Έναν χρόνο μετά την τρισδιάστατη «Βόλτα Στο Κενό» (The Walk – 2015), ο Ρόμπερτ Ζεμέκις, επιστρέφει με τη νέα του δημιουργία: «Σύμμαχοι» (Allied – 2016). Με πρωταγωνιστές, την σπουδαία Γαλλίδα ηθοποιό, Μαριόν Κοτιγιάρ, αλλά και τον Μπραντ Πιτ, ο βραβευμένος με Όσκαρ (Forrest Gump – 1994), Αμερικανός σκηνοθέτης, παρουσιάζει ένα προσεγμένο ρομαντικό δράμα εποχής, το οποίο έχοντας ως αφετηρία την Καζαμπλάνκα, κορυφώνεται μοιραία στο Λονδίνο.

Ads

Πρόκειται για ένα ατμοσφαιρικό θρίλερ, ένα παιχνίδι κατασκοπείας ενορχηστρωμένο από τον καταξιώμενο σκηνοθέτη Ρόμπερτ Ζεμέκις (Back to the Future, Contact, Who Framed Roger Rabbit?, Death Becomes Her, Forrest Gump, Cast Away, Flight, The Walk), ο οποίος βασίζεται στο σενάριο του Στίβεν Νάιτ (Dirty Pretty Things, Eastern Promises, Locke, Pawn Sacrifice, Burnt). Ο σεναριογράφος, έμαθε για την ιστορία αγάπης μεταξύ δύο κατασκόπων του Β’ Παγκοσμίου πολέμου – ενός Καναδού και μιας Γαλλίδας, οι οποίοι βρέθηκαν αντιμέτωποι όταν αποκαλύφθηκαν οι αληθινές τους ταυτότητες – και αποφάσισε να την μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη.

image

Καζαμπλάνκα 1942: Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Για τους κατασκόπους Μαξ Βέιταν (Μπραντ Πιτ) και Μαριάν Μποσεζούρ (Μαριόν Κοτιγιάρ), ειδήμονες στο έργο τους, το κλειδί της επιβίωσής τους είναι η απόκρυψη από όλους της πραγματικής τους ταυτότητας, καθώς και η αποφυγή κάθε συναισθηματικής εμπλοκής μεταξύ τους.

Ads

Όταν όμως ερωτεύονται αληθινά ο ένας τον άλλον, κατά τη διάρκεια μιας ιδιαίτερα επικίνδυνης αποστολής, η μόνη τους ελπίδα να πετύχει η σχέση τους είναι να παραμείνει με κάθε κόστος, απόλυτα ειλικρινείς μεταξύ τους. Αντ’ αυτού, όμως, η καχυποψία και ο κίνδυνος είναι καθημερινά παρόντες στον γάμο τους, με τον Μαξ να ενημερώνεται τελικά, από την βρετανική υπηρεσία πληρφοριών, πως η ειδυλλιακή οικογενειακή του ζωή μπορεί να είναι ολόκληρει χτισμένη πάνω σ’ ένα ψέμα και πως η μόνη λύση που επιβάλλεται πλέον να δώσει, δεν μπορεί παρά να είναι επώδυνη…

image

O Μπραντ Πιτ και η Μαριόν Κοτιγιάρ πρωταγωνιστούν, στο ρομαντικό δράμα εποχής «Σύμμαχοι» του Ρόμπερτ Ζεμέκις, ο οποίος επιστρέφει μετά την τρισδιάστατη «Βόλτα Στο Κενό». Η χημεία των δύο πρωταγωνιστών είναι η βασική αιτία θέασης, μίας ταινίας η οποία ήρθε στη δημοσιότητα για όλους τους λάθους λόγους, καθώς εμπλέχτηκε στο διαζύγιο του Μπραντ Πιτ και της Αντζελίνα Τζολί.

image

Το καστ συμπληρώνουν η Λίζι Κάπλαν (Masters of Sex) ως αδερφή του Μαξ (Μπραντ Πιτ) και ο Τζάρεντ Χάρις (Mad Men, Lincoln) στον ρόλο του συνταγματάρχη Φρανκ Χέσλοπ. Ενώ τη μουσική της ταινίας υπογράφει ο βραβευμένος με Γκράμι και υποψήφιος για Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα συνθέτης Άλαν Σιλβέστρι, συνεργάτης επί χρόνια του Ζεμέκις.

image

Η Μαριόν Κοτιγιάρ κερδίζει μάλλον εύκολα τις εντυπώσεις, ο Μπραντ Πιτ στέκεται όμως και αυτός επάξια, σ’ ένα φιλμ με στοιχεία νουάρ και περιπέτειας, που όμως κάνει το λάθος να χρησιμοποιεί περισσότερα οπτικά εφέ απ’ όσα χρειάζεται, δίνοντας συχνά πυκνά, την αίσθηση του ψεύτικου

image

Ευτυχώς όμως ο βραβευμένος με Όσκαρ (Forrest Gump – 1994), Αμερικανός σκηνοθέτης,  Ρόμπερτ Ζεμέκις, έχει την ικανότητα και την εμπειρία να σώσει το έργο, έστω και την ύστατη στιγμή, αποφεύγοντας την εύκολη λύση που παρέχουν συνήθως οι ταινίες από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού…

image

Διαβάστε επίσης:
Ο Ρόμπερτ Ζεμέκις μας προτείνει μία τρισδιάστατη «Βόλτα Στο Κενό»
Αφιέρωμα στην Μαριόν Κοτιγιάρ και «Ζωή σαν Τριαντάφυλλο»

Έτος: 2016 | Xώρα: Η.Π.Α. | Διάρκεια: 124 λεπτά | Σκηνοθεσία: Robert Zemeckis | Σενάριο: Steven Knight | Παίζουν:  Marion Cotillard, Brad Pitt, Vincent Ebrahim, Xavier De Guillebon.