To βραβευμένο θεατρικό έργο του Τρέισι Λετς, «August: Osage County», μεταφέρεται στην μεγάλη οθόνη μ’ ένα εντυπωσιακό καστ και δύο συγκλονιστικές ερμηνείες από τις Μέριλ Στριπ και Τζούλια Ρόμπερτς. Τη σκηνοθεσία του φιλμ «Αύγουστος» υπογράφει ο Τζον Γουέλς.

Ads

Έχοντας στη διάθεσή της ένα αξιομνημόνευτο καστ ηθοποιών, όπως η τρεις φορές βραβευμένη με Όσκαρ, Μέριλ Στριπ (Iron Lady), η επίσης βραβευμένη με Όσκαρ, Τζούλια Ρόμπερτς (Erin Brockovich), ο Γιούαν ΜακΓκρέγκορ (The Impossible) και ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς (Τhe Fifth Estate), η ταινία  παρουσιάζει το οικογενειακό δράμα των Γουέστον, μιας οικογένειας που ζει στην Οκλαχόμα και βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

«Αυτό που με γοήτευσε περισσότερο ήταν ότι η ιστορία σχετιζόταν με την οικογένεια. Με την οικογένεια μας περνάμε τα πάντα μαζί, ζούμε πολλές εμπειρίες. Γελάμε, στενοχωριόμαστε, υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον αλλά ταυτόχρονα μπορεί να βλάψουμε και ο ένας τον άλλον. Όλες αυτές οι οικογενειακές καταστάσεις είναι πολύ ανθρώπινες και όμορφες αλλά παράλληλα μπορεί να γίνουν και αστείες καμιά φορά. Μετά το τέλος της παράστασης στο Μπρόντγουεϊ παρατήρησα ότι όλοι συζητήσουν πως οι Γουέστονς τους θύμιζαν τις δικές τους οικογένειες. Υπάρχει μια αλήθεια σε αυτό που έχει γράψει ο Τρέισι και νομίζω αυτό είναι που μας τράβηξε όλους.» – Τζον Γουέλς

image

Ads

Η ταινία αφηγείται τη σκοτεινή, αλλά βαθιά συγκινητική ιστορία της οικογένειας Γουέστον, χωρίς να λείπουν ενίοτε, οι απαραίτητες δόσεις χιούμορ. Οι ζωές των μελών της αποκλίνουν μέχρι τη στιγμή που μια οικογενειακή κρίση θα τους φέρει πίσω στο πατρικό τους σπίτι, στην Οκλαχόμα.

Η ιστορία εξετάζει διάφορες οπτικές της ενδοοικογενειακής παθογένειας, ενώ καθώς οι χαρακτήρες σταδιακά αναπτύσσονται και εξελίσσονται, μυστικά και ψέματα αποκαλύπτονται στην επιφάνεια. Οι μάσκες πέφτουν και ίσως μόνο οι πιο ψυχικά δυνατοί θα καταφέρουν να επιζήσουν της σύγκρουσης.

image

Ο πατέρας Μπέβερλι (Σαμ Σέπαρντ), είναι άφαντος και οι τρεις κόρες του (Τζούλια Ρόμπερτς, Τζούλιετ Λιούις, Τζούλιαν Νίκολς), μαζί με τη χειμαρρώδη και ψυχολογικά ασταθή σύζυγό του (Μέριλ Στριπ) και το υπόλοιπο σόι, οφείλουν να ανασυνταχθούν προκειμένου να καταφέρουν να ξεπεράσουν την κρίση αλώβητοι.

Μέσα από τις πιο απροσδόκητες συναισθηματικές εκρήξεις που συνοδεύουν το οικογενειακό αυτό δράμα, έρχονται στο προσκήνιο ξεχασμένες διαφορές και τότε οι ισορροπίες δείχνουν να ανατρέπονται.

image

Ο «Αύγουστος» (August: Osage County) του Τζον Γουέλς, αποτελεί την κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του βραβευμένου με Πούλιτζερ, Τρέισι Λετς, το οποίο έχει ανέβει με μεγάλη επιτυχία στο Μπρόντγουεϊ. Ο ίδιος ο συγγραφέας, επιμελείται και την κινηματογραφική μεταφορά του έργου, στο σενάριο.

Τους βασικούς πρωταγωνιστές πλαισιώνουν επάξια οι ηθοποιοί: Κρις Κούπερ, Άμπιγκεϊλ Μπρέσλιν, Τζούλιετ Λιούις, Μάργκο Μάρτιντεϊλ και Σαμ Σέπαρντ. Στην παραγωγή βρίσκεται η ομάδα της βραβευμένης με τρία Όσκαρ ταινίας, «Argo», των Τζόρτζ Κλούνεϊ και Γκραντ Χέσλοβ.

image

Συγκλονιστικές οι δύο πρωταγωνίστριες της ταινίας μας, Τζούλια Ρόμπερτς και Μέριλ Στριπ, κινούνται ιδανικά πάνω σ’ ένα αψεγάδιαστο σενάριο και βαδίζουν οριακά πάνω σ’ ένα τεντωμένο σχοινί, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Τζον Γουέλς.

Δικαίως και οι δυο τους ήταν Υποψήφιες τόσο για Χρυσή Σφαίρα – η μεν Στριπ στην κατηγορία Καλύτερου Ά Γυναικείου Ρόλου για Κωμωδία ή Μιούζικαλ, ενώ η Ρόμπερτς στην κατηγορία Καλύτερου ‘Β Γυναικείου Ρόλου, όσο και για Όσκαρ, στις αντίστοιχες κατηγορίες.

image

Κι αν βέβαια αυτό δεν αποτελεί είδηση για την Μέριλ Στριπ, ωστόσο για την Τζούλια Ρόμπερτς ήταν μία ευχάριστη έκπληξη, καθώς θα πρέπει να γυρίσουμε στην εποχή της ταινίας «Erin Brockovich» (2000), τότε δηλαδή η δημοφιλής ηθοποιός απέσπασε το Όσκαρ Ά Γυναικείου Ρόλου.

Στη διάρκεια της σπουδαίας σταδιοδρομίας της, η Μέριλ Στριπ έχει κερδίσει τις περισσότερες υποψηφιότητες από οποιονδήποτε άλλον ηθοποιό. Συνολικά είκοσι ένα για Όσκαρ, και τριάντα ένα για Χρυσή Σφαίρα. Από τις υποψηφιότητες αυτές έχει τιμηθεί με τρία χρυσά αγαλματίδια, για τις ταινίες: «Κράμερ εναντίον Κράμερ», «Η Επιλογή της Σόφι» και «Η Σιδηρά Κυρία», καθώς και με οκτώ Χρυσές Σφαίρες.

image

Όσο για τη Τζούλια Ρόμπερτς, το κινηματογραφικό της ντεμπούτο έγινε το 1988 με την ταινία «Mystic Pizza», με την οποία απέσπασε καλές κριτικές, έχοντας επίσης αρχίσει να κερδίζει την προσοχή του κοινού. Η ερμηνεία της στην ταινία «Ανθισμένες Μανόλιες» το 1989, της χάρισε την πρώτη της υποψηφιότητα για Όσκαρ, στην κατηγορία του ‘Β Γυναικείου Ρόλου.

Το 1990 η Τζούλια Ρόμπερτς ανέλαβε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία «Pretty Woman». Με τον ρόλο αυτό, η Ρόμπερτς έγινε γνωστή παγκοσμίως και απέσπασε Υποψηφιότητα για Όσκαρ Ά Γυναικείας Ερμηνείας. Ενώ όπως προείπαμε το 2000, το Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου έγινε δικό της, για την ερμηνεία της στην ταινία «Erin Brockovich».

image

«Για μένα το καλύτερο από όλα είναι το ότι δούλεψα με όλους αυτούς τους καταπληκτικούς ανθρώπους ολόκληρου του καστ. Το να μπορείς να κοιτάξεις γύρω σου και να βλέπεις ένα τραπέζι, στο οποίο κάθονται όλοι αυτοί οι φανταστικοί ηθοποιοί, για μένα είναι μοναδικό συναίσθημα. Η απόλαυση αυτή που νιώθει ένας σκηνοθέτης βλέποντας μια σκηνή να ζωντανεύει, ειδικά γνωρίζοντας ότι εδώ είχαμε καλογραμμένες σκηνές είναι φοβερή! Το να παρακολουθείς τους ηθοποιούς να αναπαραγάγουν τις σκηνές, μου έδινε μεγάλη χαρά.» – Τζον Γουέλς

Αύγουστος / August Osage County
Σκηνοθεσία: Τζον Γουέλς
Σενάριο: Τρέισι Λετς
Πρωταγωνιστούν: Μέριλ Στριπ, Τζούλια Ρόμπερτς, Σαμ Σέπαρντ, Τζούλιετ Λιούις, Τζούλιαν Νίκολς, Γιούαν Μακγκρέγκορ, Μπένεκτιτ Κούμπερμπαχ, Κρις Κούπερ, Αμπιγκέιλ Μπρέσλιν, Ντέρμοτ Μαλρόνεϊ
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Έτος Παραγωγής: 2013
Διάρκεια: 121 λεπτά