Ο Γούντι Άλεν είναι ένας από τους πιο παραγωγικούς δημιουργούς της εποχής μας με περισσότερες από πενήντα (50) ταινίες στο ενεργητικό του. Το φιλμ «Η Χάνα και οι Αδελφές της» του 1986, αποτελεί την δέκατη τέταρτη (14η) δημιουργία του, η οποία με αφορμή τη συμπλήρωση τριάντα (30) χρόνων από την πρώτη της προβολή, παρουσιάζεται και πάλι στην μεγάλη οθόνη σε επανέκδοση. Πρόκειται για ένα ψυχόδραμα το οποίο ο δραστήριος Αμερικανός σκηνοθέτης το παρουσιάζει με αγάπη και χιούμορ, μετατρέποντας το σε μία από τις καλύτερες ταινίες της πλούσιας φιλομογραφίας του.

Ads

Ο Γούντι Άλεν, αφού εργάστηκε αρχικά ως stand up κωμικός, το 1965 έγραψε το πρώτο του κινηματογραφικό σενάριο “What’s new Pussycat” και την επόμενη χρονιά γύρισε την πρώτη του ταινία με τίτλο “What’s Up, Tiger Lily?” Σκηνοθέτης, σεναριογράφος, ηθοποιός και μουσικός – τα τελευταία χρόνια κάνει live performances με μια τζαζ μπάντα – o Γούντι Άλεν είναι ένας από τους πιο παραγωγικούς δημιουργούς της εποχής μας με περισσότερες από 50 ταινίες στο ενεργητικό του. Ταινίες, τις οποίες σκηνοθετεί, γράφει το σενάριο και συχνά πυκνά περνά και μπροστά από την κάμερα, πρωταγωνιστώντας.

Διαβάστε επίσης:
Ο ευρηματικός και ακούραστος Γούντι Άλεν

image

Ads

Η Χάνα και οι Αδελφές της / Hannah and Her Sisters
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Γούντι Άλεν
Πρωταγωνιστούν: Γούντι Άλεν, Μία Φάροου, Μάικλ Κέιν, Μπάρμπαρα Χέρσεϊ, Μαξ Φον Σίντοφ, Κάρι Φίσερ, Ντάιαν Γουίστ, Μορίν Ο’Σάλιβαν, Λόιντ Νόλαν
Μουσική: Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Έτος Παραγωγής: 1986
Διάρκεια: 93 λεπτά

image

Η Χάνα, η μεγαλύτερη κόρη μιας οικογένειας καλλιτεχνών είναι μια αφοσιωμένη σύζυγος και μητέρα και ταυτόχρονα μια πετυχημένη ηθοποιός. Υποστηρίζοντας με θέρμη τις δύο μικρότερες αδελφές της, αποτελεί το συνδετικό κρίκο μιας οικογένειας που μοιάζει να αντιπαθεί τη σταθερότητα τόσο όσο βασίζεται σ’ αυτήν.

Όταν όμως ο ήσυχος κόσμος της Χάνα σαμποτάρεται από αδελφική αντιζηλία, ανακαλύπτει ότι είναι το ίδιο χαμένη όσο οποιοσδήποτε άλλος και πως για να βρει τον εαυτό της θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στην ανεξαρτησία της και σε μια οικογένεια που δεν μπορεί να αποχωριστεί.

image

Η ταινία «Η Χάνα και οι Αδελφές της», αποτελεί μία από τις κορυφαίες καλλιτεχνικές του ακούραστου Αμερικανού σκηνοθέτη, Γούντι Άλεν. Μία δημιουργία που προκαλεί νοσταλγία με το απόλυτα `80s ύφος, τη τζαζ μουσική και την πανέμορφα κινηματογραφημένη Νέα Υόρκη, παρουσιάζει χαρακτήρες με τους οποίους ακόμη και σήμερα μπορούμε να ταυτιστούμε σ’ ένα σκηνοθετικό ύφος αξεπέραστο.

