Το 3ο Κινηματογραφικό Πανόραμα cine-Ιστορίες 2015, διεξάγεται από την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου μέχρι και την Κυριακή 1η Νοεμβρίου. Από τις 6 το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα, μερικά από τα καλύτερα ντοκιμαντέρ τόσο της ελληνικής όσο και της διεθνούς παράγωγης των τελευταίων χρόνων, θα προβληθούν στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων στα πλαίσια του Πανοράματος και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Ads

Η έναρξη των προβολών για το 3ο Κινηματογραφικό Πανόραμα, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου στις 19:00 με το επίκαιρο ντοκιμαντέρ «Welcome to Europe» του Στέλιου Κούλογλου. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η προβολή του ντοκιμαντέρ «Γεώργιος Ι. Κλάδος – Ένας Δημιουργικός Καινοτόμος Πολίτης» σε σκηνοθεσία του Λευτέρη Χαρωνίτη.

Θα πραγματοποιηθούν επίσης, συζητήσεις με τους δημιουργούς, μια έκθεση για το προσφυγικό, παρουσιάσεις βιβλίων, οινογευσία και μια  παράσταση την τελευταία ημέρα με προβολή ταινιών βωβού κινηματογράφου και μουσική. Αυτά είναι μερικά από όσα θα έχουν την δυνατότητα να δουν οι φίλοι του Πανοράματος.

image

Ads

Παράλληλα θα διεξαχθεί μία συζήτηση με τίτλο: «Ντοκιμαντέρ εργαλείο καταγραφής της μνήμης, Ντοκιμαντέρ εργαλείο στην εκπαιδευτική διαδικασία», με την συμμετοχή πανεπιστημιακών, σκηνοθετών και μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Θα γίνει η παρουσίαση του project «Αληθινές Ιστορίες» [Crete Education Documentary Project  ( Cr.E.Doc )] καθώς και ο καθιερωμένος κύκλος προβολών για σχολεία από τις 2, μέχρι και τις 6 Νοεμβρίου, στα πλαίσια της δράσης cine-Μαθήματα ολοκληρώνουν το Πανόραμα. Όλα αυτά σε μια μεγάλη γιορτή δέκα (10) ημερών με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και προβολές αξιόλογων ντοκιμαντέρ.

Πιο αναλυτικά, παρουσιάζουμε μερικά από τα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στο 3ο Κινηματογραφικό Πανόραμα Χανιά cine-Ιστορίες 2015:

«Welcome to Europe» του Στέλιου Κούλογλου
Τετάρτη 28 Οκτωβρίου στις 19:00

image

Στο τραγικά επίκαιρο «Welcome to Europe» του 2011 – το οποίο είχαμε παρακολουθήσει και στο 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – γινόμαστε μάρτυρες σε μία σειρά δραματικών αφηγήσεων που όμως εξελίσσονται πολύ πιο κοντά απ’ ό,τι ίσως θα θέλαμε να πιστεύουμε:

Ένας καταυλισμός προσφύγων στα σύνορα Πακιστάν-Αφγανιστάν, φτιαγμένος από χαρτόκουτα και γεμάτος ιστορίες ανθρώπων που έχουν βασανιστεί από την αστυνομία. Μια φυλακή στην Ιορδανία με κελιά που ενώ είναι φτιαγμένα για πέντε ανθρώπους, χωρούν εκατό φυλακισμένους, κρεμασμένους στα κάγκελα. Ένας ακόμη αυτοσχέδιος καταυλισμός σ’ ένα δάσος στην Κένυα, γεμάτος εγκλωβισμένους πρόσφυγες. Ένας ομαδικός τάφος στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη κι ένας ιμάμης που προσεύχεται για τις ψυχές τους.

Μόνο που οι εικόνες αυτές, όπως μαθαίνουμε στο τέλος της ταινίας, δεν λένε την αλήθεια. Όλες οι σκηνές προέρχονται από κέντρα κράτησης μεταναστών στην Ελλάδα. Οι ελληνικές αρχές αδυνατούν να διαχειριστούν το κύμα των μεταναστών και η υπόλοιπη Ευρώπη, απλά αδιαφορεί. Όσο για τον ιμάμη της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, δεν πρόκειται παρά για έναν Έλληνα ιμάμη που προσεύχεται μπροστά σ’ έναν υπαρκτό ομαδικό τάφο: των μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους στο ποταμό Έβρο, προσπαθώντας να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα…

«The Forecaster» του Marcus Vetter
Πέμπτη 29 Οκτωβρίου στις 22:15

image

Ο Martin Armstrong, πρώην οικονομικός σύμβουλος επενδύσεων αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων με βάση τις ΗΠΑ, ανέπτυξε ένα υπολογιστικό μοντέλο βασισμένο στον αριθμό π και άλλες κυκλικές θεωρίες, το οποίο του επέτρεψε την πρόβλεψη οικονομικών κρίσεων, όπως η “Μαύρη Δευτέρα” του 1987 ή η οικονομική κατάρρευση της Ρωσίας το 1998, με τρομακτική ακρίβεια.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, o Armstrong ίδρυσε την εταιρία οικονομικών προβλέψεων και συμβουλών Princeton Economics International. Όταν η αναγνώρισή του μεγάλωσε και τραπεζίτες της Νέας Υόρκης τον κάλεσαν να τους βοηθήσει στη χειραγώγηση των αγορών, ο Armstrong αρνήθηκε επανειλημμένα.

Το 1999, το FBI εισέβαλε στα γραφεία της εταιρίας του, κατάσχεσε το υπολογιστικό του μοντέλο και τον κατηγόρησε για απάτη 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όταν ο Άρμστρονγκ αρνήθηκε να παραδώσει στην κυβέρνηση τον πρωτογενή κωδικό για το μοντέλο του, οδηγήθηκε στη φυλακή, όπου και κρατήθηκε για 7 χρόνια, χωρίς να έχει προηγηθεί δίκη. Ήταν μια προσπάθεια να τον αποτρέψουν να ανοίξει δημόσια συζήτηση για την πραγματική απάτη χρεών που “χτιζόταν” εδώ και δεκαετίες;

«Εncardia: Η Πέτρα που Χορεύει» του Άγγελου Κοβότσου
Παρασκευή 30 Οκτωβρίου στις 22:15

image

Η ταινία παρακολουθεί το ελληνικό μουσικό συγκρότημα Encardia που εμπνέεται, δημιουργεί και παρουσιάζει μουσικές και τραγούδια μέσα από την πλούσια παράδοση των ελληνόφωνων της Κάτω Ιταλίας. Ταξιδεύουν στη Νότια Ιταλία ερευνώντας και αναδεικνύοντας βασικά στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού που αναπτύχθηκε εκεί. Κυρίως τα «γκρίκο», το αρχαιοελληνικό γλωσσικό ιδίωμα με προσμίξεις ιταλικών λέξεων, που μιλιέται στις περιοχές της Γκρετσία Σαλεντίνα και της Καλαβρίας στη Νότια Ιταλία μέχρι σήμερα, καθώς και την «ταραντέλλα πίτσικα», τον διονυσιακό χορό που βοηθούσε τις γυναίκες να γλιτώσουν από το τσίμπημα της αράχνης και το γνωστό φαινόμενο του ταραντισμού.

Οι ντόπιοι μουσικοί και ποιητές, παλιοί και νέοι, αλλά και δάσκαλοι και ερευνητές, καταφέρνουν μέσα από τα τραγούδια και την ποίηση να αναδείξουν μια απ’ τις πιο ζωντανές παραδόσεις της Μεσογείου. Αυτούς τους δονκιχώτες συναντούν οι encardia για να εμπλουτίσουν τις εμπειρίες και τα βιώματά τους και να ξαναφέρνουν μπροστά μας αυτόν τον χαμένο πολιτισμό, συντελώντας έτσι και στη διάσωσή του. Βραβείο Κοινού στο 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

«Agora» του Γιώργου Αυγερόπουλου
Σάββατο 31 Οκτωβρίου στις 18:00

Προβολή με παρέμβαση του σκηνοθέτη μέσω skype

image

Μετά από τέσσερα χρόνια έρευνας και παραγωγής, το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου, «Αγορά» (Agora: Από τη Δημοκρατία στις Αγορές) ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Άρτιο αισθητικά και καλά τεκμηριωμένο, το έργο προσφέρει μία ενδελεχής ανασκόπηση του τι πραγματικά συνέβη τα τελευταία κρίσιμα χρόνια στην Ελλάδα, μέσα από καταλυτικές συνεντεύξεις, αλλά και παρουσίαση των πιο καθοριστικών γεγονότων που επηρέασαν την εξέλιξη της χώρας.

