Με την μαύρη κωμωδία του Αργεντινού σκηνοθέτη Νταμιάν Σιφρόν, «Ιστορίες για Αγρίους» που διεκδίκησε τον φετινό Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες, ανοίγει φέτος η αυλαία του 20ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας. Την παραγωγή σε αυτή την πρωτότυπη κοινωνική σάτιρα συνυπογράφει ο Πέδρο Αλμοδόβαρ, ενώ στο καστ συναντάμε και τον κορυφαίο Αργεντινό ηθοποιό Ρικάρντο Νταρίν («Εννέα Βασίλισσες» και «Το Μυστικό στα Μάτια της»).

Ads

To 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας θα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως και τις 28 Σεπτεμβρίου παρουσιάζοντας περισσότερες από 100 νέες ταινίες μεγάλου μήκους απ’ όλο τον κόσμο αλλά και από την Ελλάδα, τρία διαγωνιστικά τμήματα, ειδικά αφιερώματα, ντοκιμαντέρ και πάνω από 60 ελληνικές ταινίες μικρού μήκους.

 

Το επετειακό Φεστιβάλ ανοίγει τις πύλες του με την κωμωδία του Αργεντινού Νταμιάν Σιφρόν, «Ιστορίες για Αγρίους», η οποία αποτελεί την επίσημη ταινία έναρξης για τις 20ές Νύχτες Πρεμιέρας. Το φιλμ θα προβληθεί την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου στις 20:15 (είσοδος μόνο με προσκλήσεις) στο Μέγαρο Μουσικής, αλλά και την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου, στις 18:00 στον Κινηματογράφο Ιντεάλ.

Ads

image

Οι «Ιστορίες για Αγρίους», είναι μία συλλογή από έξι φαινομενικά ασύνδετες ιστορίες, οι οποίες όμως βρίσκουν κοινό παρανομαστή. Η σημερινή πραγματικότητα, συχνά πυκνά μας καλεί να απευθυνθούμε σε άγρια ένστικτα για να αντεπεξέλθουμε, ενώ το φιλμ αποκαλύπτει συγχρόνως και μία κοινωνία σε κρίση.

 

Αγγίζοντας τις έννοιες της απιστίας, της αδικίας, της ανισότητας και τις ακραίες απαιτήσεις της καθημερινότητας, οι «Ιστορίες για Αγρίους» μιλούν για αυτούς τους ανθρώπους που αποφασίζουν να ξεπεράσουν τα πολιτισμένα όρια συμπεριφοράς, να εκραγούν και να αφεθούν στην αδιαμφισβήτητη ευχαρίστηση της απώλειας ελέγχου…

image

Οι χαρακτήρες της κάθε ιστορίας πλησιάζουν την τρέλα, πυροδοτούμενοι από συγκεκριμένες καταστάσεις, βρίσκουν ευχαρίστηση σε αυτό και φτάνουν σε μία παρανοϊκή μορφή κάθαρσης. Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες σε διανομή από τη Seven και τη Spentzos Film την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου.

 

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Ορέστης Ανδρεαδάκης, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Κάθε ιστορία αυτής της υπέροχης ταινίας αρχίζει με την απλή, αλλά και παράδοξη, υπόθεση ότι όλα μπορούν να πάνε καλά, κι όμως όλα πάνε στραβά! Εγκλωβισμένοι λοιπόν οι ήρωες μέσα σε αυτό το στραβό περιβάλλον που οι ίδιοι δημιούργησαν, μετατρέπονται ξαφνικά σε σουρεαλιστικά νευρόσπαστα, ντύνονται με τα κοστούμια μιας απόκοσμης φανταστικής γιορτής και επιτρέπουν στους εαυτούς τους να αλλάξουν προσωπικότητα. Αυτό όμως δεν κάνουμε και εμείς σε ανάλογες περιπτώσεις; Πιστεύω ότι όσο εξωφρενικές κι αν είναι οι ιστορίες αυτής της ταινίας, όλοι μας κάποια στιγμή θα αναγνωρίσουμε τους εαυτούς μας».

image

Την παραγωγή σε αυτή την πρωτότυπη κοινωνική σάτιρα, γεμάτη παιχνιδιάρικα και μακάβρια ξεσπάσματα, συνυπογράφει ο Πέδρο Αλμοδόβαρ. Το καστ της ταινίας αποτελείται από τους σημαντικότερους Αργεντινούς ηθοποιούς, ανάμεσά τους και ο Ρικάρντο Νταρίν («Εννέα Βασίλισσες», «Το Μυστικό στα Μάτια της», «Λευκός Ελέφαντας») και η Μαρία Ονέτο («Η Ακέφαλη Γυναίκα»), ενώ τη μουσική υπογράφει ο δύο φορές βραβευμένος με Όσκαρ («Βαβέλ», «Το Μυστικό του Brokeback Mountain») Γκουστάβο Σανταολάγια.

image

«Ιστορίες για Αγρίους» / «Relatos Salvajes» / «Wild Tales»

Σκηνοθεσία – Σενάριο: Νταμιάν Σιφρόν

Πρωταγωνιστούν: Ρικάρντο Νταρίν, Όσκαρ Μαρτίνεζ, Νταρίο Γκραντινέντι, Ρίτα Κορτέζε, Τζουλιέτα Ζίλμπερμεργκ, Έρικα Ρίβας

Φωτογραφία: Χαβιέ Χούλια

Μουσική: Γκουστάβο Σανταολάγια

Μοντάζ: Νταμιάν Σιφρόν, Πάμπλο Μπαρμιέρι

Χώρα παραγωγής: Αργεντινή / Γλώσσα: Ισπανικά

Χρονολογία παραγωγής: 2014 / Διάρκεια: 122 λεπτά

Οι τιμές των εισιτήριων για τις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας παραμένουν ίδιες με πέρσι. Πιο αναλυτικά:

Πρωινές προβολές: 4€

Απογευματινές προβολές, πριν τις 19:55: 5€

Βραδινές προβολές, από τις 20.00: 6 €

Κάρτες Διαρκείας: Κάρτα 10 προβολών: 35€, Κάρτα 20 προβολών: 60€, Κάρτα 25 προβολών: 75€ – στην τιμή της συγκεκριμένης κάρτας συμπεριλαμβάνονται και δύο ατομικές προσκλήσεις για την Τελετή Έναρξης και Λήξης του Φεστιβάλ.

image

To 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας θα διεξαχθεί από την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου. Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από την Κινηματογραφική Εταιρία Αθηνών με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και εντάσσεται στο ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗ του ΕΣΠΑ 2007-2013. Όλες οι δράσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.