Αφιερωμένο στον Μανώλη Γλέζο, το φιλμ «Ο Τελευταίος Παρτιζάνος» του Ανδρέα Χατζηπατέρα σκιαγραφεί το πορτρέτο αυτού του ζωντανού θρύλου, ο οποίος δεν έπαψε ποτέ να βρίσκεται στο προσκήνιο της ελληνικής πολιτικής σκηνής κάνοντας τη διαφορά. Μία σπουδαία ταινία τεκμηρίωσης η οποία πραγματοποιεί την πρεμιέρα της στο 20ό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Προβάλλεται το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4 Μαρτίου.

Ads

«Με ταυτίζουνε με το κατέβασμα της σημαίας… αλλά υπήρξανε και προηγούμενα, υπήρξανε κι επόμενα, υπάρχουνε και τα σημερινά» – Μανώλης Γλέζος

Ο Τελευταίος Παρτιζάνος
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Ανδρέας Χατζηπατέρας
Executive Producer: Ειρήνη Θωμά
Παραγωγός: Βάλερυ Κοντάκου
Associate Producer: Δέσποινα Παυλάκη
Μοντάζ: Χρόνης Θεοχάρης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Μισουρίδης, Παντελής Μαντζανάς
Μουσική: Σεραφείμ Τσοτσώνης
Σάββατο 3 Μαρτίου στις 17:30 Αίθουσα Παύλος Ζάννας
Κυριακή 4 Μαρτίου στις 15:00 Αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη

Μία αξιόλογη ταινία τεκμηρίωσης για ένα σπουδαίο άνθρωπο, αλλά και για την ιστορική μνήμη ενός ολόκληρου λαού. Στο πρώτο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ του, ο Ανδρέας Χατζηπατέρας στρέφει την κάμερα του στον θρυλικό Μανώλη Γλέζο.

Ads

image

Ο σκηνοθέτης παρακολουθεί την δράση του, με την Ελλάδα για άλλη μια φορά μετέωρη, λόγω οικονομικής κρίσης, καθώς ο Γλέζος βρίσκεται στο προσκήνιο, με αποκορύφωμα την εκλογή του στην Ευρωβουλή, σε ηλικία 92 ετών.

image

Ωστόσο αρνείται πεισματικά να συζητήσει το «περιστατικό με τη σημαία», το οποίο συχνά απειλεί να επισκιάσει ολόκληρη τη ζωή του. Εν μέσω αστεϊσμών, επιπλήξεων και συμβουλών, το κινηματογραφικό συνεργείο αναλαμβάνει να αποκαλύψει τον άνθρωπο που κρύβεται πίσω από τον μύθο.

Ανδρέας Χατζηπατέρας

image

Με βάση τη Νέα Υόρκη, ο Ανδρέας Χατζηπατέρας διακρίθηκε για πρώτη φορά με το «Gallero», ένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ για τις παράνομες κοκορομαχίες στην Κούβα. «Ο Τελευταίος Παρτιζάνος», ένα αντισυμβατικό πορτρέτο του Μανώλη Γλέζου, είναι το πρώτο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ του, ενώ έχει ήδη στα σκαριά την επόμενη ταινία του, το «A Forgotten Past», για τον πατέρα ενός Νεοϋορκέζου, ο οποίος υπήρξε ηγέτης της Σιέρα Λεόνε κατά τη διάρκεια πραξικοπήματος, το 1967.

Ο Ανδρέας Χατζηπατέρας έχει επίσης εργαστεί ως εικονολήπτης και βοηθός σκηνοθέτη σε διάφορα project, συμπεριλαμβανομένης μιας σειράς ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για την πλατφόρμα Fresco News στην Αβάνα (2016). Είναι απόφοιτος του Tisch Film and Television Program του NYU. Φιλμογραφία:

  • A Forgotten Past, ντοκιμαντέρ, in progress (2018)
  • Ο Τελευταίος Παρτιζάνος, ντοκιμαντέρ, 74’ (2018)
  • Gallero, ντοκιμαντέρ, 13′ (2015)
  • Maternal, μυθοπλασία, 15′ (2014)

20ό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

image

Νέοι αλλά και καταξιωμένοι δημιουργοί, στρέφουν την κάμερα τους και αποτυπώνουν τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες μέσα από πληθώρα αξιόλογων ντοκιμαντέρ τα οποία θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στο πλαίσιο της φετινής επετειακής διοργάνωσης.

Οι Έλληνες ντοκιμαντερίστες καταθέτουν δυναμικά τη δική τους μοναδική ματιά, μέσα από αξιόλογες δημιουργίες. Επιλέγοντας ως κεντρικούς άξονες, θέματα που αφορούν την πολιτική επικαιρότητα, την οικονομική κρίση, τις προκαταλήψεις, την ανθρώπινη φύση, το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το προσφυγικό, την ιστορία και την τέχνη.

Το ελληνικό ντοκιμαντέρ έχει πρωταγωνιστική θέση στο πρόγραμμα του 20ού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Έπειτα από ρεκόρ αριθμό καταθέσεων (που έφτασαν τις 132), θα προβληθούν 53 μεγάλου μήκους και 25 μικρού μήκους ντοκιμαντέρ στο διεθνές πρόγραμμα, στο ελληνικό πανόραμα και στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα. Όλο το φάσμα της ανθρώπινης πραγματικότητας, πολιτική, κοινωνία, ανθρώπινα δικαιώματα, μνήμη, τέχνες, προσωπικότητες,  βρίσκονται φέτος στο επίκεντρο των ελληνικών ταινιών.

Διαβάστε επίσης:

Το 20ό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 2 έως και την Κυριακή 11 Μαρτίου, στην ιστορική έδρα του θεσμού, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, καθώς και στις τέσσερις Αίθουσες του Λιμανιού. Το Tvxs.gr δίνει και φέτος το παρών και στην Κινηματογραφική του Στήλη, θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά με τα νέα, αλλά και τις προτάσεις μας, για ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ παγκοσμίως στο είδος του.