Συνεπές στο ραντεβού του με το σινεφίλ κοινό, το 19o Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου επιστρέφει και σηκώνει αυλαία με την πανελλήνια πρεμιέρα της ταινίας «Η Υπόσχεση της Αυγής» σε σκηνοθεσία του Éric Barbier. Η ανοιξιάτικη γιορτή της Έβδομης Τέχνης θα διεξαχθεί στην Αθήνα, από τις 20 έως και τις 28 Μαρτίου και στη Θεσσαλονίκη, από 29 Μαρτίου μέχρι και τις 4 Απριλίου.

Ads

19o Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, ξεκίνησε ένα φθινόπωρο του 2000 και στα επόμενα χρόνια καθιερώθηκε ως το ανοιξιάτικο κινηματογραφικό γεγονός της Αθήνας. Φέτος γιορτάζει τα 19α γενέθλιά του. Δεκαεννέα διοργανώσεις που μέχρι σήμερα έχουν δώσει την ευκαιρία στους Έλληνες σινεφίλ να ανακαλύψουν το καλύτερο πρόσωπο του γαλλικού και γαλλόφωνου κινηματογράφου, καθώς και τους κύριους δημιουργούς του.

Το φεστιβάλ διαφοροποιείται, ανανεώνεται και ωθεί όλους τους κλάδους και τους φορείς τους σε μια συνεχή αλληλεπίδραση. Το κοινό θα έχει και φέτος την ευκαιρία να ανακαλύψει και να ταξιδέψει μέσα από διαφορετικές κουλτούρες, για εννέα ημέρες στην Αθήνα και επτά στην Θεσσαλονίκη.

Ads

Με την έναρξη των προβολών και συγκεκριμένα στις 21 Μαρτίου, ένα εξαιρετικό masterclass δίνει το πρώτο στίγμα. Ο Γενικός Γραμματέας του Μουσείου Christian Dior, Philippe Le Moult και ο Dominique Adt, σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Christian Dior, l’élégance du paradis perdu, το οποίο θα προβληθεί στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής, θα συζητήσουν για τη σχέση του οίκου Dior με την 7η τέχνη και για το πώς γυρίστηκε η ταινία στα παρασκήνια αυτού του μεγάλου οίκου υψηλής ραπτικής.

image

Το θέμα της μόδας αντικατοπτρίζεται και στην οπτική ταυτότητα της φετινής διοργάνωσης, δημιουργία των Typical Organization for standards and Order. Ξεκινώντας από την ιδέα του «catwalk», της πασαρέλας, στο πίσω πλάνο, οι δημιουργοί ξεδιπλώνουν την κίνηση ενός αιλουροειδούς σε 19 αστραφτερά φωτογραφήματα.

Το τρέιλερ του φεστιβάλ του Νίκου Πάστρα έχει την ίδια θεματική, συνδυάζοντας εμπνεύσεις από τη Νουβέλ Βαγκ με μια σύγχρονη και ρετρό οπτική. Τα χρώματα και τα στρας σμίγουν σ’ ένα μοναδικό και τολμηρό πλάνο.

Η ποικιλομορφία στο πρόγραμμα βρίσκεται στο προσκήνιο και φέτος, τόσο στις κατηγορίες και τα είδη των ταινιών, όσο και στην πλοκή, στη μορφή και φυσικά στην εκπροσώπηση της Γαλλοφωνίας. Μέσα από έξι ταινίες, το Βέλγιο, ο Καναδάς, το Λουξεμβούργο, το Μαρόκο, η Τσέχικη Δημοκρατία και η Ελβετία μας προτείνουν γαλλόφωνες παραγωγές που αντικατοπτρίζουν απόλυτα αυτήν την πολυμορφία.

Τέλος, η Λευκή Κάρτα της φετινής χρονιάς δίνεται για πρώτη φορά σε ένα φεστιβάλ γαλλικού κινηματογράφου το Premiers Plans: Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό κινηματογραφικό φεστιβάλ το οποίο πραγματοποιείται εδώ και 30 χρόνια στην Angers και μας προτείνει να ανακαλύψουμε μερικές από τις ταινίες της τελευταίας διοργάνωσής του.

Ταινία Έναρξης
Η Υπόσχεση της Αυγής / La promesse de l’aube

Σκηνοθεσία: Éric Barbier
Σενάριο: Marie Eynard, Éric Barbier
Πρωταγωνιστούν: Pierre Niney, Charlotte Gainsbourg, Didier Bourdon
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία
Έτος Παραγωγής: 2017
Διάρκεια: 131 λεπτά
Βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Romain Gary
Παρουσιάζει ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης, συγγραφέας και δημοσιογράφος
Παρουσία τoυ σκηνοθέτη  Eric Barbier
Η είσοδος στην πρεμιέρα και τη λήξη θα γίνει μόνο με την ειδική πρόσκληση

image

Από τη δύσκολη παιδική του ηλικία στην Πολωνία, την εφηβεία του κάτω από τον ήλιο της Νίκαιας και μέχρι τα κατορθώματά του ως αεροπόρος στην Αφρική κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Romain Gary έζησε μια καταπληκτική ζωή.

Αυτήν όμως την επιμονή να ζήσει χιλιάδες ζωές, να γίνει ένας σπουδαίος άνθρωπος και διάσημος συγγραφέας, την οφείλει στην Mina, τη μητέρα του. Αυτή η απεριόριστη μητρική αγάπη θα αποτελέσει και το βαρύ φορτίο της ζωής του.

image

Η Σαρλότ Γκενσμπούργκ και Πιέρ Νινέ πρωταγωνιστούν στο φιλμ του Éric Barbier το οποίο βασίζεται στο ομώνυμο έργο του Romain Gary. Η είσοδος στην πρεμιέρα θα γίνει μόνο με την ειδική πρόσκληση. Παρουσιάζει ο συγγραφέας και δημοσιογράφος, Γιώργος Αρχιμανδρίτης, ενώ η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί παρουσία και τoυ σκηνοθέτη Eric Barbier. Το φιλμ προβάλλεται και την Κυριακή 25 Μαρτίου στις 20:00 στον Δαναό 1.

Ο Éric Barbier, ξεκινάει την καριέρα του το 1991 ως σκηνοθέτης με την ταινία «Le brasier». Για τη ταινία αυτή διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους προϋπολογισμούς του γαλλικού κινηματογράφου της εποχής εκείνης. Το 1999, υπογράφει τη δεύτερη ταινία μεγάλου μήκους «Toreros», και επτά χρόνια αργότερα, σκηνοθετεί το θρίλερ «Le Serpent», με τον Yvan Attal. Το 2014, ο σκηνοθέτης συναντά εκ νέου τον Yvan Attal καθώς και την Bérénice Bejo για την ταινία «Le Dernier Diamant». Τρία χρόνια μετά επανέρχεται με το «La Promesse de l’aube».

image

Από την παιδική του ηλικία στην Πολωνία μέχρι στην εφηβική του ζωή στη Νίκαια, κι από εκεί στα φοιτητικά του χρόνια στο Παρίσι και στην σκληρή του εκπαίδευση ως πιλότος κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η ταινία «Η Υπόσχεση της Αυγής» αφηγείται την ρομαντική ιστορία του Ρομέν Γκαρί, ενός εκ των διασημότερων Γάλλων συγγραφέων.

Η ταινία «Η Υπόσχεση της Αυγής» (La promesse de l’aube – 2017) σε σκηνοθεσία του Éric Barbier, θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες την Πέμπτη 12 Απριλίου, σε διανομή της εταιρείας Feelgood Entertainment.

Τιμές Εισιτηρίων
Γενική είσοδος στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών: 5 €
Τιμές εισιτηρίων στους κινηματογράφους ΔΑΝΑΟΣ, ΑΣΤΟΡ – Γενική είσοδος :6 €. (μειωμένο : 5  €)