Η νέα κινηματογραφική εβδομάδα μας υποδέχεται με πέντε καινούργιες ταινίες να κυκλοφορούν στις Αίθουσες, συν τρεις σπουδαίες επανεκδόσεις. Ο Μόργκαν Φρίμαν και ο Μάικλ Κέιν, υπόσχονται «Εκδίκηση με Στυλ» στην κωμωδία καταστάσεων του Ζακ Μπραφ, ενώ η εβδομάδα διαθέτει και θορυβώδες blockbuster, με τον Μαρκ Γουόλμπεργκ και τον Άντονι Χόπκινς, να πρωταγωνιστούν στο «Transformers 5: Ο Τελευταίος Ιππότης» του Μάικλ Μπέι.

Ads

Τρεις σπουδαίες επανεκδόσεις προβάλλονται από σήμερα στις Κινηματογραφικές Αίθουσες. «Το Απέραντο Γαλάζιο» του Λικ Μπεσόν, με υπέροχα πλάνα από την Αμοργό, το σπάνιο φιλμ του Λουίς Μπουνιουέλ, «Ο Πυρετός Ανεβαίνει στο Ελ Πάο», αλλά και το αριστούργημα του Αντρέι Ζουλάφσκι, «Σημασία Έχει Ν’Αγαπάς», με την αγαπημένη Ρόμι Σνάιντερ. Σε εξέλιξη βρίσκεται το Ταινιόραμα 2017 και αυτές είναι αναλυτικά οι προτάσεις μας για την 6η Εβδομάδα Προβολών.

«Εκδίκηση με Στυλ» (Going in Style – 2017) του Ζακ Μπραφ (Η.Π.Α.)

image

Ads

Τρεις φίλοι αποφασίζουν να πάνε κόντρα στα στερεότυπα της συνταξιοδότησης και να ξεστρατίσουν για πρώτη φορά στη ζωή τους, όταν τα χρήματα των συντάξεων τους θα χαθούν, απόρροια εταιρικής κακοδιαχείρισης. Απελπισμένοι και μην μπορώντας πλέον να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές και οικογενειακές τους υποχρεώσεις, οι τρεις φίλοι θα ριψοκινδυνέψουν τα πάντα σε ένα τολμηρό εγχείρημα να απαντήσουν με το ίδιο νόμισμα στην τράπεζα που έφαγε τα χρήματα τους.

Μια τριάδα αγαπημένων πρωταγωνιστών, οι βραβευμένοι με Όσκαρ, Μόργκαν Φρίμαν («Million Dollar Baby»), Μάικλ Κέιν («The Cider House Rules», «Hannah and Her Sisters») και Άλαν Άρκιν («Little Miss Sunshine») σμίγουν στην μεγάλη οθόνη για το remake της ταινίας του Μάρτιν Μπρεστ, «Εκδίκηση με Στυλ» («Going in Style»), η οποία κυκλοφόρησε στις αίθουσες τα Χριστούγεννα του 1979. Στην παραγωγή συμμετέχει και ο Τόνι Μπιλ, παραγωγός του αυθεντικού «Going in Style». Μία χαλαρή κωμωδία καταστάσεων, με την εξαιρετική χημεία των Μόργκαν Φρίμαν και Μάικλ Κέιν να αποτελεί τον βασικό λόγο θέασης της συγκεκριμένης ταινίας, από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού.

Κυκλοφορούν επίσης:
«Κάποτε στην Καλιφόρνια» (Once Upon A Time in Venice – 2017) των Ρομπ και Μαρκ Κάλλεν (Η.Π.Α.)

image

O Στιβ Φορντ (Μπρους Ουίλις) είναι ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ με βάση του το Λος Άντζελες. Όταν μία εξαιρετικά επικίνδυνη συμμορία καταφέρνει να του κλέψει τον αγαπημένο του σκύλο, Μπάντι, όλος ο κόσμος του καταρρέει. Μία σειρά από τρελές συμπτώσεις τον οδηγούν στο να κάνει «θελήματα» για την εν λόγω συμμορία, ενώ τον κυνηγάνε δύο αιμοδιψή αδέλφια από τη Σαμόα, τα τσιράκια ενός τοκογλύφου και πολλοί ακόμη ιδιόμορφοι χαρακτήρες. Λένε ότι ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, και ο Στιβ μας αποδεικνύει μέχρι πού μπορεί να φτάσει προκειμένου να επανασυνδεθεί μαζί του. Πρωταγωνιστούν: Μπρους Ουίλις, Τζέισον Μομόα, Ελίζαμπεθ Ρομ, Τζον Γκούντμαν, Φάμκε Γιάνσεν, Τόμας Μίντλντιτς , Άνταμ Γκόλντμπεργκ.

«Transformers 5: Ο Τελευταίος Ιππότης» (Transformers: The Last Knight – 2017) του Μάικλ Μπέι (Η.Π.Α.)

image

Οι άνθρωποι και τα Transformers βρίσκονται σε πόλεμο, με τον Όπτιμους Πράιμ να αγνοείται. Το κλειδί για τη σωτηρία του μέλλοντος της ανθρωπότητας βρίσκεται θαμμένο στα μυστικά του παρελθόντος, στην άγνωστη ιστορία των Transformers στη Γη. Έτσι, η σωτηρία του κόσμου φαίνεται να εξαρτάται από μια ιδιότυπη συμμαχία ανάμεσα στον Κέιντ Γιέγκερ (Μαρκ Γουόλμπεργκ), τον Μπάμπλμπι, έναν Άγγλο λόρδο (Σερ Άντονι Χόπκινς) και μια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

«Ευαίσθητες Χορδές» (Le coeur en braille / Heartstrings – 2016) του Μισέλ Μπουζενά (Γαλλία, Βέλγιο)

image

Η Μαρί είναι μια έφηβη αφοσιωμένη στο σχολείο και το βιολοντσέλο. Ο Βικτόρ είναι ένα δυναμικό αγόρι, αλλά με κάποιες δυσκολίες στο σχολείο. Χωρίς να γνωρίζει ότι η Μαρί χάνει σιγά-σιγά την όρασή της, ο Βικτόρ την ερωτεύεται και λίγο-λίγο, προς έκπληξή του, η Μαρί τον βοηθά. Από την στιγμή που η Μαρί τού αποκαλύπτει το μυστικό της, τα δύο παιδιά κάνουν μια συμφωνία: ο Βικτόρ υπόσχεται να την βοηθήσει να κρύψει την αλήθεια για να καταφέρει να περάσει τις εξετάσεις στο ωδείο. Μια βαθιά φιλία θα γεννηθεί ανάμεσά τους και θα τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τον κόσμο ολόκληρο.

«Είναι μία σπουδαία ιστορία αγάπης, βιωμένη από παιδιά, με τους ίδιους μηχανισμούς που έχουν κι οι ενήλικες. Γιατί κάποιος μπορεί να αγαπήσει τόσο βαθιά, ό,τι ηλικία κι αν έχει και κάποιος μπορεί να μάθει από τον άλλο ανεξάρτητα από την ηλικία του επίσης. Ο Βικτόρ είναι ο πατέρας του πατέρα του! Ακόμη κι όταν οργανώνουν την κηδεία, ο Βικτόρ είναι αυτός που κλείνει το φέρετρο. Και είναι η πρώτη φορά που ο πατέρας αγγίζει τον γιο: είναι πολύ σπάνιο ένας πατέρας να μην έχει αγγίξει τον γιο του μέχρι τα 12 του χρόνια. Αυτή τη φορά, τον αγκαλιάζει. Αλλά ο Βικτόρ είναι που υποχρεώνει τον πατέρα του να του πει όλη την αλήθεια για τον θάνατο της μητέρας του.» – Μισέλ Μπουζενά

«Με τον Μπαμπά ή την Μαμά 2« (Papa ou maman 2 – 2016) του Μαρτέν Μπουρμπουλόν (Γαλλία, Βέλγιο)

image

Οι γονείς έχουν χωρίσει οριστικά. Τα παιδιά τους όμως θέλουν να τους δουν ξανά μαζί και τους υποχρεώνουν να τα ξαναβρούν. Οι γονείς για μην τα στεναχωρήσουν θα δεχτούν να μείνουν μαζί αλλά θα κάνουν τα πάντα για να τους αποδείξουν ότι αυτή η συμβίωση δεν μπορεί να πετύχει. Πρωταγωνιστούν: Λορέν Λαφίτ και Μαρίν Φουά.

Σ’ επανέκδοση:
«Το Απέραντο Γαλάζιο» (The Big Blue / Le Grand Bleu – 1988) του Λικ Μπεσόν (Γαλλία)
Αποκλειστικά στο Σινέ Θησείον και για πρώτη φορά σε ψηφιακή επανέκδοση

image

Ο Ένζο (Ζαν Ρενό) και ο Ζακ (Ζαν Μαρκ Μπαρ) είναι δύο παιδικοί φίλοι, που από μικροί συναγωνίζονταν στις καταδύσεις. Ενήλικοι πλέον οι δυο τους θα βρεθούν πάλι αντιμέτωποι. Από τη Σικελία, ο Ζακ, ανίκητος πρωταθλητής επί έξι χρόνια στις ελεύθερες καταδύσεις θα αναζητήσει τον Ένζο στις Άνδεις όπου μένει, για να τον φέρει πίσω ως αντίπαλο και διεκδικητή του τίτλου. Η αναμέτρησή τους θα τους οδηγήσει σε καταστάσεις πέρα από τις ανθρώπινες ικανότητες. Με πανέμορφες υποβρύχιες σκηνές που κόβουν την ανάσα και γυρίσματα στη Σικελία και στα ελληνικά νησιά, το μαγευτικό φιλμ του Λικ Μπεσόν είναι μία μυστηριώδης, κλασσική και καλοκαιρινή ταινία, που μένει αξέχαστη.

