Μετά το «Booksmart», η Ολίβια Γουάιλντ σκηνοθετεί ένα τολμηρό και σαγηνευτικό ψυχολογικό θρίλερ με φόντο την ειδυλλιακή ατμόσφαιρα της Καλιφόρνιας των ‘50ς, όπου τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Το ερωτικό και μυστηριώδες στοιχείο της ταινίας εκφράζουν ιδανικά η εκρηκτική Φλόρενς Πιου (Μεσοκαλόκαιρο) και ο ποπ σταρ Χάρι Στάιλς. Ενώ το εντυπωσιακό καστ συμπληρώνουν οι Ολίβια Γουάιλντ, Τζέμα Τσαν, Κίκι Λέιν και Κρις Πάιν.

Ads

Μετά την εντυπωσιακή παγκόσμια πρεμιέρα της στο 79ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας, η ταινία «Μην Ανησυχείς Αγάπη Μου» κυκλοφορεί στις εγχώριες κινηματογραφικές αίθουσες, από την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου.

«Αυτό το ψυχολογικό θρίλερ είναι μία ερωτική επιστολή για τις ταινίες που ωθούν τα όρια της φαντασίας μας. Φανταστείτε μία ζωή που σας προσφέρει όλα όσα θέλετε. Όχι μόνο υλικά αγαθά, όπως ένα όμορφο σπίτι, ακριβά αυτοκίνητα, νόστιμο φαγητό, ατελείωτα πάρτι… αλλά και σημαντικά πράγματα. Όπως αληθινή αγάπη με τον τέλειο σύντροφο, καλούς φίλους και ό,τι άλλο έχει σημασία. Τι θα σήμαινε για εσάς να τα αφήσετε πίσω σας; Τι είστε διατεθειμένοι να θυσιάσετε για να κάνετε το σωστό; Είστε πρόθυμοι να διαλύσετε το σύστημα που είναι σχεδιασμένο για να ικανοποιεί όλες τις ανάγκες σας; Κι αν δεν έχετε άλλη επιλογή; Αυτός είναι ο κόσμος και το ερώτημα που εκθέτει η ταινία.» – Ολίβια Γουάιλντ

image

Ads

Αμερική δεκαετία 1950: Η Άλις (Φλόρενς Πιου) και ο Τζακ (Χάρι Στάιλς) έχουν την τύχη να ζουν σε μία ονειρική κλειστή κοινότητα, που φιλοξενεί τις οικογένειες όσων εργάζονται για ένα πειραματικό και άκρως απόρρητο εγχείρημα. Όσο οι σύζυγοι απασχολούνται με το μυστικό σχέδιο «ανάπτυξης προοδευτικών υλικών», οι γυναίκες περνάνε τον χρόνο τους απολαμβάνοντας μία πολυτελή ζωή χωρίς έγνοιες.

Φαινομενικά η μόνη απαίτηση είναι η διακριτικότητα και η αφοσίωση όλων στο σχέδιο. Όταν όμως η Άλις αρχίζει να αντιλαμβάνεται τη νοσηρή φύση της κοινότητας, αρχίζει να επαναστατεί απαιτώντας εξηγήσεις. Πόσο μακριά είναι διατεθειμένη να φτάσει για να ανακαλύψει τι συμβαίνει σε αυτόν τον πλασματικό παράδεισο;

image

Ο κόσμος της ταινίας είναι βουτηγμένος στη λάμψη μιας άλλης εποχής, όμως για τη δημιουργό Ολίβια Γουάιλντ το πιο ενδιαφέρον σημείο ήταν η ευκαιρία να ψηλαφίσει το υπόγειο νήμα της ιστορίας: «Τι τίμημα έχει να κάνεις το σωστό; Μου άρεσε η ιδέα ότι μπορεί κάποιος να ζει σε μία κοινωνία που είναι σχεδιασμένη να προσφέρει άνεση, μέχρι που ανακαλύπτει ότι αυτή η κοινωνία είναι διεστραμμένη. Μπορεί να τη διαλύσει; Ως δημιουργός, με ενδιέφερε αυτή η πρωτότυπη ιστορία για μία ηρωίδα που είναι ευφυής και σύνθετη».

image

Το σενάριο ανατέθηκε στη Κέιτι Σίλμπερμαν που συνεργάστηκε στενά με τη Γουάιλντ για να βάλουν τα θεμέλια αυτής της ιστορίας σε μία άγνωστη μυστηριώδη πόλη, όπου ζει μία πειραματική κοινότητα:

«Βυθιστήκαμε και θέσαμε ουσιαστικές ερωτήσεις. Στο επίκεντρο η ιστορία αναρωτιέται πώς είναι να έχεις την τέλεια ζωή, αλλά να είναι επίπλαστη; Πώς τη διαλύεις; Λίγοι θα έπαιρναν αυτή την απόφαση, αλλά είναι οι μόνοι που κάνουν τη διαφορά. Οπότε μας απασχόλησε το θέμα της τόλμης, τι σημαίνει να λειτουργείς ανεξάρτητα, να βρίσκεις τα ελαττώματα του συστήματος που κατά τα άλλα σε εξυπηρετεί. Η ταινία, όμως, είναι και μία ερωτική ιστορία. Διηγούμαστε μία ιστορία αγάπης που είναι βαθιά και αυθεντική, που θα παρέσερνε το κοινό, ακόμα κι αν δεν το θέλει. Ως θεατής, μου αρέσει να νιώθω διχασμένη. Ξέρεις ότι κάτι είναι λάθος, αλλά έχεις ταυτιστεί με τους χαρακτήρες και καταλαβαίνεις γιατί είναι σε αυτή την κατάσταση».

image

Η ταινία είναι ένας φόρος τιμής στη σαγηνευτική ατμόσφαιρα των ‘50ς. Αναφορές της Ολίβια Γουάιλντ ήταν το «Rat Pack» (η παρέα του Frank Sinatra, του Dean Martin, του Sammy Davis Jr., του Joey Bishop και του Peter Lawford), η μεταπολεμική υπερβολή, η ακολασία, η ανεμελιά μιας στάσης ζωής που δεν υπολογίζει τις συνέπειες. Ενώ πηγή έμπνευσης για την αισθητική της ταινίας είναι το έργο του φωτογράφου Σλιμ Άαρονς, που απαθανάτιζε επί δεκαετίες το διεθνές jet set.

Το στυλ του Χάρι Στάιλς στην ταινία είναι εμπνευσμένο από τις πρώιμες εμφανίσεις του Γουόρεν Μπίτι, ενώ για τον ρόλο της Άλις, η Πιου ντύθηκε με ρούχα στο στυλ της Μπριζίτ Μπαρντό. Ταινίες αναφοράς που ενέπνευσαν την ατμόσφαιρα της ταινίας είναι το «Μωρό της Ρόζμαρι» και ο «Δεσμώτης του Ιλίγγου».

image

Μην Ανησυχείς Αγάπη Μου / Don’t Worry Darling
Σκηνοθεσία: Ολίβια Γουάιλντ
Σενάριο: Κέιτι Σίλμπερμαν (βασισμένο σε ιστορία των Κάρει και Σέιν Βαν Ντάικ)
Πρωταγωνιστούν: Φλόρενς Πιου, Χάρι Στάιλς, Ολίβια Γουάιλντ, Τζέμα Τσαν, Κίκι Λέιν, Κρις Πάιν, Κέιτ Μπέρλνατ, Ασίφ Αλί
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Μάθιου Λιμπατίκ
Σχεδιασμός Παραγωγής: Κέιτι Μπάιρον
Κοστούμια: Αριάν Φίλιπς
Μοντάζ: Αφόνσο Γκονσάλβες
Μουσική: Τζον Πάουελ
Έτος Παραγωγής: 2022
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Διάρκεια: 122 λεπτά
Κυκλοφορεί στους Κινηματογράφους από την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου