Δύο χρόνια μετά την σπουδαία επιτυχία της ταινίας «Ποτέ την Κυριακή» (Υποψήφια για πέντε Όσκαρ), ο Ζυλ Ντασέν επιστρέφει δριμύτερος, σκηνοθετώντας και πάλι την μούσα και σύζυγό του, Μελίνα Μερκούρη, δίπλα στους Άντονι Πέρκινς και Ραφ Βαλόνε. Ο Υποψήφιος για Όσκαρ, Αμερικανός σκηνοθέτης, αντλεί έμπνευση από την διαχρονική τραγωδία του Ευριπίδη, η οποία μεταφέρεται έξυπνα, στην σύγχρονη εποχή. Η ταινία προβάλλεται σήμερα στην ΕΡΤ και αποτελεί την τηλεοπτική μας πρόταση.

Ads

Η Φαίδρα (Μελίνα Μερκούρη), δεύτερη σύζυγος του εφοπλιστή Θάνου Κυρίλη (Ραφ Βαλόνε), ερωτεύεται τον γιο που έχει ο σύζυγός της από τον πρώτο του γάμο, Αλέξη (Άντονι Πέρκινς). Η σχέση των δυο είναι καταδικασμένη από την αρχή αλλά παρόλα αυτά δεν καταφέρνουν να πνίξουν τα συναισθήματά τους.

image

Μετά την παγκόσμια επιτυχία της ταινίας «Ποτέ την Κυριακή», η Μελίνα Μερκούρη και ο Ζιλ Ντασέν, στράφηκαν στην αρχαία ελληνική τραγωδία. Η ταινία αποτέλεσε την τέταρτη συνεργασία του ζευγαριού. Επέλεξαν την τραγωδία του Ευριπίδη, «Ιππόλυτος», η οποία αφηγείται το παράνομο ερωτικό πάθος της Φαίδρας, συζύγου του Θησέα, για τον γιο του Ιππόλυτο. Το σενάριο γράφτηκε από τη συγγραφέα Μαργαρίτα Λυμπεράκη, η οποία μετέφερε τον σχετικό μύθο στην Ελλάδα της δεκαετίας του ’60.

Ads

image

Η Μελίνα Μερκούρη και ο Άντονι Πέρκινς, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Ζυλ Ντασέν, απέδωσαν το τραγικό, αδιέξοδο πάθος που ενώνει τη Φαίδρα με τον Ιππόλυτο (γιο του άντρα της) οδηγώντας στην καταστροφή. Η συνεργασία ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές οδήγησε σε μια βαθιά φιλία.

image

Η ερμηνεία της Μερκούρη απέσπασε καλές κριτικές και έλαβε Υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα. Η μουσική επένδυση της ταινίας έγινε από τον Μίκη Θεοδωράκη και τους στίχους των τραγουδιών έγραψε ο Νίκος Γκάτσος. Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι η ταινία απέσπασε και μία Υποψηφιότητα για Όσκαρ, στην Κατηγορία Καλύτερων Κουστουμιών, για την σπουδαία Θεώνη Βαχλιώτη – Όλντριτζ.

image

Ζυλ Ντασέν

Ο Ζυλ Ντασέν, γεννημένος στις 18 Δεκεμβρίου του 1911 στη μικρή κωμόπολη Μιντλτάουν του Κονέτικατ, μέλος μιας πολυμελούς οικογένειας πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια στις φτωχογειτονιές του Χάρλεμ, όπου ο ρωσοεβραϊκής καταγωγής πατέρας του δούλευε ως κουρέας. Ο Μακαρθισμός όμως δεν αργεί να πλήξει τον αριστερών πεποιθήσεων σκηνοθέτη, ο οποίος φιγουράρει στη σχετική μαύρη λίστα. Ο φίλος του Ντάρυλ Ζάνουκ της 20th Century Fox, προσπαθώντας να τον βοηθήσει, στέλνει τον Ντασέν επειγόντως στο Λονδίνο.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και ο Ζυλ Ντασέν, αναγκάζεται να εγκατασταθεί στο Παρίσι, όπου περνούν πέντε δύσκολα χρόνια καθώς το αμερικάνικο σύστημα διανομής σαμποτάρει τις ταινίες του. Στις Κάννες, το 1955 γνωρίζει τη Μελίνα Μερκούρη (η οποία ελπίζει σε ένα βραβείο με την ταινία «Στέλλα») και την ερωτεύεται κεραυνοβόλα. Έρχονται μαζί στην Ελλάδα και γυρίζουν στην Κρήτη τη θρυλική ταινία «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται» (Celui qui doit mourir).

