabel.

image

Το 1997, ασχολείται για πρώτη φορά με τη σκηνοθεσία με την ταινία «Mange ta soupe». Ως σκηνοθέτης, κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Καννών το 2010 για την ταινία «Tournée».

Στη νέα του ταινία «Μπάρμπαρα / Barbara», ο Αμαλρίκ αποτίει φόρο τιμής στην αξέχαστη τραγουδίστρια των επιτυχιών «L’ Aigle Noir», «Ma plus Belle Histoire d’ Amour», «Gottingen» και πολλών άλλων, μέσα από τον ρόλο της Μπριζίτ (Ζαν Μπαλιμπάρ). Ο καταξιωμένος ηθοποιός και σκηνοθέτης, αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Η Μπαρμπαρά, όταν είσαι Γάλλος, είναι κομμάτι του soundtrack της ζωής σου απ’ όταν είσαι παιδί. Είναι σαν τη Μίνα στην Ιταλία ή τη Μελίνα στην Ελλάδα. Είναι γυναίκες που τις αγαπάς και που δεν μπορείς να τους ξεφύγεις. Και που μπορεί να είναι τρομακτικές μαζί, δεν ξέρεις αν είναι αληθινές, αν υπάρχουν στην πραγματικότητα. Η Μπαρμπαρά, όπως ίσως κάθε γυναίκα που κατόρθωσε να αγγίξει το μεγαλείο και τη δόξα σε τέτοιο βαθμό, κατασκεύασε τον εαυτό της σαν ένα μυθολογικό πλάσμα, με τις απαρχές του να βρίσκονται στον Νοσφεράτου, ή στον γερμανικό εξπρεσιονισμό ή την ελληνική μυθολογία, ή τη Μαρία Κάλλας, που υπήρξε μια τεράστια έμπνευση γι’ αυτήν. Ήθελε να είναι ένα πλάσμα του παραμυθιού, κάτι που τα μικρά παιδιά πιθανότατα να φοβόντουσαν. Κι όμως, έχει μια αμεσότητα και μια ευθύτητα στη μουσική της. Κάθε ακροατής νιώθει ότι έχει γράψει κάθε τραγούδι μόνο για εκείνον. Αλλά ακόμη κι έτσι, δεν ζηλεύει τους άλλους ακροατές. Κάθε ένας έχει μια απόλυτα προσωπική σχέση με τη μουσική της, με την ίδια. Δεν την γνώρισα ποτέ, ούτε την είδα να τραγουδά ζωντανά, δεν ήμουν αληθινά θαυμαστής της, αλλά είναι μέρος της κληρονομιάς μας, αυτού που είμαστε. Και, ίσως, αυτή η απόσταση να μας βοήθησε να την προσεγγίσουμε καλύτερα, αν μας επέτρεψε να δημιουργήσουμε μια μυθοπλασία γύρω από την αλήθεια της ζωής της.»

image

Μπάρμπαρα / Barbara
Σκηνοθεσία: Ματιέ Αμαλρίκ
Σενάριο: Mathieu Amalric, Philippe Di Folco
Πρωταγωνιστούν: Ζαν Μπαλιμπάρ / Jeanne Balibar, Ματιέ Αμαλρίκ
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία
Έτος Παραγωγής: 2017
Διάρκεια: 98 λεπτά
Φεστιβάλ Καννών 2017: Ειδικό Βραβείο «Ποίησης»
Προβάλλεται την Δευτέρα 9 Νοεμβρίου στις 23:00 στην ΕΡΤ2, σε Ά Τηλεοπτική Μετάδοση