Νέοι δημιουργοί, πολυαναμενόμενες πρεμιέρες, λαμπεροί καλεσμένοι, αξέχαστα πάρτι, αλλά και οι καλύτερες ταινίες της νέας σεζόν δίνουν ραντεβού στο πιο δημοφιλές κινηματογραφικό γεγονός της πρωτεύουσας. To 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, είναι έτοιμο να δεχτεί το σινεφίλ κοινό του και σηκώνει αυλαία με το «Wonderstruck» του Τοντ Χέιν. Στην Κινηματογραφική Στήλη του Tvxs.gr παρακολουθούμε και φέτος από κοντά τη διοργάνωση και σας μεταφέρουμε καθημερινά τις εντυπώσεις, αλλά και τις προτάσεις μας.

Ads

Δύο χρόνια μετά το εξαιρετικό «Carol» (2015), ο Τοντ Χέινς, επιστρέφει δυναμικά με την έβδομη μεγάλου μήκους δημιουργία του, μεταφέροντας στην μεγάλη οθόνη το ομώνυμο εικονογραφημένο βιβλίο του Μπράιαν Σέλζνικ: «Wonderstruck». Με πρωταγωνίστρια την Τζούλιαν Μουρ και έχοντας ήδη κερδίσει τις εντυπώσεις στο Φεστιβάλ των Καννών, το φιλμ αποτελεί την επίσημη ταινία έναρξης του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας.

image

Wonderstruck
Σκηνοθεσία: Τοντ Χέινς
Σενάριο: Μπράιαν Σέλζνικ
Πρωταγωνιστούν: Τζούλιαν Μουρ, Μισέλ Γουίλιαμς, Έιμι Χέιργκριβς, Κόρι Μάικλ Σμιθ, Τομ Νούναν
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Έτος Παραγωγής: 2017
Διάρκεια: 117 λεπτά

Ads

image

Η ταινία, που στηρίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Μπράιαν Σέλτζνικ εκτυλίσσεται σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους, το 1927 και το 1977, με πρωταγωνιστές δύο κωφά παιδιά που αναζητούν την ίδια μυστηριώδη σύνδεση.

Στην πρώτη ιστορία, μια κοπέλα φεύγει από το σπίτι της στην Νέα Υόρκη για να συναντήσει το αγαπημένο της κινηματογραφικό είδωλο, ενώ στη δεύτερη περίοδο, ένας νέος ψάχνει στα μεσοδυτικά των Ηνωμένων Πολιτειών, για να βρει τον χαμένο από χρόνια πατέρα του, μετά τον θάνατο της μητέρας του.

image

Δύο χρόνια μετά τον καλλιτεχνικό θρίαμβο του «Carol» ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του μοντέρνου αμερικανικού σινεμά επιστρέφει. Ο Τοντ Χέινς και το «Wonderstruck» υπόσχονται να κλέψουν τις εντυπώσεις στην έναρξη του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας.

Το «Wonderstruck», είναι ένα μεγαλόκαρδο και γλυκύτατο παραμύθι για μικρούς και μεγάλους, το οποίο θα προβληθεί στις 23ες Νύχτες Πρεμιέρας, σε πανελλήνια πρώτη προβολή, λίγους μήνες πριν την κανονική κυκλοφορία του στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες.

image

Κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου εικονογραφημένου βιβλίου του Μπράιαν Σέλζνικ, του ίδιου συγγραφέα από τον οποίο ο Μάρτιν Σκορσέζε εμπνεύστηκε πριν μερικά χρόνια το «Hugo», το «Wonderstruck» ενώνει δυο ιστορίες από διαφορετικές εποχές στην ίδια αρμονική αφήγηση.

Η μία ιστορία, ιδωμένη ως ένα κομμάτι βωβού και ασπρόμαυρου σινεμά, μας συστήνει την Ρόουζ, ένα μοναχικό κορίτσι από το Νιού Τζέρσεϊ του 1927, που έχει στερηθεί την ακοή του εκ γενετής και ζει χωρίς μητέρα.

image

Η άλλη ιστορία μιλάει για τον Μπεν, ένα αγόρι από την επαρχιακή Μινεσότα του 1977, επίσης χωρίς μητέρα και χωρίς να έχει γνωρίσει πατέρα, το οποίο ονειρεύεται μια καλύτερη ζωή.

Οι δυο μικροί ήρωες θα εγκαταλείψουν κάποια στιγμή τη γενέτειρά τους, ακολουθώντας μια παρόρμηση η οποία θα τους οδηγήσει στη Νέα Υόρκη και σε μια σειρά από συμπτώσεις και συναντήσεις οι οποίες θα συνδέσουν τα φαινομενικά ξέχωρα πεπρωμένα τους με αναπάντεχες γέφυρες.

image

Ο Τοντ Χέινς ζωντανεύει στην οθόνη το βιβλίο του Σέλζνικ σκηνοθετώντας από καρδιάς, με βλέμμα συνεπαρμένο και ονειροπόλο, ένα φιλμ που μπορούν να παρακολουθήσουν με την ίδια ευχαρίστηση όλες οι ηλικίες.

Ωστόσο, πίσω από την περιπλάνηση των μικρών ηρώων του, ο 56χρονος σκηνοθέτης κρύβει μια ενήλικη θεματική την οποία ανέκαθεν υπηρετούσε μοναδικά, στις περισσότερες δημιουργίες του, είτε πρόκειται για το «Safe» και το «Velvet Goldmine» είτε για το «Ο Παράδεισος Είναι Μακριά» και το «I’ m Not There».

image

Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Τζούλιαν Μουρ, Όουκς Φέγκλεϊ, Μίλισεντ Σίμοντς, Μισέλ Γουίλιαμς, Τζέιντεν Μάικλ. Τη μουσική υπογράφει ο πολυβραβευμένος Κάρτερ Μπέργουελ, ενώ τη διεύθυνση φωτογραφίας έχει αναλάβει ο καταξιωμένος Έντουαρντ Λάκμαν.

Διαβάστε επίσης:
Η Κέιτ Μπλάνσετ ζει έναν απαγορευμένο έρωτα στο «Carol» του Τοντ Χέινς
Ο Ταρίκ Σαλέχ φέρνει την Αραβική Άνοιξη στις Νύχτες Πρεμιέρας: «The Nile Hilton Incident»
Οι 44 ελληνικές μικρού μήκους ταινίες που θα προβληθούν στις Νύχτες Πρεμιέρας
Τα Highlights του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας
Οι 23 ταινίες που ορίζουν τις φετινές 23ες Νύχτες Πρεμιέρας

Η παγκόσμια πρεμιέρα του «Wonderstruck», πραγματοποιήθηκε τον Μάιο στο επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα του 70ού Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών. Η ελληνική πρεμιέρα της ταινίας θα γίνει την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (είσοδος μόνο με προσκλήσεις), ενώ θα προβληθεί και την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου στις 17:30, στην Αίθουσα: Ιντεάλ. Το νέο φιλμ του Τοντ Χέινς θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες από την εταιρεία Seven Films.

Στην Κινηματογραφική Στήλη του Tvxs.gr παρακολουθούμε και φέτος από κοντά το πιο δημοφιλές κινηματογραφικό γεγονός της Αθήνας και σας μεταφέρουμε αναλυτικά τις προτάσεις μας, αλλά και κριτικές από τις ταινίες που θα προβληθούν στο 23o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 1η Οκτωβρίου.