Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει για το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως τις 20 Μαρτίου. Το Tvxs.gr για μία ακόμη χρονιά θα δώσει το παρών σ’ ένα από τα κορυφαία φεστιβάλ, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς στο είδος του και για αρχή, σας παρουσιάζουμε ορισμένα από τα πιο πολυαναμενόμενα ντοκιμαντέρ της φετινής διοργάνωσης.

Ads

Είναι μία κομβική χρονιά για τον ιστορία του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Τόσο διότι είναι η 18η διοργάνωση και το Φεστιβάλ πλέον “ενηλικιώνεται”, όσο και γιατί το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, θα αποτελέσει το τελευταίο που θα διοργανώσει ο Δημήτρης Εϊπίδης:

«Ήρθε η στιγμή να παραδώσω τη σκυτάλη στη νεότερη γενιά, με την ελπίδα και την ευχή ότι στη διάρκεια αυτών των ετών έχω καταφέρει να τους μεταλαμπαδεύσω το πάθος μου για το σινεμά και την εμπειρία μου στη διοργάνωση ενός διεθνούς ακτινοβολίας φεστιβάλ κινηματογράφου. Αυτή η καλλιτεχνική πορεία ξεκίνησε το 1992 όταν διεθνοποιήθηκε το φεστιβάλ, συνεχίστηκε μέχρι το 1999 όταν ένα όνειρό μου έγινε πραγματικότητα, ιδρύοντας το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και αναπτύχθηκε ακόμη περισσότερο όταν το 2010 ανέλαβα τη διεύθυνση του θεσμού, σε μια ιδιαιτέρως δύσκολη εποχή για τη χώρα.»

image

Ads

Διαβάστε επίσης:
Παραιτήθηκε ο Δημήτρης Εϊπίδης από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Πιστό στο ραντεβού με το κοινό, το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, θα διεξαχθεί από την Παρασκευή 11 Μαρτίου, μέχρι και την Κυριακή 20 Μαρτίου. Σπουδαίοι δημιουργοί, αποκαλυπτικά θέματα και συγκλονιστικές εικόνες, υπόσχονται δυνατές συγκινήσεις στους θεατές που και φέτος θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν στην μεγάλη οθόνη, μοναδικά ντοκιμαντέρ.

Αγαπημένοι δημιουργοί, οι οποίοι με το έργο τους έχουν δώσει ώθηση στο είδος παγκοσμίως, υπογράφουν ορισμένες απ’ τις πλέον πολυαναμενόμενες ταινίες της φετινής διοργάνωσης. Η αντίστροφη μέτρηση για το 18ο Φεστιβάλ ξεκινά με ορισμένα απ’ τα highlights της διοργάνωσης:

Αναγνωρισμένοι Σκηνοθέτες

image

Ο ελληνικής καταγωγής Αμερικανός σκηνοθέτης Λούι Ψυχογιός, βραβευμένος με Όσκαρ για το “The Cove”, συνεχίζει τον παγκόσμιο διάλογο για την καταστροφική επέμβαση του ανθρώπου στον πλανήτη με το “Racing Extinction”, ένα αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ για την μαζική εξαφάνιση ειδών.

image

Το bullying, τα παιδικά τραύματα κι ένας φαύλος κύκλος βίας διερευνώνται με ξεχωριστό τρόπο στο νέο ντοκιμαντέρ “White Rage” του αιχμηρού Φινλανδού κινηματογραφιστή Άρτο Χαλόνεν

image

Η Γαλλίδα Κλερ Σιμόν, ανακαλύπτει έναν κρυμμένο παράδεισο στο “The Woods Dreams Αre Made of”. Μέσα στο δάσος του Βενσέν στο Παρίσι, άστεγοι, περιθωριακοί, μετανάστες και κυνηγοί μιας ουτοπικής κοινωνίας, βιώνουν μια πραγματικότητα διαφορετική, γεμάτη όνειρα, αλλά και κινδύνους.

Διαβάστε επίσης:
Συνέντευξη Τύπου – Κλερ Σιμόν: «Η μοναξιά του ηθοποιού είναι πολύ μεγάλη»

Κινηματογραφικοί Αποχαιρετισμοί

image

Ο Άλμπερτ Μέιζελς (1926-2015), ο σπουδαίος κινηματογραφιστής, πρωτοπόρος του direct cinema μαζί με τον αδερφό του Ντέιβιντ, μας αποχαιρετά με το ντοκιμαντέρ “In Transit”, το οποίο συνυπογράφει με τους Λιν Τρου, Νέλσον Γουόκερ, Μπεν Γου και Ντέιβιντ Ουσούι. Μια διαδρομή στις ζωές των επιβατών του Empire Builder, του ιστορικού τρένου που διασχίζει 2.200 μίλια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στο κύκνειο άσμα της, το ντοκιμαντέρ “No Home Movie”, η Βελγίδα σκηνοθέτις Σαντάλ Ακερμάν (1950-2015), χτίζει το συγκινητικό πορτρέτο της μητέρας της, επιζήσασας του Άουσβιτς η οποία λίγο πριν πεθάνει εξομολογείται στην κάμερα τις απάνθρωπες μνήμες που όρισαν την ύπαρξή της.

