Η «Οικογένεια Τένενμπαουμ» είναι ίσως η καλύτερη δημιουργία του Γουές Άντερσον. Εδώ τα φετιχιστικά στυλιζαρίσματα του χαρισματικού και ιδιαίτερου σκηνοθέτη, έρχονται να τοποθετηθούν ιδανικά στην υπηρεσία μιας ιστορίας και να ντύσουν με τρυφερές πινελιές, μια ολόκληρη πινακοθήκη εκκεντρικών χαρακτήρων. Μία σπάνια ταινία – θεωρείται ως μία από τις 100 καλύτερες του 21ου αιώνα – η οποία προβάλλεται με ελεύθερη είσοδο στο 8ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου, δίνοντας μας την ευκαιρία να την ξαναθυμηθούμε, επί της μεγάλης οθόνης.

Ads

«Οικογένεια Τένενμπαουμ» (The Royal Tenenbaums – 2001)
Σκηνοθεσία: Γουές Άντερσον
Σενάριο: Γουές Άντερσον, Όουεν Γουίλσον
Πρωταγωνιστούν: Τζιν Χάκμαν, Αντζέλικα Χιούστον, Γκουίνεθ Πάλτροου, Μπεν Στίλερ, Μπιλ Μάρεϊ, Λουκ Γουίλσον, Ντάνι Γκλόβερ, Όουεν Γουίλσον
Αφήγηση: Άλεκ Μπάλντουιν
Μουσική: Μαρκ Μάδερσμπο
Φωτογραφία: Ρόμπερτ Γέομαν
Μοντάζ: Ντίλαν Τίκενορ
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Έτος Παραγωγής: 2001
Διάρκεια: 109 λεπτά
Την Τετάρτη 11 Ιουλίου στις 21:30, στην Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων, με ελεύθερη είσοδο

image

Το σενάριο, εκτυλίσσεται με θέμα μία δυσλειτουργική οικογένεια και διαθέτει αρκετές κινηματογραφικές επιρροές, από το «Le feu follet» (1963), του Λουί Μαλ μέχρι το «Οι Υπέροχοι Άμπερσον» (1942) του Όρσον Ουέλς. Το χιούμορ της ταινίας χαρακτηρίζεται από ένα ύφος παραλογισμού και ειρωνείας. To soundtrack της γράφτηκε από τον Μαρκ Μάδερσμπο, ο οποίος συνεργάζεται για τρίτη φορά με τον Άντερσον.

Ads

image

Στο σενάριο συνεργάστηκαν επίσης για τρίτη φορά, ο Άντερσον με τον Όουεν Γουίλσον. Πρωταγωνιστούν οι Τζιν Χάκμαν, Αντζέλικα Χιούστον, Ντάνι Γκλόβερ, Γκουίνεθ Πάλτροου, Μπεν Στίλερ, Μπιλ Μάρεϊ, Λουκ Γουίλσον και Όουεν Γουίλσον. Η ταινία επικεντρώνεται στην Οικογένεια Τενενμπάουμ και την υπερβολική επιτυχία που γνώρισαν κατά τα παιδικά τους χρόνια, σε αντίθεση με την ενήλικη ζωή τους, στην οποία προσπαθεί να μπει ο εκκεντρικός πατέρας τους, που τους είχε εγκαταλείψει κατά τη νεότητά τους.

Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν γύρω από τη Νέα Υόρκη, ενώ η οικία των Τενενμπάουμ, είναι ένα σπίτι που βρίσκεται στο Χάρλεμ. Παρόλα αυτά, ο σκηνοθέτης προσπάθησε να μην είναι φανερό ότι το που γυρίστηκε η ταινία, με περίεργες στυλιστικές επιλογές και σκηνικά, τα οποία παρουσιάζουν διαφορές χρονικών περιόδων.

image

Η ταινία πραγματοποίησε την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης και έλαβε πολύ θετικές κριτικές. Ο Χάκμαν, κέρδισε Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία του, ενώ και το σενάριο υπήρξε υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερου Προτώτυπου Σεναρίου. Το 2016 συμπεριλήφθηκε στη λίστα του BBC, με τις 100 Σπουδαιότερες Ταινίες του 21ου αιώνα.

Γουές Άντερσον / Wes Anderson

image

O Γουές Άντερσον, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός, φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Όστιν. Έχει υπογράψει το σενάριο και την σκηνοθεσία, μεταξύ άλλων και στις ταινίες: «Bottle Rocket», «Ο Αρχάριος», «Οικογένεια Τένενμπαουμ» (η οποία προτάθηκε για Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου το 2002), «Υδάτινες Ιστορίες», «Ταξίδι στο Darjeeling» και «Fantastic Mr. Fox» (που προτάθηκε για Όσκαρ καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων το 2009). Επίσης έχει γράψει και σκηνοθετήσει την ταινία μικρού μήκους «Hotel Chevalier» και φυσικά το «Ξενοδοχείο Grand Budapest».

Διαβάστε επίσης:

Athens Open Air Film Festival

image

Πιστό στο ραντεβού του με το κοινό, το αγαπημένο καλοκαιρινό σινεφίλ ραντεβού, το Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας, επιστρέφει για 8η συνεχή χρονιά με μαγικές και δροσερές εκδηλώσεις, από τον Ιούνιο μέχρι και τον Αύγουστο. Δεκαοχτώ (18) κλασικές ταινίες θα προβληθούν στην μεγάλη οθόνη, σε επιλεγμένα σημεία της πόλης.

Το 8ο Athens Open Air Film Festival πραγματοποιείται με τη συνδιοργάνωση του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) με προβολές, καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ξεχωριστές γωνιές της πόλης, αρχαιολογικοί χώροι (Πρώτη κινηματογραφική Προβολή στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου), άλση, πλατείες, παραλίες και μερικά από τα ομορφότερα μουσεία και σημεία της Αθήνας μεταμορφώνονται σε θερινό σινεμά με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Διαβάστε επίσης: