Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν απόψε στην πλατεία Τραφάλγκαρ στο Λονδίνο για την δωρεάν προβολή της ταινίας «ο Εμποράκος» του Ιρανού Ασγαρ Φαρχάντι, που μποϊκοτάρει την τελετή των Όσκαρ για να καταγγείλει την πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στους μουσουλμάνους.

Ads

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της τελετής στο Λος Άντζελες, όπου η ταινία είναι υποψήφια για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, η πλατεία σύμβολο των πολιτικών αγώνων στην βρετανική πρωτεύουσα μετατράπηκε σε γιγάντιο υπαίθριο σινεμά, κάτω από τον συννεφιασμένο ουρανό και το ψιλόβροχο.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν δήλωσε «πολύ υπερήφανος» για την οργάνωσης της βρετανικής πρεμιέρας της ταινίας , «για να δείξει στον κόσμο ότι το Λονδίνο είναι ανοικτό στη δημιουργικότητα και τους ανθρώπους».

«Σε μία εποχή που οι άνθρωποι εκδίδουν απαγορεύσεις στα ταξίδια, εγώ θα υποδέχομαι τους ανθρώπους, σε μία εποχή που οι άνθρωποι μιλούν για την οικοδόμηση τοίχων, εγώ θα ρίξω γέφυρες, σε μία εποχή που θέλουν να χωρίσουν τις κοινότητες, εγώ θα τις ενώσω», είπε ο δήμαρχος του Λονδίνου, ενώ λίγο αργότερα από το βήμα της συγκέντρωσης δήλωσε:« Ο πρόεδρος Τραμπ δεν θα με κάνει να σωπάσω».

Ads

image

image

image

image

Δέκα χιλιάδες θεατές, σύμφωνα με τον δήμο του Λονδίνου, εγκαταστάθηκαν στα σκαλιά που οδηγούν στην Εθνική Πινακοθήκη, ενώ μία γιγάντια οθόνη στήθηκε στη βάση της στήλης του Νέλσον.

Ο Ιρανός σκηνοθέτης δεν ήταν παρών, απευθύνθηκε όμως στην εκδήλωση μέσω βίντεο: «Παρά τις διαφορετικές θρησκείες, εθνικότητες και κουλτούρες, είμαστε όλοι πολίτες του κόσμου», είπε στα αγγλικά, προσθέτοντας ότι είναι «υπερήφανος που είναι μέλος αυτής της παγκόσμιας οικογένειας». «Λυπάμαι που δεν είμαι εκεί μαζί σας, αλλά είμαι παρών με τη σκέψη μου», είπε.
Μετά την προβολή, ακολούθησε μια μικρή συναυλία της Ορχήστρας Σύρων Μουσικών.