Το 29ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου, μέχρι και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου. Σε πείσμα των δύσκολων καιρών, το μακροβιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας επιστρέφει για 29η συνεχή χρονιά. Το Tvxs.gr είναι και φέτος χορηγός επικοινωνίας και θα σας μεταφέρουμε αναλυτικά τα νέα της διοργάνωσης, τις προτάσεις, αλλά και τις κριτικές μας. Το Φεστιβάλ σηκώνει αυλαία την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου στον Κινηματογράφο Άστορ, με την ευρωπαϊκή πρεμιέρα της ταινίας «Afterimage». Πρόκειται για το κύκνειο άσμα του σπουδαίου Πολωνού σκηνοθέτη, Αντρέι Βάιντα, ο οποίος έφυγε σε ηλικία 90 ετών.

Ads

«Είμαι πολύ αισιόδοξος όσο αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι θεωρώ ο μοναδικός τρόπος, για να είναι η Ευρώπη μία κοινότητα. Η οποία βέβαια Ευρώπη ξεκινά από την Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι η μητέρα μας, μας έχει γεννήσει και αυτό είναι μία πραγματικότητα…» Αντρέι Βάιντα (6 Μαρτίου του 1926 – 9 Οκτωβρίου του 2016)

29o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

image

Ads

To 29o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου ετοιμάζεται πυρετωδώς να υποδεχτεί και φέτος τους φίλους του κινηματογράφου. Πιστό στο πνεύμα του, το Πανόραμα συνεχίζει να αναδεικνύει τον ευρωπαϊκό, αλλά και τον ελληνικό κινηματογράφο, σύγχρονο αλλά και παλαιότερο, χωρίς να παραγνωρίζει κινηματογραφίες από τον υπόλοιπο κόσμο.

Από τις 17 έως τις 27 Νοεμβρίου, το “Τριανόν” και η “Ααβόρα”, θα φιλοξενήσουν αφιερώματα σε σημαντικούς Έλληνες και ξένους δημιουργούς, αβαν πρεμιέρ πολυαναμενόμενων ταινιών, εκδηλώσεις, συζητήσεις, master-classes και προβολές μικρού μήκους ταινιών σπουδαστών κινηματογραφικών σχολών.

Η φετινή διοργάνωση υπόσχεται ένα ειδικό αφιέρωμα για τα 40 χρόνια της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, και βέβαια, όπως κάθε χρόνο, το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ στο οποίο θα συμμετάσχουν 11 ευρωπαϊκές ταινίες που δεν έχουν αγοραστεί από Έλληνες διανομείς. Τα βραβεία του Φεστιβάλ θα απονείμουν τρεις επιτροπές:

  • Της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI)
  • Της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ)
  • Των αναγνωστών του περιοδικού “Αθηνόραμα”

image

To Φεστιβάλ επιφυλάσσει δύο εκπλήξεις στους φίλους του ελληνικού και ευρωπαϊκού κινηματογράφου. Ένα αφιέρωμα με όλες τις μεγάλου μήκους ταινίες του Νίκου Παναγιωτόπουλου, ως φόρο τιμής στον πρόωρα χαμένο πολυσχιδή Έλληνα δημιουργό, αλλά και μια επιλογή ταινιών του πολιτικοποιημένου Ιταλού σκηνοθέτη Μάρκο Μπελόκιο. Θα προβάλλει μάλιστα σε αβάν πρεμιέρ και η νέα ταινία του Μπελόκιο «Sweet Dreams», η οποία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της, τον Μάιο στο 69ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών.

image

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα στο 29o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Afterimage / Powidoki
Σκηνοθεσία: Αντρέι Βάιντα / Andrzej Wajda

Σενάριο: Andrzej Wajda (idea), Andrzej Mularczyk (screenplay)
Πρωταγωνιστούν: Μπόγκουσλαβ Λίντα, Αλεξάντρα Τζούστα, Μπρονισλάβα Ζαμακόβσκα
Χώρα: Πολωνία
Έτος: 2016
Διάρκεια: 98 λεπτά
Τετάρτη 16 Νοεμβρίου στον Κινηματογράφο Άστορ
Προσέλευση: 21:00 – Έναρξη Προβολής: 21:30
Είσοδος: Εισιτήρια και Προσκλήσεις

image

Ο σπουδαίος Πολωνός σκηνοθέτης Αντρέι Βάιντα, έφυγε το βράδυ της Κυριακής 9 Οκτωβρίου, σε ηλικία 90 ετών, έχοντας παρουσιάσει μία εντυπωσιακή φιλμογραφία, με περισσότερες από 40 ταινίες σε μία καριέρα 60 χρόνων. Ο βραβευμένος με Όσκαρ δημιουργός παρέμεινε ενεργός και δραστήριος μέχρι το τέλος και η ταινία του «Afterimage» (Powidoki – 2016), είναι το κύκνειο άσμα του. Το φιλμ αποτελεί παράλληλα και την πρόταση της Πολωνίας για το Ξενόγλωσσο Όσκαρ.

