Ο Μάρκο Μπελόκιο είναι ένας ανήσυχος σκηνοθέτης. Ανήσυχος, σαν το περισκόπιο του υποβρυχίου, που αναδύεται από τα βάθη και ερευνά τη θάλασσα γύρω του για στόχους. Η νέα του ταινία «Sweet Dreams» πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της τον Μάιο στο 69ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών. Στη χώρα μας θα έχουμε την ευκαιρία να την παρακολουθήσουμε στο 29ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το οποίο διοργανώνει ένα σημαντικό Αφιέρωμα στον αιρετικό σκηνοθέτη του ιταλικού σινεμά. Το «Sweet Dreams», αποτελεί παράλληλα και την Ταινία Λήξης της φετινής διοργάνωσης.

Ads

29o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

image

Το 29ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, πραγματοποιήθηκε από την Πέμπτη 17 μέχρι και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, στους Κινηματογράφους Τριανόν και Ααβόρα, παρουσιάζοντας σημαντικές νέες, αλλά και κλασσικές ταινίες. Σε πείσμα των δύσκολων καιρών, το μακροβιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας επέστρεψε για 29η συνεχή χρονιά. Το Tvxs.gr ήταν και φέτος χορηγός επικοινωνίας και προσπαθήσαμε να μεταφέρουμε αναλυτικά τα νέα της διοργάνωσης, τις προτάσεις, αλλά και τις κριτικές μας, ενώ παρείχαμε και προσκλήσεις σε επιλεγμένες ταινίες του Φεστιβάλ.

Ads

To Πανόραμα τίμησε τον Νίκο Παναγιωτόπουλο με μια ρετροσπεκτίβα που περιλάμβανε όλες τις μεγάλου μήκους ταινίες του σκηνοθέτη επιθυμώντας να αναδείξει το πολύπλευρο έργο του πλέον αντισυμβατικού Έλληνα δημιουργού, που έφυγε από τη ζωή. Παράλληλα προβλήθηκαν έξι ταινίες του Μάρκο Μπελόκιο, ενός από τους πιο ανήσυχους, αντικομφορμιστές και διανοούμενους σκηνοθέτες της Ιταλίας, καθώς και πέντε δημιουργίες του βραβευμένου με Όσκαρ, ελληνικής καταγωγής Αμερικανού σκηνοθέτη, Αλεξάντερ Πέιν. Αναλυτικά όλα τα κείμενα του Tvxs.gr από την κάλυψη του Φεστιβάλ: 29o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

Sweet Dreams / Fai Bei Sogni
Σκηνοθεσία: Μάρκο Μπελόκιο / Marco Bellocchio

Σενάριο: Massimo Gramellini (novel), Valia Santella (screenplay)
Ηθοποιοί: Bérénice Bejo, Guido Caprino, Emmanuelle Devos
Έτος: 2016
Χώρα: Ιταλία, Γαλλία
Διάρκεια: 134
Κυριακή 27 Νοεμβρίου στις 21:00 στον Κινηματογράφο Ααβόρα

image

H ειδυλλιακή παιδική ηλικία του 9χρονου Μάσιμο γκρεμίζεται από τον μυστηριώδη θάνατο της μητέρας του. Το νεαρό αγόρι αρνείται να δεχθεί αυτή τη βάναυση απώλεια, ακόμη και αν ο ιερέας του λέει ότι εκείνη είναι τώρα στον Παράδεισο. Χρόνια αργότερα, στη δεκαετία του ‘90, ο ενήλικος Μάσιμο έχει γίνει ένας καταξιωμένος δημοσιογράφος.

image

Μετά την ανταπόκρισή του από τον πόλεμο στο Σεράγεβο, αρχίζει να υποφέρει από κρίσεις πανικού. Καθώς ετοιμάζεται να πουλήσει το διαμέρισμα των γονιών του, ξαναζεί το τραυματικό παρελθόν του. Το σενάριο βασίζεται στο μυθιστόρημα του Massimo Gramellini, “Sweet Dreams, Little One”. Πρωταγωνιστεί η Γαλλίδα ηθοποιός, Μπερενίς Μπεζό.

Μάρκο Μπελόκιο / Marco Bellocchio

image

Ένας από τους πιο ανήσυχους, αντικομφορμιστές και διανοούμενους σκηνοθέτες της Ιταλίας, ο Μάρκο Μπελόκιο συνεχίζει να κάνει πολιτικό σινεμά γυρίζοντας ταινίες καταγγελίας. Ο Μπελόκιο γεννήθηκε το 1939 στην Πιατσέντζα της Ιταλίας. Το 1959 εγκατέλειψε τις σπουδές φιλοσοφίας στο καθολικό πανεπιστήμιο του Μιλάνου. Πήγε στο Λονδίνο, όπου ακολούθησε σπουδές κινηματογράφου και έκανε διατριβή πάνω στον Αντονιόνι και τον Μπρεσόν.

image

Ο καθολικισμός, η υποκρισία, η δίψα για εξουσία αλλά και η αληθινή πίστη, μαζί με την παγκοσμιοποίηση και τις αλλαγές στη σημερινή ιταλική (και όχι μόνο) κοινωνία, είναι μερικά από τα θέματα της ταινίας του «Αίμα από το αίμα μου». H τελευταία του ταινία «Sweet Dreams», που το Πανόραμα θα προβάλλει σε αβαν πρεμιέρ, αποτελεί μια ωδή στην μητρική αγάπη.

image

Διαβάστε επίσης:
Μάρκο Μπελόκιο: Ο αιρετικός σκηνοθέτης του ιταλικού σινεμά
«Αίμα από το Αίμα μου (Sangue del mio sangue / Blood of My Blood – 2015)» του Μάρκο Μπελόκιο