Η ταινία που κέρδισε τον Μάιο το φετινό Βραβείο «Ένα Κάποιο Βλέμμα» στο 67ο Διεθνές Φεστιβάλ των Καννών, θα σηκώσει την αυλαία του 55ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Λίγο πριν την εμφάνιση της στις Κινηματογραφικές Αίθουσες, ο «Λευκός Θεός» (Fehér isten / White Dog – 2014), η νέα δημιουργία του Ούγγρου σκηνοθέτη Κόρνελ Μούντρουτσο, αποτελεί παράλληλα και την πρόταση της Ουγγαρίας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας του 2015. Το φιλμ προβάλλεται την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου στην Αίθουσα Ολύμπιον, παρουσία του δημιουργού.

Ads

Δίνοντας το στίγμα μιας δεκαήμερης γιορτής του ανεξάρτητου κινηματογράφου, το 55ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, θα παρουσιάσει κι εφέτος ταινίες απ’ όλο τον κόσμο. Κινηματογραφικές εκπλήξεις, σημαντικοί προσκεκλημένοι, αφιερώματα και παράλληλες εκδηλώσεις, θα μεταμορφώσουν την πόλη της Θεσσαλονίκης σε μια νεανική κυψέλη ζωής και γόνιμης συναναστροφής, με άξονα πάντα την Έβδομη Τέχνη. Το Tvxs.gr είναι και φέτος παρών στο σημαντικότερο κινηματογραφικό γεγονός της χώρας και καθημερινά σας μεταφέρουμε τα νέα αλλά και τις προτάσεις μας για το Φεστιβάλ.
image
Το 55ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, πιστό στο ραντεβού του με το κινηματογραφόφιλο κοινό, διεξάγεται φέτος από την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου μέχρι και την Κυριακή  09 Νοεμβρίου. Οι βασικοί χώροι διεξαγωγής του είναι η ιστορική έδρα του θεσμού, το Ολύμπιον και ο Παύλος Ζάννας, καθώς και οι τέσσερις Αίθουσες του Λιμανιού: Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Τώνια Μαρκετάκη και Φρίντα Λιάππα.

Η Ταινία Έναρξης του φετινού Φεστιβάλ, είναι ο «Λευκός Θεός» (Fehér isten / White Dog – 2014), του Κόρνελ Μούντρουτσο (Kornél Mundruczó). Γεννημένος στην Ουγγαρία το 1975, ο Μούντρουτσο σπούδασε στο Ουγγρικό Κινηματογραφικό Ινστιτούτο. Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, “Ευχάριστες Ημέρες” (Pleasant Days), κέρδισε την Αργυρή Λεοπάρδαλη στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο το 2002.
image
Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Κόρνελ Μούντρουτσο (Kornél Mundruczó), είχε τον τίτλο “Γιοχάνα” (Johanna) και αποτελεί ουσιαστικά μία κινηματογραφική όπερα και διασκευή της ιστορίας της Ιωάννας της Λωρραίνης. Το φιλμ παρουσιάστηκε στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ των Καννών 2005. Η επόμενη ταινία του Ούγγρου δημιουργού, το “Δέλτα” (Delta), προβλήθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ των Καννών του 2008 και κέρδισε το βραβείο FIPRESCI. Το 2010 το φιλμ του “Στοργικός Γιος – Σχέδιο Φράνκενσταϊν (Tender Son: The Frankenstein Project), προβλήθηκε επίσης στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ των Καννών.

Η νέα δημιουργία του Κόρνελ Μούντρουτσο (Kornél Mundruczó), είναι το φιλμ ο «Λευκός Θεός» (Fehér isten / White Dog – 2014). Πρωταγωνιστής είναι ένας σκύλος ο οποίος προσπαθεί να επιβιώσει στους αφιλόξενους δρόμους καθώς κι ένα 12χρονο κορίτσι που ψάχνει να το βρει για να το σώσει. Έχοντας συνειδητοποιήσει ότι ο άνθρωπος ίσως δεν είναι πλέον ο καλύτερός τους φίλος, οι σκύλοι σταδιακά αρχίζουν την επανάστασή τους εναντίον του.
image
«Μέσα από αυτό το μελόδραμα ή από αυτήν την ιστορία του πώς ένα μικρό κορίτσι προσπαθεί να βρει το σκύλο της, αντιλαμβάνεσαι μια μεταφορά για όλες τις μειονότητες ή όλους τους φτωχούς ανθρώπους που υποφέρουν κάτω από ζυγούς» – Κόρνελ Μούντρουτσο

