Μετά την παγκόσμια πρεμιέρα του στο 72ο Φεστιβάλ Βενετίας, στο Διαγωνιστικό Τμήμα Orizzonti και τη συμμετοχή του στο 56ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, το «Interruption», συναντά το ελληνικό κοινό στις Κινηματογραφικές Αίθουσες. Η πολυσυζητημένη πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Γιώργου Ζώη, είναι μία αντιπαραβολή του μύθου της Ορέστειας με το σήμερα.

Ads

«Τo «Interruption» είναι μια ταινία για μια κατάσταση ομηρίας, χωρίς οι ίδιοι οι όμηροι να το γνωρίζουν. Δεν υπάρχουν τρομοκράτες, αστυνομία, κοινή γνώμη που παρακολουθεί τα τεκταινόμενα.  Η μόνη ομηρία που υφίστανται οι θεατές είναι η γοητεία του ίδιου του θεάματος.» – Γιώργος Ζώης

image

Οι τελευταίοι θεατές παίρνουν τις θέσεις τους. Η παράσταση της «Ορέστειας» ξεκινάει. Ξαφνικά, τα φώτα σβήνουν και η σκηνή βυθίζεται στο σκοτάδι. Μια ομάδα αγοριών και κοριτσιών, με όπλα στα χέρια, ανεβαίνουν στη σκηνή. Ζητάνε συγνώμη για τη διακοπή και προσκαλούν όσους θεατές επιθυμούν να ανέβουν στη σκηνή μαζί τους. Η παράσταση συνεχίζεται κανονικά με μια μόνο διαφορά: η ζωή μιμείται την τέχνη και όχι το αντίστροφο.

Ads

image

Το «Interruption» είναι μια αντιπαραβολή του μύθου της Ορέστειας με το σήμερα. Σ’ ένα κατάμεστο θέατρο, μια ομάδα αγοριών και κοριτσιών, διακόπτει την παράσταση της Ορέστειας και προσκαλεί το κοινό να καθορίσει αυτό την εξέλιξή της. Η ταινία, η οποία έχει γυριστεί εξ’ ολοκλήρου στο θέατρο Παλλάς, είναι ένα κινηματογραφικό ταξίδι σ’ ένα no man’s land όπου δύσκολα μπορείς να διαχωρίσεις την αλήθεια από το ψέμα, τη λογική από το παράλογο, τους ανθρώπους από τους ρόλους τους.

image

Η πρωτοποριακή αισθητική της ταινίας την κατατάσσει ως ένα ενδιαφέρον και εμπνευσμένο κινηματογραφικό ντεμπούτο. Το φιλμ είναι ταυτόχρονα αγωνιώδες και τολμηρό, καταφέρνοντας να αποτελεί σημείο σκέψης και προβληματισμού, καθώς σε ακολουθεί ενώ τα φώτα της αίθουσας ανάψουν και η μεγάλη οθόνη σβήσει.

image

Η ταινία είναι μια συμπαραγωγή μεταξύ Ελλάδας (Pan Entertainment), Γαλλίας (ΕΖ Films) και Κροατίας (JDP in association with Nukleus Film) με την υποστήριξη του Ελληνικού, του Γαλλικού (CNC) και του Κροατικού (HAVC) Κέντρου Κινηματογράφου, ενώ στην παραγωγή συμμετέχουν ακόμη η Nova, οι εταιρείες Marni Films, Cinephase, Digital District, Post Faust Ltd, Prosenghisi Ltd, Homemade Films και SquaredSquare.

image

Το φιλμ είχε ήδη από τα πρώτα του βήματα βραβευτεί για το σενάριό της με το Βραβείο Ανάπτυξης του Γαλλικού Κέντρου Κινηματογράφου (CNC) στο Φόρουμ Συμπαραγωγών Cinelink, με το βραβείο παραγωγής του προγράμματος Framework του Torino Film Lab, ενώ επιλέγει και στο περίφημο πρόγραμμα Αtelier-Cinefondation του Φεστιβάλ Καννών, καθώς και στο 1ο European Gap Financing Coproduction Market του Φεστιβάλ Βενετίας του 2014.

image

Ο Γιώργος Ζώης γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Εφαρμοσμένα Μαθηματικά και Φυσικές Επιστήμες στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Σκηνοθεσία Κινηματογράφου στη Σχολή Σταυράκου και στο Universitat der Kunste στο Βερολίνο με υποτροφία του Ιδρύματος Γουλανδρή.

Η πρώτη του ταινία μικρού μήκους το «Casus Belli» πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του 67ου Φεστιβάλ Βενετίας το 2010. Απέσπασε έξι βραβεία στο Φεστιβάλ Δράμας το 2010, ενώ τιμήθηκε και με το Βραβείο Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Το «Casus Belli» επιλέχτηκε στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του εξωτερικού αποσπώντας πολλά βραβεία και διακρίσεις. Ταυτόχρονα, προβλήθηκε στις ελληνικές αίθουσες και είναι η πρώτη ελληνική μικρού μήκους ταινία που εξασφάλισε κινηματογραφική διανομή στη Γαλλία, ενώ έχει προβληθεί από διάφορους τηλεοπτικούς σταθμούς σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία.

Η δεύτερη μικρού μήκους ταινία του, «Τίτλοι Τέλους» πραγματοποίησε την πρεμιέρα της στο 69ο Φεστιβάλ Βενετίας το 2012 και κέρδισε το Βραβείο EFA Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας, ενώ ο δημιουργός κέρδισε υποψηφιότητα για καλύτερο Ευρωπαίο σκηνοθέτη για το έτος 2012 από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου. Η ταινία προβλήθηκε με επιτυχία και κέρδισε διακρίσεις για την πρωτοτυπία στη φόρμα της τόσο σε φεστιβάλ μυθοπλασίας, όσο και σε φεστιβάλ ντοκιμαντέρ.

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Γιώργου Ζώη, έχει τον τίτλο «Interruption», και μας μεταφέρει σε μία θεατρική παράσταση της «Ορέστειας». Το φιλμ διαθέτει ένα εξαιρετικό καστ ηθοποιών. Από τους καταξιωμένους, Χρήστο Στέργιογλου (Κυνόδοντας, Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά) και Μαρία Καλλιμάνη (Στο Σπίτι, Νοτιάς), μέχρι τους νεότερους και ταλαντούχους ηθοποιούς, όπως η Σοφία Κόκκαλη (Μικρά Αγγλία, Electra) και η Δάφνη Ιωκακειμίδου Πατακιά (Το Ξύπνημα της Άνοιξης). Μοιραία κάποια έχουν δυσανάλογα μικρό ρόλο, αλλά ο σκηνοθέτης καταφέρνει να συναρμολογήσει το ψηφιδωτό των χαρακτήρων στο ιδιαίτερο αυτό ψυχόδραμα, όπου ο χώρος και ο χρόνος είναι έννοιες σχετικές.

image

«Το «Interruption» είναι μια ιστορία που εκτυλίσσεται μέσα σε ένα θέατρο. Το θέατρο προέρχεται από τη λέξη “θέατρον” που σημαίνει το μέρος όπου πάμε για να δούμε. Το «Interruption» είναι μια ταινία για την ίδια την θέαση. Στις 23 Οκτώβρη 2002, πενήντα οπλισμένοι Τσετσένοι εισβάλλουν σε κεντρικό θέατρο της Μόσχας. Στα πρώτα λεπτά της εισβολής, το κοινό γοητευμένο από την απρόσμενη εξέλιξη, δεν καταλαβαίνει αν όλο αυτό είναι μέρος της παράστασης ή όχι. Σε αυτά τα κρίσιμα λεπτά, μυθοπλασία και πραγματικότητα, αλήθεια και ψέμα, λογική και παράλογο ταυτίστηκαν. Η ταινία είναι η διαστολή αυτών των πρώτων λεπτών αμφισημίας.» – Γιώργος Ζώης

image

«Interruption»
Σκηνοθεσία: Γιώργος Ζώης

Σενάριο: Γιώργος Ζώης με τη συνεργασία του Βασίλη Κυριακόπουλου
Ηθοποιοί: Τον πρωταγωνιστικό ρόλο κρατάει ο Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου και πλαισιώνεται από τους (με αλφαβητική σειρά): Βασίλη Ανδρέου, Κωνσταντίνο Βουδούρη, Παύλο Ιορδανόπουλο, Δάφνη Ιωακειμίδου-Πατακιά, Μαρία Καλλιμάνη, Αλεξία Καλτσίκη, Χρήστο Καρτέρη, Σοφία Κόκκαλη, Ρομάνα Λόμπατς, Αγγελική Μαργέτη, Νατάσσα Μπρουζιώτη, Effi Rabsilber,  Αρετή Σεϊνταρίδου, Σπύρο Σιδηρά, Χρήστο Σουγάρη, Χρήστο Στέργιογλου, Αλέξανδρο Σωτηρίου, Ελενα Τοπαλίδου, Αινεία Τσαμάτη, Μαρία Φιλίνη, Λάμπρο Φιλίππου, Νίκο Φλέσσα.
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Κανάκης
Κάμερα: Γιώργος Καρβέλας
Μοντάζ: Γιάννης Χαλκιαδάκης
Μουσική: Sylvain Chauveau / Soundscapes + Drones: Novi_Sad
Σκηνικά: Σπύρος Λάσκαρης
Κοστούμια: Zorana Meic, Εύα Γουλάκου
Ηχος: Hrvoje Petek, Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος, Αρης Λουζιώτης, Hervé Buirette
Συμπαραγωγοί: Θεοδώρα Βαλέντη-Πικρού, David Danesi, Victoria Sankina, Φίλιππος Μαρμούτας, Πάνος Παπαδόπουλος, Jean-Yves Rousseaux, Sylvain Fage
Executive producer: Κωνσταντίνος Μωριάτης
Παραγωγoί: Μαρία Δρανδάκη, Elie Meirovitz, Siniša Juričić

Η ταινία του Γιώργου Ζώη, συνεχίζεται να προβάλλεται για 4η εβδομάδα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Για περισσότερες πληροφορίες, παραθέτουμε και τον επίσημο ιστότοπο της ταινίας: Interruption