Η ταινία που κέρδισε το Βραβείο Χρυσή Αθηνά τον Σεπτέμβριο στο επετειακό 20ό Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, «’71» του Γιαν Ντεμάνζ (Μ. Βρετανία – 2014) κάνει την εμφάνιση της στις κινηματογραφικές αίθουσες. Ο ταλαντούχος νεαρός ηθοποιός Τζακ Ο’ Κόνελ, μετά την ταινία «Γροθιές στους Τοίχους» μας χαρίζει άλλη μία σπουδαία ερμηνεία, θέτοντας ιδιαίτερα ελπιδοφόρες βάσεις για το μέλλον…

Ads

Βρισκόμαστε στο 1971 και η σύγκρουση στη Βόρεια Ιρλανδία κλιμακώνεται προς τον εμφύλιο πόλεμο, καθώς Προτεστάντες και Καθολικοί έχουν μετατρέψει το Μπέλφαστ σε εμπόλεμη ζώνη. O νεαρός Άγγλος Γκάρυ καλείται να αναλάβει δράση στο Μπέλφαστ.
image
Η κατάσταση στην πόλη είναι έκρυθμη και μπερδεμένη, καθώς χωρίζεται σε περιοχές ανάλογα με τα θρησκευτικά πιστεύω των πολιτών. Κατά τη διάρκεια μιας περιπολίας, οι στρατιώτες εμπλέκονται κι ένας από αυτούς χάνει το όπλο του. Ο Γκάρυ κι ένας ακόμη στρατιώτης ακολουθούν τον κλέφτη που εξαφανίζεται μέσα στο πλήθος…

Παραστρατιωτικές οργανώσεις, συμμορίες του δρόμου και μυστικοί πράκτορες προσπαθούν να εξασφαλίσουν και να προστατέψουν τα δικά τους συμφέροντα. Και οι δύο πλευρές, ο καθένας με βάση τις αρχές τους, δρουν αναλόγως και κατά το δοκούν.
image
Μια περιπολία μετατρέπεται γρήγορα σε συμπλοκή και ο άτυχος στρατιώτης θα μείνει πίσω. Η επιστροφή στη βάση για τον Γκάρυ Χοκ (Τζακ Ο’ Κόνελ), θα μετατραπεί σε μία εφιαλτική οδύσσεια, γεμάτη φόβο και απόγνωση, όπου πραγματικά δεν ξέρεις ποιος είναι ο φίλος σου και ποιος ο εχθρός.

Το «’71» είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Γαλλοαλγέριου σκηνοθέτη Γιαν Ντεμάνζ. Ένα υπέροχο αγωνιώδες πολιτικό θρίλερ, σκληρό αλλά και ταυτόχρονα ρεαλιστικό. Σκοτεινό και κλειστοφοβικό, το φιλμ διακατέχεται από την μεστή ερμηνεία του για ακόμη μία φορά πολύ καλού νεαρού ηθοποιού Τζακ Ο’ Κόνελ (Jack O’Connell).
image
Πέρα όμως από τον Τζακ Ο’ Κόνελ, στην ταινία συμμετέχει ένα ιδιαίτερα ταλαντούχο και ελπιδοφόρο μείγμα νεαρών ηθοποιών, αποτελούμενο από τους: Σαμ Ράιντ, Σον Χάρις, Τσάρλι Μέρφι και Πολ Άντερσον.

Ads

Ο σκηνοθέτης Γιαν Ντεμάνζ (Yann Demange), γεννήθηκε στο Παρίσι το 1977 και μεγάλωσε στο Λονδίνο, όπου και ξεκίνησε την καριέρα του κινηματογραφώντας συναυλίες και φτιάχνοντας διαφημιστικά βίντεο για μουσικούς. Η πρώτη του μικρού μήκους ταινία προβλήθηκε στο φεστιβάλ British Council.

Αφού σπούδασε στην Εθνική Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης, ο Γιαν Ντεμάνζ συμμετείχε το 2007 στο Talent Campus της Berlinale. Η σειρά που δημιούργησε: “Dead Set” προτάθηκε το 2010 για βραβείο BAFTA. Το φιλμ «’71» αποτελεί την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία.

Ο Τζακ Ο Κόνελ γεννήθηκε το 1990 στο Ντέρμπυ και πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στη Βρετανική τηλεοπτική σειρά “Doctors”. Το 2006, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην μεγάλη οθόνη στο “This Is England“. Ακολούθησε το “Eden Lake” το 2008 και η τηλεοπτική εκδοχή του “Ανεμοδαρμένα Ύψη”. Το 2009 εμφανίστηκε στο πλάι του Μάικλ Κέιν στο “Harry Brown”.

Το 2013, ο ταλαντούχος ηθοποιός βραβεύτηκε από το φεστιβάλ του Δουβλίνου για την ερμηνεία του στην ταινία «Γροθιές στους τοίχους» (Starred up), ενώ έλαβε και μία υποψηφιότητα στα Βρετανικά Βραβεία Ανεξάρτητου Κινηματογράφου.

Το φιλμ «’71» του Γιαν Ντεμάνζ, πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του τον Φλεβάρη στο επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, όπου και απέσπασε το Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής και ειδική Ειδική Μνεία.
image
Τον Σεπτέμβριο το «’71» προβλήθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, ενώ λίγες ημέρες αργότερα είχαμε την ευκαιρία να το απολαύσουμε στο Διαγωνιστικό Τμήμα του επετειακού 20ού Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, όπου και τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο την Χρυσή Αθηνά. Η ταινία προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες σε διανομή των Seven Films και Spentzos Film.

Έτος: 2014 | Xώρα: Μ. Βρετανία | Διάρκεια: 99 λεπτά | Σκηνοθεσία: Yann Demange | Σενάριο: Gregory Burke | Παίζουν: Jack O’Connell, Sam Reid, Sean Harris