Έχοντας πραγματοποιήσει την παγκόσμια πρεμιέρα του στο 68ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Καννών, το «Dheepan» αποτελεί τη νέα δημιουργία του αξιόλογου Γάλλου σκηνοθέτη, Ζακ Οντιάρ (A Prophet – 2009). Το φιλμ πραγματοποιεί την ελληνική του πρεμιέρα στο 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, την Κυριακή 4 Οκτωβρίου, στον Κινηματογράφο Ιντεάλ, αποτελώντας παράλληλα την ταινία λήξης του Φεστιβάλ.

Ads

Ο Ντιπάν (Γιεσουθασάν Αντονιθασάν), πρώην αντικαθεστωτικός στη Σρι Λάνκα, συμφωνεί με μια γυναίκα κι ένα ανήλικο κορίτσι να παραστήσουν την οικογένεια και να περάσουν στην Ευρώπη με πλαστά διαβατήρια. Καταφέρνουν να φτάσουν στη Γαλλία, ενώ βρίσκουν κατάλυμα και δουλειά σε προάστιο του Παρισιού. Αλλά καθώς ο Ντιπάν αρχίζει να ελπίζει σ’ ένα νέο ξεκίνημα, έρχεται αντιμέτωπος με τη βία των τοπικών συμμοριών και των εμπόρων ναρκωτικών.

image

Ο Γάλλος σκηνοθέτης Ζακ Οντιάρ, που στο παρελθόν μας έχει χαρίσει ταινίες όπως το “A Prophet” του 2009 (Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου και Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπή του Φεστιβάλ Καννών) και το “Rust and Bone”  του 2012, επιστρέφει με την έβδομη μεγάλου μήκους δημιουργία του. Πρόκειται για ένα τραγικά επίκαιρο φιλμ με πολιτικοκοινωνικές προεκτάσεις.

Ads

image

«Αυτή η ταινία ήταν ένα μεγάλο ρίσκο για εμένα. Τολμώ να πω πως ήταν ένα επικίνδυνο ταξίδι. Όμως αφέθηκα στην ιστορία. Πραγματικά μου έκανε μεγάλη εντύπωση η υποδοχή του φιλμ. Πολύ χάρηκα που άρεσε σε όσους την παρακολούθησαν. Είμαι έκπληκτος, είναι συγκινητικό, όταν συνειδητοποιείς πως σε τιμούν οι αδερφοί Κοέν. Ανεβαίνεις στη σκηνή και βρίσκεσαι δίπλα σε ανθρώπους που θαυμάζεις και εκτιμάς. Αυτό θέλω, να κάνω ταινίες.» – Ζακ Οντιάρ

image

Το φιλμ «Dheepan», το οποίο προβλήθηκε στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 68ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, όπου και τιμήθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα, θα αποτελέσει την Ταινία Λήξης του 21ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, την Κυριακή 4 Οκτωβρίου στις 20:00, στον Κινηματογράφο Ιντεάλ.

image

Η νέα ταινία του Ζακ Οντιάρ, παρουσιάζεται στην θεματική ενότητα “Ευρώπη Έτος Μηδέν“, ενώ πριν από την προβολή θα πραγματοποιηθεί η απονομή των Βραβείων του Φεστιβάλ. Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι θα υπάρχει και ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα.

Διαβάστε επίσης:
Στο «Dheepan» του Ζακ Οντιάρ ο Χρυσός Φοίνικας

Το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, πραγματοποιείται στους Κινηματογράφους: Δαναός 1 και 2 | Odeon Opera 1 και 2 | Ιντεάλ | Ταινιοθήκη της Ελλάδος | Τεχνόπολη Δ.Α. – INNOVATHENS.

image

To Φεστιβάλ διοργανώνεται από την Κινηματογραφική Εταιρία Αθηνών με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και εντάσσεται στο ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗ του ΕΣΠΑ 2007-2013. Όλες οι δράσεις πραγματοποιούνται με την συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

image

Στην Κινηματογραφική Στήλη του Tvxs.gr παρακολουθούμε από κοντά το πιο δημοφιλές κινηματογραφικό γεγονός της Αθήνας και σας μεταφέρουμε αναλυτικά τις προτάσεις μας, αλλά και κριτικές από τις ταινίες που θα προβληθούν στο 21o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας.

image

Η νέα ταινία του Ζακ Οντιάρ «Dheepan», αναμένεται να κυκλοφορήσει στις Κινηματογραφικές Αίθουσες από την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου σε διανομή των εταιρειών Seven Films και Spentzos Film.