Όλα είναι έτοιμα για την έναρξη του 72ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Βενετίας. Το αρχαιότερο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στον κόσμο, σηκώνει αυλαία με τη νέα ταινία του Ισλανδού σκηνοθέτη Μπαλτάζαρ Κόρμακουρ, έχοντας στη διάθεσή του ένα εντυπωσιακό καστ ηθοποιών, με επικεφαλής τον Τζέικ Τζίλενχαλ.

Ads

Μετά το «Prisoners» του Ντενί Βιλνέβ, τον «Νυχτερινό Ανταποκριτή» (Nightcrawler) του Νταν Γκίλροϊ και τον «Aριστερόχειρα» (Southpaw) του Αντουάν Φουκουά, ο Τζέικ Τζίλενχαλ γίνεται ορειβάτης και ανεβαίνει στο «Έβερεστ» (Everest) για τις ανάγκες της νέας ταινίας του Μπαλτάζαρ Κόρμακουρ.

image

Ο Ισλανδός σκηνοθέτης που στο παρελθόν μας έχει παρουσιάσει ταινίες όπως: «101 Reykjavik», «Τhe Deep», «Contraband» και «2 Guns», μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη μία από τις πιο τρομερές χιονοθύελλες, που έχει αντικρίσει η ανθρωπότητα μέχρι σήμερα. Η εξόρμηση στην φύση μετατρέπεται σε τραγωδία και οι ήρωες μας αγωνίζονται με κάθε τρόπο για την επιβίωση τους.

Ads

image

Το φιλμ περιγράφει τα πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν στο Όρος του Έβερεστ το 1996. Το σενάριο είναι βασισμένο σε βιβλία και άρθρα που περιγράφουν τα δραματικά και αληθινά περιστατικά που εξελίχθησαν, καθώς και τον τραγικό απολογισμό της καταστροφικής αποστολής με οκτώ μέλη της ομάδας να βρίσκονται νεκρά.

image

Στο ομολογουμένως εντυπωσιακό καστ, συναντάμε τους ηθοποιούς: Κίρα Νάιτλι, Τζέικ Γκίλενχαλ, Ρόμπιν Ράιτ, Τζος Μπρόλιν, Σαμ Γουόρθινγκτον, Έμιλι Γουάτσον, Τζον Χοκς, αλλά και τον ελληνικής και νορβηγικής καταγωγής, ηθοποιό του Βασιλικού Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας, Δημήτρη Γκορίτσα.

image

Η ιστορία, που καταγράφεται πιο ολοκληρωμένα στο μπεστ σέλερ του Τζον Κρακάουερ (Jon Krakauer) «Into Τhin Air» – και ήδη έχει μεταφερθεί στην μικρή οθόνη το 1997 στην τηλεοπτική σειρά: Into Thin Air: Death on Everest – έχει χρησιμοποιήσει ως πρωτότυπες πηγές τα ημερολόγια των επιζώντων και τις συνεντεύξεις τους. Στο «Έβερεστ» το σενάριο υπογράφουν οι Γουίλιαμ Νίκολσον («Gladiator», «Αλύγιστος») και Σάιμον Μποφόι (βραβευμένος με Όσκαρ για το «Slumdog Millionaire»)

image

Η ταινία «Έβερεστ» (Everest 2015 – και σε 3D) του Μπαλτάζαρ Κόρμακουρ (Ηνωμένο Βασίλειο, Ισλανδία, Η.Π.Α.), θα κυκλοφορήσει στις Ελληνικές Κινηματογραφικές Αίθουσες, την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου, σε διανομή της εταιρείας United International Pictures (UIP – Ελλάδα).

Το Φεστιβάλ Βενετίας (Mostra Internazionale d’Arte Cinematografica di Venezia) αποτελεί το αρχαιότερο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στον κόσμο. Ξεκίνησε το 1932 ως Διεθνής Έκθεση της Τέχνης του Κινηματογράφου Esposizione Internazionale d’Arte Cinematografica) και από τότε διεξάγεται ετησίως, στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη, στο νησί Λίντο στη Βενετία.

image

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα στο 72ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας

image

Πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής του 72ου Φεστιβάλ της Βενετίας, θα είναι ο σκηνοθέτης Αλφόνσο Κουαρόν και μέλη οι: Ελίζαμπεθ Μπανκς, Νταϊάν Κρούγκερ, Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν, Πάβελ Παβλικόφσκι, Εμανιέλ Καρέρ, Χου Χσιάο-Χσιεν, Φραντσέσκο Μούντσι και Λιν Ράμσεϊ.

image

Το διαγωνιστικό τμήμα αποτελείται φέτος από είκοσι ένα (21) ταινίες. Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν οι νέες δημιουργίες του Μάρκο Μπελόκιο, του Ατόμ Εγκογιάν, το «Anomalisa» των Τσάρλι Κάουφμαν και Ντιουκ Τζόνσον, καθώς και τα νέα φιλμ των Γέρζι Σκολιμόφσκι και Αλεξάντερ Σοκούροφ, αλλά και το «L’attesa» του Πιέρο Μεσίνα, με την Ζιλιέτ Μπινός.

Πιστός στο ραντεβού του με το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας είναι και φέτος ο Γιώργος Ζώης. Ο σκηνοθέτης, για τρίτη φορά μέσα σε πέντε χρόνια, συμμετέχει σ’ ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου καθώς και οι δύο προηγούμενες μικρού μήκους ταινίες του – το «Casus Belli» του 2010 και οι «Τίτλοι Τέλους» του 2012 – είχαν επίσης πραγματοποιήσει την πρεμιέρα τους στο Φεστιβάλ Βενετίας. Φέτος, στο 72ο Φεστιβάλ της Βενετίας, θα πραγματοποιηθεί η παγκόσμια πρεμιέρα της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του Γιώργου Ζώη. που φέρει τον τίτλο: «Interruption». Η ταινία συμμετέχει στο Διαγωνιστικό Τμήμα Orizzonti.

image

Διαβάστε επίσης:
Το «Interruption» του Γιώργου Ζώη στο Φεστιβάλ Βενετίας

Το 72ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας, θα διεξαχθεί από την Τετάρτη 2 έως και το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου.