Με αφορμή τη συμπλήρωση σαράντα χρόνων από την κυκλοφορία της θρυλικής ταινίας «Οι Ιππότες της Ελεεινής Τραπέζης» (Monty Python and the Holy Grail), η εταιρεία διανομής New Star, παρουσιάζει στον κινηματογράφο Ζέφυρο, ένα θεματικό αφιέρωμα μέσα από δύο χαρακτηριστικές δημιουργίες των ιδιοφυών καλλιτεχνών, με το αιχμηρό χιούμορ. Γεγονός το οποίο μας δίνει την ευκαιρία να παρουσιάσουμε ένα συνοπτικό αφιέρωμα, στην παρέα που όρισε τη σάτιρα, τόσο στην τηλεόραση, όσο και στον κινηματογράφο.

Ads

Οι «Monty Python» σχηματίστηκαν τη δεκαετία του ’60 από τους Γκρέιαμ Τσάπμαν, Τζον Κλιζ, Έρικ Άιντλ, Τέρι Γκίλιαμ, Τέρι Τζόουνς, Μάικλ Πάλιν. Για αρκετά χρόνια τα έξι μέλη δούλευαν για λογαριασμό της τηλεόρασης του BBC γράφοντας και παίζοντας, παράλληλα. Λίγο πριν το «Flying Circus», o Τζον Κλιζ και ο Γκρέιαμ Τσάπμαν είχαν μόλις ολοκληρώσει το σόου «At last the 1948 Show», ενώ οι Ερικ Αϊντλ, Μάικλ Πέιλιν, Γκρέιαμ Τσάπμαν και Τέρι Τζόουνς μαζί με τον μοναδικό Αμερικανό της παρέας, τον Τέρι Γκίλιαμ, είχαν ετοιμάσει το «Do not adjust your set», ένα πρόγραμμα για παιδιά.

Το 1969 συνεργάστηκαν όλοι μαζί ως μια ομάδα και έστησαν το σόου «Monty Python’s Flying Circus», μια παραγωγή βασισμένη σε σατιρικά σκετς. Το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε τον Οκτώβριο του ’69 και άλλαξε τα δεδομένα στη βρετανική τηλεόραση, καταρρίπτοντας κάθε συντηρητική αντίληψη μ’ ένα μοναδικό αναρχικό χιούμορ που ξέφυγε πολύ γρήγορα εκτός συνόρων, γνωρίζοντας παγκόσμια επιτυχία. Οι ευφυέστατοι καλλιτέχνες έθεσαν νέα θεμέλια στην κωμωδία, αλλάζοντας όχι μόνο την αντιμετώπισή της από τον μέσο θεατή αλλά ταυτόχρονα και τον τρόπο σκέψης του.

image

Ads

Το «Ιπτάμενο Τσίρκο των Μόντι Πάιθον» ολοκληρώθηκε το 1974, ύστερα από τέσσερις επιτυχημένες σεζόν και σαράντα πέντε συνολικά επεισόδια, αλλάζοντας πλέον για πάντα το μέσο της βρετανικής – και όχι μόνο – τηλεόρασης. Η σάτιρά τους δεν άφησε τίποτα ασχολίαστο, άγγιξε τολμηρά και με καυστικό τρόπο, θέματα ταμπού μέχρι τότε. Την πολιτική, τη γραφειοκρατία, την οικογένεια, τη θρησκεία, ιστορικά πρόσωπα, καθημερινές καταστάσεις απλών ανθρώπων και πάνω απ’ όλα την υποκρισία μιας παρηκμασμένης αυτοκρατορίας που ζούσε ακόμη κάτω από τη σκιά του ξεπερασμένου παρελθόντος της.

Μετά το τέλος της σειράς, ακολούθησαν πέντε ταινίες με την ίδια σατιρική διάθεση, το ίδιο αυθεντικό ύφος και το ίδιο καυστικό χιούμορ. Ο κινηματογράφος βοήθησε πολύ στην εξάπλωση και παγκοσμιοποίηση του φαινομένου «Monty Python», καθώς, αντίθετα με την τηλεοπτική σειρά που δεν μεταδιδόταν παντού, οι ταινίες προβάλλονταν πλέον σε όλον τον κόσμο.

Οι «Monty Python» στάθηκαν απέναντι στο κατεστημένο διακωμωδώντας το όσο ελάχιστοι στο παρελθόν, έσπασαν στερεότυπα στην έννοια της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι ποτέ δεν έπαψαν να μας θυμίζουν: «πρέπει πάντοτε να κοιτάζουμε τη φωτεινή πλευρά της ζωής…»

Με αφορμή λοιπόν τη συμπλήρωση σαράντα χρόνων από την κυκλοφορία της θρυλικής ταινίας «Οι Ιππότες της Ελεεινής Τραπέζης» (Monty Python and the Holy Grail), προβάλλονται από την Πέμπτη 14 έως και την Τετάρτη 20 Μαΐου, δύο χαρακτηριστικές δημιουργίες των Monty Python.

Καθημερινά στις 20:45
«Το Αδελφάτο των Ιπποτών της Ελεεινής Τραπέζης»
Monty Python and the Holy Grail
Σκηνοθεσία: Terry Gilliam, Terry Jones

Σενάριο: Graham Chapman, John Cleese, Eric Idle, Terry Gilliam, Terry Jones,
Michael Palin
Παραγωγή: Mark Forstater, Michael White
Φωτογραφία: Terry Bedford
Μοντάζ: John Hackney
Σχεδιασμός Παραγωγής: Roy Forge Smith
Κοστούμια: Hazel Pethig
Βοηθός Σκηνοθέτη: Gerry Harrison
Με τους: Graham Champan, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones,
Michael Pain, Connie Booth, Carol Cleveland
Χώρα: Μ. Βρετανία – Παραγωγή: 1975
Διάρκεια: 91 λεπτά – Έγχρωμο

image

Το φιλμ αναλαμβάνει και πετυχαίνει μοναδικά να σατυρίσει τον θρύλο του Βασιλιά Αρθούρου και των Ιπποτών της Στρογγυλής (Ελεεινής) Τραπέζης, στην αναζήτησή τους για το Άγιο Δισκοπότηρο. Οι Python, γνωστοί ήδη, στην Αγγλία για το καυστικό και γκροτέσκο χιούμορ τους, με το οποίο σχολιάζουν τα κακώς κείμενα και τις συνήθειες της Βρετανικής κοινωνίας, από τη σειρά Flying Circus στο BBC, καταπιάνονται με τη Μεσαιωνική παράδοση. Διακωμωδώντας τα σκληρά μεσαιωνικά χρόνια και τους μύθους που τα ακολουθούν, την εποχή του 10ου Αιώνα μ.Χ και από τους τίτλους αρχής έως το αναπάντεχο φινάλε της, η ταινία αποτελεί εγγύηση, για άφθονο γέλιο…

-Πως ονομάζεσαι;
-Σερ Λάνσελοτ του Κάμελοτ.
-Ποιος είναι ο σκοπός σου;
-Να βρω το Άγιο δισκοπότηρο.
-Ποιο είναι το αγαπημένο σου χρώμα;
-Το μπλε.
-Σωστά. Έφυγες!

image

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη ταινία των Μonty Python, βασισμένη σ’ ένα πρωτότυπο σενάριο, στου οποίου τη συγγραφή συνέβαλε όλη η ομάδα. Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν κυρίως στη Σκωτία και τα κάστρα που εμφανίζονται στην ταινία είναι το Doune Castle (στη Σκωτία), το ιδιόκτητο Castle Stalker (επίσης στη Σκωτία), το Kidwelly Castle (στη νότια Ουαλία) και το Bodiam Castle (στο ανατολικό Sussex, στην Αγγλία).

Καθημερινά στις 22:45
«Ένας Προφήτης μα τι Προφήτης»
Monty Python΄s Life of Brian
Σκηνοθεσία: Terry Jones

Σενάριο: Graham Champan, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones, Michael Pain
Παραγωγή: John Goldstone
Φωτογραφία: Peter Biziou
Μουσική: Geoffrey Burgon
Με τους: Graham Champan, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones, Michael Pain, Terence Bayler, Carol Cleveland, Kenneth Colley.
Χώρα: Μ. Βρετανία – Παραγωγή: 1979
Διάρκεια: 94 λεπτά – Έγχρωμο

image

O Mπράιαν γεννήθηκε σ’ ένα στάβλο την ημέρα των Χριστουγέννων, ακριβώς δίπλα στον στάβλο που γεννήθηκε… Οι Τρεις Μάγοι με τα Δώρα φτάνουν στον στάβλο του και τα αποθέτουν στην ποδιά του, όταν όμως το αστέρι προχωρά, καταλαβαίνουν το λάθος τους και παραδίδουν τα δώρα τους στον διπλανό στάβλο. Αυτή είναι η ιστορία της ζωής του Μπράιαν: πάντα κατά λάθος, όλοι νομίζουν πως είναι ο Μεσσίας. Το πρόβλημα είναι πως εκείνος δεν μπορεί να κάνει τίποτε για να τους πείσει πως δεν πρέπει και να… σταυρωθεί, έστω και κατά λάθος!

image

Καταδικασμένο απ’ την εκκλησία, απορριπτέο ως βλάσφημο από τους θεολόγους και απαγορευμένο ανά τη Βρετανία – και όχι μόνο – το «ρυπαρό φιλμάκι» για τον Υιό του Θεού δια χειρός Monty Python είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες ταινίες όλων των εποχών. Αλλά το «Ένας Προφήτης μα τι Προφήτης», αποτελεί παράλληλα και μία από τις πιο αστείες και δημοφιλής ταινίες όλων των εποχών, στην ιστορία της Έβδομης Τέχνης. Μία “άκρως ασεβής” σάτιρα με κεντρικό άξονα τη θρησκεία και τη δημιουργία μύθων… Η ταινία, έμελλε να γίνει (δικαίως) ένα από τα πιο επιτυχημένα Βρετανικά φιλμ.

«…Και πάνω που νόμιζες ότι είχες σωθεί…»

Αφιέρωμα Monty Python στον Κινηματογράφο Ζέφυρο
(Τρώων 36, Άνω Πετράλωνα – Θησείο)
Εισιτήριο: € 8.00,
Φοιτιτικό / Άνω των 65 / Εκπαιδευτικοί / Ανεργοι: €6.00