image

Ο σπουδαίος Πολωνός σκηνοθέτης Αντρέι Βάιντα, μέσα από την τελευταία του ταινία «Afterimage» (Powidoki – 2016), παρουσιάζει μία παθιασμένη βιογραφία για τον avant-garde, καλλιτέχνη και ζωγράφο, Βλαντισλάβ Στρεμίνσκι (Wladyslaw Strzeminski), τον οποίο ερμηνεύει ο καταξιωμένος Πολωνός ηθοποιός Μπόγκουσλαβ Λίντα (Boguslaw Linda).

Ο Μπόγκουσλαβ Λίντα, έχει ξανασυνεργαστεί στο παρελθόν με τον Αντρέι Βάιντα, στην αριστουργηματική ταινία «Man of Iron» του 1981, αλλά και στο φιλμ «Danton» του 1983. Ενώ τον έχουμε παρακολουθήσει και σε δημιουργίες του έτερου κορυφαίου Πολωνού σκηνοθέτη, του Κριστόφ Κισλόφσκι και συγκεκριμένα στις ταινίες «Blind Chance» του 1987 καθώς και στο 7ο επεισόδιο από τον περίφημο «Δεκάλογο».

image

Ο πρωτοποριακός καλλιτέχνης Βλαντισλάβ Στρεμίνσκι, που διώχθηκε από το σταλινικό καθεστώς στην μεταπολεμική Πολωνία, κατάφερε μέσα από τη δική του δυναμική στάση να εκφράσει τις απόψεις του για την τέχνη, εκπροσωπώντας παράλληλα το κίνημα του κονστρουκτιβισμού και του ουνισμού στη ζωγραφική.

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι διευθυντής φωτογραφίας είναι ο Pawel Edelman. Ένας σπουδαίος κινηματογραφιστής, ο οποίος συνεργάστηκε και το 2007 με τον Αντρέι Βάιντα, στο φιλμ «Katyn», ενώ παράλληλα είναι σχεδόν μόνιμος συνεργάτης του επίσης σπουδαίου Πολωνού σκηνοθέτη, Ρόμαν Πολάνσκι, έχοντας θαυμάσει τη δουλειά του στις ταινίες: «The Pianist» (2002), «Carnage» (2011) και «Venus in Fur» (2013).

image

Η ταινία «Afterimage» (Powidoki – 2016), πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της, το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορόντο, ενώ στη συνέχεια προβλήθηκε εκτός διαγωνισμού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Πολωνίας, όπου και απέσπασε το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής.

image

«Ο Θεός έδωσε δύο μάτια στον σκηνοθέτη. Ένα για να κοιτάζει μέσα από την κάμερα κι ένα για να κοιτάζει τον κόσμο γύρω του.» – Αντρέι Βάιντα (6 Μαρτίου του 1926 – 9 Οκτωβρίου του 2016)

image

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα – Αντρέι Βάιντα: Οι ταινίες του, κομμάτια της ζωής του
Συνέντευξη – Αντρέι Βάιντα: Η Ελλάδα είναι η μητέρα μας
Η τελευταία ταινία του Αντρέι Βάιντα: «Afterimage»

Για περισσότερες πληροφορίες, παραθέτουμε και τον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλ: 29ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Το 29ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, διεξάγεται από την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου, μέχρι και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου. Το Tvxs.gr είναι και φέτος χορηγός επικοινωνίας στο μακροβιότερο φεστιβάλ της Αθήνας και στην Κινηματογραφική του Στήλη, θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά με τα νέα, αλλά και τις προτάσεις μας, για μία διοργάνωση που κατέχει δικαίως μία ιδιαίτερη θέση στα κινηματογραφικά τεκταινόμενα της πρωτεύουσας.

Το «Afterimage» (Powidoki – 2016) του Αντρέι Βάιντα, θα προβληθεί στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες, στις αρχές του 2017, σε διανομή της εταιρείας Weird Wave.