Δεκατέσσερις (14) ταινίες συμμετείχαν φέτος στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 58ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, διεκδικώντας το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας «Θόδωρος Αγγελόπουλος (Χρυσός Αλέξανδρος). Η διοργάνωση ολοκληρώνεται το βράδυ της Κυριακής 12 Νοεμβρίου και την απονομή θα ακολουθήσει η προβολή της ταινία λήξης. Πρόκειται για την απολαυστική κωμωδία της Σάλι Πότερ: «Το Πάρτι» (The Party – 2017).

Ads

Το Πάρτι / The Party
Σκηνοθεσία: Σάλι Πότερ / Sally Potter
Σενάριο: Sally Potter
Διεύθυνση φωτογραφίας: Alexey Rodionov
Μοντάζ: Anders Refn, Emilie Orsini
Ηθοποιοί: Patricia Clarkson, Bruno Ganz, Emily Mortimer, Cillian Murphy, Kristin Scott Thomas
Χρώμα: Ασπρόμαυρη
Χώρα Παραγωγής: Ηνωμένο Βασίλειο
Έτος Παραγωγής: 2017
Διάρκεια: 71 λεπτά
Κυριακή 12 Νοεμβρίου στις 19:00, στον Κινηματογράφο Ολύμπιον

image

Το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται την Κυριακή 12 Νοεμβρίου με την απολαυστική κωμωδία «Το Πάρτι» (The Party – 2017) της Σάλι Πότερ με all-star καστ (Κριστίν Σκοτ Τόμας, Πατρίσια Κλάρκσον, Κ. Μέρφι, Τ. Σπολ, κ.ά.)

Ads

Πρόκειται για μια κωμωδία που φέρει το περιτύλιγμα της τραγωδίας, καθώς παρακολουθούμε μια επετειακή μάζωξη φίλων, η οποία σταδιακά παίρνει βίαια τροπή όταν αυτοί βρίσκονται υπό πίεση, σε περιορισμένο περιβάλλον.

image

Μια «γυμνή» ταινία που μετατρέπει τους περιορισμούς του χώρου και του «πραγματικού χρόνου» σε αρετές, ένα επίτευγμα κινηματογράφησης και υποκριτικής που δεν μας επιτρέπει να κρυφτούμε πουθενά, αλλά μας ανταμείβει με τη θεραπευτική δύναμη του γλυκόπικρου γέλιου, σε στιγμές που τα παγκόσμια γεγονότα μας φέρνουν δάκρυα στα μάτια.

image

Η Σάλι Πότερ γύρισε την πρώτη της ταινία σε φιλμ σούπερ 8 σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών. Η ταινία Ορλάντο, μια τολμηρή διασκευή του κλασικού μυθιστορήματος της Βιρτζίνια Γουλφ, ήταν υποψήφια για δύο βραβεία όσκαρ και έκανε γνωστή τη δουλειά της σ’ ένα ευρύτερο κοινό.

image

Σκηνοθέτησε επίσης πολλές μικρού μήκους ταινίες και μια τηλεοπτική σειρά, όπως και όπερα και άλλες ζωντανές παραστάσεις. Έχει δοκιμαστεί στη χορογραφία, στη μουσική, στην περφόρμανς και στο πειραματικό σινεμά, οι ταινίες της έχουν διακριθεί με περισσότερα από 40 βραβεία διεθνώς και έχουν παρουσιαστεί πολλά αναδρομικά αφιερώματα στο έργο της στο για τον κινηματογράφο και τη βίντεο αρτ. Το βιβλίο της Naked Cinema – Working with Actors κυκλοφόρησε το 2014 από τον εκδοτικό οίκο Faber & Faber.

Διαβάστε επίσης:
Αυτές είναι οι 14 ταινίες που διεκδικούν τον Χρυσό Αλέξανδρο

Η καινούργια ταινία της Σάλι Πότερ, «Το Πάρτι» (The Party – 2017), πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα τον Φεβρουάριο του 2017, στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 67ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Βερολίνου, όπου και απέσπασε το Βραβείο: Guild Film Prize. Θα κυκλοφορήσει στις Ελληνικές Κινηματογραφικές Αίθουσες το 2018, σε διανομή της εταιρείας Feelgood Entertainment.

58ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

image

Το 58ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, διεξήχθη με επιτυχία, από την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου, μέχρι και την Κυριακή 12 Νοεμβρίου. Πιστό στο ραντεβού του με το κινηματογραφόφιλο κοινό, με εμφανή προσανατολισμό στον ανεξάρτητο κινηματογράφο, το 58ο Φ.Κ.Θ. σύστησε στο κοινό νέους, αλλά και καταξιωμένους δημιουργούς, μέσα από σε μια ξεχωριστή κινηματογραφική γιορτή.

Το Φεστιβάλ έδωσε και φέτος ραντεβού με τους θεατές, στoυς Κινηματογράφους, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, καθώς και στις τέσσερις Αίθουσες στο Λιμάνι: Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Τώνια Μαρκετάκη και Φρίντα Λιάππα. Μέσα από τις πολλές και ενδιαφέρουσες προβολές, οι θεατές είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν: ανατρεπτικούς δημιουργούς, νέες ενότητες, πρωτότυπα αφιερώματα, τις καλύτερες ταινίες του ανεξάρτητου σινεμά, σχεδόν όλες τις ελληνικές παραγωγές της χρονιάς, νέες δράσεις στην Αγορά, αλλά και παράλληλες εκδηλώσεις.

Διαβάστε επίσης:
Τα Highlights του 58ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Έντεκα αριστουργηματικές βαλκανικές ταινίες που βασίστηκαν σε λογοτεχνικά βιβλία
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα: Διαγωνιστικό Τμήμα Ταινιών Εικονικής Πραγματικότητας

Το Tvxs.gr έδωσε και φέτος το παρών στο 58ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης και στην Κινηματογραφική του Στήλη, προσπαθήσαμε καθημερινά να σας ενημερώνουμε αναλυτικά με τα νέα, αλλά και τις προτάσεις μας, για ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ στον ευρωπαϊκό χώρο.