Πιστό στο ραντεβού με το κοινό, το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, θα διεξαχθεί από την Παρασκευή 13 Μαρτίου, μέχρι και την Κυριακή 22 Μαρτίου. Σπουδαίοι δημιουργοί, αποκαλυπτικά θέματα και συγκλονιστικές εικόνες, υπόσχονται δυνατές συγκινήσεις στους θεατές που και φέτος θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν στην μεγάλη οθόνη, μοναδικά ντοκιμαντέρ. Το Tvxs.gr για μία ακόμη χρονιά θα δώσει το παρών σ’ ένα από τα κορυφαία φεστιβάλ, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς στο είδος του και για αρχή, σας παρουσιάζουμε ορισμένα από τα πιο πολυαναμενόμενα ντοκιμαντέρ της φετινής διοργάνωσης.

Ads

 

«Virunga» του Ορλάντο βον Έινσιντελ

image
 

Ads

Πρόκειται για ένα από τα πέντε ντοκιμαντέρ τα οποία επέλεξε η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου και τα ξημερώματα της Κυριακής 22 Φεβρουαρίου, στην 87η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ, θα διεκδικήσει το χρυσό αγαλματίδιο στην κατηγορία του Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.

 

Το γεμάτο σασπένς και ένταση «Virunga» – σε εκτέλεση παραγωγής του Λεονάρντο ντι Κάπριο – ισορροπεί ανάμεσα στο οικολογικό ντοκιμαντέρ και το πολιτικό θρίλερ, με επίκεντρο τον αγώνα μιας ομάδας ανθρώπων να προστατέψουν το ομώνυμο πάρκο στο Κονγκό και το οποίο αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

 

 

«The Look of Silence» (Η Όψη της Σιωπής) του Τζόσουα Οπενχάιμερ

image
 

Σαν «ένα ποίημα για τη σιωπή που γεννά ο φόβος» εκτυλίσσεται το φιλμ «The Look of Silence». Ο Τζόσουα Οπενχάιμερ, μετά το πολυβραβευμένο και υποψήφιο για Όσκαρ Ντοκιμαντέρ του «The Act of Killing», επιστρέφει θεματικά στη φρικτή γενοκτονία που διαπράχθηκε στην πρόσφατη ιστορία της Ινδονησίας.

 

Η ταινία, πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της, πέρσι τον Αύγουστο στο πλαίσιο του 71ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Βενετίας, όπου και απέσπασε πέντε βραβεία, μεταξύ των οποίων το Βραβείο FIPRESCI και το Βραβείο στην Κατηγορία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Film Network Award), το οποίο του αποδόθηκε εξ ημισείας με το ντοκιμαντέρ «On the Bride’s Side».

 

 

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι παραγωγός του φιλμ είναι ο σπουδαίος Βέρνερ Χέρτζογκ, ενώ πριν λίγες ημέρες το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε και στο 65ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου. Εκεί πραγματοποιήθηκε και μία υπέροχη συζήτηση μεταξύ του κοινού και των Οπενχάιμερ και Χέρτζογκ. Στο βίντεο που ακολουθεί, μπορείτε να απολαύσετε ολόκληρη τη συγκεκριμένη συζήτηση – με αγγλικούς υπότιτλους:

 

 

«Around the World in 50 Concerts» της Χέντι Χόνινγκμαν

 

Στο ντοκιμαντέρ «Around the World in 50 Concerts», παρακολουθούμε πως η μουσική υπερβαίνει κάθε σύνορο: γεωγραφικό, εθνοτικό και πολιτισμικό. Ένα αναπάντεχο μουσικό road movie, με «πρωταγωνίστρια» μια από τις καλύτερες ορχήστρες του κόσμου: τη Βασιλική Ορχήστρα Concertgebouw του Άμστερνταμ.