Αφού τίμησε στη δεκαετία των ΄70 την κωμωδία, ο Γούντι Άλεν μετά το ΄80 αφιερώνει τις ταινίες του στις ενδοοικογενειακές σχέσεις και στα προβλήματα που δημιουργούνται από μια σύγχρονη Βαβέλ, όπου επικρατεί η έλλειψη επικοινωνίας και ανθρώπινης αλλά και ερωτικής επαφής.

image

Ο Αμερικανός σκηνοθέτης μας ωθεί στην θέση του ρόλου και προσπαθεί να αντικαταστήσει τη μοναξιά και τη μοναχικότητα, σε μία διαρκής αναζήτηση για λύση μέσα από την αντίσταση στις καταστάσεις που τα δημιουργούν.

Ο Γούντι Άλεν σε ρόλο ψυχαναλυτή, ο οποίος ξέρει τι γίνεται μέσα και έξω από τον ρόλο του ηθοποιού, ενώ παράλληλα κρατά κι έναν χαρακτηριστικό ρόλο, αποκλεισμένο από τον θεατή, αλλά και από την πραγματικότητα στην ταινία, ώστε να μπορεί να δημιουργήσει μία καταλυτική εξέλιξη.

image

Η «Χάνα και οι Αδελφές της», είναι μία αρθρωτή ταινία όπου η οικογένεια, κατά τη διάρκεια δύο ετών, συγκεντρώνεται σε τρεις γιορτές. Η πρώτη τους βρίσκει ικανοποιημένους, η δεύτερη γιορτή είναι σε μια στιγμή που βιώνουν το πρόβλημα, και η τρίτη δείχνει τι συμβαίνει μετά την επίλυση των προβλημάτων.

Αυτό είναι κάτι που θυμίζει τις επιρροές του Γούντι Άλεν από τον Μπέργκμαν και τον Βισκόντι, σε σχέση με το σενάριο. Αλλά και η επιλογή του καστ είναι ξεχωριστή. Με τη Μία Φάροου, τον Μάικλ Κέιν και φυσικά τον Μαξ Φον Σίντοφ, ο οποίος αποτελεί ένας σταθερός συνεργάτης του σπουδαίου Σουηδού σκηνοθέτη, Ίνγκμαρ Μπέργκμαν.

image

Ο Άλεν που σκηνοθετεί, γράφει το σενάριο και συνηθίζει, αν όχι να παίζει κάποιο ρόλο, τουλάχιστον να περνά μπροστά από την κάμερα, στο φιλμ «Η Χάνα και οι Αδελφές της», έχει τον χιουμοριστικό ρόλο ενός τρομοκρατημένου από τον φόβο του θανάτου και τις θρησκευτικές αντιλήψεις, κάνοντας κάπως πιο ανάλαφρη την ψυχωσική αναζήτηση, ενώ ταυτόχρονα σκηνοθετεί ένα κινηματογραφικό αριστούργημα ανάμεσα στο δράμα και την κομεντί.

Το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων των εσωτερικών χώρων της ταινίας έγινε στο πραγματικό διαμέρισμα της Φάροου, η οποία εκείνη την εποχή ήταν ακόμη σύντροφος του Αλεν και στη ζωή, γεγονός το οποίο επηρέασε συναισθηματικά την ίδια την Φάροου, με σκέψεις που έφερναν τον ρόλο της στην πραγματική ζωή και τις οποίες προσπάθησε να αποβάλλει αμέσως, όπως ισχυρίστηκε η ίδια.

image

Τη μητέρα της Χάνα στην ταινία υποδύεται η πραγματική μητέρα της Φάροου, ηθοποιός Μορίν Ο΄ Σάλιβαν, την οποία έχουμε δει στην ταινία «Ταρζάν» ως Τζέιν Πόρτερ, και σε άλλες ταινίες όπως το «Άννα Καρένινα» του 1935) και το «A Day at the Races» του 1937.

Το φιλμ απέσπασε επτά Υποψηφιότητες για Όσκαρ, ενώ τελικά τιμήθηκε με το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου (Γούντι Άλεν), καθώς και τα Όσκαρ Καλύτερου Β΄Ανδρικού Ρόλου (Μάικλ Κέιν) και Καλύτερου Β’ Γυναικείου Ρόλου (Ντάιαν Γουίστ). Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Γούντι Άλεν, Μία Φάροου, Μάικλ Κέιν, Μπάρμπαρα Χέρσεϊ, Μαξ Φον Σίντοφ, Κάρι Φίσερ, Ντάιαν Γουίστ, Μορίν Ο’Σάλιβαν, Λόιντ Νόλαν.