Ντοκιμαντέρ Υποψήφια για Όσκαρ

image

Το μνημειώδες – 9μιση ωρών – ντοκιμαντέρ του Γάλλου δημιουργού Κλοντ Λανζμάν “Shoah” (1985), το οποίο γυρίστηκε σε διάρκεια δώδεκα ετών, τον έφερε αντιμέτωπο με τη φρίκη του Ολοκαυτώματος και τον σημάδεψε για πάντα. Στο 40λεπτο ντοκιμαντέρ “Claude Lanzmann: Spectres of the Shoah” του Βρετανού Άνταμ Μπενζίν, ο Λανζμάν εξομολογείται άγνωστες ιστορίες από τα γυρίσματα, αλλά και την ψυχολογική φόρτιση που τον ακολουθεί έως σήμερα. To Claude Lanzmann: Spectres of the Shoah είναι υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερου Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ.

image

Το “Chau, Beyond the Lines” της Κόρτνεΐ Μαρς, αφηγείται την συγκινητική και θαρραλέα ιστορία του έφηβου Βιετναμέζου Τσάου, ο οποίος γεννήθηκε με σοβαρή δυσμορφία στα άκρα εξαιτίας του Πορτοκαλί Παράγοντα, της χημικής ουσίας που χρησιμοποιήθηκε από τον Αμερικανικό στρατό κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Βιετνάμ και ευθύνεται για θανάτους και ακρωτηριασμούς ανθρώπων, αλλά και για γεννήσεις παιδιών με δυσμορφίες. Είναι επίσης υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερου Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ.

Καλλιτεχνικές Προσωπικότητες

image

Πίσω απ’ το “Uncle Howard” του Άαρον Μπρούκνερ (Η.Π.Α.) κρύβεται μια προσωπική σχέση, αλλά και μια ολόκληρη εποχή. Ο ντοκιμαντερίστας εστιάζει στον θείο του, τον σκηνοθέτη Χάουαρντ Μπρούκνερ, ο οποίος αν και πέθανε σε ηλικία 34 ετών, άφησε έντονο το αποτύπωμά του. Σημείο αναφοράς αποτελεί η σχέση εμπιστοσύνης του με τον Γουίλιαμ Μπάροουζ που του επέτρεψε να γυρίσει το “Burroughs: The movie”, το μοναδικό ντοκιμαντέρ με τη συμμετοχή του μεγάλου συγγραφέα. Ο Τζιμ Τζάρμους, η Σάρα Ντράιβερ και ο Ρόμπερτ Γουίλσον μιλούν μεταξύ άλλων για τον Μπρούκνερ.

image

Τη διαδρομή της θρυλικής μουσικού Τζάνις Τζόπλιν ακολουθεί το ντοκιμαντέρ “Janis: Little Girl Blue της Έιμι Μπεργκ” (Η.Π.Α.). Με την αφήγηση της Cat Power, η Μπεργκ χτίζει το πορτρέτο μιας πολυσχιδούς προσωπικότητας που επηρέασε γενιές καλλιτεχνών, παρουσιάζει την ευάλωτη πλευρά της, τη μουσική της ευφυΐα, ένα καλλιτεχνικό ταξίδι που διήρκεσε μόλις 27 χρόνια, αλλά έμεινε στην ιστορία.   

image

Ο πολυβραβευμένος φωτογράφος Αρά Γκιουλέρ, Τούρκος αρμενικής καταγωγής, είναι ο πρωταγωνιστής του ντοκιμαντέρ “The Eye of Istanbul” (Τουρκία) των Μπινούρ Καραεβλί και Φατίχ Καϊμάκ. Οι σκηνοθέτες δανείζονται τον τίτλο απ’ το παρατσούκλι του Γκιουλέρ, ο οποίος έχει γίνει γνωστός ως “το μάτι της Κωνσταντινούπολης”, έχοντας απαθανατίσει την Πόλη, σε μια σειρά διάσημων φωτογραφιών τις δεκαετίες του ’50 και του ’60.

Το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, θα διεξαχθεί από την Παρασκευή 11 Μαρτίου, μέχρι και την Κυριακή 20 Μαρτίου. Το Tvxs.gr θα δώσει και φέτος το παρών και στην Κινηματογραφική του Στήλη, θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά με τα νέα, αλλά και τις προτάσεις μας, για ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ στο είδος του, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς.