Έχοντας πραγματοποιήσει την παγκόσμια πρεμιέρα της τον Σεπτέμβριο, στο 72ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας (Βραβείο FIPRESCI), η νέα δημιουργία του Μάρκο Μπελόκιο, «Blood of my Blood», αποτελεί την Ταινία Έναρξης του 28ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, στον Κινηματογράφο Άστυ. Το Tvxs.gr είναι και φέτος χορηγός επικοινωνίας και θα σας μεταφέρουμε αναλυτικά τα νέα της διοργάνωσης, τις προτάσεις αλλά και τις κριτικές μας.

Ads

Το 28ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου επιστρέφει δυναμικά με νέες αλλά και κλασσικές δημιουργίες. Φέτος το Φεστιβάλ θα τιμήσει με το Ειδικό Βραβείο του, στην τελετή λήξη της διοργάνωσης, τον Bertrand Tavernier και τον Διονύση Σαββόπουλο.

Από τις 26 Νοεμβρίου έως και τις 2 Δεκεμβρίου, οι Κινηματογράφοι Ααβόρα και Λαΐς-Ταινιοθήκη της Ελλάδος μετατρέπονται στο απόλυτο σημείο συνάντησης για τους λάτρεις του σινεμά, με περισσότερες από πενήντα (50) ταινίες από την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια κινηματογραφία, οι οποίες υπόσχονται αξιόλογες εμπειρίες θέασης.

image

Ads

Το 28o Πανόραμα σηκώνει αυλαία την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου στις 22:00 στον Κινηματογράφο Άστυ, με την avant-premiere της νέας δημιουργίας του Marco Bellocchio, “Blood of My Blood”. Πρόκειται για μία ιδιαίτερη δημιουργία, η οποία κέρδισε το Βραβείο FIPRESCI (της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου) στο 72ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Η προβολή θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την εταιρεία διανομής ΑΜΑ Films.

image

Πενήντα χρόνια πριν, ο Marco Bellocchio γύρισε το περίφημο κινηματογραφικό του ντεμπούτο “Οι Γροθιές στην Τσέπη”, στη βορειοϊταλική πόλη του Bobbio και σαν φάντασμα που στοιχειώνει έναν τόπο, επιστρέφει εκεί για να αφηγηθεί τις ιστορίες του “Sangue del Mio Sangue”. Η πλοκή απλώνεται σε δύο διαφορετικά χρονικά φάσματα, με φόντο το ίδιο μοναστήρι της Santa Chiara.

image

Η ταινία ξεκινάει το 1630, όταν ένας νεαρός στρατιώτης επιστρέφει στο πατρικό του για να θάψει τον δίδυμο αδελφό του, έναν ιερέα του τοπικού μοναστηριού που έχει αυτοκτονήσει και δεν μπορεί να ταφεί από την εκκλησία. Η μοναχή που τον είχε ξελογιάσει κατηγορείται για μαγεία και καταδικάζεται σε θάνατο. 400 χρόνια μετά, ο στρατιώτης ζει ως ένας καθημερινός πολίτης του Μπόμπιο και θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον περίπου βαμπίρ κόμη-άρχοντα της πόλης που θέλει να εξουσιάσει τα πάντα.

Ο Μάρκο Μπελόκιο γεννήθηκε το 1939 στην Πιατσέντζα της Ιταλίας. Το 1959 εγκατέλειψε τις σπουδές φιλοσοφίας στο καθολικό πανεπιστήμιο του Μιλάνου. Πήγε στο Λονδίνο, όπου ακολούθησε σπουδές κινηματογράφου και έκανε διατριβή πάνω στον Αντονιόνι και τον Μπρεσόν.

