Επτά ημέρες, δύο πόλεις, τέσσερις αίθουσες και σαράντα τέσσερα φιλμ, απαρτίζουν το 18ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας, το οποίο επιστρέφει συνεπές στο σινεφίλ ραντεβού του με το κοινό. Για πρώτη φορά φέτος διεξάγεται τις ίδιες ημερομηνίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, για μία εβδομάδα παράλληλης προβολής ταινιών στην μεγάλη οθόνη. Η διοργάνωση σηκώνει αυλαία την Πέμπτη 23 Μαρτίου, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, με τη «Δαλιδά» (Dalida – 2016) της Λίζα Αζουέλος, με την σκηνοθέτης αλλά και την πρωταγωνίστρια, Σβέβα Αλβίτι, να δίνουν το παρών στην τελετή έναρξης.

Ads

Δαλιδά / Dalida
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Λίζα Αζουέλος / Lisa Azuelos
Hθοποιοί: Σβέβα Αλβίτι / Sveva Alviti, Ρικάρντο Σκαμάρτσιο / Riccardo Scamarcio, Ζαν Πολ Ρουβέ / Jean-Paul Rouve
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία
Έτος Παραγωγής: 2016
Διάρκεια: 124 λεπτά
Ενότητα: Διαγωνιστικό Τμήμα
Πέμπτη 23 Μαρτίου στις 19:30, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (Τελετή Έναρξης – Είσοδος μόνο με προσκλήσεις)
Πέμπτη 23 Μαρτίου στις 19:30, στην Αίθουσα Παύλος Ζάννας (Θεσσαλονίκη)
Κυριακή 26 Μαρτίου στις 20:00, στον Κινηματογράφο Δαναός 1

image

Με την Dalida, τη διάσημη τραγουδίστρια και ηθοποιό, που λάτρεψε και αποθέωσε το κοινό στη Γαλλία ασχολείται η ομώνυμη βιογραφική ταινία της Λίζα Αζουέλος. Η ζωή της ήταν επεισοδιακή. Παρά την τεράστια επαγγελματική επιτυχία της (έχει πουλήσει πάνω από 130 εκατομμύρια δίσκους), η προσωπική της ζωή ήταν μια καταστροφή.

Ads

image

Αποτυχημένες σχέσεις, αυτοκτονίες εραστών και πρώην συζύγων, απόπειρα αυτοκτονίας από την ίδια το 1967, κάνοντας χρήση ηρεμιστικών και αλκοόλ. Θα αυτοκτονήσει τελικά το 1987 στο διαμέρισμά της στην Μονμάρτρη. Το φιλμ αποτυπώνει τη διαδρομή της από τα παιδικά της χρόνια μέχρι και το θάνατό της. Πρωταγωνιστούν: Σβέβα Αλβίτι, Ρικάρντο Σκαμάρτσιο, Ζαν Πολ Ρουβέ, Νικολά Ντιβοσεγιέ, Αλεσάντρο Μπόργκι, Βαλεντίνα Κάρλι.

image

Η μεγάλη κυρία της ευρωπαϊκής μουσικής και μια από τις διασημότερες σταρ που έχει βγάλει ποτέ η Ευρώπη, έρχεται στη μεγάλη οθόνη για να ξεδιπλώσει την εκρηκτική ιστορία της ζωής της, που ήταν γεμάτη επιτυχία, δόξα και αποθέωση, αλλά και τραγικές στιγμές, στην πορεία της 30χρονης καριέρας της. Από τη γέννησή της στο Κάιρο το 1933 ως την πρώτη συναυλία της στο θέατρο Olympia στο Παρίσι το 1956, από τον γάμο της με τον Λουσιέν Μορίς μέχρι το απόγειο της ντίσκο σκηνής, από το αποκαλυπτικό της ταξίδι στην Ινδία μέχρι τη διεθνή επιτυχία του «Gigi L’ Amoroso».

image

Η ταινία εξιστορεί την ταραχώδη ζωή της, μέσα από ένα συγκινητικό, τραγικό πορτρέτο μιας συναισθηματικά περίπλοκης κι αντισυμβατικής γυναίκας που έζησε σε μια συμβατική εποχή, μιας γυναίκας που γεννήθηκε για να γίνει σταρ.