Ads

Ένα φαινομενικά άκακο μέτρο που στοχεύει στο να ελέγξει καλύτερα την εκτροφή σκύλων, πυροδοτεί μία σειρά από απίθανα γεγονότα. Μεροληπτώντας υπέρ των σκύλων ράτσας, η νέα νομοθεσία φορολογεί σκληρά τους ημίαιμους. Οι ιδιοκτήτες παρατούν τους σκύλους τους στους δρόμους, κι έτσι τα καταφύγια ζώων σύντομα πλημμυρίζουν από αδέσποτα. Η 13χρονη Λίλι προσπαθεί απεγνωσμένα να σώσει τον σκύλο της, Χάγκεν. Συντετριμμένη, μισεί τον πατέρα της που την έκανε να προδώσει τον τετράποδο φίλο της.
image
Η Λίλι ξεκινάει να βρει τον σκύλο της και να τον σώσει. Ο Χάγκεν επίσης προσπαθεί απεγνωσμένα να επιστρέψει στη Λίλι. Παλεύοντας να επιβιώσει, ο Χάγκεν σύντομα συνειδητοποιεί πως λίγοι είναι οι καλύτεροι φίλοι ενός σκύλου. Περιπλανώμενο στους δρόμους, το πρώην κατοικίδιο πέφτει σε κακοτοπιές. Όταν ο Χάγκεν πιάνεται στα δίχτυα του μπόγια, το μέλλον του μοιάζει πιο ζοφερό από ποτέ. Όμως, αυτός και οι υπόλοιποι σκύλοι θ’ αδράξουν την ευκαιρία να δραπετεύσουν και να εξεγερθούν εναντίον της ανθρωπότητας. Η εκδίκησή τους θα είναι αμείλικτη. Η θαρραλέα Λίλι ίσως είναι η μόνη στον κόσμο που μπορεί να σταματήσει αυτόν τον απρόσμενο πόλεμο ανάμεσα στον άνθρωπο και τον σκύλο…

Η ταινία ο «Λευκός Θεός» (Fehér isten / White Dog – 2014), κέρδισε τον Μάιο το φετινό Βραβείο «Ένα Κάποιο Βλέμμα» στο 67ο Διεθνές Φεστιβάλ των Καννών – στην ίδια κατηγορία προβλήθηκε και η ταινία «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα – ενώ αποτελεί παράλληλα και την πρόταση της Ουγγαρίας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας του 2015 – Η «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη είναι η επίσημη υποβολή της Ελλάδας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας στα 87α Βραβεία της Ακαδημίας Κινηματογράφου.
image
Παράλληλα ο «Λευκός Θεός» κέρδισε στις Κάννες και το Βραβείο “Palm Dog” που απονεμήθηκε σε δύο… αδέλφια. Ο Μπόντι και ο Λιουκ υποδύθηκαν τον Χάγκεν, πρωταγωνιστή του “White God”. Το βραβείο παρέλαβε για λογαριασμό των ηθοποιών του ο σκηνοθέτης Κορνέλ Μουντρούκτσο, στην ταινία του οποίου παίζουν πάνω από 200 σκυλιά, δηλώντας σχετικά: «Είμαι πολύ χαρούμενος, αλλά όπως και να ‘χει πιστεύω ότι έχει μεγάλη σημασία να παίρνω ένα τέτοιο βραβείο λίγο πριν τη διανομή και να επιβεβαιώνεται ότι τα σκυλιά υποδύονται, είναι ηθοποιοί, όπως και οι άνθρωποι.»

Το φιλμ του Κόρνελ Μούντρουτσο (Kornél Mundruczó) είναι η επίσημη ταινία έναρξης του 55ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Η ταινία θα προβληθεί την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου στην Αίθουσα Ολύμπιον στις 20:30, παρουσία του δημιουργού. Ο «Λευκός Θεός» αναμένεται να κυκλοφορήσει στις Κινηματογραφικές Αίθουσες, την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου, σε διανομή της Amafilms.