Κάποιες οικογένειες είναι γεννημένες για να γίνουν ταινίες, αρκεί κάποιος να είναι εκεί για να καταγράψει τη δράση τους. Στην συγκεκριμένη περίπτωση το Exile Room κόντρα στην αρχαία ρήση «τα εν οίκω μη εν δήμω» παρουσιάζει με ελεύθερη είσοδο δύο αποκαλυπτικά ντοκιμαντέρ στη θεματική ενότητα «Μια τρελή τρελή οικογένεια» και το αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον απολαυστικό.

Ads

Lots of Kids, a Monkey and a Castle
Σκηνοθεσία: Gustavo Salmerón
Χώρα Παραγωγής: Ισπανία
Έτος Παραγωγής: 2017
Διάρκεια: 91 λεπτά
Πέμπτη 15 Μαρτίου στις 21:00, στο Exile Room, με ελεύθερη είσοδο
Προβολή στα Ισπανικά με Αγγλικούς Υπότιτλους

image

Ήταν κάποτε μία γυναίκα που από μικρό κορίτσι είχε τρεις επιθυμίες: να αποκτήσει πολλά παιδιά, μια μαϊμού και ένα κάστρο. Έξι παιδιά και μια μαϊμού αργότερα, κανείς δεν φανταζόταν ότι μια κληρονομιά θα επέτρεπε στη Julita Salmerón να κάνει πραγματικότητα και την τρίτη της ευχή. Μόνο που δεν θα κρατούσε για πολύ: η οικονομική κρίση στην Ισπανία είχε ως συνέπεια η οικογένεια να χάσει όλη της την περιουσία – ευτυχώς, όμως, όχι και το αφοπλιστικό της χιούμορ!

Ads

Έχοντας συνεργαστεί με μερικούς από τους σημαντικότερους Ισπανούς σκηνοθέτες ως ηθοποιός, ο Gustavo Salmerón έστρεψε την κάμερα στην πληθωρική (και 80χρονη πλέον) μητέρα του και στην εξίσου αλλοπρόσαλλη οικογένειά του για δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια, ώστε να ανακαλύψει πως τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή μπορεί να κρύβονται σε ένα κουτί με καθαρτικά! Κάπου ανάμεσα στο παραμύθι και σε μια θεότρελη αλληγορία για τη σύγχρονη Ισπανία, το εκκεντρικό χρονικό της φαμίλιας Salmerón είναι ίσως το πιο feelgood ντοκιμαντέρ της χρονιάς. Βραβείο Goya Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.

Clear Years
Σκηνοθεσία: Frédéric Guillaume
Χώρα Παραγωγής: Βέλγιο
Έτος Παραγωγής: 2015
Διάρκεια: 76 λεπτά
Πέμπτη 29 Μαρτίου στις 21:00, στο Exile Room, με ελεύθερη είσοδο
Προβολή στα Γαλλικά με Αγγλικούς Υπότιτλους

image

Ο Frédéric Guillaume είναι συνέχεια με μια κάμερα στο χέρι. Όπως εξηγεί, δεν έχει άλλη επιλογή, καθώς αυτός είναι ο δικός του τρόπος για να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Έτσι, όταν ο έρωτας της ζωής του, η Claire, μένει έγκυος, δεν μπορεί παρά να το καταγράψει, εξερευνώντας στην πορεία τις ιδέες του για την πατρότητα. Η κάμερα ταξιδεύει μαζί του στο Περού, όπου παίρνει μέρος σε μια σαμανιστική τελετή εξαγνισμού, προκειμένου να προετοιμαστεί για τη νέα του ζωή ως πατέρας. Είναι πάλι μαζί του στο δωμάτιο τοκετού, αλλά και στις δύσκολες στιγμές όταν η σχέση τους περνάει από σαράντα κύματα απιστίας, αμφιβολίας, επανασύνδεσης και δακρύων.

Σαν να αφηγείται την ιστορία της ζωής του σε ένα ιδιότυπο ημερολόγιο, ο Frédéric πλάθει ένα φιλμ ποιητικό και διασκεδαστικά αυτοσαρκαστικό, με συγκινητικά ιντερλούδια κινουμένων σχεδίων να σηματοδοτούν τα κεφάλαια ενός παθιασμένου love story. Γυρισμένο μέσα σε διάστημα δέκα χρόνων, το «Clear Years» είναι εν τέλει η ειλικρινής και απενοχοποιημένα ανάλαφρη εξομολόγηση ενός άνδρα αντιμέτωπου με την ενηλικίωσή του.