Η πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους ήταν το 1965, το φιλμ με τίτλο “Οι Γροθιές στην Τσέπη”, που θεωρήθηκε μία από τις καλύτερες ταινίες στην ιστορία του Ιταλικού σινεμά. Η επόμενη ταινία του “China is Near” ήταν κωμωδία. Ακολούθησαν ταινίες που ασκούν κριτική σε διάφορες μορφές εξουσίας: στους κληρικούς (“Εν Ονόματι του Πατρός“), στον Τύπο (“Βιασμός στην Πρώτη Σελίδα“), στο ψυχιατρικό άσυλο (“Fit to Be Untied“) και στον στρατό (“Βία και Μοιχεία“).

image

Ακολούθησε μια γκρίζα περίοδος, στη διάρκεια της οποίας αφιερώθηκε σε μεταφορές βιβλίων στον κινηματογράφο (“Ο Γλάρος” του Τσέχωφ) και επιστροφές σε παλαιότερα θέματα (“The Eyes, the Mouth”). Τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα, όταν άρχισε να συνεργάζεται με τον ψυχαναλυτή Μάσιμο Φαγκιόλι, γυρίζοντας μια σειρά από “περίεργες” ταινίες, όπως “Ο Διάβολος στο Κορμί της” και “The Butterfly’s Dream”.

image

Ώσπου ευτυχώς ο Μπελόκιο ξαναβρήκε την παλιά του φόρμα με μια ονειρεμένη βερσιόν του “The Prince of Homburg“. Το 2002 γύρισε το φιλμ “Το Χαμόγελο της Μητέρας μου” και ακολούθησαν οι ταινίες “Good morning, Night”, “The Wedding Director” και “Sorelle”.

image

Το 2012 κυκλοφόρησε την αξιόλογη ταινία “Η Ωραία Κοιμωμένη” (Bella Addormentata / Dormant Beauty – φωτογραφία), έχοντας στη διάθεση του ένα σπουδαίο σύνολο ηθοποιών: Ιζαμπέλ Ιπέρ, Τόνι Σερβίλο, Άλμπα Ρορβάχερ, Μάγια Σάνσα, Φαμπρίτσιο Φάλκο. Μία εξαιρετικά ευαίσθητη ιστορία που κατάφερε να ξεσηκώσει έντονες πολιτικές και συνταγματικές αντιπαραθέσεις στην γείτονα χώρα και αναζωπύρωσε τις συζητήσεις γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον ρόλο της Εκκλησίας.

image

Δωρεάν Εισιτήρια για Ανέργους:
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το 28ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, δίνει τη δυνατότητα σε ανέργους να παρακολουθήσουν δωρεάν τις ταινίες του προγράμματός, προσφέροντας συνολικά περισσότερα από 500 εισιτήρια. Συγκεκριμένα, θα διατίθενται για κάθε προβολή 10 δωρεάν εισιτήρια, τα οποία οι ενδιαφερόμενοι θα προμηθεύονται από τα ταμεία των κινηματογράφων, 45 λεπτά πριν την έναρξη της προβολής, με σειρά προσέλευσης, μέχρι και εξαντλήσεώς τους. Για την ελεύθερη είσοδο, είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία του ενδιαφερομένου, η επίδειξη της επικυρωμένης και σε ισχύ κάρτα ανεργίας, καθώς και η αστυνομική ταυτότητά του.

Εισιτήρια:
Γενική Είσοδος: 5 ευρώ
Διαρκείας 10 προβολών: 25 ευρώ

Για περισσότερες πληροφορίες, παραθέτουμε και τον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλ: 28ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου


https://www.youtube.com/watch?v=

Το 28ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, διεξάγεται από την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, μέχρι και την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου. Το Tvxs.gr είναι και φέτος χορηγός επικοινωνίας στο μακροβιότερο φεστιβάλ της Αθήνας και στην Κινηματογραφική του Στήλη, θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά με τα νέα, αλλά και τις προτάσεις μας, για μία διοργάνωση που κατέχει δικαίως μία ιδιαίτερη θέση στα κινηματογραφικά τεκταινόμενα της πρωτεύουσας.

Το αναλυτικό, και το ωρολόγιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ σε .pdf