«Ήξερα ότι δεν θα είναι μια feelgood ταινία ακριβώς, αλλά ήξερα επίσης ότι υπήρχαν δύο πλευρές στο χαρακτήρα της: από τη μία ήταν μια πολύ μοναχική γυναίκα, αλλά από την άλλη, όταν τραγουδούσε, έλαμπε. Γι’ αυτό επέλεξα να πω την ιστορία της μέσα από τους άνδρες που αγάπησε και τα τραγούδια που είπε.» – Λίζα Αζουέλο

Η ταινία «Δαλιδά» (Dalida – 2016) της Λίζα Αζουέλος, θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες, την Πέμπτη 30 Μαρτίου, σε διανομή της εταιρείας Rosebud.

Λίζα Αζουέλος / Lisa Azuelos

image

Kόρη της Marie Laforêt, η σεναριογράφος και σκηνοθέτης Lisa Azuelos πραγματοποιεί τα πρώτα της βήματα στην σκηνοθεσία το 1995 με το φιλμ “Ainsi soient-elles”, όπου συνεργάζεται με τον Patrick Alessandrin. Το 2006, γυρίζει το “Comme t’y es belle!” και δύο χρόνια αργότερα, το “LOL (Laughing Out Loud)®”, το οποίο ανέδειξε την νεαρή ηθοποιό Christa Theret.

Η τεράστια επιτυχία της ταινίας οδήγησε στο αμερικάνικο της ριμέικ “LOL USA” με τη Miley Cyrus και την Demi Moore. Το 2014, γυρίζει τη ρομαντική κομεντί “Une rencontre” με την Sophie Marceau και τον François Cluzet. Το “Ciao amore… Dalida” είναι η νέα της δημιουργία.

18o Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

image

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου ξεκίνησε ένα φθινόπωρο του 2000 και στα επόμενα χρόνια καθιερώθηκε ως το ανοιξιάτικο κινηματογραφικό γεγονός της Αθήνας. Μέσα στα 18 χρόνια που έχουν περάσει, ο γαλλόφωνος κινηματογράφος κέρδισε το αθηναϊκό κοινό και κατοχύρωσε επάξια τη θέση του. Το Φεστιβάλ έχει εξελιχθεί σε μία από της σημαντικότερες διοργανώσεις της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ συνεχίζει να συμβάλλει σημαντικά στην αγορά και διανομή των ταινιών γαλλόφωνης παραγωγής, στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες.

Εισιτήρια:
Γενική είσοδος στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών: 5 €
Γενική είσοδος στους κινηματογράφους Δαναός & Άστορ:6 €
Η είσοδος στην πρεμιέρα και τη λήξη θα γίνει μόνο με την ειδική πρόσκληση

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα στο 18o Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου
10 προτάσεις για το 18o Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Το 18ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου διοργανώνεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, σε συνεργασία με τις Πρεσβείες της Γαλλίας, του Βελγίου, του Καναδά, του Λουξεμβούργου, του Μαρόκου, της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Τυνησίας, στην Ελλάδα και θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά παράλληλα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, από την Πέμπτη 23 μέχρι και την Τετάρτη 29 Μαρτίου.

Το Tvxs.gr και φέτος θα δώσει το παρών σ’ ένα ιδιαίτερα αξιόλογο φεστιβάλ, μεταφέροντας αναλυτικά τις εντυπώσεις μας από τη διοργάνωση καθώς και τις προτάσεις μας για τις προβολές του. Για περισσότερες πληροφορίες, παραθέτουμε τον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλ.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του 18ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου σε .pdf