 

 

«Dreamcatcher» της Κιμ Λοντζινότο

 

Πρώην ιερόδουλη, φύλακας άγγελος των γυναικών. Στο βαθιά ανθρώπινο «Dreamcatcher», η Κιμ Λοντζινότο σκιαγραφεί σε βεριτέ τόνους, το πορτρέτο μιας χαρισματικής προσωπικότητας που κατάφερε να ξεφύγει από την πορνεία και να γίνει υπέρμαχος των δικαιωμάτων γυναικών σε απόγνωση. Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στο Φεστιβάλ του Σάντανς, αποσπώντας το Βραβείο Σκηνοθεσίας.

 

 

«Running From Crazy» της Μπάρμπαρα Κοπλ

 

Στο ντοκιμαντέρ «Running From Crazy», παρακολουθούμε την Μάριελ Χέμινγουεϊ, εγγονή του Έρνεστ Χέμινγουεϊ, σ’ ένα ταξίδι αυτογνωσίας που το στοιχειώνει η κληρονομιά της οικογένειάς της, σημαδεμένη από ψυχικές ασθένειες και εξαρτήσεις.

 

Πίσω από την κάμερα, συναντάμε την σπουδαία δημιουργό Μπάρμπαρα Κοπλ, η οποία στο παρελθόν έχει κερδίσει δύο Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ: Το 1977, με το σπουδαίο φιλμ «Harlan County U.S.A.» και το 1990 με το «American Dream».

 

 

«The Salt of the Earth» (Το Αλάτι της Γης) των Βιμ Βέντερς και Τζουλιάνο Ριμπέιρο Σαλγάδο

image
 

Ένα από τα καλύτερα ντοκιμαντέρ του 2014 – και υποψήφιο στα φετινά Όσκαρ – θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι θεατές του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα. Ο λόγος για το υπέροχο «The Salt of the Earth» (Το Αλάτι της Γης) των Βιμ Βέντερς και Τζουλιάνο Ριμπέιρο Σαλγάδο, που εστιάζει στη ζωή και το έργο του καταξιωμένου βραζιλιάνου φωτορεπόρτερ Σεμπαστιάο Σαλγάδο (ο γιος του συνυπογράφει τη σκηνοθεσία) και μέσα από εκθαμβωτικά πλάνα συνθέτει ένα συναρπαστικό καλειδοσκόπιο της ανθρώπινης υφηλίου, με όλες τις αντιφάσεις της.

 

Ένα πραγματικά εντυπωσιακό δημιούργημα που μέσα από αρμονικές εναλλαγές έγχρωμου και ασπρόμαυρου φιλμ, ταξιδεύει τον θεατή μαγικά, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Το φιλμ παρουσιάστηκε πέρσι τον Μάιο στο 67ο Φεστιβάλ των Καννών στο πλαίσιο του “Un Certain Regard” (Ένα Κάποιο Βλέμμα), όπου και απέσπασε το Special Prize Award. Η ταινία θα πραγματοποιήσει την ελληνική της πρεμιέρα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ και στη συνέχεια θα κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες, σε διανομή της Filmtrade. Οι δημιουργοί, αναφέρουν χαρακτηριστικά:

 

«Στον «σκοτεινό θάλαμο», ανατρέξαμε σε ολόκληρο το φωτογραφικό έργο του Σεμπαστιάο, λίγο πολύ κατά χρονολογική σειρά, για μια εβδομάδα. Ήταν πολύ δύσκολο γι ‘αυτόν – και για εμάς που βρισκόμαστε πίσω από την κάμερα επίσης – επειδή ορισμένες λήψεις είναι πολύ σκληρές και μερικές είναι πραγματικά ανατριχιαστικές. Για τον Σεμπαστιάο ήταν σαν να επέστρεφε σε αυτά τα μέρη και αυτές οι εσωτερικές διαδρομές «στην καρδιά του σκότους» νιώθαμε να μας καταβάλουν. Μερικές φορές χρειαζόταν να σταματήσουμε και να βγω έξω μια βόλτα, για να αποστασιοποιηθώ λιγάκι απ’ ό, τι είχα μόλις δει και ακούσει.» – Βιμ Βέντερς

 

«Ο Βιμ Βέντερς ήταν το ιδανικό πρόσωπο. Γνώριζε το έργο του Σαλγκάδο και είχαν ήδη συναντηθεί μερικές φορές. Εκείνη την εποχή, ο Βιμ ήδη φλέρταρε με την ιδέα να κάνει μια ταινία για τον Σεμπαστιάο. Είδαμε ο ένας τον άλλον πολλές φορές, μιλήσαμε πολύ και ήταν φυσικό να αποφασίσουμε να κάνουμε αυτή την ταινία μαζί. Κατανόησε το εγχείρημα, αλλά και ο ίδιος εμβάθυνε και ήταν απόλυτα αφοσιωμένος σε αυτό. Ήταν πραγματικά υπέροχο να τον βλέπουμε να σέβεται την οικειότητα αυτού του πρότζεκτ, αλλά και να προσθέτει μια σειρά βασικών στοιχείων, παρουσιάζοντας την ιδιαίτερη δική του ευαισθησία και το δικό του ταλέντο αναφερόμενος στις εικόνες.» – Τζουλιάνο Ριμπέιρο Σαλγάδο

 

 

«Night Will Fall» του Αντρέ Σίνγκερ

image
 

Βασισμένο στο μοναδικό ντοκιμαντέρ του Άλφρεντ Χίτσκοκ, το «Night Will Fall» του Αντρέ Σίνγκερ αποτελεί μια συγκλονιστική εμπειρία, με φόντο τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

 

Ένα απίστευτο ντοκουμέντο που για λόγους πολιτικής έμεινε στα συρτάρια και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά, έπειτα από εβδομήντα (70) χρόνια στη μορφή που το εμπνεύστηκαν οι δημιουργοί του. Σε ρόλο αφηγητή, συναντάμε τη διάσημη ηθοποιό Έλενα Μπόναμ Κάρτερ.

 

 

«Poverty INC» του Μάικλ Μάθεσον Μίλερ

 

Στα χνάρια του «The Corporation» (2003) των Mark Achbar και Jennifer Abbott, το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ «Poverty INC» του Μάικλ Μάθεσον Μίλερ, διερευνά το παρασκήνιο του φαύλου κύκλου της παγκόσμιας φτώχειας που υποκινείται συνειδητά ή ασυνείδητα από τη Δύση. Οι ειδήμονες κάνουν λόγο για ένα νέο είδος αποικιοκρατίας στις χώρες του Τρίτου Κόσμου που με αφετηρία τη φιλανθρωπία υποδουλώνει γενιές και γενιές ανθρώπων…

 

 

«We Are Journalists» του Αχμάντ Τζαλαλί Φαραχανί

 

Δύο δημοσιογράφοι – σκηνοθέτες καταγράφουν στην κάμερα τις προσωπικές τους, σοκαριστικές ιστορίες. Έχοντας βιώσει τη βία και τον εξευτελισμό, ο Αχμάντ Τζαλαλί Φαραχανί στο ντοκιμαντέρ «We Are Journalists», εκθέτει τις τρομοκρατικές συνθήκες εργασίας των δημοσιογράφων στο Ιράν.

 

 

«Documented» του Χοσέ Αντόνιο Βάργκας

 

Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ για μετάδοση έκτακτης επικαιρότητας ακτιβιστής Χοσέ Αντόνιο Βάργκας, μοιράζεται  στο Documented την θαρραλέα ιστορία του. Ύστερα από την αποκάλυψη ότι ζει στις ΗΠΑ ως παράνομος μετανάστης, ξεκίνησε έναν σκληρό αγώνα που οδήγησε την κυβέρνηση Ομπάμα στην αλλαγή του μεταναστευτικού νόμου.

 

 

Το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, θα διεξαχθεί από την Παρασκευή 13 Μαρτίου, μέχρι και την Κυριακή 22 Μαρτίου.