Στο θέατρο ξεχώρισαν οι σκηνοθεσίες του στα έργα «Γλυκό πουλί της νιότης» του Τεν. Ουίλλιαμς (θίασος Γ. Φέρτη με τη σύμπραξη της Μελίνας Μερκούρη), «Όπερα της πεντάρας» του Μπρεχτ (με το θίασο του Ν. Κούρκουλου και σύμπραξη της Μερκούρη), «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» του Άλμπη (θίασος Καρέζη – Καζάκου), «Ένας µήνας στην εξοχή» του Τουργκένιεφ κ.ά. Ο θάνατος τον βρήκε στις 31 Μαρτίου 2008 σε ηλικία 97 ετών.

Διαβάστε Επίσης:

image

Μελίνα Μερκούρη

Γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου του 1920. Σε ηλικία δεκαοχτώ ετών γίνεται δεκτή στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου ενώ τον επόμενο χρόνο παντρεύεται τον Παναγιώτη Χαροκόπο. Το 1944 εμφανίζεται για πρώτη φορά στο σανίδι ξεκινώντας την πορεία της στο θέατρο.

Η πρώτη της ταινία, η μυθική πλέον «Στέλλα» προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1955, σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Κακογιάννη και σενάριο του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Στο Φεστιβάλ των Καννών η Μελίνα γνωρίζει κι ερωτεύεται τον Ζίλ Ντασσέν, με τον οποίο αργότερα θα παντρευτούν και θα μείνουν μαζί μέχρι να τους χωρίσει ο θάνατος.

Με σκηνοθέτη το Ντασσέν τον επόμενο χρόνο γυρνάνε την ταινία «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται», βασισμένη στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Το 1958-60 το ζευγάρι κινηματογραφεί το «Ποτέ την Κυριακή», την ταινία που έκανε διάσημη την ίδια και τη μουσική του Μάνου Χατζηδάκι σε όλο τον κόσμο. Η ταινία βραβεύτηκε με το Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού και με το βραβείο Ά γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ των Καννών.

Η Μελίνα Μερκούρη, έφυγε από τη ζωή στις 6 Μαρτίου του 1994. Υπήρξε μία από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου, αλλά και ηγετική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα, καθώς από το εξωτερικό μάχεται κατά της χούντας των συνταγματαρχών, οι οποίοι σπεύδουν να της αφαιρέσουν την ελληνική ιθαγένεια, ενώ κατάσχεσαν και την περιουσία της στην Ελλάδα.

Διαβάστε Επίσης:

image

Άντονι Πέρκινς

Ο Άντονι Πέρκινς πραγματοποίησε το ντεμπούτο του το 1953 στην ταινία «Η Ηθοποιός» (The Actress) και βραβεύτηκε με τη Χρυσή Σφαίρα ως πρωτοεμφανιζόμενος ηθοποιός. Για τη δεύτερη ταινία του, «Ο Άνθρωπος Δίχως Όπλα» (Friendly Persuasion – 1956), προτάθηκε για Όσκαρ Β’ Ανδρικού ρόλου. Το 1958 πρωταγωνίστησε με τη Σίρλεϊ Μπουθ και τη Σίρλεϊ Μακλέιν στην ταινία «Έτοιμοι για Γάμο» (The Matchmaker). Συμπρωταγωνίστησε επίσης στην ταινία «Πόθοι κάτω από τις Λεύκες» (Desire Under the Elms – 1958) με τη Σοφία Λόρεν, ενώ στη ρομαντική κωμωδία «Οι Γυναίκες Τρελαίνονται για τους Ψηλούς» (Tall Story – 1960), συνεργάστηκε με την Τζέιν Φόντα.

Το 1960 έγινε παγκόσμια γνωστός ως Νόρμαν Μπέιτς, ο ανθρωποκτόνος ιδιοκτήτης του Μπέιτς Μοτέλ στην ταινία «Ψυχώ» (Psycho – 1960), που σκηνοθέτησε ο Άλφρεντ Χίτσκοκ. Το 1961 έπαιξε στην ταινία «Αγαπάτε τον Μπραμς;» (Goodbye Again) με συμπρωταγωνίστρια την Ίνγκριντ Μπέργκμαν και κέρδισε το Βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.

Διαβάστε Επίσης:

image

Φαίδρα / Phaedra
Σκηνοθεσία: Ζιλ Ντασέν
Σενάριο: Ζυλ Ντασέν και Μαργαρίτα Λυμπεράκη
Πρωταγωνιστούν: Μελίνα Μερκούρη, Άντονι Πέρκινς, Ραφ Βαλόνε, Élisabeth Ercy, Ζυλ Ντασέν, Marc Bohan, Τασσώ Καββαδία, Ανδρέας Φιλιππίδης, Ζωρζ Σαρή, Γιώργος Πάντζας και Στέλιος Βόκοβιτς
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Jacques Natteau
Έτος Παραγωγής: 1962
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα, Γαλλία, Η.Π.Α.
Διάρκεια: 115 λεπτά
Προβάλλεται σήμερα, Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, στις 20:00 στην ΕΡΤ2