Με εξαιρετικές ερμηνείες από τους Ζαν Ρενό, Ροζάνα Αρκέτ, Ζαν-Μαρκ Μπαρ και την υποβλητική μουσική του Ερίκ Σερά, «Το Απέραντο Γαλάζιο» του Λικ Μπεσόν, μας ταξιδεύει από τη Σικελία, στο Αιγαίο με μοναδικά πλάνα από την Αμοργό, την Ίο και τα Κουφονήσια.

Διαβάστε επίσης:
Ο Λικ Μπεσόν και «Το Απέραντο Γαλάζιο» της Αμοργού

«Ο Πυρετός Ανεβαίνει στο Ελ Πάο» (La fièvre monte à El Pao / Fever Mounts at El Pao – 1959) του Λουίς Μπουνιουέλ (Γαλλία, Μεξικό)

image

Σε μια φανταστική χώρα της Λατινικής Αμερικής με δικτατορικό καθεστώς, ο Βάσκες, ένας ιδεαλιστής δικηγόρος δουλεύει ως γραμματέας του κυβερνήτη του νησιού Ελ Πάο, το οποίο χρησιμεύει ως τόπος φυλακής πολιτικών και ποινικών κρατουμένων. Ο Βάσκες είναι ερωτευμένος με τη σύζυγο του κυβερνήτη, η οποία και γίνεται ερωμένη του.

Μία σπάνια ταινία του Λουίς Μπουνιουέλ, μέσα από την οποία ο σκηνοθέτης εκφράζεται ανοιχτά πάνω σε πολιτικά ζητήματα χρησιμοποιώντας μάλιστα τον Γάλλο σταρ της εποχής, Ζεράρ Φιλίπ, στον ρόλο του πρωταγωνιστή. Το φιλμ αποτελεί μέρος ενός τριπτύχου που πραγματεύεται πολιτικά θέματα και ερευνά την ηθικότητα της ένοπλης εξέγερσης κατά των φασιστικών δικτατοριών. Τα υπόλοιπα δύο μέρη είναι η γαλλο-ιταλική παραγωγή του 1955 που τιτλοφορείται «Cela s’appelle l’aurore» και η γαλλο-μεξικάνικη «Death in the Garden / La Mort en ce jardin» του 1956. Βασισμένο στη νουβέλα του Χένρι Καστιλού, η ταινία διαθέτει επίσης την μαγευτική μουσική του​ Πωλ Μισράκι, καθώς και την υπέροχη φωτογραφία του Γκαμπριέλ Φιγκουερόα.

Διαβάστε επίσης:
Λουίς Μπουνιουέλ, ο πατέρας του σουρεαλιστικού κινηματογράφου

«Σημασία Έχει Ν’Αγαπάς» (That Most Important Thing: Love – 1975) του Αντρέι Ζουλάφσκι (Γαλλία)

image

Ένας φωτογράφος συναντά και γοητεύεται από μια παντρεμένη ηθοποιό δευτεροκλασάτων ερωτικών ταινιών. Υπό το βλέμμα του καταθλιπτικού, σινεφίλ συζύγου της, και προκειμένου να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στην καριέρα της, ο φωτογράφος αποφασίζει να χρηματοδοτήσει μια θεατρική παραγωγή του «Ριχάρδου ΙΙΙ», δανειζόμενος χρήματα από τους μαφιόζους εργοδότες του. Θα μπορέσει όμως αυτό το ανορθόδοξο αυτό ερωτικό τρίγωνο, να επιβιώσει εν μέσω οργίων, εθισμών και ξεκαθαρίσματος λογαριασμών; Αλλά κυρίως, θα καταφέρουν να ξεφύγουν από το μοιραίο δίλημμα ανάμεσα στον έρωτα και στο καθήκον;

Το φιλμ «Σημασία Έχει ν’Αγαπάς» (That Most Important Thing: Love – 1975), αποτελεί την πρώτη γαλλόφωνη ταινία του Αντρέι Ζουλάφσκι. Πρωταγωνίστρια είναι η ανεπανάληπτη Ρόμι Σνάιντερ, σε μία από τις καλύτερες ερμηνείες της πλούσιας φιλμογραφίας της. Μία σπουδαία ηθοποιός που όμοια της δύσκολη συναντάμε στον παγκόσμιο κινηματογράφο. Στο φιλμ συμμετέχει σε δεύτερο ρόλο, το υποκριτικό alter ego του Γερμανού σκηνοθέτη Βέρνερ Χέρτζογκ, ο γνωστός και ιδιόρρυθμος ηθοποιός, Κλάους Κίνσκι.

Διαβάστε επίσης:
Ρόμι Σνάιντερ: Η τραγική ζωή μίας σπουδαίας ηθοποιού
Ο σπουδαίος Πολωνός σκηνοθέτης Αντρέι Ζουλάφσκι