Για δύο εβδομάδες το ιστορικότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας μας κράτησε μία όμορφη σινεφίλ παρέα, προβάλλοντας κλασσικές ταινίες του ευρωπαϊκού, αλλά και του παγκόσμιου σινεμά, καθώς και νέα φιλμ τα οποία παρακολουθήσαμε στις πρεμιέρες του. Το 30ό Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, ολοκληρώνεται την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου στον Κινηματογράφο Έλλη, με την απονομή των Βραβείων και την προβολή της αξιόλογης ταινίας: «Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ένγκελς» του Ραούλ Πεκ.

Ads

«Μην αμφιβάλλετε ποτέ ότι μία χούφτα έξυπνοι, αφοσιωμένοι πολίτες μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Μονάχα έτσι έχει αλλάξει ως τώρα.» – Μάργκαρετ Μιντ

30ό Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

image

Ads

Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου είναι το παλαιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας, με καλλιτεχνικό διευθυντή το Νίνο Φένεκ Μικελίδη και διοργανώνεται κάθε χρόνο, το Φθινόπωρο, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, της FIPRESCI, του Σπιτιού της Κύπρου, της Π.Ε.Κ.Κ και σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, Πολιτιστικά Ινστιτούτα και διάφορους άλλους φορείς. Στόχος του είναι να αναδείξει σύγχρονα αλλά και παλιότερα αριστουργήματα του Ευρωπαϊκού και Ελληνικού κινηματογράφου αλλά και επιλεγμένους δημιουργούς από όλον τον κόσμο.

Η τελετή λήξης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου στον Κινηματογράφο Έλλη με την απονομή των βραβείων του διαγωνιστικού προγράμματος από τις επιτροπές της FIPRESKI, της Π.Ε.Κ.Κ και των αναγνωστών του «Αθηνοράματος». Συνεχίζοντας μια παράδοση τριών δεκαετιών, το Πανόραμα θα τιμήσει προσωπικότητες με αναγνωρισμένη προσφορά στην 7η τέχνη. Φέτος τιμητικά βραβεία θα λάβουν οι: Αλεξάντερ Πέιν, Κριστόφ Ζανούσι, Γιάννης Οικονομίδης και Βαγγέλης Μουρίκης.

image

Στην συνέχεια, θα προβληθεί σε αβαν πρεμιέρ η ταινία «Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ένγκελς» του Raoul Peck (Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο). Το φιλμ είναι βασισμένο σε αληθινή ιστορία και εστιάζει στην γνωριμία του 26χρονου Καρλ Μαρξ με τον Ένγκελς στο Παρίσι, το 1844. Μεταξύ λογοκρισίας, καταστολής της αστυνομίας, ταραχών και πολιτικών αναταράξεων, μαζί θα οδηγήσουν το εργατικό κίνημα στη σύγχρονη εποχή.

Το 30ό Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, πραγματοποιήθηκε από την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου, μέχρι και την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου. Το Tvxs.gr ήταν και φέτος χορηγός επικοινωνίας στο μακροβιότερο φεστιβάλ της Αθήνας και στην Κινηματογραφική του Στήλη, προσπαθήσαμε να σας ενημερώνουμε αναλυτικά με τα νέα, αλλά και τις προτάσεις μας, για μία διοργάνωση που κατέχει δικαίως μία ιδιαίτερη θέση στα κινηματογραφικά τεκταινόμενα της πρωτεύουσας.

image

Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ένγκελς / The Young Karl Marx / Le jeune Karl Marx
Σκηνοθεσία: Ραούλ Πεκ / Raoul Peck
Πρωταγωνιστούν: Αουγκούστ Ντιλ, Στέφαν Κόναρσκε, Βίκι Κριπς, Ολιβιέ Γκουρμέ, Χάνα Στιλ, Αλεξάντερ Σιρ, Μαρί Μάινζενμπαχ
Χώρα Παραγωγής: Γερμανία – Γαλλία – Βέλγιο
Έτος Παραγωγής: 2017
Φορμάτ: Έγχρωμο
Χρονική Διάρκεια: 118 λεπτά
Τετάρτη 1η Νοεμβρίου στις 20:30, στον Κινηματογράφο Έλλη

image

Ο 26χρονος Καρλ Μαρξ παίρνει τον δρόμο της εξορίας με τη σύζυγό του, Τζένι. Στο Παρίσι του 1844, συναντούν τον νεαρό Φρίντριχ Ένγκελς, γιο εργοστασιάρχη, που έχει μελετήσει και βιώσει από κοντά τις απαρχές του προλεταριάτου στην Αγγλία.

Ο κομψευόμενος Ένγκελς φέρνει στον Μαρξ το κομμάτι που του έλειπε για να σχηματίσει το νέο όραμά του για τον κόσμο. Μαζί, ενάντια στη λογοκρισία και τις αστυνομικές εφόδους, παρά τις εξεγέρσεις και τις πολιτικές αναταραχές, θα συμβάλουν καταλυτικά στη γέννηση του εργατικού κινήματος, το οποίο μέχρι τότε ήταν εν πολλοίς αυτοσχέδιο και ανοργάνωτο.

image

Το κίνημα αυτό θα εξελιχθεί στην πιο πλήρη θεωρητική και πολιτική μεταμόρφωση του κόσμου από την Αναγέννηση κι έπειτα – χάρη σε δύο ιδιοφυείς, θρασείς, νεαρούς άνδρες από καλές οικογένειες.

Το παράδοξο δύο διανοούμενων, που είχαν γεννηθεί σε μια ζωή άνεσης αλλά αφιέρωσαν τη ζωή και τη σκέψη τους στην απελευθέρωση του προλεταριάτου από τα ταξικά του δεσμά, εξελίσσεται στην εξιστόρηση μιας φιλίας και τη γέννηση ιδεών, οι οποίες κατέληξαν να ανατρέψουν μοναρχίες και να εγκαταστήσουν μια νέα τάξη πραγμάτων.

image

Μετά το εξαιρετικό και Υποψήφιο για Όσκαρ Ντοκιμαντέρ «I Am not Your Negro», ο σκηνοθέτης Ραούλ Πεκ, επιστρέφει με μία ακόμη ταινία με αιχμηρή πολιτική σκέψη και εύστοχα σχόλια για το πώς είναι η κοινωνία σήμερα.

Παράλληλα όμως ο δημιουργός εξετάζει και πώς ήταν η κοινωνία το 1840, όταν γεννήθηκε μία από τις πιο σημαντικές και επιδραστικές πολιτικές θεωρίες που έχει γνωρίσει ποτέ ο κόσμος. Είναι μια ιστορία που δε θα παλιώσει ποτέ, όπως και το πάθος που κλείνει μέσα της.

image

«Καθώς ο κόσμος βιώνει μια σειρά από οικονομικές κρίσεις, το ενδιαφέρον για τον Καρλ Μαρξ ξαναφουντώνει, όπως και η δημοτικότητά του. Τα τελευταία χρόνια, τα σπουδαιότερα περιοδικά του κόσμου έχουν βάλει τον Μαρξ στο εξώφυλλό τους: Time, Newsweek, Forbes, Financial Times, ακόμη και το Der Spiegel. Πίσω στο 1999, μία δημοσκόπηση του BBC τον κατέταξε στην πρώτη θέση των μεγαλύτερων διανοούμενων του αιώνα.  Το 2014, ο Γάλλος οικονομολόγος Τόμας Πίκετι πούλησε 450.000 αντίτυπα – στις ΗΠΑ! – του «Καπιταλισμός στον 21ο αιώνα», μιας εκ νέου ανάλυσης των θεωριών του Καρλ Μαρξ. Αυτοί οι δημοσιογράφοι και οικονομολόγοι δεν έχουν κάνει λάθος: καθώς γιορτάσαμε την 25η επέτειο από την πτώση του Τείχους, μπορούμε τώρα να επιστρέψουμε στην ουσία της επιστημονικής δουλειάς του Μαρξ. Και αυτό χωρίς να χρειαστεί να επωμιστούμε την ευθύνη ή τις ενοχές για το τι έχουν προκαλέσει στον κόσμο δόγματα που βασίζονται στη δουλειά του: την κατάρριψη της παγκόσμιας τάξης του 20ου αιώνα.» – Ραούλ Πεκ

image

Η ταινία «Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ένγκελς» (The Young Karl Marx / Le jeune Karl Marx – 2017) του Ραούλ Πεκ, θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες, την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου, από την εταιρεία διανομής Rosebud.21.