Τo 56ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μας κρατάει υπέροχη συντροφιά από τις 6 έως τις 15 Νοεμβρίου. Με εμφανή προσανατολισμό στον ανεξάρτητο κινηματογράφο, η διοργάνωση ολοκληρώνεται με την Απονομή των Βραβείων και την Ταινία Λήξης του Φεστιβάλ. Πρόκειται για το φιλμ «My Golden Days», το οποίο αποτελεί τη νέα δημιουργία του Γάλλου σκηνοθέτη, Αρνό Ντεπλεσέν, που βραβεύτηκε τον Μάιο στο Φεστιβάλ Καννών.

Ads

Τo 56ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, αποτέλεσε μια ξεχωριστή κινηματογραφική γιορτή, με  ταινίες απ’ όλο τον κόσμο, κινηματογραφικές εκπλήξεις, αφιερώματα και παράλληλες εκδηλώσεις. Το Tvxs.gr έδωσε και φέτος το παρών σ’ ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ στον ευρωπαϊκό χώρο.

image

Δημιουργοί και κινηματογραφίες που εμπνέουν και πρωτοπορούν ξεχώρισαν φέτος στα αφιερώματα του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το Διεθνές Διαγωνιστικό φιλοξενεί τις πρώτες και δεύτερες ταινίες δημιουργών απ’ όλο τον κόσμο, επιλογές του διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Εϊπίδη.

Με πνεύμα διερεύνησης και βασικό προσανατολισμό την ανακάλυψη νέων τάσεων και δημιουργών, στο προσκήνιο του τμήματος τοποθετούνται σκηνοθέτες που αρθρώνουν τις πιο πρωτοποριακές φωνές της σύγχρονης πραγματικότητας. Στο επίσημο Διαγωνιστικό πρόγραμμα συμμετέχουν δεκαπέντε (15) πρώτες ή δεύτερες ταινίες μυθοπλασίας σκηνοθετών απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίες διεκδικούν το Χρυσό («Θόδωρος Αγγελόπουλος»), τον Αργυρό και τον Χάλκινο Αλέξανδρο – Ειδικό Βραβείο Επιτροπής, για πρωτοτυπία και καινοτομία, καθώς και πέντε ακόμη Βραβεία: σκηνοθεσίας, σεναρίου, ανδρικής ερμηνείας, γυναικείας ερμηνείας, καλλιτεχνικού επιτεύγματος.

Ads

image

Τα Βραβεία απονέμει πενταμελής διεθνής κριτική επιτροπή. Ανάμεσά στις δεκαπέντε (15) ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού, υπάρχουν και δύο ελληνικές ταινίες, το «Silent» του Γιώργου Γκικαπέππα και το «Interruption» του Γιώργου Ζώη.

Παράλληλα τo 56ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησε αφιέρωμα στο έργο του Γάλλου σκηνοθέτη Αρνό Ντεπλεσέν (Arnaud Desplechin) και αποκάλυψε στο ελληνικό κοινό έναν οραματιστή δημιουργό, πιστό σ’ ένα προσωπικό σινεμά, με χαρακτήρες, σύμβολα και έννοιες που επιστρέφουν στις ταινίες του σ’ έναν αέναο κύκλο καλλιτεχνικής εξέλιξης.

image

H πιο πρόσφατη ταινία του «My Golden Days» (2015), μια ελεγεία για τη νεότητα, που απέσπασε το βραβείο SACD στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών στο τελευταίο Φεστιβάλ Καννών, θα κλείσει την αυλαία του φετινού φεστιβάλ. Ο Ντεπλεσέν, παραβρέθηκε στη διοργάνωση για να παρουσιάσει τις ταινίες του και να δώσει ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον masterclass.

«Οι ταινίες είναι χυδαίες. Κι αυτή τη χυδαιότητα, την αγαπάω. Είναι ανεκτίμητη». Πρωτόλεια συναισθήματα, δίπολα, αντιφάσεις, στοιχεία μπουρλέσκ, χιούμορ που εναλλάσσεται με το πικρό σχόλιο, λογοτεχνικά σύμβολα και αναφορές, δίνουν έμφαση στις βαθιά ανθρώπινες, συχνά εμμονικές ιστορίες που αφηγείται ο Αρνό Ντεπλεσέν.

image

Στο 56ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, προβλήθηκαν συνολικά επτά ταινίες του Αρνό Ντεπλεσέν (Arnaud Desplechin), παρουσία του ίδιου του σκηνοθέτη, οι οποίες παρουσιάζουν τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές στην πλούσια φιλμογραφία του.

image

Η τελευταία δημιουργία του, «My Golden Days» (2015) θα αποτελέσει και την ταινία λήξης του 56ου Φεστιβάλ. Εδώ, ο Ντεπλεσέν συναντά ξανά έναν παλιό του ήρωα, τον καθηγητή Πολ Ντενταλούς, ο οποίος φεύγοντας από το Τατζικιστάν θυμάται ανθρώπους και εικόνες που τον στιγμάτισαν. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Quentin Dolmaire, Lou Roy-Lecollinet και ο συνήθης ύποπτος στις ταινίες του Ντεπλεσέν και ιδιαίτερα αγαπητός καλλιτέχνης, Mathieu Amalric.

image

Από την παιδική του ηλικία και τη μητέρα του, την εφηβεία και τον απαρηγόρητο χήρο πατέρα του, ως τους φίλους, το μέντορά του και φυσικά τον μεγάλο έρωτα της ζωής του. Η ενηλικίωση καταγράφεται με τον μοναδικό τρόπο του Ντεπλεσέν μέσα από όλα τα στάδια που μένουν χαραγμένα στη μνήμη. Η απώλεια και οι απογοητεύσεις δίνουν τη σκυτάλη στο ξύπνημα νέων συναισθημάτων και την ανακάλυψη του εαυτού μας.

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα του 56ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο Αυστριακό Σινεμά
Αλεξάντερ Σοκουρόφ: Βαδίζοντας στα ίχνη του Αντρέι Ταρκόφσκι
Ανεξάρτητο σινεμά και «Ανοιχτοί Ορίζοντες» στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
Τζαφάρ Παναχί: Η ελευθερία της έκφρασης στον Κινηματογράφο

image

Το 56ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, διεξάγεται από την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, μέχρι και την Κυριακή 15 Νοεμβρίου. Το Tvxs.gr δίνει και φέτος το παρών και στην Κινηματογραφική του Στήλη, σας ενημερώνουμε αναλυτικά με τα νέα, αλλά και τις προτάσεις μας, για ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ στον ευρωπαϊκό χώρο.