Διαβάστε επίσης:
Συνέντευξη – Ο Γιώργος Αυγερόπουλος μιλά για το «Agora», την κρίση και τις εκλογές

 

«Red Obsession» των David Roach και Warwick Ross
Σάββατο 31 Οκτωβρίου στις 21:25

image

Συνώνυμο του πλούτου και της δύναμης, τα κρασιά του Μπορντό έχουν γίνει αντικείμενο πόθου για βασιλείς, αυτοκράτορες και μεγιστάνες. Τώρα όμως κάτι πρωτοφανές συμβαίνει στο Μπορντό, και αυτό είναι η Κίνα.  Η ζήτηση από την τεράστια αυτή αγορά για τα καλύτερα κρασιά του κόσμου έχει ωθήσει τις τιμές σε επίπεδα πρωτοφανή στην ιστορία του Μπορντό, φέρνοντας ανείπωτο πλούτο στην περιοχή. Η δίψα του «κινέζικου δράκου» για Μπορντό, όμως, κλονίζει τις μακραίωνες παραδόσεις της γαλλικής περιφέρειας.

Η αφήγηση του Ράσελ Κρόου και η συγκλονιστική φωτογραφία του Lee Pulbrook μάς ταξιδεύουν σε μια συναρπαστική διαδρομή από το Μπορντό ως το Πεκίνο και από το πάθος για την τέχνη της οινοποίησης ως τις απομιμήσεις κρασιού της Άπω Ανατολής.

«Bikes vs Cars» του Fredrik Gertten
Κυριακή 1 Νοεμβρίου στις 18:15

image

Το «Bikes vs Cars» παρουσιάζει μια παγκόσμια κρίση για την οποία είναι ανάγκη να μιλήσουμε: κλιματική αλλαγή, μείωση των φυσικών πόρων, πόλεις «πνιγμένες» στα αυτοκίνητα και κάτοικοι που ζουν σ’ ένα περιβάλλον με επικίνδυνη ρύπανση και αφόρητο θόρυβο. Το ποδήλατο και η χρήση του μπορούν να αποτελέσουν μια πρόταση απέναντι σε αυτό το αδιέξοδο.

Όμως, τα ισχυρά συμφέροντα των αυτοκινητιστικών και πετρελαϊκών βιομηχανιών, οι οποίες βρίσκονται στο κέντρο του οικονομικού μας συστήματος, έρχονται σε σύγκρουση με την εξάπλωση της χρήσης του ποδηλάτου. Η ταινία ακολουθεί ανθρώπους από διάφορα μέρη του κόσμου που αγωνίζονται για τη δημιουργία πιο ανθρώπινων πόλεων και αρνούνται πεισματικά να σταματήσουν να κάνουν ποδήλατο παρά τις δυσκολίες.

Η Aline, ακτιβίστρια ποδηλάτισσα από το Σάο Πάολο, μια από τις πιο επικίνδυνες πόλεις για να κάνεις ποδήλατο, αντιτίθεται στις συνθήκες και μας δείχνει την θετική πλευρά του να κινείται με ποδήλατο στην πόλη της. Στο Τορόντο, όπου ο δήμαρχος ξηλώνει τους ποδηλατοδρόμους, βλέπουμε μέλη της οργάνωσης Urban Repair Squad να τους ξαναφτιάχνουν τα βράδια με σπρέι και στένσιλ.

BIKES vs CARS TRAILER from WG Film on Vimeo.

Το 3ο Κινηματογραφικό Πανόραμα Χανιά cine-Ιστορίες 2015 καθώς και η εκπαιδευτική δράση cine-μαθήματα, υλοποιούνται από την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και την  Περιφερειακή Ενότητα Χανίων. Με συνδιοργανωτές – υποστηρικτές: Το Πνευματικό Κέντρο Χανίων, τον Δήμο Χανιών, τον Δήμο Πλατανιά, τον Δήμο Κισάμου, τον Δήμο Αποκορώνου και το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας  Χανίων. Για περισσότερες πληροφορίες παραθέτουμε τον επίσημο ιστότοπο για τις cine-Ιστορίες 2015 καθώς και το αναλυτικό πρόγραμμα σε μορφή .pdf.